Wat is typisch Nederlands eten nou precies? Als je je buitenlandse vrienden of reismaatjes wilt vertellen wat typisch Nederlands eten is, dan moet je natuurlijk met meer komen dan alleen “eh… een zakje drop?!”. Voor een buitenlander is daar namelijk maar weinig bij voor te stellen. Dus! Om je op weg te helpen, hebben wij een lijstje gemaakt van onze favoriete snacks uit ons eigen kikkerlandje inclusief een aantal foto’s. Zo weten je buitenlandse vrienden precies wat ze moeten verwachten bij ons, soms gekke en vreemde, eten. Wat wij zelf het meest missen als we op reis zijn? Dan gaan we voor nummer #1, #4 en #9! Vooral dat laatste kunnen ze niet op veel plekken zo goed maken zoals wij kaaskoppen dat kunnen!
12 x Typisch Nederlands Eten
→ Nederlands leren koken? Dat kan met dit kookboek met 500 Nederlandse recepten
→ Krijg 10 euro & bestel met korting via Uber Eats typisch Nederlands eten
Typisch Nederlands Eten: Stroopwafels
1. Stroopwafels
Dit is waarschijnlijk hét hapje waar je de meeste buitenlanders het meest blij mee gaat maken: Stroopwafels! Twee geruite wafels waartussen een heerlijke laag stroop is gesmeerd. Oeh en koop je ze vers op de markt? Dan zijn de stroop en de wafels vaak nog heerlijk warm. Wist je trouwens dat stroopwafels vroeger een stuk groter waren? Toen hadden ze bijna altijd een diameter van bijna 10 centimeter! Dan zijn de koeken die je nu in de Appie vindt toch echt een stuk kleiner. Wat trouwens ook super lekker is: Stroopwafelkruimels! Vaak kun je die voor onwijs weinig scoren op de markt en het is soms nog lekkerder dan een hele koek. Wij nemen vaak genoeg ook een zakje of doosje met stroopwafels mee op reis om uit te delen, sommige mensen beginnen meteen te glunderen als je ze vertelt dat je stroopwafels hebt meegenomen, super leuk om te zien. Oh en wil je zelf een keer een extra bijzondere stroopwafel eten? Bij van Wonderen Stroopwafels (in Amsterdam, op de Leidsestraat 13) of bij Waffel (in Utrecht, op Vismarkt 2) kun je tegenwoordig ook versierde wafels kopen. Die zien er niet alleen heel tof uit, maar zijn ook super lekker.
- Stroopwafels bestellen? Dat kan hier! Ze zitten ook nog eens in een leuk Delfts blauw bakje
- Wist je dat er ook een stroopwafel boek is: De wereld van de stroopwafel
Zo maken ze Stroopwafels op de markt
2. Stamppot, hutspot of zuurkool
Een typisch Hollands hoofdgerecht is natuurlijk stamppot, hutspot of zuurkool. Mede daarom ontbreekt in geen enkel Nederlands huishouden een puree stamper. Wij Nederlanders staan bekend om ons stampen en prakken en deze gerechten zijn daar het ideale voorbeeld van. Niet echt iets om trots op te zijn wat ons betreft, helemaal als je het vergelijkt met die culinaire hoogstandjes uit bijvoorbeeld Italië, maar ja aan het verleden en eeuwenoude eetgewoontes verander je helaas weinig! Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer hippe varianten van stamppot te vinden, denk bijvoorbeeld aan een stamppotje met zoete aardappel en feta of juist aan aardappel met broccoli, mosterd en oude kaas. Denk er een (vega) Unox worst bij, een klodder appelmoes, en een Nederlandser gerecht dan dit ga je echt niet krijgen!
- Alles lezen over het ontstaan van hutspot? Lees: Kleine geschiedenis van de hutspot
- Oh en zoek je een Engels kookboek over Nederlands eten? Bestel het boek “The Dutch Kitchen”
- Een must als je stampot gaat maken: Een puree stamper!
3. Friet met mayonaise of een patatje oorlog
In Nederland krijgen we geen genoeg van aardappels, gestampt in een stampotje of juist lekker gefrituurd, het maakt ons niet uit als echte aardappeleters. Patat eten is echter niet iets wat we alleen in Nederland doen, maar er is wel een groot verschil tussen hoe wij onze patat eten en hoe de rest van de wereld dat doet… Want wist jij dat ze het in het buitenland super raar vinden dat wij patat met mayo eten? Mayonaise hoort in heel veel landen écht niet op je portie friet. Wat je op je patat doet, dat is ketchup! En mayo of pindasaus hoort daar echt niet bij. Kijk dus niet gek op als je reismaatjes of toeristen je raar aankijken als jij een patatje oorlog besteld en dat volop genietend naar binnen werkt. Voor Amerikanen, Brazilianen maar ook voor Aziaten is dit gewoon echt een no go!
