Wat te doen in rotterdam

21 x wat te doen in Rotterdam!

Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in rivier de Rotte. De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste ter wereld en tegenwoordig nog steeds de grootste én belangrijkste van Europa. Een rondvaart door het havengebied is dan ook een absolute aanrader wanneer je een bezoek brengt aan Rotterdam. Daarnaast is er natuurlijk nog veel te ontdekken in deze havenstad! Om een dagje- of weekendje weg eenvoudiger te maken, vertel ik je in dit artikel alles over wat te doen in Rotterdam!

Wat te doen in Rotterdam: 21 tips!

→ Als je nog een tof hotel zoekt in Rotterdam: Slapen op ss Rotterdam is heel bijzonder

1. Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal is in 2014 geopend na een enorme verbouwing en verwelkomt dagelijks zo’n 170.000 reizigers. Voor de tweede wereldoorlog had Rotterdam geen centraal station, maar waren er vier stations in- en rondom het centrum. Rotterdam Centraal Station is tegenwoordig niet alleen een handige plek om naartoe te reizen, het is ook een prachtig gebouw met leuke winkeltjes en lunchzaakjes geworden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nikita (@krugnikita)

2. Coolsingel

Jarenlang is er hard gewerkt aan de Coolsingel, maar hij is af! Het is dé boulevard van Rotterdam. Er staan prachtige gebouwen, de bestrating is bijzondere en er zijn veel nieuwe ornamenten. De nieuwe Coolsingel verbindt het Hofplein met de Leuvehaven en koppelt de Meent aan Witte de Withstraat. In de Coolsingel kun je flaneren, winkelen, herdenken maar ook feest vieren tijdens verschillende evenementen die hier georganiseerd worden.

3. Kubus woningen

Rotterdam staat onder andere bekend om haar architectuur. Een voorbeeld hiervan zijn de Kubuswoningen. Gele kubussen die gebouwd zijn om in te wonen zijn een plaatje op zich. Het bijzondere is dat je in één van deze woningen een kijkje kunt gaan nemen, super leuk!

4. Oude Haven

Wanneer je onder de gele Kubus woningen doorloopt, kom je automatisch uit bij de Oude Haven. Een straatje met terrasjes aan het water. Een gewilde plek voor studenten om een hapje te eten, te terrassen of te dansen aan de bar. Vanuit de Oude Haven kijk je uit op onder andere het Witte Huis. Dit was de eerste wolkenkrabber van Rotterdam! Het Witte Huis heeft als één van de weinige gebouwen het bombardement op Rotterdam doorstaan.

Markthal Rotterdam

5. Markthal

De Markthal is een verzameling van winkels, restaurants en (kleine) ondernemingen. Je kunt er ronddwalen en een hapje en/of drankje nemen op één van de dakterrasjes. Aan de zijkanten van het gebouw zijn appartementen gebouwd en onderin de Markthal is een grote parkeergarage te vinden. Mocht je door de Markthal wandelen, vergeet dan niet naar het plafond te kijken!

→ Lees ook: Dit zijn de meest unieke stedentrips in Nederland

Buiten de markthal van Rotterdam

6. De Centrale Bibliotheek

Deze (onwijs grote) bibliotheek aan de Hoogstraat is hét kenniscentrum en cultureel podium van Rotterdam. Deze bibliotheek helpt Rotterdammers om bewust, kritisch en actief deel te nemen aan de samenleving. De bibliotheek organiseert activiteiten op verschillende gebieden als cultuur, maatschappij en taal. De bibliotheek is een ontmoetingsplek waar mensen graag vertoeven, plezier hebben en waar vaardigheden aangereikt worden. Studenten kunnen op één van de vele verdiepingen een studeerplekje zoeken en voor de kinderen is er een aparte hoek ingericht. Ook beschikt de bibliotheek over een restaurant. Loop eens binnen en ontdek!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Michael Huijgens (@pjm_captures)

7. Grote of Sint-Laurenskerk

Wordt in de volksmond ook wel de Laurenskerk genoemd. De kerk is het enige overblijfsel van het middeleeuwse stadscentrum van Rotterdam. In de kerk is een knopkapiteel aanwezig van dat komt uit de voorganger van deze kerk, een tweebeukige hallenkerk zonder koor en toren. De bronzen deuren van de toreningang zijn een bezienswaardigheid op zichzelf. De kerk is regelmatig open voor bezoekers en voor de sportievelingen is deze kerktoren ook te beklimmen!

