Ierland staat bekend om vruchtbare groene weides, heuvelachtige vergezichten en superwollige schapen. Dit idyllische landschap zal je er zeker vinden, maar wist je dat Ierland ook barst van de verborgen mysterie? Vooral het eeuwenoude oosten van Ierland is een paradijs voor liefhebbers van geheimzinnige ruïnes en verlaten gebouwen. In het Oosten woonden de allereerste bewoners van Ierland. Om deze reden vind je hier de oudste cultuur van het hele land. Langs de wegen zie je overal oude torens en verlaten kerkjes in de velden liggen. Ik bezocht een aantal fantastische plekken en deel de gaafste ruïnes van Oost-Ierland!
Rock of Dunamase, een van de oudste kastelen in Ierland
Een van de alleroudste ruïnes van Oost-Ierland ligt bovenop de Rock of Dunamase in Laois County. De heuvel is eeuwenlang de meest strategische plek in de regio geweest en de ruïnes van Dunamase hebben zodoende een woest en onstuimig verleden. Vroege Christenen hebben in de 9e eeuw een fort gebouwd, maar de nederzetting werd al snel aangevallen en geplunderd door brutale Vikingen uit Dublin. Tijdens de Normandische invasie van Ierland in de 12e eeuw hebben de Noormannen de overblijfselen van het fort uiteindelijk verbouwd tot een groot kasteel.
Wandelingen vanaf de Rock of Dunamase
De indrukwekkende resten van dit kasteel staan nog altijd midden op de Rock of Dunamase. Daar komt nog bij dat je vanaf de heuvel de hele omgeving kan bewonderen, inclusief de Slieve Bloom Mountains. De Slieve Bloom Mountains zijn enorm populair bij natuurliefhebbers en wandelaars. Ook langs het kasteel van Dunamase loopt een geweldige wandelroute, bekend als “The Cut”.
Rock of Cashel, een van de indrukwekkendste ruïnes in Oost-Ierland
Het kasteel van Cashel is zonder twijfel de meest indrukwekkende ruïne die ik tijdens mijn rondreis ben tegengekomen. De geheimzinnige ruïne ligt bovenop de Rock of Cashel, vlakbij het gelijknamige dorpje in Tipperary County. De Rock of Cashel was vroeger de zetel van de koningen van Munster. Tussen de 4e en 12e eeuw regeerden deze Ierse heersers de hele regio vanaf de Rock of Cashel. Later werd het kasteel geschonken aan de kerk en werd het gebouw de Kathedraal van Sint Saint Patrick.
Het veld naast de kathedraal werd vanaf de 18e eeuw gebruikt als kerkhof. De begraafplaats gaf de Rock een extra griezelige sfeer. Het voelde bijna alsof ik rondliep op een set van een epische horrorfilm. De zware, donkere regenwolken maakten het plaatje compleet. Het gras stond vol met grote stenen grafkruizen en oude graven. Een van die oude kruizen werd in 1976 op opmerkelijke wijze verwoest. De grafsteen van de O’Scully familie werd tijdens een storm door de bliksem gespleten.
Tip: Rock of Cashel is veel bekender en wordt drukker bezocht dan de Rock of Dunamase. Er stoppen regelmatig tourbussen met groepen toeristen. Probeer er vroeg in de ochtend bij te zijn!
Bonus: Hore Abbey, wandel hier naartoe vanaf Rock of Cashel
Vanaf de Rock of Cashel zie je in de verte een kleinere ruïne opdoemen. Dit zijn de resten van Hore Abbey. Oorspronkelijk woonden er Benedictijnse monniken, maar de aartsbisschop van Cashel droomde in 1272 dat de monniken hem gruwelijk zouden vermoorden. De Benedictijnse monniken werden vervolgens zonder pardon op straat gezet. De ruïnes van Hore Abbey zijn echter goed bewaard gebleven. Hore Abbey is vanaf de Rock of Cashel gemakkelijk te voet te bereiken!
Jerpoint Park, een ontdekking van Joe
Zelfs vergeleken met de meest mysterieuze ruïnes is Jerpoint Park een uiterst opmerkelijk geval. De resten van Newtown Jerpoint zijn pas tien jaar geleden teruggevonden. Newtown Jerpoint was een welvarend middeleeuws dorpje met een grote marktplaats. Helaas viel het dorp rond 1600 in de klauwen van de zwarte dood, oftewel de pest. De overlevenden maakten zich zo snel mogelijk uit de voeten en Newpoint Jerpoint werd een verlaten spookstad.
De ruïnes werden teruggevonden door Joe O’Connell, een voormalige varkenshouder. Hij vertelde tijdens een rondleiding dat hij nooit heeft geweten dat er een heel dorp onder het hoge gras verborgen lag. Toch gelooft hij dat het voorbestemd was dat hij Jerpoint Park zou vinden. Tien jaar geleden was hij de knorrige varkens zat en zag hij het “for sale” bordje staan. Waarom weet hij nog steeds niet, maar hij moest en zou het land kopen.
Joe gelooft dat dat geen toeval heeft kunnen zijn. Jaren eerder, voordat hij Jerpoint Park kocht, trouwde hij op 6 december met zijn vrouw. Ze besloten kinderen te krijgen en noemden een van hun zonen Nicholas. Toen Joe de ruïnes van het dorpje later terugvond ontdekte hij hoogstwaarschijnlijk het graf van de echte Saint Nicholas. Volgens een aantal theorieën werd de goedheiligman inderdaad 800 jaar geleden begraven in Oost-Ierland.
Je hoort het goed: het lichaam van Sinterklaas ligt begraven in Ierland. Nu vraag ik me wel af: Wie is die bebaarde kerel die elk jaar op bezoek komt? Freaky!
Meer lezen over Ierland?
Lees ook:
Ontdek via 11 foto’s waarom Noord-Ierland nu op je bucketlist moet Legendarisch stukje Noord-Ierland: de Giant’s Causeway Wat te doen in Belfast? 10 tips voor de meest bruisende stad in Ierland! Inspiratie voor je pub crawl in BelfastWil je naar Ierland?
Handige links:
Vliegtickets naar Belfast Hotels in Ierland Complete stedentrip naar Ierland met TUIDit artikel is mogelijk gemaakt door de #IrelandsAncientEast blogreis, georganiseerd door iAmbassador in samenwerking met Tourism Ireland (hier kun je ook meer tips vinden!). We Are Travellers behoudt volledige redactionele controle over de gepubliceerde content op deze site.