“Daar rijden ze als beesten!”, kreeg ik te horen toen ik aan mijn collega’s vertelden dat wij voor onze huwelijksreis naar Georgië zouden gaan. “Je kunt beter de taxi pakken. Zij kennen de mentaliteit en het is voor ons ook heel goedkoop!” Even overwogen we dat. Maar we keken elkaar aan en zagen het al: “Amme-nooit-niet. Wij gaan zelf met de auto het land verkennen.” 4 tips en ervaringen die je precies vertellen hoe wij dat deden!
1. Auto huren
Albert verdiepte zich in verschillende autoverhuurders (je kan kijken op SunnyCars of EasyTerra bijvoorbeeld). Op blogs werd aangeraden om bij hostels- of B&B-eigenaren te rade te gaan. Ook lazen we de recensies bij de aangeraden autoverhuurders. Uiteindelijk kwamen we uit op een voor ons geschikte autoverhuurder. Een Hollandse prijs, maar zeer betrouwbaar.
2. Rijden op de Georgische manier
Waar in Nederland de regels als grens gelden, zien de Georgiërs het als een advies. Inhalen in een bocht langs een hoge berg? Geen probleem. Inhalen op een steile helling? Gewoon doen! Straf remmen omdat er een hobbel of kuil in de weg zit? Beter van wel. En rijdt ook maar 20 kilometer harder dan het bord zegt. Kortom, rijden in Georgië vroeg wat flexibiliteit van ons. Waar Klarinda (zij reed meestal) eerder erg schrok als er twee koplampen van een inhaler op haar afkwam, kon ze dat al snel relativeren. Het lijkt gevaarlijk. Als een inhaalpoging écht niet mogelijk is, doet de Georgiër hem niet. Maar als het enigszins kan, waarom niet? In die twee weken dat ongeveer 2000 kilometer aflegden, zagen we geen enkel ongeluk. Onze conclusie is: rijden in Georgië is een uitdaging; maar als je net zoals de rest doet en je gezonde verstand gebruikt, kun je je prima verplaatsen door zelf te rijden.
3. Rijden op slecht wegdek
“Ik vind het eigenlijk best eng”, fluistert Albert. “Huh hoezo?”. We zetten de auto stil. Klarinda kijkt naast de bijrijdersstoel. Een diepe, maar ongelooflijk mooie kloof. Aan weerszijden is de kloof met begroeiing bedekt en grove stenen schijnen er doorheen. Prachtig. Voor ons toetert er een auto. “Oh, we staan in de weg.” Met nog geen twee centimeter tussen de auto’s passeert hij ons.
We zijn onderweg naar Mestia. Daarvoor moeten we door het gebied Tusheti over een bergpas om bij het dorp te komen. Het is een reis van 60 kilometer waar we vijf uur over doen. Dat betekent: stapvoets rijden en een enkele keer lekker gas geven.
Deze weg is ’s winters afgesloten. Te gevaarlijk. En dit is niet de enige lastige weg, meer wegen in Georgië zijn ontzettend slecht. Diepe kuilen, stijl omhoog, smal, blubberig of dwars door een waterval. Vooraf wisten we gelukkig al dat we juist deze wegen wilden gebruiken. Lekker avontuurlijk! Daarom huurden we ook een Mitsubishi Pajero, een automaat met 4×4 stand. (Zo’n auto kun je vinden via SunnyCars of EasyTerra.)
Bij nader inzien niet persé nodig, maar voor deze ene weg wel. We waren drie uur onderweg toen er diverse lampjes begonnen te knipperen. We wilden de autoverhuurder appen. Geen bereik. Wat dan? We reden door. Na een tijd knipperde het lampje weer. Terug of verdergaan is geen optie. We komen dan – hoe dan ook – in het donker terecht. “Daar is deze weg veel te gevaarlijk voor!” zeiden we tegen elkaar. We besluiten de motorkap open te zetten en te wachten. Al snel stopt er een Georgiër. Hij brabbelt wat. Wij praten in het Engels terug. Hij loopt terug en komt met een jonge vrouw terug. In gebrekkig Engels vraagt ze wat er aan de hand is. De man kruipt in de auto, probeert wat uit en zijn conclusie is duidelijk: “Jullie hebben niet de volledige 4×4 gebruikt! Die is juist voor deze wegen!” Wat bleek? Die speciale stand regelt ook de temperatuur van de motor. Doordat wij hem op een lichtere stand hadden staan, werd de motor te warm. We reden verder en de lampjes bleven uit.
4. Lifters mee
In de zinderde hitte zoeven we langs dorpjes, bomen, koeien en dametjes die bessen plukken. Op weg naar Mitsa. In de verte zien we twee jonge mensen met een duim omhoog. Lifters! We kijken elkaar aan: stoppen? Met piepende remmen staan we stil. We wisselen uit waar we heen gaan en we hebben een match. Ze gooien hun backpacks achterin en stappen in.
Niet veel later zien we weer lifters staan. Daarna volgen er meer. Als er ruimte in onze auto is, proberen we de lifters mee te nemen. Toerist, Georgiër – verstaanbaar of niet – iedereen rijdt met ons mee. Het is niet alleen verrijkend, óók help je de ander er mee. Scheelt weer geld en uitlaatgassen!
Ons eerste liftkoppel ontmoetten we later in Georgië weer. Daar vertelden ze ons dat ze op de dag dat wij hen meenamen een relatie hadden gekregen. Ze ontmoetten elkaar de dag ervoor in een hostel. Liefde op het eerste gezicht. Hoe leuk is dat?! Wij waren de eerste die het wisten!
Wil je ook een reis naar Georgie maken en met de auto rondreizen?
In deze artikelen kun je meer lezen over Georgie en tips vinden over hoe je een reis of vakantie kunt plannen: 5 redenen waarom je op vakantie naar Georgie zou moeten. Maar lees ook: 10 hoogtepunten die je sowieso wilt zien in Georgie.
Meer lezen over Georgie?
Lees ook:
5x Waarom je op vakantie naar Georgië zou moeten gaan! 10 hoogtepunten in Georgie die je het liefst allemaal wilt zien Zo maak je een Georgie, Armenie & Azerbeidzjan rondreisWil je naar Georgië?
Gespot voor jou:
Vliegticket-deals naar Georgië Hotels in Georgië Toffe complete rondreis door Georgië met Shoestring 16 dagen naar Georgië met Sawadee, +/- 100€ per dagDit artikel is geschreven door Klarinda & Albert, zij reisden samen met de auto door het prachtige Georgië!