Laurenskerk Rotterdam

8. Koopgoot

Mocht je van winkelen houden, dan ben je hier aan het juiste adres! De koopgoot is een bijzondere ‘goot’ met links en rechts overal winkels. De koopgoot verbindt twee belangrijke winkelstraten; de Lijnbaan en de Hoogstraat. Feitje: de ietwat onhandige trappen zijn met een reden zo gelegd. Op die manier kunnen namelijk – indien nodig- de ambulance, politie en de brandweer de winkelpassage in rijden!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Belicio Cheatday (@belicio.cheatday)

9. Stadhuis

Het stadhuis aan de Rotterdamse Coolsingel is gebouwd tussen 1914 en 1920 en is daarmee één van de weinige gebouwen in het centrum dat is blijven staan tijdens het bombardement op 14 mei 1940. Voorheen diende het stadhuis als gastenverblijf waar handelaren en kooplui op doorreis terecht konden om te logeren. Later werd het gebouw ook nog gebruikt als raadhuis en postkantoor. Ik mocht binnen een kijkje nemen en het is werkelijk waar prachtig!

Wat te doen Rotterdam, Stadhuis bezoeken

10. Leuvehaven

De Leuvehaven ligt dichtbij het centrum van Rotterdam en de Erasmusbrug. De haven is onder andere in gebruik als buitenmuseum voor het Maritiem Museum Rotterdam. De brug over deze doorvaart tussen het Vasteland en de Boompjes heet de Nieuwe Leuvebrug.

→ Lees ook: De mooiste plekken van Nederland

11. Boompjeskade

De Boompjes is een straat langs de Nieuwe Maas op de rechter maasoever. Tegenwoordig is het een belangrijke verkeersroute dichtbij het centrum. De Boompjes ligt op deltahoogte, de kade langs de Maas ligt enkele meters lager en heet de Boompjeskade, hier zijn enkele horecagelegenheden gevestigd. Gedurende het hele jaar wapperen er 230 verschillende vlaggen op de Boompjes. Het zijn 170 vlaggen van landen en 60 vlaggen van sponsors. Halverwege de kade kan de oude Willemsbrug in maquette vorm bekeken worden.

De Boompjeskade van Rotterdam

12. Nationaal monument voor de koopvaardij

Is ook wel bekend onder de naam ‘De Boeg’. Het monument herinnert aan de 2134 Nederlandse en 1414 niet-Nederlandse zeelieden die in de geallieerde strijd tegen de bezetter zijn omgekomen. Het is een aluminium bedekte staalconstructie en stelt een scheepsboeg voor die golven klieft. De sculptuur is geplaatst op een betonnen voetstuk. Het gedenkteken is maar liefst 45 meter hoog.

Nationaal monument voor de koopvaardij

13. Binnenrotte

Op de Binnenrotte kun je iedere dinsdag en zaterdag terecht voor vers fruit, groente, vis, kaas en allerlei andere dagelijkse boodschappen. Deze markt is één van de grootste van Europa. Je kunt er zelfs terecht voor een bloemetje of plant, kleding en zelfs meubels!

Wat te doen Rotterdam, Erasmusbrug

14. Erasmusbrug

De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. Deze brug is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het Centrum. De brug is 284 meter lang en heeft 139 meter hoge stalen.

Erasmusbrug Rotterdam

15. De Kuip

Voor velen een bekend terrein, voor velen ook (nog) niet. In 1937 werd Stadion Feyenoord geopend als voetbalstadion voor de thuiswedstrijden van Feyenoord. Tegenwoordig is het stadion veel meer dan alleen een voetbaltempel. Het beschikt namelijk ook over één van de grootste congres- en evenementencentra van de regio Rotterdam. Het stadion is niet alleen te bezoeken tijdens een voetbalwedstrijd, maar ook voor een rondleiding, een feest of een ander evenement.

