vakantie Groenland rondreis boot met tasermiut camp

Zo plan je je Groenland vakantie: Praktische info & tips

Droom je van een vakantie naar Groenland? Dan kunnen we je alvast meteen verklappen dat een reis naar Groenland niet overnacht is geregeld. Toerisme staat daar nog in de kinderschoenen. Het heeft grote voordelen, voornamelijk dat je volledig op gaat in de natuur zonder andere toeristen. Maar ook nadelen. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om je reis goed voor te bereiden. En, reizen naar en Groenland is duur. In dit artikel praktische informatie en tips voor je vakantie naar het zuiden van Groenland.

Info & praktische tips om je Groenland vakantie te plannen

Wat wil je weten over het plannen van een vakantie naar Groenland:

Groenland rondreis helikoptervlucht

Gids zuid groenland Nanortalik

1. Beste reistijd

Elk seizoen heeft zo zijn eigen kenmerken. In de lente ligt de baai van Nanortalik (de meest zuidelijk gelegen grotere plaats van Groenland) bijvoorbeeld nog vol met ijs, eind zomer heb je meer kans om walvissen te zien en in de winter kleurt de hemel groen met het Noorderlicht. Om optimaal van de natuur te genieten, reisde ik in de zomer naar Zuid-Groenland. Elke maand in de zomer brengt weer iets nieuws met zich mee:

In mei regent het schijnbaar vaak in Zuid-Groenland. Echter vertelde mijn gids van Tasermiut Camp dat de regenmaand wat aan het verschuiven is. Tijdens mijn bezoek begin juni liet de regenmaand bijvoorbeeld nog op zich wachten.

Het hoogseizoen met betrekking tot toerisme is in juli en augustus. Nou is ‘hoogseizoen’ een groot woord, maar wel iets om rekening mee te houden. Zeker met het boeken van overnachtingen. Dit merk je in Narsarsuaq, in mindere mate ook in Nanortalik.

Noorderlicht-liefhebbers opgelet: vanaf september heb je kans om het noorderlicht te zien. Echter, hoe verder je afreist naar het zuiden, hoe beperkter je kansen. Als het noorderlicht zien je doel is, is Zuid-Groenland waarschijnlijk niet de beste bestemming.

Walvissen zwemmen het hele jaar rondom de wateren van Groenland. Echter heb je in de latere zomermaanden, augustus en september, meer kans op het zien van een walvis. Ook hiervoor geldt; kom je puur voor de walvissen? Vergoot dan je kans en reis naar de Disco Bay, centraal gelegen aan de westkust Groenland.

Reis naar Groenland helikoptervlucht

2. Route & planning

Als je de beste reistijd voor jezelf hebt bepaald, is het tijd om je route voor je Groenland vakantie te bedenken. Maar hoe plan je die en waar moet je op letten?

Groenland is groot!

Tijdens het inlezen voor mijn route door Zuid-Groenland werd ik op een gegeven moment wat enthousiast. Reizen van hoofdstad Nuuk naar Tasermiut Fjord in een week tijd, moet kunnen toch? Tot ik naar de kilometers ging kijken… Hemelsbreed ligt dit zo’n zeshonderd kilometer van elkaar vandaan. De grootte van Groenland moet je niet onderschatten. Daarnaast zijn de dorpen vaak alleen bereikbaar per boot of helikopter. Zeker de boot vergt langere reistijd en reizen per helikopter is duur. Houd hier rekening mee wanneer je je route plant.

Weer regeert

Al tijdens mijn vlucht naar Zuid-Groenland werd duidelijk: het weer heeft de overhand in dit land. De piloot kon namelijk tijdens het vertrek vanuit Kopenhagen nog niet met zekerheid zeggen of we konden landen op Narsarsuaq. Dit in verband met laaghangende bewolking. Ook tijdens mijn trip is de planning meerdere keren aangepast vanwege het weer. Weet dus dat dit mogelijk is. En houdt wat speelruimte vrij, zodat je flexibel bent met wisselen tussen bijvoorbeeld een wandeling en een bezoek aan een museum. Tip voor als je in Zuid-Groenland bent: deze website voor (zover mogelijk) betrouwbare weersvoorspellingen. De Groenlanders gebruiken deze website veel. Omdat de Deesne website wat complex is, hier een Engelse instructie hoe de website te gebruiken.

