Sufren in Nederland

Dit jaar ga jij surfen in Nederland en België

Zullen we het een keer niet hebben over surfen in Scheveningen? Over Nederlands bekendste surfspot is immers al voldoende geschreven. Maar over een groot aantal andere surfspots in Nederland nog lang niet. Dus… Hoog tijd voor een kennismaking met wat minder bekende surfplekjes in Nederland! Laten we eens kijken naar de opties om dit jaar te surfen in Nederland – en misschien maken we een klein uitstapje over de grens. Wat zijn de leukste plekken en waar moet je dit jaar nou echt naar toe?

Surfen Nederland

In dit artikel richt ik me op de surfspots ten zuiden van Scheveningen, kijken we naar het bekende Zandvoort en maken we een uitstapje naar de Waddeneilanden. Als klap op de vuurpijl richten ik me ook nog op een van de leukste surfspots van België. Het golf surfen in Nederland is – net als vele andere sporten – populairder geworden dan ooit. In andere landen zijn hele stranden gesloten geweest maar in Nederland en België bleef het surfen een fijne uitlaatklep voor velen. Het enthousiasme verwachten we dit jaar weer terug te zien, dus het kan op vele plekken best eens gezellig druk worden.

Het beste moment om te surfen in Nederland?

In Nederland is het alom bekend dat je de ‘beste golven’ in principe in het najaar en in de winter treft (wat eventueel doorgetrokken kan worden richting de lente). In de zomer zijn er relatief veel dagen dat het ‘flat’ is, maar voor beginnende surfers zijn er nog tal van opties om toch een leuke surfles te volgen in Nederland.

Ontdek de leukste plekken om te surfen in Nederland

→ Tip: Via Surfblend kun je hele leuke surfvakanties in Nederland boeken
→ Lees ook: Ontdek alles over Beachcamp de Lakens (hier kun je ook surfen!)

Golf surfen in Nederland

1. Surfen bij Kijkduin en rondom Rotterdam

Onder de rook van Den Haag komen we uit in Kijkduin, een van mijn favoriete surfspots van dit jaar. Het strand ligt in het verlengde van Scheveningen en trekt over het algemeen bij lange na niet zo veel surfers als Nederlands bekendste surfspot. In Kijkduin vind je de beste condities om te golfsurfen met een noord- of zuidwestelijke swell en geen tot een zeer matige wind. Een klein offshore briesje kan de golven zeker goed doen, waar je met een onshore wind juist rommelige golven krijgt.

Zo’n 20 kilometer ten zuiden van het surfstrand van Kijkduin ligt Maasvlakte 2. Daar is afgelopen jaren veel om te doen geweest. De Holland Surfing Association heeft, samen met een aantal partijen, getracht om de bouw van een aantal windturbines tegen te houden. Een van Nederlands grootste energieproducenten wil in totaal 22 windmolens neerzetten rond dit strand, terwijl deze ook bekend staat als een zeer goede surfspot. 12 van de 22 windmolens zouden op plekken komen in het water die de veiligheid van surfers in gevaar zou brengen.

Ik heb over de beweegredenen van de HSA een (Engelstalig) artikel geschreven. Dit is een zaak die momenteel loopt en ik volg deze met zeer veel belangstelling.

Leuke plekken om te overnachten in deze omgeving:

2. Surfen in Bloemendaal

Bloemendaal aan Zee, gelegen vlakbij het bekende Zandvoort, belooft ook elk jaar genoeg surfmagie te leveren. De omstandigheden om te surfen zullen niet heel veel anders zijn dan op andere plekken, maar hier hangt altijd zo’n leuk sfeertje door de leuke beachclubs en campings die je er vindt. Ook een pluspunt: Over het algemeen kunnen beginners goed surfen in Bloemendaal en Zandvoort.

In Bloemendaal aan Zee kan de de swell het beste uit het noordwesten of zuidwesten komen. Je kunt het beste surfen met een opkomende tide (het beste van mid- naar high tide). Let wel op de stroming wanneer de wind uit het zuiden of noorden komt, deze kan verraderlijker zijn dan je zou denken! De beste golven zijn er met een lichte offshore wind.

