Goedkoop naar IJsland

Goedkoop naar IJsland? Met deze 12 tips gaat het je lukken!

Magisch mooi IJsland. Het land van eindeloos veel watervallen, het noorderlicht, galopperende paarden, overweldigende natuur, onuitspreekbare namen, gekke gewoontes maar helaas ook een land van torenhoge prijzen. Reizen in IJsland is verre van goedkoop. Je moet hier bijvoorbeeld niet gek opkijken als je voor een kop koffie en stuk taart omgerekend 15,- euro moet neerleggen of voor een hotelkamer 200,- euro. Toch is goedkoop naar IJsland gaan en er met een beperkt budget rondreizen mogelijk. Je moet alleen zo nu en dan een beetje opletten en afweten van handige trucjes. Lees hieronder onze 12 tips en wedden dat het jou ook lukt om straks goedkoop naar IJsland op vakantie te gaan?

Goedkoop naar IJsland: 12 tips!

paklijst ijsland

1. Scoor een goedkope vlucht naar IJsland

Er zijn verschillende airlines die op IJsland vliegen vanuit Nederland. Je kan bijvoorbeeld kijken naar Icelandair, maar eigenlijk is het het slimst om zoveel mogelijk vluchten op verschillende data te vergelijken. Je kan soms al vliegtickets boeken naar IJsland vanaf 69,99 euro, dus probeer goed te zoeken. Dit zijn trouwens wel vaak eenvoudige vliegtickets waarbij je alleen een stuk handbagage mee mag nemen, de prijs wordt wat duurder als je een comfortabelere stoel wilt of meer bagage mee wilt nemen. Een goede periode om goedkope vliegtickets naar IJsland te boeken is bijvoorbeeld van maart tot en met juli, maar ook buiten die periode kun je kans hebben op laag geprijsde vluchten.

Bezoek IJsland tijdens een stopover, onderweg naar Noord-Amerika

Steeds meer reizigers combineren een bezoek aan IJsland met een reis naar Noord-Amerika. Stel dat je naar Amerika of Canada vliegt, dan kun je bijvoorbeeld eerst een paar dagen stoppen in IJsland. Zo hoef je in principe maar één retour vliegticket te kopen, terwijl je twee bestemmingen ontdekt. Soms kost het ook niet extra om zo’n stopover op IJsland bij je vlucht in te plannen. Mocht je naar Noord-Amerika gaan en wil je ook graag IJsland zien, dan is dit zeker iets om te onderzoeken.

2. Voordelig (zonder onverwachte extra’s) een huurauto boeken

Een fijne website om een huurauto voor IJsland te boeken is Sunny Cars of kijk eens bij EasyTerra. Soms komt het wel eens voor wanneer je een huurauto boekt, dat je bij het ophalen nog allemaal extra verzekeringen moet afsluiten en dus voor onvoorziene kosten komt te staan. Bij Sunny Cars is er altijd sprake van een all-in huursom en is alles qua verzekeringen al inbegrepen in de huurprijs. Ook kun je jouw reservering altijd gemakkelijk wijzigen of zelfs annuleren. Verder heb je een ongelimiteerd aantal kilometers dat je mag rijden, waardoor het dus niet uitmaakt hoeveel je rijdt. Wij hebben ook onze huurauto via Sunny Cars geregeld toen wij in de winter in IJsland waren en dan zorgen zij er ook voor dat er winterbanden op de auto zitten, erg fijn als je over besneeuwde wegen moet rijden. Wat verder fijn is aan EasyTerra is dat je bij hun zelf allerlei autoverhuurders makkelijk kan vergelijken. Bij SunnyCars zie je dat weer niet.

Kosten voor een huurauto en tanken

Om je een idee te geven van de kosten: Als je ongeveer 6 dagen een huurauto hebt op IJsland, dan ben je hier zo’n 500 euro voor kwijt inclusief verzekeringen. Verder kost een volle tank rond de 70 en 80 euro, maar hier kun je wel een eind mee rijden. Hoeveel je uiteindelijk moet tanken, hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat je rijdt.

Neem lifters of andere reizigers mee en laat hen mee betalen aan de brandstof

Nog meer besparen op je huurauto kosten? In IJsland kun je veel lifters tegenkomen, deze kun je tijdens jouw reis meenemen voor een klein bedrag of kosten vragen voor de brandstof. Zo kun jij zelf ook weer besparen op de kosten die je maakt. Wil je niet afwachten tot je iemand tegenkomt langs de weg? Kijk dan eens naar de carpooling website Samferda.net. Daar kun je jouw rit bij aanmelden en zo zien anderen welke route je gaat afleggen, maar ook hoeveel het kost als ze mee willen.

goedkoop naar ijsland auto huren

3. Geen behoefte aan eigen auto? Ga liften of gebruik het Openbaar Vervoer

Je kan natuurlijk besparen op je eigen kosten door lifters mee te nemen en hen vragen om een klein bedrag mee te betalen, maar het is vaak nog goedkoper om zelf te gaan liften en bovendien kan dit ook veilig in IJsland. Zoals gezegd kun je de website Samferda.net gebruiken om vooraf al ritten te regelen. Maar het is ook een optie om gewoon met een bordje langs de weg te gaan staan natuurlijk. Verder werkt het ook altijd om in het hotel of op de camping waar je slaapt even rondvraag te doen. Misschien gaat iemand daar net dezelfde kant op als jij wilt. De meeste reizigers volgen namelijk toch de 1 snelweg op een bepaalde manier, aangezien dit de grootste weg is in het land. Door te liften ben je altijd het goedkoopste uit in IJsland, maar het is wel handig om te weten dat dit vaak het makkelijkste gaat in het zuiden van het land omdat dit de meest populaire route is. In het stillere noorden kan het moeilijker zijn.

Goedkoop met het openbaar vervoer reizen in IJsland

In IJsland rijdt geen trein, maar je kan wel gemakkelijk met de bus op veel plekken komen. Je kan jouw busticket boeken via de website Re.is. Hier kun je zogenoemde Bus Paspoorten kopen. De prijzen variëren tussen de 14.000 ISK (ongeveer 140 euro) en 65.000 ISK (ongeveer 650 euro). Waarschijnlijk is de buskaart van ongeveer 450 euro de beste keuze, omdat je dan alle highlights kunt zien. Deze bussen rijden overigens wel het meeste in de zomer en stukken minder in de winter, hou hier dus rekening mee met het plannen van jouw eigen reis.

4. (Wild) Kamperen!

Als je zo min mogelijk wilt uitgeven aan overnachtingen wanneer je in IJsland bent, dan is wild kamperen in IJsland de beste keuze. Neem zelf wat camping gear mee vanuit Nederland en zoek in de wildernis een mooi plekje op. Het mag natuurlijk niet overal, lees hier meer over wild kamperen, maar zo bespaar je echt de meeste kosten tijdens je IJsland reis. Er zijn ook genoeg echte campings te vinden in IJsland, vaak bij welbekende highlights of bij toffe plekken middenin de natuur. Mocht je dus liever op een echte camping staan en behoefte hebben aan douche- & wc-hokken, is dat in IJsland ook gemakkelijk te vinden. Vaak zijn er op die terreinen ook bbq en kookplekken te vinden, waardoor koken ook wat makkelijker gaat. De beste plek om campings te vinden is de website VisitIceland.com of koop een Lonely Planet van IJsland daar staan ook tips in.

5. Hotel of Bed & Breakfast boeken via Airbnb

Niet zo’n kampeerliefhebber? Ook qua hostels, hotels of Airbnb’s valt er wat te besparen. Vergelijk bijvoorbeeld hotels of hostels in IJsland op Booking.com en zorg dat je vervolgens op tijd je overnachtingen boekt, want in drukke maanden kunnen de goedkoopste opties anders al uitverkocht zijn. Via Airbnb kun je kamers of huisjes boeken van locals, maar soms zijn er ook gewoon hotels op te vinden.

