Het weer in Taiwan gaat haar eigen weg en is flink onvoorspelbaar. Voor jou, maar ook voor degene die het weerbericht maakt. Toen wij bijvoorbeeld in Donghe en Dulan waren, aan de oostkust van Taiwan, stond in het weerbericht dat het alleen maar zou regenen maar uiteindelijk was het alle dagen droog. En nee, deze gebeurtenis was geen uitzondering, ook Taiwanezen beamen dat het weerbericht meer dan eens onbetrouwbaar kan zijn. De ene keer in positieve zin, dan is er meer zon dan verwacht en andere keren is het weer enorm onstuimig in Taiwan. Zo wordt het land meer dan eens geteisterd door tyfoons, met als gevolg dat natuurparken zoals de Taroko Gorge deels of helemaal gesloten worden. Lees hieronder meer over het weer en klimaat in Taiwan, ook vertellen we je over de beste reistijd:
Foto’s gemaakt in Oktober & November (beste reistijd)
Klimaat Taiwan
Het klimaat in Taiwan is een Tropisch klimaat, ook wel subtropisch klimaat genoemd of china klimaat. Zo’n Tropisch klimaat is vochtig en wordt gekenmerkt door korte, milde winters en broeierige zomers. Dit klimaat geldt voor het grootste gedeelte van het land, hoger in de bergen vind je namelijk een ander klimaat dat wat koeler is. In de winter is dit ook het gebied waar het echt koud wordt, hier kun je dan ook sneeuw tegen komen. Verder is het noorden van Taiwan vaak ietsjes kouder dan het zuiden van Taiwan, het zuiden wordt dan ook het tropische Taiwan genoemd.
Weer Taiwan
In de zomer van Taiwan is het weer warm, maar soms ook bedrukkend. De zomer loopt van mei tot en met september en de temperatuur is tussen de 25 en 33 graden. De winter is iets kouder dan de zomer, maar de winter is alsnog mild te noemen, de winter loopt van december tot en met februari. De temperatuur loopt in de winter vaak tussen de 15 en 20 graden. Ben je in de bergen, dan is de temperatuur waarschijnlijk lager. In de bergen kan het bijvoorbeeld ook sneeuwen.
Waar het weerbericht checken van Taiwan?
Wij checkte het weerbericht van Taiwan tijdens onze reis eigenlijk gewoon op Google door bijvoorbeeld “Weather Taipei” in te voeren, maar je kan ook het 7-daagse weerbericht van Taiwan hier bekijken. Let wel op: Zoals hierboven gezegd, het klopt dus niet altijd wat je leest in het weerbericht. Zo stond er bij ons soms dat er 85% kans op neerslag was, gedurende de hele dag, maar dan viel er geen druppel.
Zon?
In Taiwan kan het lekker warm zijn (soms zelfs te heet) en ook zonnig, maar omdat er veel neerslag valt zijn er ook veel wolken waardoor de zon niet altijd doorbreekt. Ook de smog in sommige steden helpt daar niet bij. Conclusie is dus dat Taiwan niet een van zonnigste landen is in Azië, maar je kan heerlijke zonovergoten momenten hebben en warme temperaturen. In combinatie met de luchtvochtigheid, kan het alleen ook overweldigend heet worden en erg bedrukkend. Check dus goed het weer in de periode dat jij naar Taiwan wilt gaan.
Neerslag?
Als je dacht dat Nederland of Engeland een echt regenland is, dan heb je de neerslag en regen in Taiwan nog niet gezien. In het gehele land valt flink wat regen, zo valt er gemiddeld rond de 2500 millimeter neerslag per jaar. Om dat even in perspectief te krijgen: In Nederland valt er gemiddeld 800 millimeter neerslag per jaar. Dat is dus veel meer dan het dubbele dan wat aan regen in Nederland valt. Bereid je dus voor op de neerslag als je naar Taiwan gaat. Neem bijvoorbeeld een paraplu mee, maar ook goede waterdichte schoenen, een regencape of een heel regenpak. Mocht je het toch vergeten: Bij onze gehuurde scooter kregen wij gelukkig een gratis regenpak, maar er zijn ook hotels waar je soms gratis paraplu’s kunt lenen of krijgen als gast. De meeste regen valt overigens in de tyfoonseizoenen, maar ook tussen de vroege lente en het begin van de zomer kan er nog plum rain vallen. Het echte regenseizoen loopt van juni tot augustus, dus mocht je echt geen regen willen, moet je dit vermijden.
Tyfoon Taiwan
Taiwan is een land dat veel last heeft van tyfoons. Vaak wordt het land 3 tot 4 keer per jaar getroffen door een tyfoon. Door deze tyfoons valt ook veel regen in het land. Met name in de maanden juli, augustus en september is er grote kans op tyfoons. Er valt dan niet alleen veel regen, maar er zijn ook harde winden en soms vertrekken door het slechte weer geen vluchten of is het beter om niet de straat op te gaan.
Tyfoonseizoen
Meerdere keren per jaar wordt Taiwan meestal getroffen door een tyfoon. Dit zijn meestal de:
Noord-oost tyfoon: Deze tyfoon duurt maar liefst 6 maanden, vaak van oktober tot en met maart. Regen valt dan vooral in het noorden en minder in centraal Taiwan of in het zuiden.
Zuid-west tyfoon: Deze begint in mei en eindigt in september, vooral het zuiden van Taiwan heeft last van deze tyfoon. Ook de oost-kust kan aan het einde van deze tyfoon last hebben.
Plum rain: Aan het begin van de lente tot aan het begin van de zomer, kan er verder zogenoemde plum rain vallen. Hier kan het hele land last van hebben.
Beste reistijd Taiwan
In principe kan je het gehele jaar naar Taiwan, maar als je de meest optimale en beste reistijd wilt, dan kun je het beste in oktober of in november gaan. Soms kan er in oktober nog wel een tyfoon zijn, maar de temperatuur is in oktober en november alsnog het fijnst. Niet te warm en niet te koud, maar ook niet te nat en niet te droog waardoor het bedrukkend zou kunnen worden. De herfst (oktober en november), maar ook de winter zijn vaak de beste periodes om Taiwan te bezoeken. Al kan de vroege zomer, mei tot juli, ook best prettig zijn.
Is er veel smog in Taiwan?
Er is in Taiwan, net als in China, best veel luchtvervuiling en je zal dan ook aardig wat mensen met een masker op zien lopen, de meest gebruikte masker is op dit moment de 3M N95 masker. Er zijn speciale websites waarop je de smog in Taiwan kunt checken. Hoe roder het markering-bordje op de kaart is op deze website, hoe slechter de kwaliteit van de lucht dan is en hoe beter het is om een masker te dragen. Onderstaand is een voorbeeld te zien van zo’n kaart waarop de mate van smog te zien is: