Fietsen in Normandie dag 4 Mont Saint Michel

Fietsen in Normandië: volg deze avontuurlijke route om de mooiste plekken te ontdekken

Om zeven uur ’s ochtends stonden we op het treinperron in Amsterdam al te popelen om te vertrekken. Eindelijk was het tijd voor ons avontuur in Normandië! En voilà: na een rit van ongeveer drie uur in de Thalys stonden mijn reismaatje Janine en ik al op Gare du Nord in Parijs. Daarna waren we nog maar één trein verwijderd van onze eerste bestemming. En daar stonden de e-bikes al smachtend op ons te wachten, want jawel: we gingen vier dagen fietsen in Normandië. Benieuwd naar wat we allemaal zijn tegengekomen in deze bijzondere Franse regio? Blijf dan zeker lezen, want ik vertel je precies waar je de gaafste plekken kan vinden en hoe je de meest fotogenieke route kan uitvogelen. On y va!

Dag 1: Van D-Day geschiedenis in Arromanches naar het beeldschone Bayeux

Arromanches-les-Bains

Onze route startte in Arromanches-les-Bains, waar de sporen van D-Day, inmiddels 75 jaar geleden, nog steeds zichtbaar zijn. Vooral de overblijfselen van Mulberry Harbour verraden de oorlogsverhalen die de geschiedenis van Normandië zo sterk hebben beïnvloed. D-Day, of technisch gezien ‘Operation Overlord’, was de doorslaggevende factor die leidde tot de bevrijding van Europa en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het kostte de geallieerde strijdkrachten jaren om de invasie te plannen en vele levens om de missie daadwerkelijk te laten slagen.

De Tweede Wereldoorlog heeft de hele regio getekend, maar er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Normandië. Na een bezoek aan het D-Day Museum begonnen we pas écht met onze fietsroute (in onze elegante poncho’s) om het volgende stadje te ontdekken: het beeldschone Bayeux. Dat deden we trouwens op de e-bikes van Petite Reine Normandie, een klein bedrijf dat door de supervriendelijke Hugo wordt gerund.

Bayeux

Terwijl we op de landelijke wegen tussen Arromanches en Bayeux fietsten, zagen we de kathedraal al in de verte boven de velden uittorenen. We kropen steeds dichterbij totdat we aankwamen in het historische centrum. De straten van Bayeux zijn omzoomd met middeleeuwse tot vroegmoderne gebouwen en monumenten, dus elke geschiedenisnerd zal hun hart een beetje sneller voelen kloppen dan normaal.

Maar de architectuur van de stad is niet eens het meest iconische erfgoed van Bayeux. Mensen uit alle hoeken van de wereld bezoeken de stad om het tapijt van Bayeux te zien: een geborduurd kunstwerk van 70 meter lang dat het verhaal van de Normandische verovering van Engeland in 1066 afbeeldt, inclusief de slag om Hastings. Dit enorme geborduurde kunstwerk hangt in het Musée de la Tapisserie de Bayeux en is bijna 1000 jaar oud. Het is een onschatbaar stukje Europese geschiedenis dat ons een ongelooflijke hoeveelheid culturele informatie heeft opgeleverd over hoe mensen in die tijd naar de wereld keken.

Maar Bayeux is gelukkig niet blijven hangen in het verleden. Wist je dat ongeveer 30 borduursters van alle leeftijden (25 tot 80+) onlangs met HBO hebben samengewerkt om een ​​Game of Thrones versie van het tapijt te maken? Dat deden ze de afgelopen maanden in het geheim en het kostte 87 meter stof en 16 weken om alle belangrijke gebeurtenissen uit 8 seizoenen te verwerken. Je kan ‘m tot eind 2019 gratis bekijken in Hotel du Doyen.

Toen we eenmaal Bayeux hadden bekeken viel de avond al snel, die eerste dag zaten we al vol indrukken. Na een welverdiend diner bij restaurant Lion d’Or, waar je sowieso de pomme dorée croustillante als dessert moet bestellen, vertrokken we vrijwel meteen naar dromenland (hoteltip: Maison Mathilde).

Fietsen in Normandie Arromanches Arromanches Strand Arromanches Frankrijk fietsvakantie Fietsen in Normandie tip route Bayeux Normandie Bayeux Arromanches in Normandie frankrijk fietsvakantie Bayeux straatjes in Normandie Kerk in Bayeux Normandie

Dag 2: Van het indrukwekkende Utah Beach naar het landelijke Saint-Lô

Voordat we het wisten was dag twee alweer aangebroken. Na een kleine vertraging, veroorzaakt door een zekere blogger die de keycard van haar hotelkamer vergat en zichzelf per ongeluk buitensloot, vertrokken we naar Utah Beach om daar de route weer op te pakken.