→ Hotel tip: Boek een hotelkamer op ss Rotterdam!

16. Euromast

Trotseer de grote hoogte! Voor een culinair hapje, slapen en wakker worden met een waanzinnig uitzicht over de stad, uitwaaien of een sportieve activiteit zoals abseilen! Bij de Euromast kan het allemaal. De Euromast bestaat al sinds 1960 en is 185 meter hoog. Zeker een bezoek waard als je in Rotterdam bent.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Daniël van Leeuwen (@dandoen)

17. Maastunnel

De monumentale Maastunnel bestaat al sinds 1942 en is tussen 2017-2020 volledig gerenoveerd en gerestaureerd. De Maastunnel beschikt over vier buizen, twee voor auto’s, één voor fietsers en één voor voetgangers. De Maastunnel is bedoeld voor een verbinding van Zuid naar Noord, maar komt in werkelijkheid al tussen Centrum en West naar boven toe. De tunnel heeft een heel oude houten roltrap, wat ik persoonlijk heel speciaal vind in deze tijd.

18. Boijmans van Beuningen

De buitenkant van Depot Boijmans Van Beuningen ziet er spectaculair uit met de spiegelende wand waarin de hele stad weerspiegeld wordt. Na het kopen van een kaartje kun je zelfstandig door een groot deel van het gebouw wandelen. Ongeveer 45% van het gebouw is direct publiek toegankelijk. Tijdens het bezoek kom je langs educatieve ruimtes, een filmzaal, het expertisecentrum en de presentatieruimtes. De glazen doorkijkjes geven zicht op verschillende depots en technische ruimtes, waar je kunstwerken gerestaureerd ziet worden. Op het dak is een bos nagebouwd, ook is er een Grand Café en terras. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad!

Boijmans van Beuningen Rotterdam

19. Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU

Op deze locatie aan de Coolhaven beleef je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Een indrukwekkende belevenis is het absoluut. Je kunt plaatsnemen aan een acht meter lange touchscreen-tafel en voor je het weet is het 14 mei 1940; bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. Ineens is er niets meer, maar toch is dit niet het einde van de stad! Wil je meer beleven én weten over historie en wederopbouw? Breng dan zeker een bezoek aan dit museum, een absolute aanrader!

20. Historisch Delfshaven

Deze pittoreske jachthaven is één van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam volledig doorstaan hebben. Het heeft een opvallende geschiedenis als de plek vanwaar de Pilgrim Fathers naar Amerika vertrokken én als de geboorteplaats van Piet Hein. Vroeger verdienden de burgers in Delfshaven de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu zijn er prachtige historische grachtenpandjes, gezellige antiek- en snuisterijenwinkels, jenevercafés en bierbrouwers te vinden.

Acht highlights die je niet mag missen in Historisch Delfshaven zijn:

  • Aelbrachtskolk
  • Pelgrimvaderskerk
  • Standbeeld Piet Hein
  • De Pelgrim
  • Proeflokaal De Ooievaar
  • Tovertunnel
  • ’t Zakkendragershuisje
  • Molen De Distilleerketel

→ Liever net buiten Rotterdam slapen? Check een van deze luxe vakantiehuizen

21. Blijdorp

De best bezocht dierentuin van Nederland ligt in Rotterdam! Door het laten zien van dieren en planten probeert Blijdorp haar bezoekers bewust te maken van de schoonheid en de waarde van de natuur. Diergaarde Blijdorp is niet alleen een geweldige dierentuin, maar zorgt onder andere ook voor de natuur door educatieve vaardigheden te laten zien en onderzoek te doen zoals gedragsobservaties.

Wat is jouw ultieme tip om te doen in Rotterdam?

Je ziet, is er heel wat te doen in Rotterdam en je hoeft je hier niet te vervelen. Met wie wil jij Rotterdam bezoeken?


→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen