Het najaar is bij uitstek de periode om de koffers te pakken naar een toffe stad. Het is niet meer te warm, aangenaam genoeg om lekker rond te struinen en een mooie manier om die lange periode tussen de zomer- en kerstvakantie te overbruggen. We Are Travellers stapte onlangs in het vliegtuig naar de Deense studentenstad Aarhus (wist je dat je hier al binnen een klein uur naartoe vliegt en soms al vanaf 80 euro), en vertelt je vandaag waarom jij dat ook zou moeten doen. Want naast veel musea, zijn er genoeg mooie bouwwerken, bezienswaardigheden, toffe hotspots en heerlijke hotels zoals Hotel Radisson Red te vinden.
17x doen in Aarhus, Denemarken
→ Hotel tip: Hotel Radisson Red of GUESTapart aarhus
Een extra goede reden om Aarhus te bezoeken: de Deense stad was de Culturele Hoofdstad van 2017. Dat betekent, ook jaren na die benoeming, nog meer evenementen en extra aandacht in deze stad rondom kunst en cultuur.
1 – Studentenstad
We stipten het al kort even aan: Aarhus is een echte studentenstad. Met zo’n 300.000 inwoners en 50.000 studenten, ligt de gemiddelde leeftijd niet hoog. En veel jonge mensen op straat, betekent veel gezelligheid! Er zijn tal van plekken waar je betaalbaar kunt eten en drinken – wat je niet altijd verwacht in een Scandinavische stad.
2 – ARoS Art Museum
Aarhus is een culturele stad met behoorlijk wat musea. De drie opvallendste? ARoS Art Museum, vikingmuseum Moesgaard en het openluchtmuseum Den Gamle By. Onze favoriet is ARoS; hier heb je niet alleen een tof regenboogpanorama van Olafur Eliasson op het dak, maar ook het indrukwekkende kunstwerk Boy van kunstenaar Ron Mueck. Aanrader!
Extra bijzonder is het museum omdat het zich bevindt in een modern gebouw van maar liefst 10 verdiepingen hoog. Daarmee behoort het tot een van de grootste kunstmusea van Noord-Europa. Ook niet te missen: de langgerekte gang, gehuld in de kleuren van de regenboog. Hier heb je prachtige uitzicht over heel Aarhus.
3 – Den Gamle By
Den Gamle By (Deens voor: de oude stad) is een must-see tijdens een bezoek aan Aarhus. Dit openluchtmuseum vind je in de Botanische Tuinen van Aarhus. Het opende zijn deuren in 1914 als ’s werelds eerste openluchtmuseum met de focus op het stadsleven, in plaats van de gebruikelijke focus op dorpscultuur. In het museum vind je 75 historische gebouwen afkomstig van 20 verschillende locaties, zorgvuldig gerangschikt voor een inkijkje in het authentieke Denemarken. Variërend van vakwerkhuizen uit de 16e eeuw tot huizen uit de jaren 1920 tot 1970. Maar het is niet alleen een verzameling van huizen; Je vindt er ook oude werkplaatsen, winkels, historische tuinen, een postkantoor, een douanekantoor, een school en een theater. Het museum komt tot leven door medewerkers die traditionele kleding dragen en kooplieden en ambachtslieden. Een leuk inkijkje in het verleden.
4 – Vikingmuseum
Het Vikingmuseum vertelt je alles over Vikingstad Aros, die zo’n 1200 jaar geleden op de locatie van het huidige Aarhus werd gesticht. Het museum ligt in een kelder onder de Nordea Bank en herbergt een indrukwekkende verzameling archeologische artefacten en replica’s van Vikingvoorwerpen. Neem zeker de tijd om de audiovisuele presentatie te bekijken, waarin het verhaal wordt verteld van de Vikingaanvallen op Aarhus. Ook de gedetailleerde maquette van de nederzetting uit de tijd van Vikingkoning Harald Blauwtand is een must-see.
5 – Het leukste straatje van Denemarken
Een van de leukste straatjes van Aarhus, en misschien wel van heel Denemarken, is Møllestien. Met aan weerszijden de schattigste gekleurde huisjes is dit straatje zeer Instagrammable.
6 – Architectonische hoogstandjes in Aarhus Ø
Dat Aarhus een jonge stad is, blijkt niet alleen uit de gemiddelde leeftijd, Aarhus zelf is ook nog echt in opbouw. Een van de grootste voorbeelden hiervan is de wijk Aarhus Ø (Ø is eiland in het Deens), waar de mooiste architectonische hoogstandjes uit de grond worden gestampt. Ook leuk: in dit stukje van de stad vind je Strandbaren; een stadsstrand waar het goed vertoeven is op warmere dagen. Zeker even heen gaan!
7 – De Aarhus-kathedraal
Niet alleen de nieuwe gebouwen zijn mooi, ook de oude mogen er wezen. De Aarhus-kathedraal strekt zich uit over een indrukwekkende lengte van 93 meter en een hoogte van 96 meter, waardoor het de hoogste kerk van Denemarken is. De oorspronkelijke kathedraal op deze plek werd voltooid in 1300, maar werd kort daarna verwoest door een brand die een groot deel van de stad in de as legde. Vervolgens werd de kathedraal herbouwd en uitgebreid, wat resulteerde in zijn huidige gotische uitstraling. In 1642 sloeg het noodlot opnieuw toe toen de bliksem insloeg in de hoge toren, waardoor deze volledig werd vernietigd. Opmerkelijk genoeg bleef de schade aan het interieur van de kerk minimaal.
8 – De beste smørrebrød van het land
When in Rome, do as the Romans do. En dat betekent in Aarhus: smørrebrød eten. Smørrebrød (niet de verwarren met het Zweedse smörgåsbord), zijn (roggebrood)sandwiches met de lekkerste toppings. Die van Kähler Spisesalon werden onlangs uitgeroepen tot de lekkerste van Denemarken en inderdaad; dat kunnen we alleen maar beamen!
9 – Kaffe
Dacht je dat wij Nederlanders veel koffie dronken? Dan ken je de Scandinaviërs nog niet. Hier drinken ze niet in de categorie slootwater, nee, ze hebben het koffiezetten werkelijk tot kunst verheven. Bij La Cabra en Great Coffee drink je de lekkerste. Vergeet er vooral geen zoete snack bij te bestellen, zoals flødeboller (gezoet, opgeklopt eiwit op een wafeltje, ondergedompeld in chocolade) of kanelsnurrer (kaneelbroodjes). Yum!
10 – Scandinavische modehemel
Liefhebbers van Scandinavische modelabels kunnen hun hart ophalen in het centrum van de stad. Merken als &Other Stories, Samsøe & Samsøe, Envii, COS, Weekday en Monki zijn goed vertegenwoordigd.
11 – Aarhus Food Market
Recent geopend maar nu al een van de grootste hotspots van de stad: Aarhus Food Market. In de oude opslagplaats van het busstation komen de lekkerste geuren je tegemoet, van de Aziatische tot de Mexicaanse keuken. Kom hier niet met een volle maag, want je wilt alles proeven.
12 – Culturele hotspot Dokk1
Het recent geopende Dokk1 is een plek waar veel locals verzamelen. Naast de supersonische parkeergarage (je auto wordt met een lift geparkeerd) is er een bibliotheek en een citizens service in gevestigd. Op warme dagen nemen veel mensen plaats op de lange trappen en spelen kinderen in het speeltuintje. Oh, en fijn uitzicht over het water!
13 – The Infinite Bridge
Wat verder buiten de stad vind je het Ballehage strand. Hier is het kunstwerk The Infinite Bridge te bezoeken, een oneindige brug/pier waar je eindeloos overheen kunt wandelen zonder ooit het einde of de overkant te bereiken. Oorspronkelijk tentoongesteld op het Sculpture By The Sea-evenement in 2015, werd The Infinite Bridge (Den Uendelige Bro) zo enthousiast ontvangen door de inwoners van Aarhus dat de gemeente besloot het als permanent kunstwerk te behouden. De cirkelvormige, houten constructie strekt zich uit in de baai van Aarhus en biedt een prachtige plek om de dag door te brengen of af te sluiten. Vanaf hier heb je ook een schitterend uitzicht op het Varna Paleis, dat dateert uit 1909 en gelegen is in het betoverende bos van Marselisborg.
14 – Marselisborg
Het Marselisborg-paleis is een belangrijke toeristische trekpleisters van Aarhus. Dit paleis, gebouwd tussen 1899 en 1902, is nog steeds eigendom van de Deense koninklijke familie, die er elke zomer en tijdens de kerstperiode verblijft. Hoewel het paleis tijdens deze periodes niet toegankelijk is voor het publiek, is het zeker de moeite waard om het te bewonderen. Elke dag om 12 uur vindt er namelijk een wisseling van de wacht plaats. Zelfs wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is, valt er nog genoeg te ontdekken bij het Marselisborg-paleis. De traditionele Engelse landschapstuin, met een prachtige rozentuin, wordt dan opengesteld voor het publiek.
15 – Gudenåen
Even de natuur in? Ga naar de Gudenåen, de langste rivier van Denemarken. Je kan een kajak huren van een kajak om de rivier af te peddelen. Ook het omliggende landschap is adembenemend mooi. Net als de schilderachtige stadje Ry, Klostermølle en Skanderborg.
16 – Silkeborg
Bij Silkeborg vind je nog meer natuur, dit is namelijk de toegangspoort tot het Deense merengebied. Op slechts enkele minuten afstand van Silkeborg beginnen leuke wandel- en fietsroutes. Maar voordat je je wandelschoenen aantrekt, is het de moeite waard om het stadje zelf te verkennen. Je vindt diverse kunstmusea zoals Museum Jorn, Art Centre Silkeborg Bad, Galerie Moderne Silkeborg en DRIFT – prøverum. Leuk voor als je nog meer cultuur wil ontdekken!
17 – Mols Bjerge Nationaal Park
Vanuit Aarhus ben je zo in Mols Bjerge Nationaal Park een van de meest ruige en indrukwekkende landschappen van Denemarken. Een wandeling over de Jernhatten Ridge biedt een adembenemend uitzicht over het hele park, met zijn hoge heidevelden, bossen en open weiden die uitmonden in prachtige kuststranden. Verder vind je er de middeleeuwse kasteelruïne van Kalø en het glasmuseum. Ook het plaatsje Ebeltoft is de moeite waard.
Zin gekregen om naar Aarhus te gaan?
Vanaf Schiphol vlieg je in een klein uur naar Billund (de stad van Legoland!). Vanaf daar is het nog ongeveer een uur rijden met de bus of taxi richting Aarhus. Zoek je een leuk hotel om te slapen? Kijk dan eens naar Aparthotel GUESTapart aarhus, Hotel Radisson Red Aarhus of Hotel Comwell Aarhus Dolce by Wyndham. Wil je meer weten over Aarhus? Neem dan een kijkje op Visit Denmark of op Visit Aarhus!
Meer lezen over Denemarken?
Lees ook:
Bespaar vakantiedagen en ga naar Malmö én Kopenhagen in één weekend! 10 redenen om op stedentrip te gaan naar Aarhus! Benieuwd wat te doen in Kopenhagen in de winter? Check deze tips! Kopenhagen tips voor de perfecte stedentrip! Roadtrippen over Møn in DenemarkenWil je naar Kopenhagen?
Gespot voor jou:
Vliegticket-deals naar Kopenhagen Huur een auto in Denemarken Hotel tip voor Kopenhagen: Citizen M