Golden-Circle-Ijsland-Kerid-Kratermeer

6. Vermijd betaalde activiteiten tijdens je IJsland vakantie

Er zijn heel wat highlights en bezienswaardigheden op IJsland die je gewoon gratis kunt bezoeken, maar er zijn er ook een paar die gelijk een flink deuk maken in je budget. Je verwacht het misschien niet, maar voor het enigszins onbekende Kerid Kratermeer betaal je bijvoorbeeld 450 IJslandse kronen per persoon (omgerekend zo’n 5,- euro per persoon). Dit is niet meteen een gigantisch bedrag, maar dat geldt wel voor de populaire Gletsjer Walks en Glacier Tours. De bedragen hiervoor lopen al gauw op tot boven de 100 euro, terwijl je soms met je eigen auto en een korte hike ook al dicht bij gletsjers op IJsland kunt komen. Ook de Blue Lagoon is zo’n populaire plek die je beter kan overslaan als je moet letten op budget, een entree kaartje kost al gauw meer dan 40 euro. Bovendien zijn er meer warmwaterbronnen op IJsland te vinden, ook gewoon midden in de natuur bijvoorbeeld bij het plaatsje Hveragerði. Daar vind je middenin de natuur een warmwater rivier waar je gewoon gratis in kunt.

7. Ga naar gratis highlights en hou zo je reis naar IJsland zo goedkoop mogelijk

Zoals hierboven al gezegd, heel wat highlights kun je gewoon gratis bezoeken in IJsland. Je betaalt geen entree en vaak ook geen eens kosten voor het parkeren. Dit is het geval bij bijvoorbeeld Skogafoss, Seljalandsfoss, Dyrhólaey, Geysir, Jokulsarlon, Gullfoss of als je naar het welbekende vliegtuig wrak wilt lopen. Check dus vooraf even welke highlights geld kosten en welke niet, stem vervolgens daar je planning op af als je zo min mogelijk kosten wilt maken.

Golden-Circle-Ijsland-skogafoss

8. Koop eten bij de supermarkt en kook op de camping of in je ho(s)tel

Wat wij vrijwel elke avond hebben gedaan in IJsland, is eten kopen in de supermarkt en gewoon in ons hotel koken. Heel spannend is het niet, vaak verscheen er een simpele pasta met rode saus uit de pan, maar dit is wel het goedkoopst om te doen. Ga je uit eten of iets snacken in een cafeetje, dan betaal je daar al gauw veel voor. Zo hebben wij 15,- euro voor 1 kop koffie en een stuk taart neer gelegd. door zoiets leer je al gauw af of buiten de deur te eten. In de supermarkt kun je ook gemakkelijk ontbijt en lunch scoren. Ze verkopen bijvoorbeeld Skyr (yoghurt) in de supermarkt voor ongeveer 1,5 tot 2,5 euro per pot en hier kun je met zijn tweeën één ochtend prima van eten. Voor lunch kochten wij vaak broodjes. Meestal gaven we aan boodschappen zo’n 30 euro per dag uit met twee personen, daar heb je dan ontbijt en avondeten voor plus wat fruit en wat lekkers. Een goede en goedkope supermarkt om boodschappen te doen is de Bonus (herken je aan het geel, roze logo met een varkentje erop) en hier zijn verschillende vestigingen van te vinden rondom Reykjavik. Het is dus slim om hier even inkopen te doen voor meerdere dagen zodra je van het vliegveld komt.

9. Besparen op eten & drinken: Water en eten van thuis

Koop in Nederland een beetje in voor je naar IJsland vertrekt. Een pak pasta of cous cous is bijvoorbeeld altijd handig net als kruiden, maar ook zoiets als koeken voor onderweg of snoep en een zak noten of appels. Vooral als je een roadtrip maakt of veel gaat wandelen is het fijn om zoiets gewoon bij je te hebben. Verder is een her-vulbaar flesje ook geen overbodige luxe. Het koude water uit de kraan in IJsland kun je vaak gewoon drinken (warm water kun je beter mijden, aangezien dit soms afkomstig is uit een geothermisch gebied), dus zo hoef je ook geen water in de winkel te kopen. Voor kleine flesjes water ben je toch vaak een paar euro kwijt en een flesje hervullen is ook nog eens beter voor het milieu.

