Funnings Kommuna uitzicht faeroer eilanden

Drie unieke uitzichten op de Faroer Eilanden: Sørvágsvatn, Mykines & Funnings kommuna

De Faroer eilanden zijn een unieke bestemming in Europa. Door de afgelegen ligging en het beperkt aantal inwoners, heb je de natuur vaak voor jezelf. Zelfs op de toeristische plekken deel je het uitzicht met maximaal zo’n dertig anderen. Anders dan bijvoorbeeld het noordelijkere IJsland. De Faroer is een perfecte bestemming voor mensen die optimaal van de natuur willen genieten. In dit blog drie unieke uitzichten die de Faroer typeren; prachtige natuur bewonderen in je up!

1. Sørvágsvatn meer

Het meer Sørvágsvatn heeft een bijnaam; ‘The Floating Lake’. Wanneer je op een specifieke plek staat, begrijp je het. Onderaan de kliffen is daar opeens de oceaan, waardoor het meer lijkt te zweven boven de zee. Om dit uitzicht te bewonderen, is het handig om geen angst voor hoogtes te hebben. Aan de rand van de klif zie je een paar plekjes waar het gras plaats heeft gemaakt voor bruine aarde, dé plek om The Floating Lake te bewonderen. Wij stonden met knikkende knietjes bovenaan de afgrond, om een glimp op te vangen van de zee ver onder ons. Tijdens ons bezoek stond er een stevige wind richting de zee. We hebben dus kort van het Floating Lake genoten, wel langer van het meer en omgeving zelf.

Zo kom je bij het viewpoint van Sørvágsvatn

Sørvágsvatn ligt aan de snelweg 11. Om het meer ‘zwevend’ te zien, wandel je in zo’n driekwartier richting de kliffen. Het is dus even zoeken naar de juiste spot voor het perfecte uitzicht, maar ook het uitzicht op de natuur en de kustlijn is het meer dan waard.

Kom je aan per vliegtuig? Dan word je misschien wel welkom geheten door het meer. Wees niet getreurd als je geen uitzicht had op Sørvágsvatn tijdens de landing, wanneer je richting Torshavn gaat (de hoofdstad van de Faroer eilanden) rijd je er ook langs.

Praktisch versus Sørvágsvatn voor jezelf hebben

Het vliegveld van de Faroer ligt naast Sørvágsvatn. Wanneer je per vliegtuig reist, is het meest praktische moment om Sørvágsvatn te bewonderen dan ook op de dag van aankomst of vertrek. Op dit moment ben je alleen niet de enige. Wanneer je liever met minder mensen van het uitzicht geniet, kan je dus beter op een andere dag Sørvágsvatn bezoeken.

Sørvágsvatn

Floating Lake Faeröer Eilanden Floating lake op Faeröer Eilanden

2. De vuurtoren van Mykines

Om de vuurtoren van Mykines te bewonderen, ben je een dag op pad. Dit eiland is namelijk alleen per boot of helikopter bereikbaar. Vanaf Sørvágur vertrekt de boot, reserveer deze tijdig via Mykines.fo. Bij aankomst volg je route twee. Oftewel; vrijwel bij de eerste mogelijkheid volg je het pad links steil omhoog. Blijf het pad volgen, totdat je tot het eindpunt bent gekomen van het eiland Mykines. Met de vuurtoren op de voorgrond kijk je uit op het stuk dat je zojuist hebt afgelegd, en de prachtige kustlijn van het eiland. De totale wandeling (heen en terug) duurt ongeveer twee uur.

s’ Zomers zitten de kliffen richting de vuurtoren vol met schattige papegaaiduikers. De kolonie van honderden al dan niet duizenden vogeltjes maken dat je om de meter blijft stilstaan, omdat je een nóg schattigere papegaaiduiker hebt gevonden dan je al had gezien. Gelukhebbers treffen ook de Jan van Genten aan, vogels die maar op een paar plekken ter wereld te vinden zijn. Je herkent ze aan de oranje nek en zwarte punten op de vleugels. Jan van Genten kunnen een spanwijdte krijgen van wel anderhalve meter.

Per helikopter naar Mykines?

Wil je liever Mykines per helikopter bezoeken? Dat kan! In de Faroer eilanden pak je de helikopter als openbaar vervoer, waardoor dit relatief goedkoop is. Wel is de regel dat je nooit een helikopter heen én terug kan pakken op dezelfde dag. In het geval van Mykines kan je dus ’s ochtends heen vliegen, en s’ middag met de boot terug. Op de website van Airlines Atlantic staan de vliegtijden, bestemmingen en reserveer-mogelijkheid. Dit laatste is een aanrader om op tijd te doen. Zelf waren wij helaas te laat met reserveren.

Mykines

Mykines wildlife Faroer Eilanden Mykines vuurtoren Faroer Eilanden Mykines uitzicht Farooer Eilanden Mykines faroer eilanden

3. De baai bij Funnings Kommuna

Funnings Kommuna, na een week op de Faroer is het nog steeds onmogelijk dit in goed uit te spreken. Maar mooi is het zeker. Het dorp ligt aan de zee én aan de voet van meerdere bergen. Waaronder de hoogste berg van de Faroer. Direct boven het dorp ligt weg 62, deze neemt je direct mee de bergen in. Met meerdere haarspeldbochten klim je snel omhoog. Het dorp Funnings Kommuna kijkt ook uit op een langwerpige baai.

Zo kom je bij het mooiste viewpoint

Hoewel het uitzicht vanaf de auto zelf al heel mooi is (vooral op een heldere dag), is het toch de moeite waard om deze kort in te ruilen voor de benenwagen. Een uniek uitzicht op de baai krijg je als volgt:

Wanneer je van Funnings Kommuna richting Gjogv rijdt, parkeer je je auto na de laatste haarspeldbocht vlakbij het wildrooster. Vervolgens wandel je aan de rechterkant van het hek omhoog. Je merkt zelf wanneer je niet meer verder kan – opeens sta je bovenaan een klif en heb je uitzicht op zowel de baai, Funnings Kommuna en de weg met de vele haarspeldbochten. Een prachtig uitzicht. Let wel op: hoe hoger je komt, hoe harder de wind wordt. Wij besloten om veiligheidsredenen liggend van het uitzicht te genieten. Op deze manier konden we niet omver worden gewaaid.

We begrijpen dat bovenstaande tip erg vaag klinkt, wanneer je dit in Nederland leest. Wanneer je opzoek gaat naar het wildrooster weet je echter exact wat we bedoelen! Met bovenstaande informatie hebben wij de uitkijk-plek ook gevonden.

Funnings Kommuna

Funnings Kommuna uitzicht faroer eilanden

Nog zoveel meer unieke uitzichten op de Faroer…

Alle drie de uitzichtpunten waren even overweldigend, maar zeker niet niet de enige unieke uitzichten op de Faroer. Door het ruige en ongerepte landschap bevind je je eigenlijk non-stop in een prachtige omgeving.

Meer inspiratie over een bergvakantie? Bekijk dan ook mijn reiswebsite Mighty Mountains, met inspiratie voor een reis naar de bergen!

→ Bekijk hier al onze tips voor de Faroer Eilanden