De Eiffeltoren kennen we allemaal, maar wist je dat er een nóg majestueuzer en fotogenieker monument in Frankrijk te vinden is? Midden in een baai in het pastorale Normandië ligt een eiland waar, als je het mij vraagt, een veel interessanter verhaal achter schuilt: de Mont Saint-Michel. Grote kans dat je deze historische parel op een ansichtkaart of via Instagram al een keer hebt opgemerkt.
Als je dit plaatje in de verte ziet liggen, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Op dit rotsachtige getijdeneiland ligt namelijk een indrukwekkend, middeleeuws dorp dat meer dan eens vergeleken is met Harry Potter’s Zweinstein. Maar ook vanwege Europa’s grootste getijdenverschillen staat de omringende baai op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Redenen genoeg om tijdens je volgende trip naar Frankrijk een dagje uit te trekken voor de Mont Saint-Michel. Hier zijn vijf tips die je van te voren wil weten als je Mont Saint-Michel gaat bezoeken!
Dit wil je weten als je Mont Saint-Michel gaat bezoeken
→ Overnachten nabij Mont Saint-Michel: Maison Mathilde of Moulin de Ducey
→ Duurzame reistip: Ga met de trein naar Frankrijk
Over Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel is een iconisch eiland voor de kust van Normandië. Het staat wereldwijd bekend om zijn adembenemende middeleeuwse abdij die oprijst op de top van de rotsachtige heuvel. Deze historische locatie trekt jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers van over de hele wereld.
Het eiland is met het vasteland verbonden door een smalle dam die bij hoogwater omringd wordt door de zee, waardoor het een betoverend en bijna onwerkelijk gezicht is. De opbouw van Mont Saint-Michel is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. Alleen al daarom is het eilanddorp zó’n schitterend gezicht dat je je zonder geschiedenisles prima zal vermaken. Maar neem het van mij aan: een bezoek aan Mont Saint-Michel is zoveel interessanter als je van tevoren alvast wat meer weet. Zo kun je aan de vorm van het dorp veel leren over feodale maatschappijen: bovenaan stond God, dus de abdijkerk werd op het hoogste punt gebouwd. Daarna kwamen de officiële ontvangsthallen voor hooggeëerde gasten, iets lager de winkels en huizen van handelaren, en daarna de huizen van de vissers en boeren. In de abdij wonen nog altijd een aantal monniken.
Ook interssant zijn de eeuwenoude legendes die de ronde doen over het eiland. Het middeleeuwse eilanddorp stamt uit de achtste eeuw en werd volgens een van die verhalen omringd door een bos in plaats van een baai. De toenmalige bisschop van Avranches, Aubert, wandelde regelmatig door het bos om op de rotsachtige heuvel (toen nog zonder dorp) in alle rust te bidden. Op een dag verscheen de Aartsengel Michaël aan Aubert, die hem driemaal de opdracht gaf om een kerk bovenop de heuvel te stichten. Aubert gehoorzaamde en stichtte de eerste kerk, waarna er in 709 een enorme stormvloed zou hebben plaatsgevonden aan de Normandische kust. Deze ontzagwekkende vloed zou het bos hebben weggevaagd en de huidige baai hebben gecreëerd. Zo zijn er nog veel meer verhalen en legendes te ontdekken!
Mont Saint-Michel bezoeken
Zorg voor de juiste timing: wat is de beste reistijd om Mont Saint Michel te bezoeken?
Helaas is de Mont Saint-Michel niet bepaald een geheim onder reizigers, ook niet onder de bustoeristen. Dat betekent dat het een goed idee is om je bezoek ‘strategisch’ te plannen. Alhoewel je in Normandië tijdens de zomermaanden het beste weer kan verwachten (de regio is redelijk regenachtig, net zoals in Nederland), is het raadzaam om de maanden juli en augustus te vermijden. Probeer juist begin juni of eind september naar het eiland te gaan. De mensenmassa’s zijn dan minder groot
Ook is het slim om ’s ochtends vroeg of juist rond zonsondergang het dorp te bezoeken. Bovendien kun je dan meestal de beste foto’s maken qua licht en dramatische luchten. Houd er alleen wel rekening mee dat het dorp zelf ten alle tijden toegankelijk is, maar dat er voor de abdij openingstijden en toegangskaartjes zijn. Gewoonlijk liggen de openingstijden tussen de 09:00 en 19:00 uur, maar check van te voren altijd de website van de abdij.
Tip: trek goede schoenen aan als je het eiland gaat bezoeken. De straatjes bestaan uit vele klinkers en lopen steil omhoog. Goede schoenen zijn dan een stuk comfortabeler dan bijvoorbeeld slippers of sandalen.
Maak je bezoek aan Mont Saint-Michel budgetproof
Het dorp zelf is officieel nog steeds… een echt dorp, wat betekent dat je niets hoeft te betalen om de brug over te steken naar het eiland. Dat kan je trouwens lopend doen, maar er zijn ook gratis pendelbussen bij de parkeerplaats. Maar eerlijk is eerlijk: de plaatselijke winkeltjes en restaurants hanteren wel degelijk prijzen en toeristenmenu’s die je eerder aan Disneyland doen denken. Daarom is het slim om zelf je eigen lunch mee te nemen of ergens buiten het dorp te lunchen of dineren. Dat kan in een van de pittoreske dorpjes in de buurt, zoals Avranches of Ducey (hier kan je ook leuk overnachten bij: Moulin de Ducey).
Daarnaast is het ook héél handig om te weten dat de abdij tussen november en maart gratis toegankelijk is op elke eerste zondag van de maand. Als je in het bezit bent van een Europees paspoort en jonger bent dan 25 mag je overigens te allen tijde de abdij gratis bezoeken.
Plan je bezoek
Wat Mont Saint-Michel zo bijzonder maakt is het getij in de baai. Dat heeft wel invloed op je bezoek, je kan immers niet de hele dag door de brug over steken. Houd daarom voor het plannen van je bezoek rekening met de getijdentabellen, die geven je inzicht in de getijden. Je hoeft rondom vloed het eiland niet te vermijden trouwens. Het is juist tof om te zien hoe het water langzaam aanzwelt. Ze zeggen zelfs wel eens dat de golven hier in galop aankomen. Dat gaat best snel dus!
Voor een bezoek aan de abdij van Mont Saint-Michel is het aan te raden om van tevoren tickets te kopen, vooral als je wel in het hoogseizoen Mont Saint-Michel wil bezoeken. Hiermee voorkom je lange wachtrijen bij de ingang en zorg je ervoor dat je zeker weten toegang hebt tot de abdij. Hier kan je toegangskaartjes kopen.
Dit wil je zeker zien op het eiland
- De Abdij van Mont Saint-Michel: Dit is natuurlijk het hoogtepunt van het eiland. Het is echt de moeite waard om hier binnen te kijken. De gotische zalen, kloosters en eeuwenoude gebedsruimtes zijn prachtig. Het uitzicht vanaf de abdij over de baai is trouwens adembenemend.
- De Merveille: Een prachtig deel van de abdij met twee zalen, de monastieke gebouwen genoemd. La Salle des Hôtes (de gastenhal) en La Salle des Chevaliers (de ridderszaal) zijn een must-see voor geschiedenisliefhebbers.
- Rue Grande: De belangrijkste straat van Mont Saint-Michel heeft een scala aan souvenirwinkels, ambachtelijke winkels en restaurants. Heerlijk om doorheen te slenteren.
- De wallen en verdedigingswerken: Loop langs de wallen van Mont Saint-Michel voor een prachtig uitzicht op de omliggende baai, het omliggende landschap en de zee.
- De botanische tuin: In deze tuin ben je even weg van de drukte van de hoofdstraten. Heel fijn om even rond te wandelen
- De getijdenmolen: Buiten de vestingmuren van Mont Saint-Michel ligt de getijdenmolen, die vroeger werd gebruikt om graan te malen met de kracht van het getij.
Tip: Tijdens Le Mascaret maak je de hoogste springtijden van het jaar mee
Alhoewel de meeste Nederlanders Mont Saint-Michel wel kennen, heb ik het idee dat weinig mensen hebben gehoord van een bijbehorend fenomeen: Le Mascaret (de vloedbranding). Bij volle maan is het getijdenverschil in de baai van Mont Saint-Michel altijd het grootste. In sommige gevallen heb je dan kans op een spectaculaire getijgolf die via de baai de rivieren (Sée, Sélune en Couesnon) binnendringt. Sommigen gaan er in de zomermaanden zelfs met hun surfboard of kajak eropuit, maar zelfs als toeschouwer moet dit fenomeen een onvergetelijke ervaring zijn. Kijk dus zeker even naar de kalender voordat je je koffer inpakt!
Maak ook een rondje in de baai en omringende regio
Als je tijd over hebt na je bezoek aan het dorp, raad ik je ook zeker aan om meer van de omringende regio te verkennen. Zo kun je bij laagtij bijvoorbeeld een wandeling maken in de baai rond Mont Saint-Michel. Dat is een unieke ervaring die je wel altijd zonder je schoenen en inclusief gecertificeerde gids moet doen. De natte, modderige bodem kan af en toe namelijk veranderen in een soort drijfzand. Als je vast komt te zitten en het water tijdens vloed weer terugstroomt, zit je in de penarie.
Ook een ritje of fietstocht langs de baai is een aanrader. Dan kom je vanzelf langs charmante dorpjes, groene weides vol wollige schaapjes, maar ook indrukwekkende oorlogsmonumenten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Als je benieuwd bent geworden naar wat er allemaal nog meer in de regio te beleven valt, check dan deze toffe fietsroute door Normandië waar ik al eerder over schreef.
Mont Saint Michel bezoeken: zo regel je alles zelf
Vervoer naar Mont Saint Michel: Er zijn verschillende manieren om in Normandië te komen. Je kan natuurlijk je eigen auto pakken of een auto huren via Sunny Cars. Maar met de trein ben je er ook zo, je reist dan eerst via Parijs. Boek hier je treinticket naar Frankrijk (eerst naar Parijs en dan de trein vanaf Parijs naar Normandië).
Parkeren bij Mont Saint Michel: Kom je met de eigen auto? Je kan voor 14,- euro parkeren bij het kasteel.
Overnachten in Normandië: Zoek je een leuk hotel om te overnachten tijdens je bezoek aan Mont Saint Michel? Boek een nachtje bij: Maison Mathilde of Moulin de Ducey!
Entree tickets voor Mont Saint Michel: Zoals ik net al zei, kan je natuurlijk ter plekke tickets kopen, maar het is slim om alvast online tickets voor Mont Saint Michel te scoren. Dat kan je namelijk gemakkelijk via Tiqets doen.
Openingstijden: Gewoonlijk liggen die tussen de 09:00 en 19:00 uur, maar check van te voren altijd de website van de abdij.
→ Tip: Bezoek ook Rouen: dit wil je doen in de hoofdstad van Normandië