Wat te doen in Leuven

Wat te doen in Leuven: Tips voor dé universiteits- en bierstad van België

Leuven: de stad van veel biertjes, studenten en indrukwekkende, eeuwenoude gebouwen. Deze Belgische stad staat bol van de kroegen, hofjes en leuke winkelstraatjes. In de nabije omgeving vind je diverse abdijen waar je helemaal tot rust komt. De universiteitsstad huist diverse musea, een universiteitsbibliotheek met toren die je kunt beklimmen en kerken en kapelletjes. Zin in een weekendje Leuven? Lees hier dan de leukste en tofste tips over wat te doen in Leuven.

Wat te doen in Leuven?
Deze bezienswaardigheden en to do’s wil je niet missen

Tijdens een bezoek aan Leuven mag je deze bezienswaardigheden niet overslaan!

1. Bierbrouwerijen in Leuven

In de 18e eeuw telde Leuven meer dan veertig bierbrouwerijen, dus het is met recht dé bierstad van Vlaanderen. Met ruim 240 cafés is er voldoende keuze aan plekken om een lekker biertje te drinken. Wil je een bierbrouwerij bezoeken? Stella Artois en Domus zijn de twee brouwerijen die nog bier brouwen.

Stella Artois ontstond in de stadsbrouwerij van Sebastiaan Artois. In 1926 brouwden ze daar een kerstbiertje genaamd ‘Stella’ (Latijn voor ster). Langzaamaan werd dit een van de populairste bieren van België en inmiddels is het wereldwijd bekend. Je kunt de brouwerij bezoeken voor een rondleiding. Ook bij Domus kun je langs voor een huisgebrouwen biertje. Brouwerij Domus staat in het centrum en er zit een café aan vast waar je de biertjes meteen kunt proeven. De brouwerij is in 2018 gerenoveerd.

De Hoorn, de plek waar eerder Stella Artois werd gebrouwen, kun je nu lekker eten en borrelen. De brouwerij was in de 15e eeuw één van de grootste ondernemingen van de stad en je ziet nog steeds de brouwzaal terug in de inrichting.

Biertjes in Leuven

2. Katholieke Universiteit Leuven

Wanneer je door het centrum van Leuven wandelt, valt de gemoedelijke sfeer van de stad meteen op. Niet alleen de mooie panden en knusse straatjes zorgen voor die uitstraling, maar ook het feit dat het een studentenstad is. De KU Leuven werd in 1425 gesticht en is daarmee de oudste, nog bestaande katholieke universiteit van de wereld. Door de hele stad verspreid vind je delen van de campus, waaronder de indrukwekkende universiteitsbibliotheek midden in de stad.

De bibliotheek stond eerst op een andere locatie, maar ging in 1914 in vlammen op tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gebouw zoals het er nu staat, is na de Eerste Wereldoorlog gebouwd met veelal geld uit de Verenigde Staten. In de voorgevel van de bibliotheek zijn diverse verwijzingen naar de Eerste Wereldoorlog te zien, zoals een vrouw die een helm uit die tijd draagt. Ook zijn er veel beelden aan de Amerikanen opgedragen.

In de universiteitsbibliotheek zijn wisselende tentoonstellingen te zien en je kunt het historische gebouw bezoeken met een audiotour. Zo is ‘Voorbij de oerknal’ de tijdelijke expositie waarin moderne en hedendaagse kunstwerken zijn gecombineerd met wetenschappelijke objecten die de ontwikkeling van de oerknaltheorie weergeven. De expo’s zijn vaak een combinatie van wetenschap en kunst; logisch op deze plek. Ook leuk: beklim de toren van de bibliotheek. Vanaf het balkon bovenop de toren heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Tijdens de klim kom je ook meer te weten over de geschiedenis van het gebouw.

Universiteitsbibliotheek van binnen Universiteitsbibliotheek

3. Stadhuis en Sint-Pieterskerk

In het centrum van Leuven vind je nog twee prachtige gebouwen die je zeker niet mag missen. De trots van Leuven: het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk met de meest indrukwekkende kunstwerken en altaren. Het Stadhuis is in de 15e eeuw gebouwd en is één van de meest bekende gotische stadhuizen van de wereld. In de gevel van het gebouw zijn 236 standbeelden verwerkt die allemaal een verwijzing hebben naar de stad of naar het verleden van Leuven. Je kunt het Stadhuis van binnen bewonderen met een rondleiding.

