Ben jij een kunstig typje, net zoals ik? Dol op de sprookjesachtige architectuur uit de Renaissance, maar ook niet vies van een flinke dosis street art? Zet je koffer maar klaar, want jouw volgende reisje wordt een stedentrip naar Dresden, de hoofdstad van de Saksen. Nou ja, ik kan je natuurlijk niet dwingen om een ticket te boeken, maar ik raad het je dubbel en dwars aan! Waarom nu juist Dresden, vraag je je misschien af? Ja, steden als Wenen, Rome en Florence staan al eeuwen bekend om hun schitterende architectuur, maar Dresden verdient gewoonweg veel meer aandacht.
Ontdek Dresden
→ Hotel tip: Hyperion Hotel
→ Handig: Reis met de internationale trein naar Duitsland
Welke bezienswaardigheden wil je niet missen tijdens je stedentrip naar Dresden?
Dresden werd bijna helemaal verwoest in de Tweede Wereldoorlog, en dat maakt de huidige stad twee keer zo indrukwekkend om te zien. Heel kort geleden, tot ongeveer 1990, was de Oost-Duitse stad nog deel van de communistische DDR. Maar weinig buitenlandse toeristen waagden zich in die tijd aan een stedentrip. Nu is alles anders, en de stad bloeit helemaal op. Hoe cliché het ook klinkt; Dresden is nog echt zo’n onontdekte parel in Europa. Benieuwd naar wat de stad allemaal te bieden heeft? Aan de hand van deze 10 tips ontdek je niet alleen de mooiste, maar ook meest fascinerende plekken en bezienswaardigheden in Dresden!
1. Beklim de Frauenkirche voor het perfecte panorama
De Frauenkirche werd in 1945 zwaar beschadigd door bombardementen. De enorme koepel zakte in elkaar en er bleef bijna niets meer over deze bezienswaardigheid. Daarna bleef de plek decennialang een ruïne, midden in de stad. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar de kerk werd pas in 2005 weer in (nagenoeg) originele staat heropend. De inwoners van Dresden hebben de ruïnes tijdens de tijd van de DDR al die jaren beschermd door er een herdenkingsplek voor de vrede van te maken.
De Frauenkirche is een van de meest iconische gebouwen in Altstadt, de historische stadskern van Dresden. De nieuwe koepel van de Frauenkirche kan nu zelfs beklommen worden, wat de allerbeste panoramaplaatjes van Dresden oplevert.
2. Bewonder de Fürstenzug, een levensgrote porseleinen parade van vorsten
De Fürstenzug is een levensgroot porseleinen kunstwerk in het oude centrum van Dresden en een van de bezienswaardigheden die je echt niet kan missen. De 102 meter lange buitenmuur van het koninklijk paleis is een indrukwekkend gezicht, maar heeft een merkwaardige geschiedenis. De Fürstenzug, oftewel de Parade van Vorsten, werd aan het einde van de 19e eeuw bedekt met 25000 porseleinen tegeltjes. De tegels beelden een parade van alle voormalige Saksische vorsten af, waaronder de geroemde August de Sterke.
Volgens officiële bronnen gebeurde dit ten ere van het 800-jarig regeringsjubileum van de Wettin dynastie. De echte reden is iets minder charmant: de Dresdenaren klaagden dat ze de muur ontzettend lelijk vonden. De muur was tijdens de Renaissance beschilderd, maar na jaren van verwaarlozing kon het pleisterwerk het daglicht niet meer verdragen. Tegenwoordig is de muur gelukkig weer een van de mooiste plekken in de stad.
3. Het Brühlsche Terras is het Balkon van Europa
Het hooggelegen Brühlsche Terras is de meest romantische plek in Dresden en kijkt uit op de Elbe vallei. Het terras staat bekend als het balkon van Europa en op een mooie dag is dit de ideale plek voor een kleine wandeling langs de rivier. Terwijl je op een bankje van de zonnestralen aan het genieten bent kun je heerlijk mensen kijken en de boten langs zien varen.
4. De grootste schatkist van Europa staat in het Residenzschloss
Het koninklijke paleis van Dresden (Residenzschloss) is meer dan alleen een architectonisch hoogstandje dat je aan de buitenkant kan bewonderen. Het paleis is tegenwoordig ook een museumcomplex waar de je de voormalige koninklijke schatkist kan bekijken, de Grüne Gewölbe. Dit is de grootste verzameling van schatten in Europa, dus bereid jezelf voor op een overdosis aan overdadige bling bling. Daarnaast is het museum een dikke aanrader voor geschiedenis nerds en fashion lovers, want het museum bezit ook uitgebreide collecties van ceremoniële wapenuitrustingen en koninklijke kostuums.
5. Koninklijke sferen bij het barokke Zwinger Paleis
De 18e-eeuwse Zwinger staat pal tegenover het Residenzschloss en werd eigenlijk gebouwd als een recreatiepaleis. Augustus de Sterke was net teruggekeerd van zijn tournee door Frankrijk en Italië. Hij werd daar geïnspireerd door de barokke architectuur, en wilde bovendien een plek om een wintertuin te onderhouden en hoffeesten te vieren. Het Zwinger Paleis was het antwoord op zijn wensen. Tegenwoordig is de Zwinger een historisch museumcomplex, maar je kan ook zonder entreeticket de binnenplaats bekijken (waar vroeger alle feesten plaatsnamen). Daarnaast mag iedereen de trappen beklimmen en vanaf de paleisterrassen uitkijken op de monumentale gebouwen van Altstadt. Yep, ook dit is echt een bezienswaardigheid in Dresden die je niet kan hebben gemist!