Ter inspiratie: mijn route in 1 week

Ik was maar een week in Zuid-Groenland. Niet lang, waardoor ik een kleine regio heb ontdekt. Hemelsbreed liggen Narsarsuaq en de Tasermiut Fjord bijvoorbeeld zo’n honderd kilometer van elkaar vandaan. Mijn advies:

  • Narsarsuaq: 2 nachten
  • Nanortalik: 4 nachten
  • Tasermiut Fjord: minimaal 1 nacht

Als ik langer had gehad, was ik het liefst nog langer in de Tasermiut Fjord gebleven. Ook had ik Qaqartoq en Narsaq aan mijn planning toegevoegd.

3. Van A naar B: reizen in Zuid-Groenland

Zoals geschreven; veel bestemmingen zijn enkel bereikbaar per boot en/of helikopter. Via organisatie Disco Line boek je zowel de boot als helikopter. Afhankelijk van de route plus populariteit van de bestemming, is het handig om je vervoer zo snel mogelijk vast te leggen. Sommige bestemmingen worden twee keer per dag bevlogen, andere maar een keer per week. In de helikopter passen zo’n 12 passagiers. Boten zitten snel vaak vol omdat deze iets goedkoper zijn.

4. Accommodatie

In Zuid-Groenland is er een beperkte keuze in accomodaties. Reisorganisatie Blue Ice Explorer biedt een overzicht op hun website. Let goed op welke je boekt! Sommige plaatsnamen zijn makkelijk met elkaar te verwarren, maar liggen ver uit elkaar. Daarnaast las ik tijdens mijn voorbereidingen dat je de accommodatie vroeg moet boeken tijdens het hoogseizoen, omdat deze vaak vol zitten. Tijdens mijn vakantie bleek het tegenovergestelde het geval. De slaapzalen in Narsarsuaq waren grotendeels leeg, mijn bezoek in juni bleek nog vroeg in het seizoen.

Overzicht van hotels en hostels waar ik ben geweest:

  • Narsarsuaq: Hostel Narsarsuaq & Hotel Narsarsuaq
  • Nanortalik: Hotel Kap Farvel (voor zover ik weet zijn er geen hostels in Nanortalik)

Vakantie groenland kamperen Tasermiut Fjord

groenland vakantie hotel

5. Boek een tour met gids

Tijdens mijn bezoek aan Zuid-Groenland heb ik veel geleerd over het land, haar geschiedenis en cultuur. Allemaal door mijn gids Salik van Tasermiut Camp. Een aanrader, daardoor heeft mijn trip zoveel meer waarde gekregen. Als je nog niet zeker weet met welke reisorganisatie je wilt reizen: let op waar de organisatie vandaan komt! Bij voorkeur kies je een reisorganisatie die door Groenlanders zelf is opgericht. Er zijn namelijk veel reisorganisaties afkomstig uit het buitenland, die enkel de natuur laten zien aan toeristen zonder iets terug te geven aan de lokale bewoners.

Tasermiut Camp is opgericht door Salik en Freddy, twee Groenlanders. Zij bieden alleen trips in Nanortalik en omgeving. Als je zo zuidelijk afreist, raad ik het zeker aan om met hun een trip te boeken.

Wanneer je in Narsarsuaq en omgeving een tour wilt boeken, is Blue Ice Explorer een geschikte partij. Hoewel Blue Ice Explorer door een Fransman is opgericht, werken hier veel Groenlanders. In het dorp hebben ze een café en informatiecentrum in één. Hier verhuren ze ook mountainbikes.

Twijfel je nog of je met een organisatie wilt reizen? Bedenk dan het volgende:

IJsberen: Tijdens wandelingen en kamperen loop je risico om een ijsbeer tegen het lijf te lopen. Hoewel dit zelden gebeurt, is het wel belangrijk om te weten wat je moet doen als dit het geval is. En hoe je jezelf hiertegen beschermt.

Hiken zonder gids: Uiteraard zijn er wandelingen die je wel zelfstandig, zonder gids, kan ondernemen. Check dit bij het Blue Ice Explorer Café in Narsarsuaq, of het informatiecentrum in Nanortalik. Maar hou ook in je hoofd dat dit zeker niet voor elke hike geldt.

Bootvervoer: Aangezien Nanortalik op een klein eilandje ligt, ben je afhankelijk van bootvervoer om de omgeving te ontdekken. Het is handig als een organisatie dit allemaal voor je regelt, zij weten ook meer van de vertrektijden en duur van de bootreis af. Om je een idee te geven: In Nanortalik heb je boatcharter 44. Vanzelfsprekend krijg je hier geen gids bij, alleen een kapitein die je van A naar B brengt.

Kamperen: Als je wilt kamperen in de Tasermiut Fjord, heb je uiteraard kampeerspullen nodig. Als het al mogelijk is om dit in Zuid-Groenland te huren (dat weet ik niet), vermoed ik dat dit maar beperkt aanwezig is. Een organisatie kan dit dus sowieso voor je fixen.

Vergunningen: In Groenland heb je als toerist veel vergunningen nodig om activiteiten te ondernemen. Zo kan je bijvoorbeeld niet zomaar vissen. Een reisorganisatie weet aan welke voorwaarden jij als toerist moet voldoen. Of informeer bij de eerder genoemde informatiepunten.

6. Ik ga op reis en ik neem mee…  Kledingtips!

Net zoals alle arctische bestemmingen: neem kleding voor alle temperaturen en weersomstandigheden mee. Ook in de zomer. Tijdens mijn bezoek heb ik zowel gehiked in een t-shirt, maar ook met fleece, muts en regenkleding. Neem absoluut ook thermo-kleding mee als je gaat kamperen, ’s nachts koelt het behoorlijk af. Lees hier meer over het 3-lagen systeem dat wij op koudere bestemmingen hanteren

Omdat je bijna gehele dagen op of naast het water spendeert, is de zon extra sterk. Zonnebrand en een goede zonnebril zijn dus noodzakelijk. En muggenspray! In de zomer zijn er ontelbaar veel muggen.

Groenland vakantie vissen met permit

7. Kostenindicaties

Net zoals Scandinavië, is Groenland een prijzige bestemming. Simpelweg omdat alle producten, van het eten tot aan de benzine, geïmporteerd moet worden. Daarnaast maakt de afgelegen bestemming Zuid-Groenland het extra duur om er te komen. Zo boek je bijvoorbeeld een treinreis, vliegticket en een boot of helikopterreis om er uberhaupt te kunnen komen. Een kostenindicatie:

Treinreis Kopenhagen

Alleen vanaf Kopenhagen, is er een directe vlucht naar Narsarsuaq. Om daar te komen, boek je een treinreis via NS International. Een retourtje tweede klas start bij zo’n 150 euro.

Vlucht Kopenhagen naar Narsarsuaq

Vliegen naar zuid Groenland kan met Air Greenland direct vanaf Kopenhagen (alleen in de zomermaanden). De vlucht duurt zo’n vijf uur, en een retour kost rond de 700 euro. Deze prijs is afhankelijk van wanneer je precies wilt reizen.

Hostels en hotels

Ook accommodaties zijn aan de prijzige kant wanneer je naar Zuid-Groenland reist.

  • Nanortalik: Bed op slaapzaal in Hostel Nanortalik kost 300 Deense kronen (± 40 euro, slaapzak niet inbegrepen)
  • Narsarsuaq: Kamers in Hotel Kap Farvel starten bij 850 Deense kronen (± 114 euro), met privé-badkamer betaal je 1250 (± 167 euro).

Vervoer in Zuid-Groenland

Zoals gezegd, benzine is duur in Zuid-Groenland. Dit maakt dat rondreizen in dit gebied, net zoals alle andere uitgaven, wederom prijzig is. Neem bijvoorbeeld de reiskosten van Narsarsuaq naar Nanortalik:

  • De boot kost 1545 Deense kronen (± 207 euro), de trip duurt ruim 4 uur.
  • De helikoptervlucht kost 1705 kronen (± 230 euro) en duurt 45 minuten.

Op Disco Line staan alle kosten.

Eten en drinken

  • Uiteten kost zo’n 100 tot 200 Deense kronen (tussen de 14 en 27 euro)
  • Biertje in de kroeg kost rond de 60 kronen (± 8 euro)
  • Boodschappen zijn duurder dan in Nederland, zeker verse groenten en fruit.

Of boek een complete rondreis naar Groenland via een reisorganisatie

Er zijn ook Nederlandse reisorganisaties die (bijna) complete vakanties en rondreizen naar Groenland aanbieden. Kijk daarvoor eens naar de Poolreizen van Sawadee als je niet alles zelf wilt regelen.

vakantie Groenland rondreis boot met tasermiut camp

8. Digital detox

Wifi is ofwel heel duur in Zuid-Groenland, ofwel heel langzaam. Perfect excuus dus om die telefoon uit te laten en optimaal van de natuur te genieten. Maar, wel goed om te weten in het kader van informatie uitzoeken voorafgaand aan je trip. En niet uit te stellen tot aankomst.

Wil je naar Groenland?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Groenland Poolreis naar Groenland via Sawadee

→ Bekijk hier alle artikelen over Groenland