Misschien zit je te dromen van een weekendje Rome, Moskou of misschien zelfs New York? Heel begrijpelijk, natuurlijk. Het zijn stuk voor stuk fantastische bestemmingen, maar laten we eerlijk zijn: het is eigenlijk iets te veel poespas op de luchthavens voor maar twee dagen reisplezier. Zelf moet ik toegeven dat ik bij pittige reiskriebels niet meteen aan België of Duitsland zit te denken. Jammer eigenlijk, want qua transportkosten kun je meestal veel goedkoper terecht in de buurlanden. Bovendien valt er genoeg te beleven en bespaar je jezelf zeeën van tijd. Die uurtjes had je anders in een muffe cabine door moeten brengen, vechtend over de armleuning. Ok, dat was een tikkeltje dramatisch, maar ben je al overtuigd? Wij zetten de allerleukste tips voor Bremen op een rijtje!
Concurrentie voor de Zaanse Schans: De Hollandse Molen in Wallanlagen Park
Ik arriveer op het station in Bremen, loop richting centrum, nader het Wallanlagen stadspark en geloof heel even mijn ogen niet: daar staat een ultra-Hollandse windmolen. Nu breekt mijn klomp: ik heb toch net de trein naar Duitsland genomen? Wat blijkt: de Zaanse Schans heeft stevige concurrentie in Noord-Duitsland. De molen is zelfs een soort onofficiële mascotte, die alle inwoners en bezoekers verwelkomt in de stad. Naast dit merkwaardige plaatje is het Wallanlagen park overigens een mooie groene strook om tijdens je citytrip een relaxte wandeling te maken.
Reis terug in de tijd op de middeleeuwse Marktplatz
Na een korte wandeling vanaf het station kom je uit op de Marktplatz van Bremen, een historische hotspot vanjewelste. Het maakt niet uit in welke richting je neus wijst, want je wordt omringd door statige monumenten: het Rathaus, de Schütting (Gildehuis) of de Dom van Bremen. Als je alle trams, fietsen, groene kapsels en smartphones even wegdenkt is het net alsof je via een tijdmachine de middeleeuwen bent binnen gestruikeld. De Marktplatz is al eeuwen het kloppende hart van de stad en dit uiterst geconcentreerde stukje UNESCO erfgoed blijft in trek. Je vindt er gezellige terrassen en marktkramen met typische snacks of souvenirs.
’s Avonds kun je bijzonder dineren en lokale gerechten uitproberen in de middeleeuwse Ratskeller, een van de oudste wijnkelders in Duitsland. De ietwat verstopte, ondergrondse ingang vindt je vlakbij de Dom. Na zessen hoef je je geen zorgen te maken over de geheime ingang, want een lange rij van hongerige gasten zal de populaire plek sowieso verraden. Wees er dus vroeg bij!
De Böttcherstraße, het hoogtepunt van baksteenexpressionisme
Naast de Marktplatz ligt de Böttcherstraße: een begrip in Bremen. Wil je ambachtelijke producten en authentieke souvenirs scoren? Dan moet je zeker even langsgaan! Zelfs als je een hekel hebt aan shoppen moet je er alsnog zijn geweest, want de Böttcherstraße is een zeldzaam voorbeeld van de expressionistische stijl, of ‘Backsteinexpressionismus’ om precies te zijn. Het voetgangersgebied werd ontworpen als een soort levend kunstwerk, midden in de stad.
Foodie Heaven in het Snoezige Schnoor
Schnoor is ongetwijfeld het meest pittoreske stukje Bremen dat je tegen zal komen. De naam alleen klinkt al onweerstaanbar snoezig. Deze charmante buurt met smalle huisjes en knusse steegjes oogt tegenwoordig überschattig, maar dat was niet altijd het geval. De buurt ontstond als visserswijk en was lange tijd een van de armoedigste districten in Bremen. In de middeleeuwen lag Schnoor tussen twee rivieren, waardoor de straten regelmatig overstroomden. Alleen de armste sloebers konden zich niet permitteren om naar een betere wijk te verhuizen.
Tegenwoordig merk je absoluut niets meer van dit not-so-glamorous voorverhaal. Slenter op je gemak door de staten en koop een zakje Schnoorkuller. Dit zijn een soort hazelnootballetjes met noga waar je geen nee tegen kan zeggen. Neem vervolgens een pauze bij het liefelijke Teestübchen im Schnoor. Hier kun je prima lunchen of dineren, maar ook even langs gaan voor een Belgische wafel met een Noord-Duitse touch (een Rote Grütze topping van rood fruit).