6. Fietsen of wandelen in de groene Elbe Vallei
De mooiste groene plek om een wandeling of fietstocht te maken is de Dresden Elbe Vallei. De Elbe rivier loopt midden door het centrum en de groene weides langs de oever zijn aan beide zijden behouden. Dit maakt het stadslandschap van Dresden vrij uniek: de bebouwde kom wordt in feite onderbroken door een groot natuurgebied. Langs de oever liggen meerdere kastelen en als je wat extra tijd hebt kun je een paar uur met die fiets op pad.
7. De hipste bezienswaardigheid van Dresden, de excentrieke Street Art in het Neustadt District
Via een van de bruggen steek je vanuit Altstadt de Elbe rivier over. Zo beland je vanzelf in het creatieve Neustadt district. Het contrast tussen Altstadt en Neustadt kan bijna niet groter zijn: je gaat van majestueuze pracht en praal naar nonchalante hipster cafés en excentrieke vibes. Eigenlijk is het hele district een street art en graffiti hotspot, want op elke hoek van de straat kom je een of meerdere creaties tegen.
Ben je een nachtuil en benieuwd naar het nachtleven in Dresden? Dan kun je de street art in Neustadt ook ’s avonds ontdekken met een van de tour guides van Nightwalk Dresden. Tijdens je route bekijk je de gaafste muurschilderingen en wip je af en toe binnen bij een hippe bar of café als een soort alternatieve pub crawl.
8. Bruisende binnenplaatsen in het Kunsthof van Äußere Neustadt
Het Kunsthof in de wijk Äußere Neustadt is een architectonisch experiment dat helemaal op z’n pootjes terecht is gekomen. Het kunsthof bestaat uit vijf verschillende binnenplaatsen met huizen, restaurants, cafés, kunststudio’s en winkels. Elke binnenplaats heeft façades met een eigen thema, waaronder de “elementen” binnenplaats met regenpijpen die tijdens een regenbui de mooiste melodieën produceren. Hier moet je zeker even langsgaan als je het Neustadt district aan het verkennen bent!
9. Pfunds Molkerei, de mooiste kaaswinkel ter wereld
Amsterdam staat wereldwijd bekend als een kaaswalhalla, maar de allermooiste kaaswinkel ter wereld vindt je toch echt in Dresden. De kaasgeur die in de winkel hangt is een echte ‘experience’, maar het betegelde interieur is fabelachtig mooi. De kaaswinkel begon in 1880 als een melkwinkel, toen Paul Pfund met zes koeien midden in de stad ging wonen. De Dresdenaren moesten vaak wachten op melk van het platteland, die soms al bedorven was voordat het de stad bereikte. Op deze manier konden de stedelingen verse melk kopen, en Pfund groeide al snel uit tot een gigantisch zuivelimperium.
10. Weelderige wijngaarden bij Schloss Wackerbarth
Wist je dat er in Saksen al ruim 850 jaar wijn wordt verbouwd? Ik moet toegeven dat ik Duitsland niet meteen associeerde met weelderige wijngaarden, maar de Elbe vallei bij Dresden is een van de noordelijkste wijnstreken van Europa. Misschien wel de mooiste Oost-Duitse wijngaarde vindt je op de rand van de stad: Schloss Wackerbarth. De tuinen en het bijbehorende landhuis werden ontworpen door Saksische hofarchitecten in de 18e eeuw, in opdracht van Graaf August Christoph van Wackerbarth. Het koninklijke hof van August de Sterke vierde hier regelmatig prestigieuze feestjes, maar tegenwoordig is Wackerbarth een openbaar park waar je kan rondwandelen. Vooral in de zomer en herfst (wijnseizoen bij uitstek) bloeit Wackerbarth helemaal op met balletvoorstellingen en proeverijen, maar je kunt het hele jaar door langsgaan.
Praktische tips voor het plannen van je stedentrip naar Dresden:
Transport: De makkelijkste en snelste manier om Dresden vanuit Nederland te bereiken is het vliegtuig. Sinds 2016 vliegt er vanuit Schiphol elke dag een directe KLM Cityhopper vlucht naar Dresden. Je bent dan binnen anderhalf uur in Dresden, dus dat is qua reistijd de ideale optie. De Oost-Duitse stad is in principe ook per internationale trein te bereiken, al duurt dat een stuk langer (minstens 8 uur vanuit de meeste Nederlandse steden). Als je zelf op pad gaat met de auto ben je ongeveer 6-7 uur op weg.
→ Boek hier je treinticket naar Dresden
Hoeveel dagen heb je nodig: Dresden is een goede optie voor een weekendtrip. De stad is met haar half miljoen inwoners een redelijk grote stad, maar de meeste bezienswaardigheden zijn prima te voet of per tram te bereiken. Plan minimaal 2 volle dagen voor je stedentrip in als je de meeste bezienswaardigheden wilt zien, maar als je ook tijd wil maken voor musea zijn 3 of 4 dagen ideaal.
Accommodatie: Heb je een redelijk budget? Dan raad ik je aan om accommodatie te overwegen bij het Hyperion Hotel. Dit hotel staat midden in het oude centrum, recht tegenover het koninklijk paleis. De kamers zijn ruim, het ontbijt is super uitgebreid, er is mooie spa met sauna en (heel belangrijk) de Wifi is picobello.
→ Boek hier je kamer in Hyperion Hotel
Dit artikel is geschreven i.s.m. Dresden Marketing. We Are Travellers behoudt volledige redactionele controle over de gepubliceerde content op deze site.