Utah Beach

We hebben eerst even het strand bekeken en het Musee du Debarquement Utah Beach bezocht, waar we aan de hand van een unieke verzameling objecten uit de Tweede Wereldoorlog nog veel meer te weten kwamen over de soldaten en hun persoonlijke verhalen. Er waren bijvoorbeeld brieven die aan de frontlinie geschreven zijn, maar ook een oude bijbel die een kogel had opgevangen en zo het leven van een soldaat heeft gered. Ook het authentieke gevechtsvliegtuig en de gereconstrueerde tank van de geallieerden waren een indrukwekkend gezicht.

Parc naturel régional des Marais du Cotentin et du Bessin

Na ons bezoek aan Utah Beach fietsten we dwars door het groene Parc naturel régional des Marais du Cotentin et du Bessin en maakten we een tussenstop in Carentan voor een pittige pizza bij Les Arcades. Onderweg fietsten we lang groene weides met koeien en hooibalen en riepen we bonjour naar een vriendelijke boer die zijn paard stond te knuffelen. Later die dag reden we langs de Vire-rivier en stopten we af en toe voor een foto. Daar vroegen we ook in steenkolenfrans aan Bertrand de hobbyvisser of er nog iets te vangen viel (hij zei van wel).

Saint-Lô

Na een zonnige dag fietsen door het Franse platteland kwamen we aan het einde van de middag aan in het stadje Saint-Lô, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gebombardeerd. Veel historische gebouwen zijn er niet overgebleven, maar de Haras National (staatsstoeterij) en de Église Notre-Dame zijn eventueel een bezoekje waard. Waar wijzelf vooral van hebben genoten na die 40 km was deze kunstzinnige wafel bij Brasserie Les Capucines (zie foto); een echte aanrader voor de foodies.

Carentan fietsen in normandie Carentan Marais Cotentin fietsvakantie Normandie Utah Beach Fietsen Normandie Carentan Normandie Carentan landschap Fietsen in Normandie Utah Beach Fietsvakantie Normandie Utah Beach

Dag 3: Van Ziplinen bij Viaduc de la Souleuvre naar het schattige Ducey

Viaduc de la Souleuvre

Sommige mensen hebben een bakkie koffie nodig om wakker te worden. Dat begrijp ik wel, maar al die cafeïne is natuurlijk niet gezond. Weet je wat je ook kan doen? Vervang die cafeïne met een dosis adrenaline. Life hack voor de reisgek: boek gewoon een zipline-sessie bij het dichtstbijzijnde viaduct! Ik garandeer dat je na een verfrissende rit van 100 km per uur klaarwakker bent, helemaal ready voor de rest van de dag. Bovendien kun je gillend de stembandjes alvast opwarmen en gaat de stoelgang haast vanzelf van start. Even serieus: dat ziplinen is dus een dikke aanrader. Het is zó gaaf om tussen de boomtoppen op en neer te zoemen. Dat kan bijvoorbeeld bij het Viaduc de la Souleuvre (61 m), in de buurt van Saint-Lô.

Rodelen of bungeejumpen kan daar trouwens ook, al dat raad ik dat tweede niet per se aan. Het bungeekoord had blijkbaar niet zijn beste zomer en ging dit jaar via een video een tikkeltje viraal. Ach ja, volgens de crew zou alles nu weer in orde moeten zijn!

De Vallei van de Vire en Ducey

Toen we eindelijk niet meer stonden te trillen op onze puddingbenen stapten we weer op onze trouwe e-bikes om door de vallei van de Vire te fietsen en het typische, groene bocagelandschap te bewonderen. We bezochten de gezellige markt in het stadje Vire, pauzeerden voor een uitgebreide picnic in de zon met lokale lekkernijen en fietsten daarna weer verder naar onze eindbestemming voor die dag. Net voor zonsondergang kwamen we aan in het pittoreske Ducey.

In het dorpje Ducey is het hotel waar wij zelf ook sliepen, Moulin de Ducey, meteen een mooi monument om in ieder geval even langs te fietsen of lopen. Je komt ‘m vanzelf tegen bij de Selune brug als je een rustige wandeling door de historische straatjes maakt. Vlakbij de oude watermolen staat ook het statige Le Château des Montgommery, wat een kijkje waard is.

Fietsen in Normandie Ducey dag 3

Ducey landschap Ducey in Normandie

Normandie Saint Lo Lunchen Saint Lo Markt Normandie Vire Brug Normandie Saint Lo Normandie Souleuvre fietsvakantie Normandie Souleuvre frankrijk fietsen Normandie Vire

Dag 4: De laatste loodjes naar het onvergetelijke Mont Saint-Michel

Op dag vier stonden we extra vroeg op voor de spreekwoordelijke klapper op de Normandische vuurpijl. We wilden op tijd bij onze volgende (en tevens laatste) bestemming aankomen: de iconische Mont Saint-Michel. Je kent ‘m wel: dat magische monument dat vaak vergeleken wordt met Harry Potter’s Zweinstein. Nu vraag je je misschien af: “potjandriedubbeltjes, is die plek nu écht zo fotogeniek als al die Instagrammers me willen doen geloven? Het antwoord is oui, mon amie! Zowel het getijdeneiland als de omringende baai staan op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Lees hier alles over het bezoeken van Mont Saint Michel

Mont Saint-Michel

Die ochtend fietsten we langs vredige velden en slaperige dorpjes en werden we bij de dam begroet door onze gids Marie. Vol passie vertelde ze ons van alles over de geschiedenis van de Mont Saint-Michel. Het middeleeuwse eilanddorp stamt uit de achtste eeuw en weerspiegelt hoe de feodale maatschappij in elkaar stak. Bovenaan stond God, dus de abdijkerk werd op het hoogste punt gebouwd. Daarna kwamen de officiële ontvangsthallen voor hooggeëerde gasten, iets lager de winkels en huizen van handelaren, en daarna pas de huizen van de vissers en boeren. Zelfs nu woont er nog een kleine groep monniken in de abdij en trekt het monument nog altijd pelgrims. Het dorp zelf is toegankelijk voor iedereen, maar voor de abdij heb je een toegangskaartje nodig.

Bij laagtij kan je ook een wandeling maken in de baai rond Mont Saint-Michel. Marie vertelde dat het een hele toffe ervaring is, maar dat je wel altijd zónder schoenen en mét gids op pad moet gaan. De natte bodem kan af en toe namelijk veranderen in een soort drijfzand. Als je vast komt te zitten en het water tijdens vloed weer terugstroomt, zit je in de penarie.

Na een flinke fotosessie bij de Mont zeiden we gedag tegen Marie, leverden we onze e-bikes weer in bij Hugo en verwisselden we onze tweewielers voor de trein terug naar Parijs. Hadden we zin om naar huis te gaan? Nee, vier dagen in Normandië is eigenlijk te kort. Ik raad jullie dan ook zeker aan om minstens een week vrij te nemen. Maar ja, dat is het mooie aan elke succesvolle reis: we kunnen niet wachten om weer terug te gaan.

Hier kun je al onze tips voor het bezoeken van Mont Saint Michel lezen

Mont Saint Michel in Normandie Mont Saint Michel in Normandie Uitzicht vanaf mont saint michel tips Mont Saint Michel bezoeken

Fietsen in Normandie dag 4 Mont Saint Michel

Mont Saint Michel in Frankrijk normandie mont saint michel bezoeken binnen Fietsen Mont Saint Michel Normandie Fietsen in Normandie dichtbij Mont Saint Michel Mont Saint Michel tips Normandie

Praktische info voor als je gaat fietsen in Normandië:

Heb je zelf ook zin gekregen om Normandië per fiets te ontdekken? Mooi! Dan heb ik hier nog wat handige tips die je gaan helpen met de voorbereiding van je reis:

Transport en navigatie: wat was precies jullie route?

We hebben vanuit Amsterdam de trein naar Parijs gepakt. In Parijs kom je aan op Gare du Nord, maar het is handiger om vanaf Paris St. Lazare per trein naar Normandië te gaan. Zelf zijn we uitgestapt in Bayeux om vervolgens in Arromanches-Les-Bains met onze route te beginnen. Daarna zag onze fietsroute er zo uit:

  • Dag 1: Arromanches-Les-Bains → Bayeux (12 km)
  • Dag 2: Vanuit Bayeux per auto naar Utah Beach als startpunt → fietsen naar Carentan en Saint Lô (40 km)
  • Dag 3: Vanuit Saint Lô per auto naar Viaduc de la Souleuvre als startpunt → fietsen naar Vire en Ducey (33 km)
  • Dag 4: Vanuit Ducey per auto naar Huisnes-sur-Mer als startpunt → fietsen naar Mont Saint-Michel (11 km)

Zoals je ziet heeft Hugo ons af en toe met het busje van Petite Reine bij een startpunt afgezet. Na ons bezoek aan Mont Saint-Michel heeft Hugo ons ook weer in Caen afgezet bij het treinstation. Vanuit Caen zijn we per trein naar Parijs gereisd (station St. Lazare), hebben we een halfuurtje gelopen naar Gare du Nord en zaten we ’s avonds in de Thalys terug naar Amsterdam.

Belangrijke navigatietip: in Normandië ligt een prima fietsnetwerk met routes die worden aangegeven d.m.v. duidelijke groene bordjes met een wit symbooltje van een fietser. Deze zal je meteen herkennen. Blijf deze bordjes volgen om niet te verdwalen.

Uitrusting en reistijd: Als je van plan bent om meer dan vijf uur per dag te gaan fietsen is het een goed idee om een fietsbroekje of volledige fietsuitrusting mee te nemen. Verder is het handig om een regenjas of poncho mee te nemen, het regent regelmatig in Normandië! De zomer is de beste reistijd voor een fietsavontuur, maar probeer om juist in juni of september de Mont Saint-Michel te bezoeken (dan zijn de mensenmassa’s minder heftig).

Paar handige sites ent ips om je vakantie mee te plannen

→ Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen

 

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door een samenwerking met Normandië Toerisme en We Like Travel. Bedankt voor het organiseren van deze prachtige reis!