Slenteren langs de Weserpromenade (+ Bonustip: Maritime Woche in september)
Als je nog niet vol zat van die Belgische-Duitse hybridewafel kun je bij een van de stalletjes op de Weserpromenade terecht om (bijvoorbeeld) een reuze-kaaspretzel te verorberen. Dan kun je gelijk een mooie wandeling maken langs de oever van de Wezer rivier. Er liggen overal kleine en grote boten aangemeerd en de gezellige biergärtens zijn in overvloed aanwezig.
De Weserpromenade is in alle seizoenen een echte aanrader, maar als je in september op citytrip gaat heb je geluk! Dan is er elk jaar een Maritime Woche in Bremen, inclusief een kleurrijke bootjesparade met sfeervolle lichtjes en een openluchtbioscoop op het water. De week wordt altijd afgesloten met een explosieve vuurwerkshow, die het feest helemaal compleet maakt.
Urban explorers opgelet: Instagram-waardige vibes in industrieel Überseestadt
Bremen heeft meer te bieden dan alleen haar middeleeuwse centrum. Fans van industriële architectuur kunnen hun hartje namelijk ophalen in de Überseestadt. Dit oude havengebied wordt momenteel omgetoverd tot een hypermoderne woonwijk, compleet met winkels, bars, cafés en restaurants. Voormalige fabriekspanden worden appartementen en oude pakhuizen transformeren langzaamaan in koffietentjes. De wijk zal er over 5 jaar waarschijnlijk helemaal anders uitzien, dus voor de echte urban explorers is het juist nú de moeite waard om een kijkje te nemen. Vanaf het oude centrum (Domsheide) ben je per fiets of met de tram binnen twintig minuten in Uberseestadt.
Ontdek de hele wereld (op microschaal) in het Bremerhaven Klimahaus
Heb je aan één dag Bremen genoeg? Dan kun je de tweede dag een dagtrip maken naar een Europees topmuseum. Ten noorden van Bremen ligt een van de weinige havens in Duitsland: Bremerhaven. In de 19e en 20ste eeuw vertrokken er vanuit deze plek meer dan 7 miljoen emigranten naar de Nieuwe Wereld. De verhalen van deze dappere reizigers kun je eventueel ontdekken in het Deutsches Aufwanderer Haus.
Tegenwoordig staat Bremerhaven niet alleen in het teken van scheepvaart en emigratie. Onderwerpen als klimaatverandering en biodiversiteit staan nu voorop. Het Klimahaus in Bremerhaven kwalificeert wat mij betreft als een Europees topmuseum: een soort unieke mix van een wetenschapscentrum en overdekte dierentuin. In één museum ervaar je nagenoeg alle klimaatzones van planeet Aarde, zoals de Sahara woestijn, de poolcirkel van Antarctica en het regenwoud van Kameroen. Met de trein vanuit Bremen ben je binnen een klein uurtje in Bremerhaven.
Transport: Hoe dichtbij is Bremen nu echt?
Het ligt een beetje aan de stad waaruit je vertrekt, maar per auto is Bremen snel te bereiken. Als je vertrekt uit Amsterdam of Utrecht duurt het een kleine vier uur voordat je er bent, maar vanuit Groningen of Emmen kost het je maar twee uur. Check ook even of je een milieuvignet voor Duitsland nodig hebt. Autoloze reizigers kunnen het beste de ICE International trein richting Berlijn nemen. Je kunt dan opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem, waarna je na ongeveer vier uur in Bremen arriveert. In Bremen zelf kun je alle culturele highlights overigens prima te voet gaan ontdekken. Als je net iets meer wilt zien dan alleen het historische centrum is het eventueel een goed idee om een fiets te huren.
Benieuwd naar meer tips?
Neem een kijkje op de sites van Toerisme Bremen, Bremerhaven of Duitsland toerisme om nog veel meer informatie over Bremen en Bremerhaven te ontdekken.
Meer lezen over Duitsland?
Wat te doen in hamburg? 20 tips voor een weekendje weg! 12 x de mooiste steden in Duitsland 10 x de leukste kerstmarkten in Duitsland Mooiste plekken in Duitsland: deze pareltjes wil je niet missenMeteen een tripje plannen?
Handige links:
Met de trein naar Bremen Met ANWB naar Duitsland De tofste hotels in Bremen