Het begon terwijl ik nog op school zat. Ik was bijna klaar met mijn opleiding en had altijd al een reislustig stemmetje in mijn hoofd die zei dat ik moest gaan, maar om nou een half jaar te gaan backpacken zag ik niet zo zitten. Ik ben niet zo’n backpackerig type denk ik. Toch moest ik iets van de wereld gaan zien voordat de standaard 9-5 werksleur om de hoek komt kijken. En toen op een herfstige dag wist ik het: Interrail!
Tijdens mijn Interrail
→ Handig: Boek hier je interrail treinticket
De ontdekking van het jaar: Een interrail ticket
Op Pinterest zag ik al geregeld routes voorbijkomen voor rondreizen door Europa. Ik pinde ze maar deed er uiteindelijk niets mee. Ik had nooit door dat het om Interrail routes gingen en had ook geen idee wat het was en wat het in hield, totdat ik van iemand over Interrailen hoorde. Een treinticket waarmee je heel Europa kunt rondreizen. Het voelde alsof ik het gouden ticket voor de Willy Wonka fabriek had gevonden! Waarom wist ik niet dat dit bestond? (Shame on me met m’n toerisme diploma in the pocket en nooit hierover gehoord te hebben!). Ik ging op onderzoek uit wat je nou precies met dit ticket kon en welke eindeloos veel opties er allemaal zijn.
Stappenplan, zo plan je jouw interrail reis door Europa
Stap 1: Naar welke bestemmingen wil je toe tijdens je interrail?
Wanneer je besloten hebt om te gaan interrailen is het eerst goed om uit te zoeken welke bestemmingen je precies wilt bezoeken. Houd in je achterhoofd hoe lang je wil rondreizen en maak daarna een lijst van steden/plekken in Europa waar je graag naartoe wilt. Wanneer je de lijst hebt is het slim om op de interrail kaart te kijken hoever deze steden van elkaar af liggen en of het haalbaar is om ze allemaal te bezoeken in de tijd dat jij op interrail gaat.
Je interrail route plannen
Je kunt nu alvast een beetje gaan puzzelen met de route die je wil gaan maken. Het is trouwens niet zo dat je je route helemaal vast hoeft te leggen voordat je vertrekt. Wanneer je een Global Pass koopt kun je binnen de door jou gekozen periode een x aantal dagen reizen met de trein zonder dat je weet wat je eindbestemming is.
10 reisdagen, 20 dagen op een bestemming
Nu je een globale route in je hoofd hebt is het slim op uit te zoeken wat de reisafstanden zijn om van de ene naar de andere plek te reizen per trein. Onthoud dat wanneer je een reisdag hebt, je die dag eigenlijk al kwijt bent en je weinig tijd hebt om de bestemming te ontdekken. Toen ik mijn route uitzocht had ik een lijst van 15 bestemmingen waar ik heen wou in 30 dagen tijd. Dat is natuurlijk best een strakke planning. Uiteindelijk koos ik ervoor om 5 steden te schrappen. Dat betekende dat ik 10 reisdagen had en 20 dagen op een bestemming. Dit was achteraf nog best pittig, maar wel te doen.
Stap 2: Je interrail ticket bestellen
Wanneer je ongeveer zeker bent over het aantal steden en wanneer je weet hoe lang je weg wil, is het tijd om je ticket te bestellen. Er zijn een aantal verschillende tickets. Je kunt ervoor kiezen om een ticket voor één land te kopen waarmee je dus alleen maar in dat land kunt treinreizen of je kiest voor een Global Ticket. Dit ticket heeft veel opties, je kunt als jongere (tot 27 jaar) korting krijgen op een Global Ticket. Ben je ouder, dan betaal je de normale prijs. De volgende keuze die je kunt maken is of je 1e of 2e klas wil reizen. Daarna heb je de keuze hoe lang je ticket geldig moet zijn plus hoeveel reisdagen je binnen die periode wil gebruiken. De keuzes variëren van reisperiodes van 15, 22 of 30 dagen elk een verschillend aantal reisdagen (in mijn geval was dat 15 reisdagen binnen een periode van 30 dagen). Je kunt je interrail ticket online bestellen via NS International.
Stap 3: Accommodaties reserveren of ter plekke beslissen
Wanneer je een ticket gekozen en besteld hebt kun je ervoor kiezen om je route al definitief te maken door je accommodaties te reserveren. Ik heb dit voor alle nachten alvast vastgelegd zodat ik daar op reis geen omzien meer naar had. Hostelworld werd mijn best friend en voor meer dan de helft van de reis heb ik vooraf hostels geboekt. Voor de rest van de overnachtingen heb ik Airbnb’s en hotelkamers gereserveerd. Ik twijfelde weleens of ik dat allemaal wel moest doen, wat nou als ik het zo leuk vond in een stad en ik langer wilde blijven? Toch ben ik achteraf blij dat ik het op deze manier gedaan heb. Je hebt een stok achter de deur om door te blijven reizen. Elke stad heeft wel iets moois waardoor je langer wil blijven, maar de volgende stad heeft ook weer prachtige dingen te bieden!
Stap 4: Op Google Maps highlights pinnen & je dagplanning maken
Wanneer je weet welke bestemmingen je allemaal zult zien tijdens je reis kun je op Google Maps kaarten aan maken waarin je per stad verschillende dingen kunt ‘pinnen’ wat je wil zien en waar je bijvoorbeeld graag wilt eten. Dit plannen heeft mij tijdens de reis enorm geholpen. Nadat je uitgezocht hebt wat de hotspots van de stad zijn die je sowieso niet wil missen, kun je de kaart opslaan op je telefoon en kun je zelfs zonder gebruik te maken van internet, de kaart gebruiken om je route te vinden! Google Maps was echt mijn meest gebruikte app die maand!
Tip: Reserveer je treinplaatsen tijdens je interrail!
In een aantal gevallen moet je treinen reserveren voordat je instapt. Vaak zijn bij internationale treinen reserveringen verplicht en is het slim om deze zo’n drie maanden voor vertrek al te reserveren. Dit kun je doen bij de reserveringsservice van Interrail. Hier zijn wel kosten aan verbonden. We betaalden bijvoorbeeld voor de Thalys zo’n €35 aan stoelreserveringskosten naast het ticket zelf. De meeste treinen kun je op het station zelf nog wel reserveren, maar een aantal treinen zoals nachttreinen en populaire route’s zoals die met de Thalys zijn verstandig om ruim op tijd al vast te leggen.
Meer lezen over interrailen:
Lees ook:
Waarom iedereen ooit één maand moet gaan interrailen in Scandinavie Hoe werkt interrail? Stappenplan om je eigen interrail-reis te plannen 10 tips voor als je gaat interrailen door EuropaWil je gaan interrailen?
Deze reisblog is geschreven door Chantal Buitenhuis, je kan haar op Instagram volgen via @chantalbuitenhuis!