Leuke plekken om te overnachten in deze omgeving:

3. Surfen op de Waddeneilanden

Surfen in Nederland zal voor veel mensen niet direct een connectie met de Waddeneilanden oproepen, maar niets is minder waard. Texel is een surfspot die bij de meeste fanatieke surfers bekend is en ik begrijp heel goed waarom. Het is een prachtig eiland en de bezoekers komen zeker niet allemaal om te surfen. Hierdoor zijn de surfspots die het eiland te bieden heeft (zoals ‘Paal 9’ en ‘Paal 17’ – om het maar lekker makkelijk te houden) vaak een stuk minder druk bezocht dan surfspots op het vasteland met vergelijkbare omstandigheden.

Texel is natuurlijk een eiland en hierdoor zijn er veel golven die de kust bereiken. Je ziet dat er daarom op Texel relatief vaak gesurft kan worden. Het beste werken de golven wanneer de swell uit het noordwesten komt. Als er dan ook nog eens een lichte offshore breeze staat is de kans op mooie golven om te surfen al helemaal aanwezig. Echter kan er vaak ook gesurft worden indien de wind uit het zuidwesten blaast óf als het windstil is. Naast Texel kun je ook zeker goed surfen op de andere Waddeneilanden.

Leuke plekken om te overnachten in deze omgeving:

Surfen nederland Kijkduin

Surfen België

België heeft relatief een korte kustlijn en tevens heeft het land ‘last’ van de ligging van het Verenigd Koninkrijk. De golven worden namelijk veelal geblokt door deze eilandengroep, waardoor de surfspots nooit zo goed zullen zijn als op de meeste plekken in bijv. Frankrijk – waar de zee ‘vrij spel’ heeft. Mijn eigen ervaringen in België worden versterkt door een goede vriend uit Antwerpen, die mij ooit eens het volgende vertelde over surfen in België:

De Belgische kust is een lange rechte lijn waardoor het gevoelig is voor stroming en wind. De afwezigheid van kliffen of andere buffers maakt het er niet gemakkelijker op om het golfsurfen te beoefenen. Dat maakt dan ook van Blankenberge de beste spot van België. Qua timing valt er in de zomer quasi niet te surfen (op beginners na). Er zit vooral hoogte in de wintermaanden en als het stormt. De swell komt inderdaad langs de Scandinavische kust richting België en passeert hierbij onder meer Duitsland en Nederland. Die lange route maakt dat de swell sterk is afgezwakt als hij toeslaat op onze Belgische kust. De swell is weinig constant en daardoor is het ook moeilijk om te voorspellen. Ook de windrichting kan zelfs op 1 dag omslagen, dat maakt het uitdagend voor de Belgische surfers. Een stevige zuidoostelijke wind in combinatie met binnenkomende swell zorgt (meestal in de wintermaanden) voor lekker binnenkomende golfjes. Het voordeel aan de Belgische kust: geen drukke line-up, zandbank (geen rif) en zeker niet onbelangrijk: goedgezinde locals.”

Als we voor het gemak even inzoomen op Blankenberge, valt op dat het hele jaar er (kleine) golfjes kunnen ontstaan. Net als Scheveningen, beschikt ook Blankenberge over een pier. De pier zorgt voor net wat betere surfcondities dan op andere spots langs de Belgische kust. Het is lastig in te schatten wanneer deze spot het beste is. Beginners kunnen lessen nemen in het voorjaar en zomer, tot in oktober. Op een goede dag, zeker als de surf-apps dat aangeven, kan Blankenberge redelijk druk worden. Vaak komen er zelfs surf-toeristen uit Nederland op af. Dit levert een gezellige mix op van Belgen en Hollanders, want het surfen verbroedert.

Meer lezen over surfen & andere watersporten aan de Belgische kust
Check ook het aanbod van Surfblend

Surfen nederland Bloemendaal

Handige tips voor als je een surfvakantie wilt boeken in Nederland

Wil je dit jaar een surfvakantie maken? Check dan Surfawhile.com of Surfblend als je dat via een organisatie wilt doen! Via deze site kun je zowel taal- als surfreizen boeken en ook leuk om te weten, deze site is ooit opgezet door 2 Nederlandse surfliefhebbers. Wil je meer lezen over surfen? Check dan hier de leukste surfartikelen!


Meteen een tripje plannen?

Handige links:

Huur een auto bij Sunny Cars Met de trein naar de leukste surfspots


→ Bekijk hier al onze artikelen over surfen

 

Foto’s zijn door Mylan Rosendaal