10. Drink geen alcohol!

Alcohol is echt ontzettend prijzig in IJsland door de hoge belastingen en veel winkels die drank verkopen zijn ook maar op beperkte tijden open. Probeer dus zo min mogelijk of helemaal niet te drinken als je hier bent, daar bespaar je namelijk flink mee en eigenlijk blijf je ook fitter zodat het leuker (en makkelijker) is om al die gave plekken in de natuur te bezoeken. Wil je toch een avondje drankjes doen? Koop dan alvast wat in op het vliegveld, daar is het altijd goedkoper dan in IJsland zelf. Qua prijzen kun je denken aan 5,- euro voor een biertje, 7,- tot 10,- euro voor een glas wijn en voor een fles betaal je tussen de 10,- en 30,- euro in de supermarkt.

 

Handige sites die wij vaak gebruiken voor het boeken van reizen: Skyscanner.nl voor vliegtickets, Booking.com voor hotels en huurauto’s boeken we altijd bij Sunny Cars omdat je daar altijd een all-in huurprijs krijgt.

 

11. Neem lakens of een slaapzak mee

Soms kom je in IJsland hostels tegen of dorms waarbij je lakens moet huren, je krijgt anders alleen een bed en een kussen bij je overnachting. Op zo’n moment is het handig als je jouw eigen lakens, een slaapzak of lakenzak mee hebt. Wil je een set huren dan kost dat soms rond de 10,- euro, als je al spullen mee hebt hoef je die kosten niet te maken.

12. Met de boot (en eigen auto) naar IJsland

Als je vanuit Nederland naar Denemarken rijdt, dan kun je vanaf daar met de Smyril Line ferry naar IJsland gaan. De ferry vaart tussen Hirtshals in Denemarken en Seydisfjordur in IJsland. Als je zo reist kun je jouw eigen auto meenemen naar IJsland en spaar je kosten voor een vliegticket uit. Uiteraard ben je wel langer onderweg (al gauw 2 volle dagen op zee, dus zo’n 48 uur en daar zit het rijden naar Denemarken nog niet bij in begrepen), maar het kan wel schelen in de prijs omdat je geen auto hoeft te huren en geen vliegticket hoeft te kopen. Zo kun je ook gemakkelijker kampeerspullen meenemen en hoef je wellicht in IJsland ook geen kosten te maken voor ho(s)tels.

Stel je gaat met de auto en twee personen met de Smyril Line ferry (check hier actuele prijzen), dan kost dat als je de goedkoopste optie kiest (slapen in een couchette) tussen de 251 euro per persoon (laagseizoen) en 440 euro per persoon (hoogseizoen). Wil je een prive hut huren op de ferry, dan betaal je daar extra voor. De goedkoopste optie is vaak in een gedeelde hut. Ben je alleen en te voet op de boot? Dan kost de overtocht in het laagseizoen zo’n 181 euro als je de goedkoopste optie kiest. Je kan al deze overtochten ook via BBI boeken

Welke kosten kun je verwachten als je goedkoop naar IJsland reist?

Om je tot slot een idee te geven van de kosten, vind je hieronder nog wat meer informatie over de kosten die wij hebben gemaakt tijdens onze 6-daagse reis in IJsland. Wij hebben bewust geen dure activiteiten gedaan zoals de Blue Lagoon, maar hebben wel wat luxer geslapen in verband met de winter en doordat we laat waren met boeken van overnachtingen was de keuze soms beperkt:

  • Vliegtickets ongeveer 200 euro per persoon (retour)
  • Huurauto voor 6 dagen kost ongeveer 500 euro bij Sunny Cars
  • Volle tank kost tussen de 70,- en 80,- euro
  • Boodschappen kost ongeveer 30,- euro per dag en dan heb je daarvoor avondeten & ontbijt
  • Koffie of warme chocolademelk in een tankstation kost 3,- euro per kopje
  • Koffie en taart voor 1 persoon in een luxer cafe / restaurant kost 15,- euro
  • Grote waterfles kost ongeveer 2,- tot 3,- euro
  • Overnachting in luxe hotel kost 200,- euro (moest in verband met een sneeuwstorm)
  • Kerid Kratermeer kost 5,- euro per persoon

Benieuwd hoe onze IJsland roadtrip was? Kijk onze reisvideo hieronder:

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen