Wanneer je met Qatar Airways vliegt (onlangs vlogen wij met hen naar het machtig mooie Namibië, lees hier meer over de bijzondere vlucht die we hadden!) dan is de kans groot dat je een stopover hebt in Doha. Dit is de hoofdstad van het land Qatar, een minuscuul landje in het dromerige Midden-Oosten. Je kunt tijdens je stopover natuurlijk op het vliegveld blijven hangen, maar tien keer leuker en interessanter is het om de stad in te duiken. In Doha vind je namelijk een kleurrijke souks waar je je even in een sprookje van duizend en één nacht waant, voor het ultieme Midden-Oosten gevoel maak je vanuit Doha een excursie naar de woestijn maar ook het onbeschrijfelijk mooie gebouw waarin het Qatar National Museum zit verdient een bezoek. En zo is er nog veel meer te doen! Oh en blijf je een nachtje slapen? Dan is het W Hotel een aanrader.
Dit wil je doen in Doha tijdens je Qatar vakantie
Benieuwd welke top 10 je zeker wilt zien als je meerdere dagen op pad gaat? Hieronder vind je al onze must do’s!
1. Qatar National Museum
We beginnen maar meteen met het allermooiste gebouw in de hele stad: het Qatar National Museum dat eind maart 2019 haar deuren voor het eerst opende. Eigenlijk hoef je wat ons betreft niet eens per se het museum in, want vooral de buitenkant is wat enorme indruk maakt. Dit gebouw is bijna net zo iconisch als het Opera House in Sydney en de vorm is geïnspireerd op desert rose kristallen, dit zijn een soort zand bloemen die je in de woestijn kunt vinden van Qatar. Machtig mooi om te zien hoe iets uit de natuur wat je normaal gesproken in je had kunt vasthouden, is omgetoverd tot een reusachtig, dromerig en imponerend gebouw. Bewonder het Qatar National Museum van een afstandje, maar wandel ook zeker even over het binnenplein (dit is gewoon gratis toegankelijk) waar je rustig in de zon of schaduw kunt relaxen. Elke hoek is namelijk weer even verrassend en mooi om te zien! De architect van het museum is trouwens de fransman Jean Nouvel en je vindt het Qatar National Museum dichtbij het water, bij Museum Park Sreet. Vind je het tof om ook naar binnen te gaan? Entree tickets kosten 50 QAR voor volwassenen.
2. Shoppen in Souks Waqif
De kleurrijke Souks Waqif mag je uiteraard ook niet missen als je in Qatar bent. De souks is een stuk kleiner dan die je bijvoorbeeld in Muscat (in Oman) vindt of in Marrakech (in Marokko), maar zorgt wel voor het ultieme Midden-Oosten gevoel. Je ziet hier kelim stoffen in de mooiste kleuren, bronzen beelden en theepotten die fel oplichten in de zon, stapels met kruiden en lampen die helder fonkelen in de donkere winkeltjes. Wat je naast de gewone leuke hebbedingen voor thuis en de winkeltjes met eten ook niet moet overslaan in de souks is het gedeelte dat de Falcon Souks wordt genoemd. Veel Qatari hebben namelijk een valk, een falcon dus, en deze zijn zelfs van zulke grote waarden dat er een heus Falcon Hospital in de souks te vinden naar een Falcon Store. Je kunt dus een valk kopen in de souks, maar mocht hij een gebroken veer hebben dan kan die hier ook worden gemaakt. Een hobby die wij niet kennen, maar in Qatar zelfs zo groot is dat sommige Qatari een business class stoel voor hun vogel boeken wanneer ze er mee naar een ander land moeten!
3. Bewonder de meters hoge duif huizen in Katara Village
In het oude centrum van Doha kun je een paar bijzondere gebouwen vinden en de meters hoge duif huizen horen daar ook bij. De zandkleurige torens zijn speciaal gebouwd voor duiven en je ziet ze zo nu en dan in de kleine gaatjes duiken of rustig op een van de houten stokken zitten. De twee duiven tillen op de foto’s vind je trouwens in Katara Village, wat een soort cultureel dorp binnenin Doha is waar je ook allerlei winkeltjes en restaurants vindt. Wandel hier trouwens ook even binnen bij het marmeren amfitheater, ook al is er geen voorstelling, zelfs dan is dit gebouw imponerend om te zien.
