Als je niet per se fan bent van traditionele musea, maar wel gek op streetart of zo nu en dan houdt van moderne kunst, dan ga je het Moco Museum in hartje Amsterdam zeker wat vinden! Het knusse museum vind je tussen bekende grootheden, zoals het Rijksmuseum en het Stedelijk, op het Museumplein in onze hoofdstad. En met zo’n 550.000 bezoekers in 2018 is het een van de populairste musea van Nederland. Waarom? Onder andere omdat er werk van de populaire streetart kunstenaar Banksy hangt (die de tentoonstelling overigens niet heeft geautoriseerd, dus besef dat wel even als je erheen gaat), maar waarschijnlijk ook omdat het aanvoelt als een soort toegankelijk Instagram museum. Toen wij er waren kon je bijvoorbeeld hele toffe foto’s maken op het roze daybed in de tuin en in de fel paarse Amethyst Ball Cavern van Daniel Arsham.
Van Banksy street-art, surrealistische kamers van Daniel Arsham tot een tekening van Dali?
In het Moco Museum vind je onwijs veel werken van Banksy, maar daarnaast worden de muren ook gesierd door bekende namen als Andy Warhol, Jeff Koons, Keith Haring en gek genoeg ook door een schets van Dali. Die laatste kwam voor ons een beetje uit het niets vallen, omdat het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit moderne kunst en niet uit potlood schetsen. Ook moet gezegd worden dat er twijfel is (zie het artikel van de Volkskrant over Moco) over de echtheid van de Keith Harings die je kunt bewonderen en dat het object van Jeff Koons eigenlijk een soort houder voor een champagne fles van Dom Perignon is. Dus ja, op zich zijn het mooie stukken die je ziet, maar een kritische blik is eigenlijk wel nodig.
Verdiepingen vol moderne kunst
Wij begonnen onze tour door het Moco helemaal bovenin het pand, je kan zo gemakkelijk een heel rondje langs alle kamers maken die in de historische villa te vinden zijn. Het is dus ook zeker niet een traditioneel museum, met grote hoge en lege kamers, want je wandelt meer van kamer naar kamer in een reusachtig huis. Boven vielen mij vooral de tekeningen van Keith Haring en het dollar teken van Andy Warhol op, maar je kunt daar ook een object van Jeff Koons bekijken (dat dus helaas wel minder groot is dan de welbekende ballonobjecten die hij in begin van 2000 maakte). Wat verder meteen opvalt in het museum zijn de grote hoeveelheid quotes, wat dacht je bijvoorbeeld van “Winners… Are not those who never fail but… those who never quit – Banksy” of “If graffiti changed anything it would be illegal – Banksy”. Nadat je alles boven hebt gezien, neem je de trap weer terug naar beneden. Mijn favoriete kamer? Die vind je helemaal in de kelder! Maar daarover later meer.
Dé highlight van het museum: Banksy!
Tijdens ons bezoek zag je dat veel bezoekers de werken van Banksy tof vinden, er worden om je heen genoeg plaatjes voor Instagram geschoten. Het meisje dat een rode hartjes ballon los laat is bijvoorbeeld populair. Op zich niet gek, want het is een van de meest iconische werken van Banksy. En hetzelfde geldt voor de Flower Thrower. Daarnaast vond ik zelf de kunstwerken met reusachtige graffiti apen tof om te zien. Wel is het echt even anders dan een Banksy buiten spotten, je hebt iets minder dat rauwe gevoel in deze historische villa dan wanneer je een Banksy gewoon op straat zou zien geverfd op een muur. Al hangt er in het museum wel een grappig filmpje van Banksy waarop te zien is hoe hij ooit kleine kunstwerkjes ophing in grote musea zonder toestemming. Zo krijg je alsnog een beetje wat mee van de baldadigheid van Banksy. Wat overigens in het Moco wel weer een beetje dubbelzinnig is, want Banksy heeft deze hele tentoonstelling eigenlijk niet geautoriseerd.
Daniel Arsham in het Moco Museum
Tijdens ons bezoek was er ook een expositie van Yayoi Kusama, waarbij een hele surrealistische zwarte kamer was gemaakt met allerlei roze strepen. Dat was overigens niet mijn favoriet, want het werk van Daniel Arsham vond ik het tofst. In de kelder kun je van hem een hele toffe paarse kamer inlopen, die volledig is bezet met honderden paarse ballen. Alsof je een soort sci-fi filmset binnenloopt, heel tof! Maar ook de compleet witte kamer naast de ingang is bijzonder. Daar lijkt een klok in de muur te glijden en een persoon achter het behang te zijn geplakt.
Zin om naar het Moco Museum te gaan?
Het is slim om je kaartje voor het Moco Museum vooraf online te boeken, want dan krijg je 1 euro korting. Dit kan gewoon via de website van het Moco Museum: www.mocomuseum.nl.
Prijzen voor het Moco Museum:
- Volwassenen: 15,- euro per persoon
- 16 – 17 jaar / student: 12,50 euro
- 10 – 15 jaar: 9,50 euro
- Onder de 10 jaar: gratis
- CJP of stadspas (met geldig ID): 10,- euro
Openingstijden van het Moco Museum:
- Zondag tot en met donderdag: 9-20 uur
- Vrijdag en zaterdag: 9-21 uur
Adres Moco Museum:
Aan het Museumplein
Honthorststraat 20
1071 DE Amsterdam
Combineer je bezoek aan het Moco Museum met een high-tea bij de Roode Leeuw
Wij hebben van ons bezoek aan het Moco Museum meteen een dagje Amsterdam gemaakt en zijn ook gaan high-tea’en bij Brasserie de Roode Leeuw. Dit ligt vlakbij de Dam en je kunt plaatsnemen aan een van de marmeren tafeltjes in de serre of juist op een van de lange banken neerploffen in het midden van de zaak. Tijdens je high-tea kun je vervolgens van een overdadige hoeveelheid zoetigheid genieten, maar voordat je aan de taartjes en macarons begint krijg je eerst nog een amuse, een goddelijk soepje en gang die bestaat uit een rits mini sandwiches. Als je in de ochtend naar Moco gaat, dan is het perfect om rond lunchtijd bij de Roode Leeuw aan te schuiven en hier een paar uur te genieten van onbeperkt thee en al het lekkers. Het ligt bovendien super dichtbij Centraal Station, dus mocht je met de trein naar Amsterdam zijn gekomen dan is dat ook nog eens handig!
Gelijk zin gekregen in een high-tea?
Je kunt bij Brasserie de Roode Leeuw high-tea’en voor 27,50 euro per persoon. Je kunt online reserveren via hun site of bellen naar 020-5550666. Het is wel nodig om 24 uur van te voren te reserveren, dus hou daar even rekening mee! Hun adres is Damrak 93 – 94.