Typisch Nederlands eten: Poffertjes
4. Poffertjes
Als er iets is waar wij gek op zijn en graag genoeg euro’s aan uitgeven op festivals of events (serieus, waarom zijn poffertjes soms zo duur?!), dan zijn het poffertjes! Eigenlijk een soort mini pannenkoekjes bestrooid met een dikke laag poedersuiker en daartussen een klontje boter. Ultieme nostalgie en typisch Nederlands eten. Hier ga je je buitenlandse vrienden ook heel gelukkig mee maken!
- Zelf een keer poffertjes maken? Hier kun je poffertjespannen kopen
Zo maak je poffertjes
5. Haring happen
Tja, je houdt ervan of niet: Haring! Genoeg toeristen zullen je gek aan kijken als je zo’n rauwe vis met rauwe uitjes naar binnen staat te werken bij een viskraam. En eerlijk is eerlijk: Het ziet er ook niet heel appetijtelijk uit. Toch is dit typisch Nederlands eten en het is ook altijd een feestje voor heel wat mensen als de Hollandse Nieuwe weer te verkrijgen is. Deze haring is namelijk maar in een bepaalde periode van het jaar te krijgen!
6. Drop
Zo blij als je mensen maakt met stroopwafels, zo vies kun je ze laten kijken als je ze een dropje laat proeven. Of het nou muntdrop, honingdrop of Engelse drop is, als je het niet kent, dan kan dit snoepje enorm gek smaken. Ook dit is typisch Hollands en als je ooit een feestje geeft met een Nederland-thema dan kan een zak zeker niet ontbreken. Iets toegankelijkere drop? Autodrop of Red Band Fruit Duo’s! Al is dat vaak voorzien van een fruitsmaakje natuurlijk.
→ Bestel hier drop online en neem een paar zakken mee op vakantie
7. (Gevulde) Speculaas
Iets wat je ook heel veel in Nederland ziet liggen, helemaal als het winterseizoen weer in aantocht is, dat is speculaas. Vooral gevulde speculaas is iets typisch seizoensgebonden, maar ook speculaaskoekjes zul je in heel wat koektrommels in Nederland terug vinden. Het is misschien niet iets wat je alleen in Nederland eet, maar bijvoorbeeld ook in België of Luxemburg, maar toch is het ook wel echt iets wat de Hollandse supermarkten en huishoudens domineert.
Typisch Nederlands Eten: Speculaas
8. Tompoes, Bossche bollen of vlaai
Twee laagjes bladerdeeg, de bovenste roze, en daartussen een dikke laag gele bakkersroom: De tompoes! Yum…! Voor velen het ultieme taartje uit Nederland en zo ook voor ons! Wat ook echt grappig blijft: Iedereen heeft wel zijn of haar eigen manier om zo’n roze taartje te verobberen. Of het 100% Nederlands is? We durven het niet helemaal te zeggen. Wij hebben namelijk ooit ook wel eens iets vergelijkbaars in Slovenië gegeten (Bled Cake), al blijft het gevoelsmatig toch iets dat typisch Nederlands is en dat je niet associeert met andere landen. Een ander taartje dat wij bij Nederland vinden passen en dan met name bij het zuiden? Bossche Bollen of vlaai! Een Hollandser taartje ga je niet scoren!
- Wist je dat je bij de HEMA een opblaas tompoes kunt bestellen? Voor diehard tompoes-liefhebbers!
- Ben je jarig? Bij de HEMA Kun je een gratis tompoes krijgen op je verjaardag! Meld je aan bij HEMA en je krijgt dan tijdens je verjaardag een voucher voor een gratis tompoes per mail, yummmmm!
9. Kaas
Jaaaa als er iets is dat wij missen op reis, dan is het kaas! Kaas, kaas en nog meer kaas! Als echte kaaskoppen vinden we de varianten in het buitenland ook vaak genoeg niet te eten. Het lijkt meer dan eens op een geel stukje plastic en qua smaak komt het ook echt niet in de buurt bij onze eigen Old Amsterdam of boerenkaas van de bio winkel. Yep, als er iets is waar wij Hollanders goed in zijn dan is het kaas maken! Genoeg reizigers komen ook naar Nederland om in Gouda de kaasmarkt te bezoeken en ook in Texel staat een bezoekje aan een kaasboerderij vaak op de planning.
Typisch Nederlands eten: Oliebollen
10. Oliebollen
Nog iets zoets, maar ook zeker iets dat zeker niet in dit lijstje mag ontbreken: Oliebollen! Vanaf eind oktober staan de oliebollenkramen vaak al in de stad en kun je deze reusachtige gefrituurde deegbollen (met of zonder krenten) al in zakken vol bestellen. Ze zijn natuurlijk eigenlijk typisch iets voor Oud & Nieuw, maar wij scoren er meer dan eens al eentje wat eerder in het jaar. Het is ook gewoon te lekker toch? Net zoals dat je in de zomer op een gegeven moment een Italiaans schepijsje moet eten, zo moet je de winter inluiden met een flinke, en met poedersuiker bestrooide, oliebol!
Een bak vol Oliebollen
11. Snert
Soep is natuurlijk niet iets typisch Nederlands, maar er is een bepaalde soort soep die je toch wel erg vaak in ons eigen kikkerlandje voorbij ziet komen, en dat is snert. Een groene erwtensoep die vaak enorm dik is en volop wordt gegeten in de winter. Denk er een plakje roggebrood met kaas bij en wat schijfjes worst en je maaltje is compleet!
- Zoek je een Engels kookboek over typisch Nederlands eten? Bestel het boek “The Dutch Kitchen”
12. Bitterballen
In het buitenland kom je vaak pasteitjes en empanadas tegen, maar waar wij bekend om staan, dat is de bitterbal! Vaak verbrand je je mond er aan als ze net uit de frituur komen, maar Nederlanders blijven ze met gevaar voor eigen leven toch volop eten. Oh en wil je het nog net ietsje meer Nederlands maken? Dan haal je een portie bitterballen uit de muur. Dat is namelijk ook iets wat je niet terug ziet in het buitenland, zo’n reusachtige snack-muur zoals je die bij de Febo vindt.
→ Krijg 10 euro & bestel met korting via Uber Eats typisch Nederlands eten
Wil je Nederlands eten leren koken?
Heel wat gerechten worden in families aan elkaar doorgegeven, maar wil je graag goed Nederlands leren koken? Dan wil je jezelf (of een ander) trakteren op het kookboek De Bijbel van de Nederlandse Keuken. Hierin staan echt onwijs veel goeie gerechten en het boek is prachtig vorm gegeven! Je kan hierin ook leuk terugvinden waar welk gerecht vandaan komt in Nederland.
Bestaat er nog meer typisch Nederlands eten?
Deze lijst hadden we met gemak nog wat kunnen uitbreiden, maar we wilden het een beetje behapbaar houden! Toch hebben we nog een paar aanraders hieronder voor je op een rij gezet, mocht je geen genoeg krijgen van Hollandse pot of Nederlandse hapjes. Als je nog meer wilt proeven dat classic Dutch is, dan kun je ook nog eens kijken naar:
- Hachee: Een traditionele winterse stoofpot van vlees, groenten en die vaak met aardappels wordt gegeten!
- Nederlandse groenten: Typisch Nederlandse groenten zijn bijvoorbeeld asperges (in juni!), sperziebonen, witlof of spruitjes
- Hollands fruit: Het lekkerste fruit dat in Nederland groeit? Dat zijn misschien wel aardbeien en kersen!
- Gehaktballen: Hetgeen dat elke puree lekker kan maken!
- Pannenkoeken: Past een beetje in de categorie poffertjes, maar ook pannenkoeken zijn zeer Nederlands. Hoeveel leuke pannenkoekenrestaurants telt ons land ook wel niet?
- Stroop: Denk je aan pannenkoeken, dan denk je aan stroop. Genoeg mensen die dit zelfs meenemen op vakantie! Al moet je niet alleen aan Van Gilse pannenkoeken stroop denken, maar eigenlijk ook aan appel of perenstroop.
- Worstenbroodjes: Typisch Brabants zijn natuurlijk worstenbroodjes. Klodder mayo erbij en genieten!
- Hagelslag: Samen met Calve Pindakaas, is dit misschien wel het meest Nederlandse broodbeleg dat je kan bedenken. Ben jij team chocolade hagelslag of ga je toch liever voor de gekleurde fruitige versie?
- Suikerbrood: Zo Brabants als worstenbroodjes zijn, zo Fries is Suikerbrood. En wat is dit toch lekker!
- Beschuit met muisjes: Word er een kindje geboren in Nederland? Dan ontbreken beschuitjes met muisjes uiteraard niet!
- Pepernoten: Ze staan steeds vroeger in de Supermarkt: Pepernoten! En wie eet ze niet rond Sinterklaas? Ben jij meer fan van de gewone pepernoten of ga je liever voor de chocolade varianten?
Typisch Nederlands eten en drinken
Of er ook typisch Nederlands drinken is? Eh, hell yeah! Check het lijstje hieronder maar eens:
- Karnemelk: Inmiddels wat minder populair dan vroeger, maar wel heel erg Nederlands is een beker karnemelk. En wil je nog gekker maken? Dan kun je ook een glas Karnejus maken! Oftewel een half glas karnemelk met daarop een half glas verse jus.
- Advocaat: Een dikke gele alcoholische drank, gemaakt met eieren, melk en alcohol. Bij heel wat Nederlands staat dit in de kast.
- Jenever: Er kunnen heel wat alcoholische drankjes in het lijstje met typisch Nederlands drinken, zo ook Jenever. Dit is een sterke drank die echt uit Nederland komt (en soms ook België).
- Schrobbelèr: Hét Tilburgse drankje, dit moet je hebben geprobeerd als je in het zuiden bent.
- Oranjebitter: Grote kans dat dit op tafel staat als het koningsdag is, een glaasje Oranjebitter!
Wat vind jij het lekkerst uit dit lijstje met typisch Nederlands eten?
→ In het boek ‘Verliefd op Nederland’ lees je meer over streekproducten