Wie graag wandelt, komt vroeg of laat een keer bij het Pieterpad uit. Deze lange afstandswandeling (LAW) van bijna vijfhonderd kilometer in Nederland leidt je namelijk door de mooiste natuurgebieden, schattigste dorpjes en langs indrukwekkende uitzichten. Of je het pad in je vrije weekenden loopt of langer achter elkaar wandelt: onderweg een goede slaapplek hebben, is essentieel. Een mooie B&B, fijne camping, een avontuurlijke yurt (zie etappe 24) of luxe hotel: de beste Pieterpad overnachtingen vind je in dit artikel per etappe op een rijtje. Wandel ze!
De leukste Pieterpad overnachtingen, voor welke etappe zoek je een slaapplek?
– Etappe 10
– Etappe 11
– Etappe 12
– Etappe 13
– Etappe 14
– Etappe 15
– Etappe 16
– Etappe 17
– Etappe 18
Pieterpad overnachtingen deel 1
1. Pieterburen – Winsum
Pieterburen is het begin- óf eindpunt van de route. Je kunt het Pieterpad namelijk twee kanten op lopen (Van de St. Pietersberg naar Pieterburen of juist andersom). Voor deze overnachtingen beginnen we in Pieterburen. Na een reis naar het hoge noorden kun je ervoor kiezen om meteen te starten met de eerste etappe, of om een nachtje uit te rusten in dit schattige tuinhuisje. Deze woning heeft een eigen terras en je geniet er van een wijds uitzicht. Of in deze B&B: Queen of Pieterburen. Een kleurrijk huis met een artistiek tintje. Met een goed ontbijt achter je kiezen, begin je de volgende dag aan de eerste twaalf kilometer van het Pieterpad.
Deze etappe eindigt in Winsum, het mooiste dorp van Nederland (volgens ANWB). In dit dorp vind je diverse B&B’s, waaronder De Slaapmuts. Een fijne plek om na de eerste etappe bij te komen. De kamer is ruim en heeft alles voor een goede overnachting. Ook deze B&B, Bed and Breakfast Batenborg is geschikt om je benen lekker omhoog te gooien na de wandeling. Een ruime kamer met fijne badkamer en een uitgebreid ontbijt: alles voor een goede start van dag twee.
→ Queen of Pieterburen
→ De Slaapmuts
→ Bed and Breakfast Batenborg
2. Winsum – Groningen
Winsum is een schattig dorpje met bruggetjes en mooie doorkijkjes, dus niet zo gek dat het de titel ‘Mooiste dorp van Nederland’ kreeg. De tweede etappe leidt je al snel door uitgestrekte weilanden, langs typisch Nederlandse landschappen met molens en kerkjes. Winsum – Groningen is een etappe van 21 kilometer en eindigt bij het station in Groningen. Vanaf daar zijn deze overnachtingen gemakkelijk (en snel!) te bereiken. De Cottage is een oud historisch appartement met alle gemakken van een moderne woning. Fijn om bij te komen van je wandeling. Dit appartement is van dezelfde eigenaar, maar is net ietsje groter. Ook hier een authentiek gebouw, met hip interieur. Liever in een hotel slapen? Kijk dan eens naar The Student Hotel in Groningen of Asgard Hotel.
→ The Student Hotel
→ Asgard Hotel
3. Groningen – Zuidlaren
De etappe naar Zuidlaren doorkruist veel bossen, komt langs indrukwekkend vennen en passeert de provinciegrens van Groningen. Na 21 kilometer ben je in Zuidlaren, Drenthe. Bij B&B Hoeve de Vredenhof in het centrum, heb je luxe kamers met een goede badkamer en ruimte om lekker uit te rusten. Liever in een tiny house? Die is er ook in dit dorp. Tiny House Het Groene Hart ligt ook in het centrum en heeft een eigen keuken, badkamer en terras.
4. Zuidlaren – Rolde
Van Zuidlaren loopt het Pieterpad verder naar Rolde. Een wandeling van zeventien kilometer die onder meer door een groot heidegebied komt. In Rolde vind je De Pompstee, een B&B in een woonboerderij. Je voeten even rust geven, kan hier goed. Ga je liever kamperen of wil je in een schattige pipowagen overnachten? In Balloo, net buiten Rolde, ligt Camping De Balloohoeve, daar zijn meerdere mogelijkheden om te overnachten. Er zit een boerderijwinkel bij, waar je een fijn ontbijtje vol lokale producten haalt.
5. Rolde – Schoonloo
Etappe vijf brengt je via een aantal hunebedden en bosrijke gebieden naar Schoonloo. De wandeltocht van achttien kilometer sluit je bijvoorbeeld af bij deze super knusse herberg in Schoonloo. Midden in de Drentse natuur ligt herberg de Loohoeve. Ze bieden kamers aan voor verschillende prijzen en reisgenootjes en het is de ideale plek om lekker bij te komen van je wandeling die dag. Zo loop je de volgende dag helemaal opgeladen weer verder. Bij Recreatiepark De Tien Heugten zet je je tentje met gemak op en het Pieterpad loopt zelfs langs deze camping.
→ Meteen boeken: Herberg de Loohoeve
6. Schoonloo – Sleen
Om al die kilometers goed vol te houden, is een goede nachtrust heel belangrijk. Zeker voor deze etappe, want dit is de langste etappe op de route (samen met Braamt – Millingen a/d Rijn). Je loopt namelijk 24 kilometer op deze dag. Je wandelt veelal door het bos, waardoor dit een hele rustige route is. In Sleen kun je fijn uitrusten bij B&B de Hoefstal. Deze Bed & Breakfast is gebouwd in een boerderijwoning en heeft verschillende kamers en genoeg ruimte om lekker te ontspannen. Liever naar een andere gezellige B&B? Ga dan naar B&B Onder de eiken in Sleen. Hier overnacht je in een ruime kamer en krijg je een uitgebreid ontbijt. Deze overnachtingsplek ligt zo goed als aan het Pieterpad, dus je stapt zo verder de volgende dag.
→ B&B Onder de Eiken
→ B&B de Hoefstal
7. Sleen – Coevorden
Vanuit Sleen gaat de wandeling verder richting Coevorden. De tweede stad op de route. In deze etappe loop je veel langs langgerekte kanalen en een bosrijke omgeving. Uiteindelijk wandel je Coevorden binnen via een park en een watertoren. Bij Kasteel Coevorden kun je mooi overnachten. Dit hotel is namelijk in een voormalig graanpakhuis gevestigd. Het hoort bij het kasteel en ligt op honderd meter afstand daarvan. Ook in Blokhut de Vlinder in Coevorden slaap je fijn, deze ligt ook nog dichterbij de route van het Pieterpad. Je kunt hier zelf koken, lekker buiten zitten en in alle rust overnachten.
→ Kasteel Coevorden
→ Blokhut de Vlinder
8. Coevorden – Hardenberg
Het Pieterpad gaat richting Hardenberg door het dorpje Gramsbergen, langs weidevelden en over de dijk. In Hardenberg overnacht je bij City Guesthouse, een appartement met keuken en patio met uitzicht op de tuin. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Andere aanraders zijn bijvoorbeeld B&B Tussen Vecht en Veer of Oddingsplace.
→ City Guesthouse
→ B&B Tussen Vecht en Veer
→ Oddingsplace
9. Hardenberg – Ommen
In deze etappe van 21 kilometer wandel je door het Vechtdal, via de stuw van Junne richting Ommen. Een leuk stadje in Overijssel waar je diverse B&B’s en hotels vindt. Zoals De Zon Hotel & Restaurant. Dit hotel ligt aan de rand van het centrum en aan de oever van rivier de Vecht. De ruime kamers en het goede ontbijt maken dit een fijne plek om te overnachten. Ook dit vakantiehuis in Ommen is een aanrader, je kan hier sfeervol logeren in de natuur.
→ De Zon Hotel
→ Dit vakantiehuis in Ommen
10. Ommen – Hellendoorn
De route naar Hellendoorn is een pittige, maar eentje die zeker de moeite waard is. In deze etappe zitten diverse beklimmingen. Zo loop je over de hoogste top van de Sallandse Heuvelrug, de Archemerberg van 77,9 meter. Het uitzicht maakt de tocht naar boven helemaal goed. In Hellendoorn vind je Hotel De Uitkijk, een oud Engels landhuis waarin je kunt overnachten. Even ontspannen na een flinke wandeling. Ook dit vakantiehuis in Hellendoorn met 3 slaapkamers is een fijne plaats om uit te rusten.
