Wie Brugge hoort, denkt meestal spontaan aan historische gebouwen, straatjes vol kasseistenen, chocolade en charmante “reitjes” (grachten) die zich een weg door het centrum banen. Jaarlijks wordt de stad overspoeld door miljoenen toeristen die zich tijdens een ritje in een paardenkoets weer even in de middeleeuwen wanen. Maar de tijd staat niet stil in deze door Unesco beschermde Werelderfgoedstad. Tussen de eeuwenoude geschiedenis bevinden zich ook ultra hippe adresjes, soms uiterst goed verborgen voor toeristen, maar wij hebben de adresjes voor jou op een rij gezet! Dat en meer over wat te doen in Brugge lees je in dit artikel.
10 x wat te doen in Brugge
→ Handig: Ken je de ANWB deals voor Brugge al?
→ Overnachten in Brugge? Ga naar Hostel De Snuffel of Die Swaene
1. Mee met de fietskoetsen
Een relatief nieuw en leuk alternatief voor de paardenkoetsen of de boottochtjes op de reitjes zijn de fietskoetsen. De opstapplaats is op de Markt, naast die van de klassieke paardenkoetsen. Voor € 24 kun je met maximaal drie personen mee in de riksja voor een half uur durende tocht. De gidsen zijn stuk voor stuk jonge, enthousiaste Bruggelingen en weten als geen ander geïnspireerd te vertellen over hun stad aan de hand van leuke weetjes, levendige legendes en fantasierijke fabels. Zeker geen oubollige klassieke rondleiding dus!
2. Ook heel leuk: boottochten door Brugge
Als je Brugge bezoekt, kun je natuurlijk niet om de reitjes heen. De hoofdgebruikers van het water zijn de zwanen, maar met een boottocht kan jij ook het water op. Je ziet dan tientallen karakteristieke bruggetjes en vanuit een bootje heb je een beter zicht op de authentieke panden van de stad. Met de fietskoerier krijg je al een goed beeld van de stad, maar om echt alles over de stad te leren kennen en een goed beeld van het centrum te krijgen, doe je ook nog een boottochtje. De schipper vertelt je dan meer over de bijzondere plekken in de stad. Op verschillende opstapplaatsen langs het kanaal kun je een rondvaartboot nemen van 30 minuten. Dat kost ongeveer €10,-. Vergeet vooral je camera niet, want de stad is werkelijk prachtig vanaf het water.
3. Doe een Brugs biertje
Van al dat touren krijgt een mens dorst natuurlijk en geen betere plaats voor een fris biertje dan België. Zoals bijna elke zichzelf respecterende Belgische stad of gemeente, heeft ook Brugge een eigen stadsbier. De Brugse Zot wordt nog steeds gebrouwen in het stadscentrum waarna het via een ondergrondse pijplijn, die in 2016 het wereldnieuws haalde, vervoerd wordt naar de bottelarij net buiten het centrum. Een bezoek aan de brouwerij, ‘De Halve Maan’ (Walplein 26), is zeker de moeite waard, niet alleen voor de rondleiding en het lekkere bier achteraf, maar evenzeer voor het prachtige uitzicht over de stad vanop het dak van de brouwerij.
Wie zich liever aan de minder bekende bieren waagt kan terecht in café ‘De Garre’ (De Garre 1). ‘Garre’ is Brugs voor een nauwe kier of spleet en het cafeetje bevindt zich dan ook in een uiterst smal straatje. Ook al is het pal in het centrum, velen lopen er voorbij zonder het op te merken of blijven er vruchteloos naar zoeken. Wie er toch in slaagt om ‘De Garre’ te vinden kan genieten van hun eigen bier dat ook ‘Garre’ noemt. Je kan er maximaal drie bestellen per persoon want het bier loopt heel vlot binnen maar heeft een alcoholpercentage van 11,5%. Je zou niet de eerste zijn die moeite heeft om terug uit het steegje te geraken. Vergeet zeker ook niet om een portie van hun droge worst te bestellen, deze is gewoon subliem!
Een andere goed verborgen bierparel is ’t Poatersgat (Vlamingstraat 82). Via een heel klein, nauwelijks op te merken deurtje daal je af in een historische kelder. Het café heeft een indrukwekkende bierkaart met honderden bieren en is dus de ideale plaats om Belgische bieren te ontdekken.
4. Bezoek het Torture Museum
Als je op zoek bent naar iets volledig anders en gefascineerd bent door de gruwelen van de middeleeuwen, dan is het Torture Museum in Brugge zeker ook een interessante plek om te bezoeken. Het museum is gevestigd in het “De Oude Steen”-gebouw, dat ooit de oudste gevangenis van België was en biedt een schat aan informatie over de angstaanjagende martelpraktijken die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling martelwerktuigen, die elk hun eigen verhaal vertellen. Wees echter gewaarschuwd, want het museum kan een sterke emotionele reactie oproepen en is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.
5. Ga shoppen in Brugge
In de Sint-Jacobsstraat zijn heel wat leuke winkeltjes en als je nog even verder wandelt, kom je vanzelf in de Ezelstraat. Deze straat kende de afgelopen jaren een enorme revival en huisvest tegenwoordig heel wat hippe shoppingadresjes. Je vindt er onder meer interieurwinkel Frederiek Van Pamel en kledingwinkel Twee Meisjes. Een uitstekend alternatief voor wie iets anders zoekt dan de ketens in de twee grootste winkelstraten, de Steenstraat en de Noordzandstraat.
6. Bezoek de antiekmarkt op de Dijver
Heb je nog niet genoeg geshopt? Probeer dan eens een antiekmarkt! Gelukkig heeft Brugge vele markten, waaronder de Antiekmarkt op de Dijver. Deze markt bevindt zich onder de bomen aan de gracht de Dijver en biedt een verscheidenheid aan items zoals ijzeren beelden, porselein en vintage sieraden. De markt is open tussen half maart en half november, elke zaterdag, zondag en feestdag, en op vrijdagen tussen juni en september. Na het verkennen van de markt zijn er talloze gezellige terrassen in de buurt waar je kunt genieten van een Belgisch biertje!
7. Belfort van Brugge
Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Dan moet je de 83 meter hoge Belfort van Brugge beklimmen, ook wel bekend als de Halletoren. De toren staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Brugge. Als je besluit om de toren te beklimmen, moet je mogelijk even wachten omdat er slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd de toren mag betreden. De toren bevindt zich op de Grote Markt, maar zelfs als je hem niet beklimt, is het de moeite waard om de toren te bewonderen.
8. Proef de echte Belgische chocolade
Wie trek krijgt na het shoppen, kan natuurlijk niet om alle wafels en chocoladewinkels heen in Brugge. Voor de klassieke suikerwafels kan je niet anders dan naar Chez Albert gaan (Breidelstraat 16) en er recht tegenover vind je hun broertje Go.fre. Deze biedt wafels op een stokje aan waarvoor je zelf de chocolade en de toppings kunt kiezen. Heerlijk!
→ Hier eet je misschien wel de lekkerste wafels van Brugge: The House Of Waffles
Met meer dan 70 chocolatiers in Brugge is het moeilijk om het bos door de bomen te zien. Als je zeker wil zijn van een echte Belgische huisgemaakte chocolade zit je safe bij de volgende adresjes: The Chocolate Line van Dominique Persoone op het Simon Stevinplein. Hun etalage is het hele jaar door een kunstwerk van chocolade! Pralinette (Wollestraat 31) is een stuk betaalbaarder en ook hier zie je hun atelier achter de winkel. Daarnaast is ook chocolatier Spegelaere (Ezelstraat 92) een gevestigde waarde in het landschap van Brugse chocolatiers. Smakelijk!
9. Chillen in het Minnewaterpark
In het hart van Brugge ligt het romantische Minnewaterpark. Het park biedt een prachtig uitzicht vanaf een lange brug, waardoor het een populaire plek is voor fotografen. Het park wordt omringd door tientallen zwanen die bijdragen aan de romantische sfeer. Minnewaterpark was ooit bekend als “Loverslake” vanwege een tragische legende over een jonge vrouw genaamd Minna, die verliefd werd op een krijger genaamd Stromberg. Haar vader was tegen hun liefde en wilde dat Minna met een andere man zou trouwen. Minna vluchtte het bos in en werd uiteindelijk gevonden door Stromberg, maar stierf in zijn armen door uitputting. De legende speelde zich af in het Minnewaterpark en het park is ter ere van Minna vernoemd en staat ook wel bekend als Loverslake.
10. Neem een kijkje in het Dali Museum
Op het plein de Markt bevindt zich het Dali museum, dat je zeker niet mag overslaan tijdens je stedentrip naar Brugge. De kunstwerken van Salvador Dali zijn hier tentoongesteld in zijn eigen stijl, en je kunt ze bewonderen in grote open ruimtes die elk een unieke sfeer hebben. Denk aan panterprint, goud met indigo blauw of een ruimte die bijna helemaal bedekt is met spiegels. Het museum toont een gevarieerde collectie, bestaande uit schilderijen, schetsen en beelden. Hoewel het museum niet erg groot is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken en er even rond te kijken.
Eten in Brugge
Voor wie graag een hapje wil eten geldt de basisregel: blijf weg van de Markt, het centrale plein. De restaurants hier zijn, zoals in de meeste toeristische steden, een touristtrap. Brugge heeft enkele mooie sterrenrestaurants maar voor wie het iets betaalbaarder wil houden is er bijvoorbeeld Bierbrasserie Cambrinus (Philipstockstraat 19). Een heerlijke Vlaamse keuken die bier verwerkt in heel wat van hun recepten.
Wat verderop in de Sint-Jacobsstraat vind je De Republiek(Sint-Jakobsstraat 36), die recent een hippe make-over kreeg. Hier staat voor elk wat wils op de kaart, van biologische drankjes tot overheerlijke moderne gerechten voor een betaalbare prijs. Ze beschikken ook over één van de mooiste en grootste terrassen van Brugge waar het heerlijk toeven is in de zomer.
Blijf een nachtje logeren in Brugge
Er is heel wat te doen in Brugge en daarom is het ook fijn om een nachtje te blijven slapen. Hostel De Snuffel ligt in de Ezelstraat en is een modern overnachtingsadres met een goede prijs op een toplocatie in het centrum. Zeker bij boeken dus als je een nachtje in Brugge doet! Slaap je liever in een hotel? Dan is Die Swaene. een prachtige plek voor je weekendje weg! Of check deze fijne B&B’s in Brugge.
Liever eerst meer lezen over Brugge? Lees dan ook deze tips voor een weekendje weg naar Brugge! Of boek direct een van de ANWB deals voor Brugge
Liever niet met de auto? Met NS International stap je binnen mum van tijd uit middenin het centrum van Brugge.
Meer lezen over België? Lees ook:
- 5 x leuke steden in België voor een stedentrip
- Bezienswaardigheden Brugge: (on)bekende plekjes die je moet zien!
- Wat toen in Brussel als je er 1 dag bent? De beste tips!
- 5 x romantische overnachten in België
- Wat te doen in Leuven: tips voor dé universiteits- en bierstad van België
- Wat te doen in Antwerpen: de fijnste tips voor een weekendje weg in deze modestad