Dit artikel is 1 mei 2019 op WeAreTravellers verschenen
Als je reisplannen had gemaakt om dit jaar Sri Lanka te bezoeken of er nu bent, dan zul je waarschijnlijk flink zijn geschrokken van de aanslagen eind april en het negatieve reisadvies dat nu voor heel Sri Lanka geldt (check hier het actuele reisadvies voor Sri Lanka). Vanwege de recente aanslagen die in Sri Lanka plaatsvonden op Eerste Paasdag (21 april 2019) zijn ook veel reizigers terug gehaald naar Nederland, gaan veel reizen naar Sri Lanka niet meer door en heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt naar oranje. Voor het hele land geldt sinds 30 april 2019 een aangescherpt advies en wordt geadviseerd om alleen naar Sri Lanka te reizen als het echt noodzakelijk is. Waarom dit negatieve reisadvies vraag je je misschien af? Dit komt omdat er een risico is op vervolgaanslagen, religieuze wraakacties en eigenlijk is de algehele veiligheidssituatie in het land onvoorspelbaar en onzeker. Ook geldt op sommige plekken een avondklok, je mag na een bepaalde tijd dus niet op straat zijn, en het vliegveld is wel open maar je moet er minstens 4 uur voor vertrek aanwezig zijn. Super heftig en triest allemaal. En een vraag die bij veel reizigers speelt, naast het feit dat het enorm heftig is voor de lokale bevolking wat is gebeurd, wat deze gebeurtenissen zeggen over jouw reis naar Sri Lanka? Wat moet je nu doen? Is er een mogelijkheid om geld terug te krijgen van je verzekering? Of van de reisorganisatie waarbij je geboekt hebt? En wat zijn dan alternatieven om wel naartoe op reis te gaan? We hopen je in dit artikel iets meer duidelijkheid te geven!
Wat als je nu nog in Sri Lanka bent?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen en contact op te nemen met de reisorganisatie waarmee jij je reis hebt geboekt als je nog in Sri Lanka bent. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met je reisverzekeraar en/of met de ambassade via +31 247 247 247. Ben je echt aan het backpacken, dan is de kans groot dat je geen reisorganisatie hebt die je kunt contacten. Dan kun je het beste contact opnemen met SOS International, zij coördineren namelijk de terugkeer van individuele reizigers. Honderden Nederlandse backpackers hebben al een vliegticket naar huis, zij hebben zich gemeld bij SOS International en via RTL nieuws kun je lezen dat dit om ongeveer 400 reizigers gaat. SOS International geeft in dat bericht ook aan dat backpackers het geld van het ticket terug krijgen van hun reisverzekering. Je kan SOS International ook bellen, dit kan via +31 20 6515171, dit is dus alleen voor wie individueel naar Sri Lanka is gereisd. Reis je juist in Sri Lanka in georganiseerd verband, via een ANVR reisorganisatie? Dan moet je het ANVR calamiteitenfonds contacten via +31 10 4146845.
Kun je geld via je reis- of annuleringsverzekering terugkrijgen?
Hierbij is natuurlijk eerst belangrijk om de vraag te stellen: Had of heb je een reisverzekering en/of annuleringsverzekering afgesloten voor je Sri Lanka reis? Als dat het geval is, is het belangrijk om op te zoeken bij welke organisatie je precies een verzekering hebt en met hen contact te leggen over jouw specifieke situatie.
Naast welke verzekering je hebt, zal ook de wijze waarop jij je vakantie naar Sri Lanka hebt geboekt een rol spelen in het wel of niet krijgen van een vergoeding als je niet meer wilt gaan. Als je een complete pakketreis naar Sri Lanka hebt geboekt, dan is de kans groot dat de verzekeraar je doorverwijst naar de betreffende reisorganisatie waarbij je hebt geboekt.
Heb je alles zelf geregeld? Omdat je bijvoorbeeld ging backpacken in Sri Lanka en heb je zelf je vliegticket(s) en overige zaken geboekt? Dan kan je waarschijnlijk wel het beste meteen contact opnemen met je verzekeraar. Op de site van bijvoorbeeld KLM konden wij geen informatie vinden over de aanslagen in Sri Lanka en hoe zij dan omgaan met gekochte vluchten daarheen die mensen niet meer willen.
Daarnaast is het misschien goed om te weten dat reis- en annuleringsverzekeringen normaal gesproken indirecte schade door terrorisme niet dekken, dit lazen we op een van de nieuwssites die berichtte over de aanslagen. Verzekeraars hebben voor deze aanslagen in Sri Lanka uitzonderingen gemaakt en wellicht is dit voor jou ook het geval. Ook valt hierbij op te merken dat je waarschijnlijk alleen voor je vlucht gecompenseerd wordt als je al gecompenseerd wordt en niet voor andere dingen zoals hotels of excursies. Wat precies in jouw situatie geldt kun je het beste checken bij je eigen verzekeraar en bij je reisorganisatie als je een complete reis hebt geboekt.
Op de website van verzekeraar Unive en Allianz wordt het volgende gezegd over reizen naar Sri Lanka die nog moeten plaatsvinden, hierbij blijkt wel dat met name een annuleringsverzekering erg belangrijk is in deze situatie:
Wat als je in 2019 nog naar Sri Lanka zou gaan via een reisorganisatie, maar niet meer wilt?
Het verschilt ook een beetje per reisorganisatie wat hun manier van werken is in zo’n situatie. Als je bij een reisorganisatie je reis naar Sri Lanka hebt geboekt, dan is het slim om met je eigen reisorganisatie contact op te nemen. Zij kunnen jou het beste adviseren over jouw persoonlijke situatie. We hebben even gekeken hoe sommige reisorganisaties ermee omgaan en van een aantal hebben we wel info kunnen vinden. Zo kun je hieronder de reactie van Shoestring Travel lezen, zij geven reizigers de mogelijkheid om voor 15 mei 2019 kosteloos hun reis om te boeken naar een andere reis met vertrek in 2019. Wil je niet omboeken maar echt annuleren, dan gelden daar weer andere voorwaarden voor.
En wat als je als diehard-budget-backpacker nou alleen een ticket hebt geboekt…
Stel, je hebt alleen een vliegticket geboekt. Je hebt geen reisverzekering. Geen annuleringsverzekering. En je kan dus ook niet terugvallen op een reisorganisatie, omdat je alles (je vliegticket en misschien wat ho(s)telovernachtingen) zelf hebt geregeld en geboekt. Dan is de kans heel groot dat je niks vergoed krijgt… Onwijs stom en irritant als dat het geval is, maar ja, als echte budget backpacker bespaar je soms op dingen die in zo’n geval toch best handig blijken te zijn. Je kan natuurlijk nog steeds naar Sri Lanka toereizen als je niks vergoed krijgt maar wel een ticket hebt. Al raden we je dat op dit moment, kijkende naar het reisadvies van vandaag, niet aan. Maar wie weet hoe het allemaal nog gaat veranderen de komende maanden. Wellicht is het in juli of in oktober wel weer compleet anders. Je kan het gewoon niet voorspellen. Het enige wat je kan doen is het reisadvies voor Sri Lanka op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten houden. En een andere optie, wat je eventueel ook nog kan doen, is wél naar Sri Lanka toevliegen maar direct voor de dag dat je aankomt een extra ticket bij boeken voor een budget airline zoals Air Asia. Met Air Asia kun je namelijk soms heel goedkoop doorvliegen naar andere landen in Azië. Deze airline is een beetje wat Ryanair in Europa is.
Waar moet je nu naartoe op reis: Alternatieven voor Sri Lanka
Sri Lanka vinden wij een prachtig backpack land, dat heb je ook volop kunnen lezen in ons eigen boek Backpack Bestemmingen. Het eerste hoofdstuk gaat compleet over deze bestemming en wij zijn er tijdens onze reis echt verliefd op geworden. Het is dan ook zo triest om te merken dat veel mensen er niet meer heen kunnen of willen, en dat het land ineens zo onveilig is. Iets wat hopelijk gauw gaat veranderen, niet alleen voor het toerisme, maar ook voor de locals hopen we gewoon dat de rust weer terug keert en de onrust verdwijnt. Maar goed, als je niet meer naar Sri Lanka kunt of wilt, snappen we goed dat je ergens anders naartoe op reis wilt. Maar waar moet je dan naartoe? Wat zijn goede en leuke alternatieven? Wij dachten zelf aan:
Indonesië – Combineer Bali met de Nusa Eilanden: Nusa Penida & Nusa Lembongan. Je hebt dan cultuur, surfvibes en avontuur.
Thailand – Ga bijvoorbeeld naar Bangkok, Ayutthaya, Khao Sok en de eilandjes in het zuiden
Myanmar – Lees meer over backpacken in Myanmar, hier vind je vooral veel cultuur
Vietnam – In Vietnam kun je ook een hele toffe backpackreis maken (combineer eventueel met Laos)
Taiwan – Hier vind je ook veel tempels, surfplaatsjes zoals Dulan en Donghe en als extra grote steden zoals Taipei
Liever niet meer naar Zuid-Oost Azië op reis? Dan zijn deze landen wellicht ook een tof alternatief:
Costa Rica – Hier vind je een intens mooie jungle waar je kan ziplinen, watervallen en relaxte stranden
Guatemala – Bezoek maya tempels zoals Tikal, kleurrijke stadjes als Antigua en relaxte backpackersplaatsjes
Zuid-Afrika – Wellicht wel wat duurder dan Sri Lanka, maar in de Westkaap roadtrippen is fantastisch
Canada – Als je het tof vindt om te roadtrippen en mooie natuur te zien, maak een rondreis in West-Canada