→ Hotel De Uitkijk
→ Fijn vakantiehuis in Hellendoorn
11. Hellendoorn – Holten
Uitkijkpunten genoeg in deze etappe. Vanaf de Haarlerberg kijk je over heidevelden uit en eenmaal bovenop de Holterberg geniet je extra van het uitzicht door de flinke klim. Deze zestien kilometer gaat veelal door het bos en eindigt bij station Holten. Onderweg kom je langs Hotel Hoog Holten, een fijne plek om te overnachten. Midden in de natuur en aan de route. Het hotel ligt aan de rand van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en is gevestigd in een voormalig jachthuis. Je kunt er fijn ontbijten en dineren. In het kantoor van de voormalige Boerenleenbank kun je slapen in De Kluiskamer. Deze kamer in de B&B heeft nog elementen van een kluiskamer én er is tweepersoonswhirlpool en een wellness douchecabine.
→ Hotel Hoog Holten
→ Bed & Breakfast Holten
12. Holten – Laren
Vanaf Holten loopt het Pieterpad verder richting de Achterhoek. De route voert je langs beekjes, oude boerderijen en door landgoed Verwolde. Een afwisselende etappe, met onderweg verschillende bezienswaardigheden. Zoals De Dikke Boom, de dikste boom van Nederland (vijfhonderd meter van de route af) en Huis Terwolde. Bij Bed and Breakfast ‘de Voshaar’ heb je keuze uit verschillende huisjes om in te slapen. Zo is er een pipowagen, een tiny house en kun je slapen in de Hooiberg. Een ander mooi vakantiehuis is PicaBella – B&B en atelier, na een dag wandelen kun je hier heerlijk ontspannen in de tuin of in de gemeenschappelijke lounge.
→ Bed and Breakfast ‘de Voshaar’
→ PicaBella – B&B en atelier
Pieterpad overnachtingen deel 2
13. Laren- Vorden
Deze etappe is extra bijzonder, want als je deze hebt gehad, ben je precies op de helft van het Pieterpad! De route komt langs verschillende kastelen in de omgeving van Vorden en doorkruist landelijke gebieden. In Vorden aangekomen, kun je bijvoorbeeld in Kasteel Vorden slapen. Een unieke locatie met prachtig uitzicht. Via een 12e -eeuwse kalkstenen wenteltrap kom je bij de gastenverdieping uit en deze accommodatie ligt aan de route. Wil je liever kamperen? Dan is het achtererf van B&B Olthuys een geschikte plaats, dit vind je op de Mosselseweg 5, 7251 KT in Vorden. Er is maar één kampeerplaats, dus je hebt een privéplek als je hier slaapt. Midden in de natuur en toch in de buurt van Vorden, wat wil je nog meer?
14. Vorden- Zelhem
Het Pieterpad kronkelt nu verder door de Achterhoek, richting Zelhem. Onderweg doorkruis je ’t Zand: een voormalig stuifzandgebied en prachtig bos om in te wandelen. Ook kom je door diverse kleine dorpjes en buurtgemeenschappen. In Zelhem kun je fijn overnachten bij B&B ‘t Witte Voorhuus. Deze B&B ligt aan het Pieterpad en biedt zowel een diner als ontbijt. Een andere mooie Bed & Breakfast is B&B Mooi Zelhem. Je tentje opzetten midden in de natuur kan bij familiecamping De Pluimerskamp, dit vind je bij Pluimersdijk 2, 7021 HW in Zelhem. Het is ook mogelijk om hier een stacaravan te huren.
15. Zelhem – Braamt
Vanuit Zelhem loop je richting Braamt. In deze zeventien kilometer loop je afwisselend door het buitengebied van Zelhem, bossen en langs Kasteel de Slangenburg. Een imposant gebouw dat zeker de moeite waard is om even bij te pauzeren. Het eindpunt Braamt ligt aan de voet van de heuvels van het Montferland. In B&B Kadushi rust je even goed uit van je wandeling. De B&B heeft een terras en je hebt een eigen badkamer. Bij Braamt ligt een groot recreatiegebied: Stroombroek. Dus wil je even ontspannen? Recreatieboerderij Te Boomsgoed ligt vlakbij Stroombroek en je kunt er goed overnachten. In je eigen tentje of in een trekkershut: het kan hier allemaal.
16. Braamt – Millingen aan de Rijn
In dit stuk van het Pieterpad zit een flinke klim omhoog. Je loopt door het Bergherbos met een aantal stijgingen en dalingen en komt uiteindelijk in Duitsland uit. Je loopt verder richting de Gelderse Poort, via Tolkamer naar Millingen aan de Rijn. In deze etappe ga je met een pontje naar de overkant. Bij hoog water vaart het pontje niet, dus houd de website van de veerdienst in de gaten. Na deze etappe heb je de langste afstand (24 kilometer) gehad. Overnachten in Millingen aan de Rijn kan goed in Bed and Breakfast Millingen aan de Rijn. Deze B&B is een opgeknapte boerderij met een rieten dak. De accommodatie ligt vlakbij het Pieterpad en bij het pontje. In de tuin kun je even bijkomen en ontbijt zit bij de overnachting in. Ook bij De Rijnhof rust je lekker uit na je wandeling. Het is een camping en er is een B&B.
17. Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Ook deze etappe passeert de landsgrens en loopt een stuk door Duitsland. Via onder meer de Duivelsberg, loop je richting Groesbeek. Bij Klein-Amerika rust je fijn uit na deze stevige wandeling of slaap bij het knus ingerichte Hofje7. Ook deze vrijstaande vakantiewoning op villapark De Zeven Heuvelen is een mooie overnachtingsplek. En: er is een sauna en een ligbad aanwezig, zo kun je spieren even goed ontspannen.
→ Klein-Amerika
→ Hofje7
18. Groesbeek – Gennep
Vanuit Groesbeek loop je via diverse bossen en de Sint Jansberg richting Limburg. Na veertien kilometer bereik je Gennep. Een schattig dorpje met diverse B&B’s en hotels, zoals B&B Roselle Appartement Gennep. Het appartement heeft een eigen keuken, badkamer en zithoek en je krijgt een ontbijtje geserveerd. Er zit ook een tuin bij het huisje.
19. Gennep – Vierlingsbeek
De etappe van Gennep naar Vierlingsbeek loopt door Nationaal Park De Maasduinen en je steekt de Maas over richting Noord-Brabant. Via diverse natuurgebieden kom je in Vierlingsbeek aan. Hier overnacht je bijvoorbeeld bij B&B Perron 22, een mooie B&B met een hottub op je kamer. Ontbijt zit bij de overnachting inbegrepen. Bij Herberg Thijssen is er een heus Pieterpad doorreisarrangement en de herberg ligt aan de route.
→ B&B Perron 22
→ Herberg Thijssen
20. Vierlingsbeek – Swolgen
Deze wandeling van 23 kilometer brengt je naar Limburg. Langs diverse kapelletjes en door de natuur van de Boschhuizerbergen, kom je uiteindelijk in Swolgen. Vlakbij Swolgen vind je B&B de Pottenbakkershoeve en bij Camping De Okkernoot/ Appartement ’t Huuske van Forest Camp verblijf je in een bosrijke omgeving. Je kunt hier kamperen of overnachten in een trekkershut of vakantiewoning. Je vindt deze camping op Vlasweg 3, 5866AZ in Swolgen.
21. Swolgen – Venlo
De route van Swolgen naar Venlo loopt veelal door het bos. Eerst over de Swolgenderheide en later door Schuitwater. Je loopt langs de Maas richting Venlo. In deze stad kun je bij Hotel Mr. Jigs blijven slapen. Een hippe plek om te zijn, waar je je wandelschoenen even aan de kant zet voor een cocktail aan de bar. Liever een eigen appartement? In dit fijne huis heb je alles voor jezelf. Het appartement ligt midden in het centrum van Venlo en heeft een terras.
→ Hotel Mr. Jigs
→ Appartement Venlo
22. Venlo – Swalmen
Je verlaat de stad in deze etappe al snel en komt weer in de bossen. Je passeert de grens met Duitsland wederom en loopt je een stuk door het NSG Brachterwald. Via het Swalmdal kom je in Nederland en loop je Swalmen in. Bij Slapen & Smullen in Swalmen kun je goed overnachten en heb je een eigen tuin en terras tot je beschikking. Ook Bed & Breakfast Anno 1919 in Swalmen is een goede slaapplek. De kamers hebben allemaal een eigen badkamer en sommige hebben een whirlpool. Ontbijt zit bij de overnachting in.
→ B&B Slapen & Smullen
→ B&B Anno 1919
23. Swalmen – Montfort
De 23e etappe van het Pieterpad komt langs Kasteel Hillenreadt, gaat om Roermond heen en komt uiteindelijk in de bossen uit. De route eindigt in Montfort. Hier kun je overnachten bij B&B De Groene Gast. Je geniet hier van een natuurrijke omgeving en een terras bij je kamer. Ook bij B&B De Meule heb je een eigen terras. Deze B&B biedt een appartement aan waarin je alles voor jezelf hebt: van keuken tot badkamer en tuin.
→ B&B De Groene Gast
→ B&B De Meule
24. Montfort – Sittard
Het Pieterpad kronkelt verder richting het zuiden van Limburg, naar Sittard. Langs de ruïne van Kasteel Montfort, weer een klein stukje Duitsland in en via de Geleenbeek loop je Sittard in. Hier is een bijzondere overnachtingsplek: de yurt Het Kloppend Hart. Je waant je even in het buitenland. Toch liever in een hotel slapen? Dat kan in Hotel de Limbourg in Sittard. Dit hotel staat op de markt en je kunt er dineren en lunchen.
→ Yurt Het Kloppend Hart
→ Hotel de Limbourg
25. Sittard – Strabeek
De een-na-laatste etappe van het Pieterpad is aangebroken. Deze etappe heeft een beklimming in zich: je loopt omhoog naar de Kollenberg. Ook hierna komt een aantal dalingen en stijgingen. Met als beloning: prachtige vergezichten over Duitsland en Limburg. Je eindigt bij Strabeek, vlakbij Valkenburg. In deze gastsuite van B&B No. 42 heb je een eigen badkamer en een terras. Het centrum van Valkenburg is op loopafstand. Ook in Fletcher Hotel Restaurant De Burghoeve is het goed vertoeven. In deze hoeve slaap je in kamers met authentieke houten balken; heel sfeervol.
→ Hotel De Burghoeve
→ B&B No. 42
26. Strabeek – St. Pietersberg
De allerlaatste etappe van het Pieterpad! Deze route neemt je mee naar de St. Pietersberg bij Maastricht. Na deze wandeling heb je er 498 kilometer opzitten, dus een extra overnachting kan geen kwaad. Deze etappe doorkruist Maastricht en komt langs Fort Sint Pieter, voor je de top van de St. Pietersberg bereikt. Na deze wandeling is een overnachting bij Annelies’ Place to B&B een fijne beloning. Deze B&B ligt aan de rand van Maastricht en heeft een fijne tuin. Hotel Pastis ligt vlakbij de St. Pietersberg en je loopt binnen vijf minuten het centrum van Maastricht in. Het ontbijt zit bij deze overnachting inbegrepen.
→ Hotel Pastis
→ Annelies’ Place to B&B
Meer lezen over het Pieterpad & overnachtingen?
Wil je meer weten over het Pieterpad zelf? Lees dan ook dit artikel waarin je meer info vindt over het Pieterpad en hoe het is om deze meerdaagse wandeling te lopen. Of bekijk voor de hele route en meer info de website van het Pieterpad: www.pieterpad.nl. Verder misschien leuk om te weten: Je kan het wandelen van het Pieterpad heel makkelijk zelf plannen, helemaal met behulp van deze gidsen, maar je kan ook een en ander laten regelen door een organisatie als Bookatrekking.com. Normaal doen zij veel voor hikes in het buitenland, maar deze meerdaagse wandeling in Nederland kunnen ze ook voor je regelen.
Handige reisgidsen:
Een must als je het Pieterpad gaat lopen zijn deze twee wandelgidsen: