De Faroer eilanden is een unieke bestemming binnen Europa. Het ligt afgelegen, het landschap is ruig en ongerept, je hebt de natuur vaak voor jezelf en wandelliefhebbers zitten hier aan het juiste adres. Maar hoe bereid je je vakantie goed voor? En wat komt erbij kijken als je op vakantie gaat naar de Faroer? In dit artikel negen praktische tips voor je trip naar de Faroer eilanden.
9 tips voor als je op vakantie wilt naar de Faroer eilanden
1. Unieke maar prijzige locatie
Aan de steile kliffen en groene bergen in de Faroer eilanden hangt een prijskaartje vast. Vergelijk het met de Scandinavische prijzen. Zo betaal je voor een vliegticket vanaf Kopenhagen rond de 200 euro (met Airlines Atlantic), is een hotelkamer al gauw 100 euro per nacht (hostel ±40 euro per nacht), ben je aan een avondje uiteten in een restaurant rond de 35 euro per persoon kwijt, in de kroeg rond de 15 euro, en aan een biertje of glas wijn zo’n 7 euro. Even doorzakken is dus iets dat je wel twee keer overweegt. Uiteraard zijn de hoge prijzen niet raar; alles moet naar de eilanden worden vervoerd. Maar het is wel iets om goed bij stil te staan wanneer je nadenkt over een vakantie naar de Faroer.
2. Een week naar de Faroer is ideaal
De Faroer eilanden zijn qua oppervlak iets kleiner dan de provincie Utrecht. Door de vele tunnels en bruggen rijd je in zo’n twee uur van oost naar west. In vijf dagen bezochten wij alle uithoeken van de eilanden (toegankelijk per auto) en hadden we tijd voor zo’n vier wandelingen. Tijdens ons verblijf hebben we wel moeten kiezen; welke eilanden willen we bezoeken, welke slaan we over, wat voor wandeling lijkt ons mooi? De eilandengroep heeft namelijk veel te bieden. Geef jezelf twee dagen extra wanneer je nog meer wilt wandelen of zo veel mogelijk eilanden wilt bezoeken. In onze overweging speelden de prijzige overnachting op de Faroer ook mee.
3. Onvoorspelbaar en vaak guur weer
Op de Faroer eilanden is het weer onvoorspelbaar. Van zon naar regen tot hagel en sneeuw of dichte mist, alles is mogelijk in een tijdspanne van een uur of twee. Regenbroek aan of uit, zonnebril op of af – je blijft bezig tijdens een bezoek aan de Faroese bergen. Deze weerwisselingen zijn niet ongewoon, ook niet in de zomer. Bij ons stortregende het bijvoorbeeld twee van de vijf dagen, en de overige dagen af en toe. Geniet dus optimaal van de momenten waarop het niet regent en de zon schijnt, iets waarbij je in de Faroer in je handjes mag knijpen! Daarnaast wordt het, ondanks een bezoek in de zomer, niet warm op de Faroer Eilanden. In een regenachtige week in juni was het bijvoorbeeld zo’n 6 tot 10 graden Celsius.
Let hier goed op tijdens je vakantie op de Faroer eilanden…
Let op… Wanneer je je aan de rand van een klif bevindt. Eén onverwachte windstoot en je kan zomaar de verkeerde kant op waaien.
Let op… Tijdens een wandeling met mist, de kliffen zie je niet altijd even goed aankomen. Ook wanneer je je niet bij de zee bevindt maar in de bergen is dit iets waar je rekening mee moet houden.
Let op… Bij harde regenval. De rivieren en watervallen worden namelijk groter. Voor het uitzicht heel mooi, maar tijdens een wandeling niet praktisch – wij wandelden tijdens zware regenval (50 millimeter op één dag!) door de bergen en passeerden op de heenweg een paar kleine watervalletjes. Met gemak stapten we eroverheen. Op de terugweg was dit natte voetenwerk…
Hier check je het weer op de Faroer eilanden tijdens je vakantie
Gebruik deze website voor de weervoorspellingen per eiland. Handig tijdens je bezoek aan de Faroer, om een planning te maken wanneer je wat wilt zien en doen.
4. Boek zo snel mogelijk accommodatie
Kogel door de kerk, vlucht geboekt naar de Faroer? Yes! Nu is het belangrijk om zo snel mogelijk je accommodatie te boeken. Door het kleine oppervlak is het aantal slaapplaatsen namelijk beperkt. Hoe langer je wacht met reserveren, hoe lastiger het wordt om een leuke en betaalbare plek te vinden. Het guesthouse Gjaargardur in het kleine Gjogv is een aanrader, de mensen zijn hier erg vriendelijk, het eten is lekker en vanaf de kamer kijk je vaak uit op zee of de bergen. Ook start er naast het guesthouse een dagwandeling.
5. Zonsondergang kijken?
In de zomer is het haast onmogelijk om een zonsondergang te bewonderen… Door de noordelijk gelegen locatie, gaat de zon in de zomer maar kort onder. Pas na twaalf uur s ‘nachts, en nog voordat onze wekker stond de zon alweer bovenaan de horizon. De hotels hebben om deze reden dikke gordijnen zodat je hier geen last van hebt, maar wanneer je gaat kamperen is dit wel iets waar je rekening mee moet houden. In de winter geldt dit natuurlijk andersom; dan zijn de nachten lang en dagen kort.
6. Reserveer een helikopter als openbaar vervoer
Wist jij dat de helikopter tot het openbaar vervoer behoort in de Faroer eilanden? Hierdoor is het relatief goedkoop om per helikopter af te reizen naar een afgelegen eiland, zodat je de natuur ook van bovenaf bewondert. Wel is de regel dat je nooit een helikopter heen én terug kan pakken op dezelfde dag. Op de website van Airlines Atlantic staan de vliegtijden, bestemmingen en reserveer-mogelijkheid. Doe dit laatste wel ruim van te voren, je bent niet de enige toerist die graag in een helikopter stapt…
7. Aanrader: Huur een auto
Naast de helikopter kan je ook gebruik maken van de bus. Echter is het een uitgestrekt landschap en komt de bus niet in alle uithoeken. Een huurauto geeft je meer flexibiliteit en mogelijkheden. Huur je liever geen auto? Overweeg dan om een paar dagtours te boeken.
8. Ik ga naar de Faroer en neem mee…
Een regenbroek en -jas, dat zijn de twee essentieelste items tijdens je trip naar de Faroer. Wanneer je veel gaat wandelen, zijn ook goede wandelschoenen en een dagrugzak van belang. Verder raad ik aan om zonnebrand (voor je gezicht), handschoenen en minimaal één dikke trui mee te nemen.
9. Vogelliefhebbers: regel je vervoer naar Mykines
Het eiland Mykines staat bekend om haar witte vuurtoren en schattige eilandbewoners; papegaaiduikers! Ook is er op het eiland een Jan van Genten-kolonie gevestigd. Mykines is in trek bij bezoekers en alleen te bereikbaar per boot of helikopter. Boek daarom op tijd je vervoer. De boot boek je via Mykines.fo, de helikopter via Airlines Atlantic.
Meer lezen over de Faroer eilanden?
Lees ook:
Drie unieke uitzichten op de Faroer Eilanden: Sørvágsvatn, Mykines & Funnings kommuna Dit wil je doen op de Faroer Eilanden, een verborgen parel in Europa voor natuurliefhebbers Door deze foto’s wil jij ook op vakantie naar de Faroer Eilanden Kangerlussuaq: dit wil je doen in de toegangspoort tot Groenland Illulissat: dit wil je doen in dit avontuurlijke stukje GroenlandWil je naar de Faroer eilanden?
Gespot voor jou:
Vliegticket-deals naar de Faroer eilanden Huur op de Faroer een auto Hotel tip voor de Faroer: Guesthouse Gjaargardur