Tegenover het Stadhuis, ook op de Grote Markt staat de Sint-Pieterskerk. De kerk is meerdere keren afgebrand en beschadigd geraakt door de eeuwen heen en in 2020 is de kerk opnieuw gerestaureerd. Je kunt de kerk bezoeken en er een heel aantal kunstwerken bekijken, zoals Het Laatste Avondmaal van de Vlaamse meesterschilder Dieric Bouts. Het werk hangt nog steeds op dezelfde plek als waarvoor het werd geschilderd. Ook leuk: met een hololens op, de kerk doorwandelen. Met deze lens krijgen de kunstwerken een extra, 3D-laag, waarbij je meer informatie over de werken en de geschiedenis krijgt. Je doet deze hololens op alsof je een hele grote helm met een bril op hebt.

Sint-Pieterskerk in Leuven

4. Museum Leuven

Voor de kunstliefhebber is er in Leuven meer dan genoeg te zien. Niet alleen in de universiteitsbibliotheek, maar ook in M- Museum vind je diverse exposities rondom actuele onderwerpen en de geschiedenis van de stad. In het museum zijn de komende maanden twee expo’s te zien: verbeelding van het universum en Richard Long. Beide exposities sluiten aan bij het thema ‘big bang’ en welke invloed de fascinatie voor de kosmos, het heelal en de aarde op de kunst en het denken daarover had.

M-Museum in Leuven

5. Abdij van Park in Leuven

In Abdij van Park, een eeuwenoud klooster dat nét iets buiten het centrum ligt, zijn diverse tentoonstellingen te zien gedurende het jaar. Zowel wisselende expo’s als een vaste expositie vind je in dit mooie klooster. Abdij van Park is één van de best bewaarde abdijcomplexen van België en Nederland en is een oase van rust om naartoe te gaan. Vanuit het centrum fiets je er in tien minuten heen of je wandelt in dertig minuten naar het klooster. Wandel door het klooster en bewonder stucwerkplafonds die uit de 17e eeuw stammen, glas-in-loodramen die nog in tact zijn en leer meer over de kloosterorde ‘norbertijnen’, die er nog steeds woont.

Het museum Parcum dat in het klooster is gevestigd, laat een tijdelijk expo zien: ‘Blik op oneindig’. Hoe gaan mensen om met de eindigheid van het leven? En hoe deden ze dat in de geschiedenis? Een combinatie van gesproken teksten en kunstobjecten maakt deze expo erg de moeite waard.

Abdij van Park toegangspoort Abdij van Park, Leuven Leuven, Abdij van Park

6. Abdijenroute fietsen

Meer abdijen in Leuven zien? Net buiten het centrum van de stad vind je ook de Abdij van Vlierbeek, Sint-Geertrui-abdij en Abdij Keizersberg. Leuk om te doen: een fietstocht langs deze abdijen. Stop overal even voor een bezoekje aan de parken en de kloosters. Een fiets huur je bijvoorbeeld bij Leuven Leisure.

Eten en drinken in Leuven

Na al dat cultuur snuiven, fietsen of wandelen trek gekregen? Voor een fijne lunch ga je naar Bar Jérome, een hippe lunchzaak met veel vegetarische en veganistische opties, goede koffie en lekkere taart. Wil je gelijk even winkelen in een koffiebar? Dat kan bij Koffie & Staal. Op zoek naar een toffe plek om te dineren? Trente is dan een echte aanrader. Fijne bediening, heerlijk eten én houd ruimte over voor het toetje, want dat is zeker de moeite waard. Wil je een origineel souvenirtje mee naar huis nemen? Haal dan chocolaatjes bij Bittersweet. Je vindt hier de meest bijzondere vormen en smaken chocolade.

Bar Jerome in Leuven Lunch bij Bar Jerome Taart bij bar Jerome

Overnachten in Leuven

Ben je meerdere dagen in Leuven? Overnacht dan bijvoorbeeld bij Park Inn by Radisson Leuven, dit hotel ligt letterlijk aan het station, heeft ruime hotelkamers én er is een heel uitgebreid ontbijt. Wil je liever meer in het centrum van de stad slapen? Boek dan een kamer bij Martin’s Klooster. Dit 16e- -eeuwse klooster is mooi ingericht en ligt vlakbij de Oude Markt. Vanuit dit hotel wandel je ook zo naar het Begijnhof, één van de hofjes op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Leuke accommodaties in Leuven

Martins Klooster in Leuven Park Inn Ontbijt, overnachten in Leuven

Je ziet, er is heel wat te doen in Leuven en het is zeker de moeite waard om deze stad eens te bezoeken!



→ Lees hier alle artikelen over België