Legendarisch stukje Noord-Ierland, de Giant’s Causeway

Na een korte vlucht landen we met het vliegtuig in Belfast. We hebben een telefoonnummer gekregen en dat moeten we bellen zodat we onze huurauto kunnen ophalen. Wanneer de telefoon wordt opgenomen door Dan Dooley beseffen we meteen dat we in Ierland zijn en niet in Engeland. Goedlachs wordt er aan de andere kant Engels gesproken, maar of het verstaanbaar is… Dat valt te betwisten. We begrijpen enigszins dat we buiten moeten wachten en dat is dan ook wat we doen. Een klein kwartiertje later zitten we in een gigantische rode auto en rijden we de weg op. “Wel links rijden!” Hoor ik mijn eigen stem tegen mezelf zeggen. Voor alles een eerste keer en dus ook voor het links rijden in een auto en op de weg… Een klein beetje krampachtig voegen ik in op de snelweg. We zijn op weg naar een legendarisch stukje Noord-Ierland, de Giant’s Causeway!

Giant’s Causeway in Noord-Ierland

De zeshoekige Giant’s Causeway basalten, restanten van een vulkaanuitbarsting

Je zou het misschien niet verwachten als je bij de Giant’s Causeway staat, er is voor je gevoel in de verste verte geen vulkaan te bekennen, maar toch is dit stukje natuurwonder ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De zeshoekige pilaren die uit de grond lijken op te reizen is basalt. Een gesteente dat ontstaat wanneer lava stolt en een diep zwarte kleur heeft. Toch is niet de kleur zo bijzonder of het feit dat de stenen uit de grond lijken op te rijzen, vooral de vorm is bijzonder. Tijdens het stollen van de lava neemt het basalt namelijk de vorm aan van zeshoeken, zogenoemde basaltzuilen. Een bizar gezicht, want doordat de basaltzuilen vaak in hoogte verschillen, lijkt het alsof er een natuurlijke trap ontstaat.

40.000 basaltzuilen op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Sinds 1986 staat de Giant’s Causeway op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat ons betreft terecht, want wat is dit een stukje bijzonder natuurgeweld. Je kan bijna niet geloven dat hier geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen zo perfect als de zeshoeken zijn en op juiste wijze in hoogte van elkaar verschillen. Ga jij zelf binnenkort naar de Giant Causeway toe? Zorg dan ook dat je deze drie highlights spot wanneer je bij de Giant’s Causeway bent, dit zijn een paar van de mooiste stukjes:

  • Giant’s Boot: Lijkt net op een reusachtig grote stenen laars
  • Grand Causeway: Het stuk waar de meeste basalten bij elkaar de zee in staan
  • The Camel: De zo benoemde kameel van Finn die langzaamaan in steen is veranderd

Giant Causeway ierland

De legende van de Giant’s Causeway in een notendop

De Giant’s Causeway, die naam alleen al maakt ons nieuwsgierig naar het verhaal achter deze naam. Die wordt ons al gauw verteld als we met een gids bij de Giant’s Causeway in gesprek gaan. De legende gaat dat er ooit een reus was, Finn McCool, die een pad door de zee bouwde om met zijn vijand in Schotland te kunnen vechten. Eenmaal daar schrok hij van de reus in Schotland en Finn vluchtte terug, achtervolgd door de Schot die op zijn beurt bang werd voor Finn die zich in Noord-Ierland had vermomd. De Schotse reus vluchtte terug en vernielde de weg, de legende gaat dat er nu alleen nog een paar restanten zijn te zien van die weg die er ooit lag. De Giant Causeway zoals wij die nu kennen.

Giant's Causeway Basalten zeshoekige stenen

Verschillende trails bij de Giant’s Causeway

Wanneer je aankomt bij de Giant Causeway zal je als eerste het grote bezoekerscentrum opvallen. Daar kun je je kaartjes kopen (9 pond voor volwassenen) en ook kiezen voor verschillende wandelroutes:

  • Blue Trail: Tijdens 1,2 km zie je in 25 minuten het mooiste van de Giant Causeway
  • Red Trail: Duurt 30 minuten tot 1,5 uur en je loopt naar de toppen van de kliffen
  • Runkerry Trail: Van de gebaande paden af, lengte is 3.2 km en duurt ongeveer 1,5 uur

Deze wandelroutes kun je met een gids volgen, maar misschien leuker is om gewoon lekker zelf op pad te gaan en naar beneden te wandelen. Eenmaal aan zee mag je ook op verschillende stukken van de zeshoekige stenen lopen, dus klauter omhoog of wandel wat verder richting het water. Kijk alleen uit dat je niet uitglijd of gegrepen wordt door een golf, want de zee kan soms ruig zijn en voor gladde stenen zorgen.

En, soms zijn er bij de Giant’s Causeway ook events!

Verspreid door het jaar zijn er ook events te vinden bij de Giant Causeway. Toen wij er waren was bijvoorbeeld het Potato Festival in Noord-Ierland en omdat het UNESCO International Year of Light was, werd er tijdens dat Potato Festival ook iets met lichtshows gedaan. ’s Avonds was de Giant Causeway in allerlei kleuren verlicht. Ook op Saint Patrick’s Day is er een speciaal event en eind januari is het jaarlijkse Burns & Benandonner Weekend.

Tip: Iets leuks doen in de buurt van de Giant Causeway in Noord-Ierland?

Wil je nog iets anders doen als je in de buurt bent van de Giant Causeway? Dan hebben we een perfecte tip voor je. Maak even tijd om naar Carrick-a-Rede te gaan. Dit is een onwijs gave en mooie hangbrug die tussen twee rotsen is gebouwd door zalm-vissers in 1755. Mooi om te zien en ook bijzonder om overheen te lopen. Al moeten we wel zeggen dat hij ietsje kleiner was dan wij hadden verwacht, dus verwacht geen mega brug!

Carrick-a-rede touwbrug noord ierland

Slapen in de buurt van de Giants? Kies voor het Causeway Hotel

Naast het Visitors Centre van de Giant’s Causeway is een fijn hotel te vinden, het Causeway Hotel. Het is als één grote antieke huiskamer ingericht en daarmee ook een tikkeltje oubollig. Hip Ierland moet je hier dan ook niet verwachten, maar heerlijk ontbijten kun je er zeker (de porridge was mijn favoriet! Maar je hebt ook ontbijt met ei, worstjes, spek en toast) en het fijne is: Je slaapt direct naast de Giant’s! De kamers zijn er ook groot en het personeel helpt je graag, soms in ietwat onverstaanbaar Iers, graag op weg of bij al je vragen.

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen