Ooit naar het hart van Duitsland geweest? Wij tot voor kort ook niet. Maar tijdens een recente roadtrip werden onze ogen geopend voor de prachtige natuur en rijke geschiedenis van dit bijzondere gebied. We hadden het voorrecht om het Harzgebergte te ontdekken, een bergketen die zich uitstrekt over de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Het gebied staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en indrukwekkende rotsformaties. Maar ook om de historische stadjes en dorpen, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. We nemen je mee op onze reis door dit prachtige gebied en laten je kennismaken met alle hoogtepunten die het Harzgebergte te bieden heeft.
Over het Harzgebergte
Voordat we vertrekken vertellen we je graag eerst nog wat meer over het gebied. Het Harzgebergte is een bergketen in het midden van Duitsland. Het gebergte is ontstaan tijdens de geologische vorming van Europa en bestaat voornamelijk uit graniet en leisteen. Maar dat niet alleen, het gebied is bedekt met uitgestrekte bossen, groene weiden en kristalheldere meren. Hier leven vele diersoorten, waaronder wilde zwijnen, edelherten, vossen, lynxen en zelfs de zeldzame auerhoen. Ook zijn er door de afwisseling in hoogteverschillen diverse microklimaten ontstaan, waardoor er veel diversiteit aan planten en bomen te vinden is. Dat maakt het een bestemming die geliefd is bij wandelaars.
In het Harzgebergte zijn veel wandelroutes die langs de mooiste plekjes van het gebergte gaan. Zo kun je bijvoorbeeld de 100 kilometer lange Harzer-Hexen-Stieg volgen, die je door een afwisselend landschap en langs historische stadjes en dorpen leidt. Maar buiten die route om zijn er nog veel meer mooie wandeling. Lijkt het je wat om nog eens in je nakie te lopen? Op de Harzer Naturistenstieg mag het!
Verder kent het gebied een rijke historie en cultuur. Vroeger speelde het een belangrijke rol in de mijnbouw en de productie van zilver en koper. Veel van de oude mijnen zijn tegenwoordig te bezichtigen als musea. Ook zijn er vele historische stadjes en dorpen te vinden, zoals Quedlinburg en Goslar, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. In deze plaatsjes vind je prachtige vakwerkhuizen, oude kerken en kloosters en gezellige pleintjes met terrasjes.
Wij zijn op onderzoek uitgegaan in dit prachtige gebied in Duitsland. We zijn gaan fietsen, bezochten een oude mijn, verkenden de bossen en gingen op zoek naar de mooiste zonsondergang. We vertellen je er graag meer over!
Ga je mee op een avontuurlijke vakantie in het Harzgebergte?
→ Met NSInternational naar het Harzgebergte
→ Overnachtingstip: Torfhaus Harzresort of Bergwaldsuites
→ Mega tof: 7-daagse wandelrondreis Harz
Zoektocht naar de laatste zon
Na een aantal goede negeer pogingen van de Tomtom, wat totaal niet erg is in een omgeving die het Harzgebergte heet, kwamen we aan in Torfhaus. Een fijne uitvalsbasis voor een grote diversiteit aan activiteiten. Na een heerlijke authentieke Duitse maaltijd in het Marienteichbaude restaurant – denk aan goed mals vlees en vooral VEEL – wilden we nog het laatst zon-moment van de dag meepakken. Dit kon door een korte hike te maken naar het uitzichtpunt Wolfswarte, een uurtje gelegen vanaf Torfhaus. We hebben ons flink verbaasd over het mooie kronkelende pad dat deed denken aan een oude rivierbedding. Al springend van steen naar steen vonden we al snel onze weg naar het prachtige uitzicht in de hoop dat we nog op tijd zouden zijn voor deze wel begeerde zonsondergang. Gelukkig kwamen we op tijd aan en Wolfswarte en het was een prachtige plek om in alle rust de laatste zonuren door te brengen. Met de vele hikemogelijkheden rondom Torfhaus, die zowel lang als kort van duur kunnen zijn, krijg je sowieso een prachtig weids uitzicht over het Harz National Park.
E-biking is toch voor watjes?
Naast de diverse hike-mogelijkheden door de bossen in het Harzgebergte, is het ook ten zeerste aan te raden om van de gelegenheid gebruik te maken om bij het Outdoorcentrum Harz een e-bike te huren. Waar je je normaal gesproken stoort aan het opstarten met je fiets, krijg je hier een heerlijk duwtje in de rug. In het begin wat tegenspartelend tegen zoveel luxe (jong en wel heb je dat toch niet nodig) was het na enige kilometers stiekem toch wel heel erg genieten. Denk eens aan 27 kilometer per uur rijden over kronkelende paadjes, puntige boomwortels, langs een stromend riviertje, over glooiende heuvels, door dichte bossen, met enige inspanning, maar niet de moeheid en uitputting die normaal gesproken naar voren komt na een middag hard mountainbiken. Stiekem is het huren van een e-bike dan ook een supergave optie om de Duitse natuur te verkennen.
Op zoek naar het mooiste meer en het lekkerste biertje van de Harz
Na het fietsen kun je – ook al heb je niet heel erg gezweet – even afkoelen in een van de vele meertjes. Daar word je hier namelijk mee doodgegooid. Elk meer wordt vergezeld met een bijna even mooie en identieke houten schuur. Alleen dat is al een plaatje. Nog mooier is het prachtig blauwgroen heldere water in meters om je heen, voor jou alleen.
Hierna ben je zeker toe aan een goede lunch met een biertje (lees BIER, aan biertjes doen ze hier niet). In de Harz kun je heerlijk ontspannen buiten eten bij het Polstelberger Hubhaus, die midden in de natuur langs verscheidene mountainbikeroutes ligt.
De Lynx
Buiten de bossige natuur zijn hier ook genoeg gave dieren te bewonderen die zich in het wild jammer genoeg niet zo vaak laten zien. Wel zit er in Bad Hazburg een opvang voor lynxen. Een mooi initiatief waardoor de lynxenpopulatie de afgelopen jaren verdriedubbeld is in de Duitse bossen. Spotten in het wild is nog een hele klus, vandaar dat het de moeite waard is een bezoek te brengen aan de opvang zelf. De naam lynx is zeker te begrijpen als je deze beesten voor langer dan vijf minuten bestudeerd. Lynxen zijn heerlijk eigenzinnig en doen dus precies waar ze zelf zin in hebben. Wil je dat ze komen, dan lopen ze weg, draai je je echter om dan staat hij weer recht achter je. Het zijn speelse, onvermoeide lopers. En wanneer je ze echt weet te vervelen word je beloond met een mooie gaap, zoals op de foto.
Ter land en ter lucht..
Ook in de lucht zijn mooie dieren te bewonderen. Bij het Wildlifepark Harzfalkenhof bevinden zich tientallen vogels (ter grootte van jonge lynxen!). Tijdens een demonstratie kun je oog in oog komen met deze luchtmeesters en zorgt de Valkenier ervoor dat ze rakelings je hoofd weten te passeren in vogelvlucht naar hun lunch (een dood kuikentje, hiervan zijn geen foto’s).
Rammelsberg
De volgende ochtend stond de warmste dag in heel Duitsland gepland. Op deze dag wil je niets liever dan je zelf verstoppen in de koelcel van de Albert Heijn. Het bezoeken van werelds oudste actieve mijn is een zeer goed alternatief. Gelegen in het plaatsje Golslarm (dat ook zeker een bezoekje waard is) zie je al snel een groot complex verrijzen tegen de heuvelrand, waar je wel drie hele dagen voor nodig hebt om alles te kunnen zien. In twee tot drie uur kun je echter al veel unieke plekken van de Rammelsberg mijn bewonderen, waarbij je zowel boven als onder de grond wordt rondgeleid. Aan het enthousiasme van de gids zal het niet ontbreken. Hoe gekker de vragen, hoe uitgebreider zijn antwoorden.
Duik in de gedachte van Goethe
Na een blik in de kleedkamers en diverse binnenruimtes begeef je je in een duister vochtig gangenstelsel. De plek waar Goethe zijn ingeving kreeg voor zijn welbekende boek de Faust. De witblauwe vlekken op de muren, het beperkte licht en het gedrup van water doen duister aan en vormen volgens de gids de plek waar de hoofdpersoon Faust een pact sloot met de duivel. Mijn gedachtes hierover werden onderbroken door het geluid van een trein. De miniscule treincoupés van het mijntreintje, waarvan je denkt dat deze met het nodige propwerk vier mensen kunnen herbergen, rijden nog doodleuk met tien mensen per wagon (zoals ook vroeger) deze oeroude mijn in. Alles is nog in oude staat en met je gele helm waan je je nog even in de vroegere tijden. Niet voor niets is deze mijn dan ook bekroond tot UNESCO werelderfgoed, wat te zien is aan het goede onderhoud.
Hoog boven de bomen van het Harzgebergte
Onze ogen zijn weer gewend aan het felle zonlicht en het leek ons leuk om na de diepte wat meer de hoogte op te zoeken. Waar kan dit beter dan op de geconstrueerde Tree Top Trail in Bad Harzburg? Je waant je tussen de toppen van de bomen in het nationale Harzgebergte. Een fijne plek om gedurende een wandeling je goed te doen aan een nonstop view over deze bekende bossen.
Enthousiast geworden over het Harzgebergte in Duitsland
In korte tijd valt er dus veel te zien en te beleven en is het Harzgebergte zeker het ontdekken waard! Een veelzijdige bestemming en echte aanrader voor een actieve trip! Meer informatie over het Harzgebergte kan je vinden op Harzinfo.de.
Direct je reisje plannen?
Met de auto ben je vanaf Utrecht in zo’n vijf uur rijden in het stadje Goslar. Je kunt er ook de trein naartoe pakken. De treintickets kun je boeken via NSInternational.
Ook op de mooiste plekken overnachten? Dit zijn een paar mooie hotels in het Harzgebergte:
Of je nu houdt van actieve vakanties in de natuur, cultuur en geschiedenis wilt ontdekken, of gewoon wilt ontspannen en genieten van de rust en stilte van het gebied, het Harzgebergte biedt voor elk wat wils. Het is een bestemming die nog niet ontdekt is door het massatoerisme en daardoor zijn authenticiteit heeft weten te behouden. Deze reis deed ons weer eens beseffen dat er nog zoveel onontdekte pareltjes te vinden zijn in Europa. Heb jij deze al bezocht?
Meer lezen over Duitsland?
- 6 x hangbruggen in Duitsland: hier wil je ooit over heen lopen
- Het geheim over de grens: cultuur & picknicken in Münsterland
- Weekendje over de grens: Bad Iburg, Bad Rothenfelde, Bad Laer & Bad Essen
- Bad Bentheim: bezoek het kasteel, knusse centrum & de groene omgeving
- Bezienswaardigheden Hannover: deze plekjes moet je zien!
- 8 tips voor het Duitse Cochem!
- Alles over Monschau: een prachtige bestemming vol cultuur en natuur
- 12 x de mooiste steden in Duitsland