4. The Golden Masjid & Katara Mosque
In Katara Village vind je ook twee bijzondere moskeeën die de moeite waard zijn om te bewonderen. De een is compleet goud en wordt The Golden Masjid genoemd. De toren en buitenkant zijn compleet bezet met een mozaik van kleine gouden tegeltjes die geweldig mooi oplichten in de stralende zon. Helaas mag je er niet in als je geen moslim bent, maar juist vanaf de buitenkant is deze moskee die in Ottomaanse stijl is gebouwd gaaf om te zien. De andere moskee in het Katara heeft vooral een overdaad aan turquoise en koningsblauwe tegeltjes aan de buitenkant en heet de Katara Mosque (of ook wel The Masjid of Katara). Toen wij er waren, waren ze toevallig bezig om het tapijt te vernieuwen waardoor we even naar binnen konden gluren en konden zien wat voor mega klus dat was. Aangezien de moskee giga groot is moesten er meters lange repen vloerkleed los gehaald worden en natuurlijk opnieuw gelegd.
5. Op safari in de woestijn
Denk je aan het Midden-Oosten dan denk je natuurlijk ook aan de woestijn en kamelen. Ook in Qatar kun je een bijzondere tocht naar de woestijn maken en samen met een ervaren gids cross je een paar uur over de hoogste (lees: tientallen meters hoog!) duinen en door het rulle zand. Vaak stop je ook nog even bij het water, want het bijzondere van de woestijn in Qatar is dat deze overloopt in de zee, en vaak is het licht het mooist tijdens zonsondergang.
6. Een dagje Venetië in The Pearl in Doha
The Pearl in Doha is een plek waar veel expats wonen en een stuk dat wat meer Europees aanvoelt. Helemaal als je naar het stuk Venetië loopt binnenin The Pearl, dit wordt ook wel Qanat Quartier. Het lijkt zelfs zo op Venetië dat niet alleen de romantische grachtjes zijn nagemaakt, maar ook bekende en minder bekende gebouwen. Een van de bekendste highlights die je zult herkennen uit Venetië is een kopie van de Rialtobrug.
7. Wandel over de boulevard langs de baai met uitzicht op West Bay
Als het niet te warm is overdag of juist rond zonsondergang, is een wandeling over de boulevard langs de baai een echte aanrader. Deze promenade van zo’n 7 kilometer lang wordt ook wel de Corniche genoemd en is hoefijzervormig, waardoor je van verschillende kanten ook een waanzinnig uitzicht op de skyline van de stad hebt. Doha staat vol met wolkenkrabbers en zowel overdag als ’s avonds, wanneer alle lichtjes langzaam aan gaan, is dit uitzicht op al die skyscrapers in de West Bay onwijs tof om te zien. Als je over de boulevard wandelt, is het trouwens grappig om te bedenken dat het Sheraton Hotel hier ooit als eerste gebouwd werd. In 1978 opende dit moderne hotel, dat een beetje driehoekig van vorm is, voor het eerst haar deuren. Wat eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden is dus! Bedenk je dus ook meteen dat al die overige gebouwen tussen 1978 en nu zijn gebouwd, een hele stad in iets meer dan 40 jaar! Aan de promenade vind je trouwens ook The Museum of Islamic Art waar je meer kunt leren over de Islamitische historie. Ook dit is weer gevestigd in een mooi pand, dus als je benieuwd bent naar geschiedenis is dit zeker een interessante plek om ook te bezoeken.
8. Dhow Cruise
De skyline is al tof om wandelend of vanuit een taxi te zien, maar als je van varen houdt en het je tof lijkt om een diner op het water te hebben, dan moet je een Dhow Cruise misschien ook toevoegen aan je to do! Dhow’s zijn boten die je volop in het water kunt zien in Doha en zijn traditionele Arabische zeilschepen die gebouwd zijn van hout. Tegenwoordig wordt er niet echt meer mee gezeild, maar zijn ze van een motor voorzien en toeristen maken er maar wat graag een rondvaart mee. Ook zul je nog veel vissers tegenkomen die de boten gebruiken, vooral in het noorden van Qatar. Wil je een Dhow Cruise maken? De meeste boten hiervoor vertrekken vlak bij het museum en het Serra’s beeld aan het water!
9. Ga uit eten!
Doha kent heel wat goede restaurants en zorg dat je altijd met een lege maag aanschuift, want de kans is groot dat je na het voorgerecht al vol zit. Wanneer je een driegangen menu bestelt, krijg je vooraf vaak al schalen vol humus en baba ganoush (een salade van geroosterde aubergines) met vers gebakken pita broden. Net als salades met granaatappel of pasteitjes die lijken op kibbeh. Qua hoofdgerecht moet je vooral veel, heel veel vleespiesjes verwachten. Oh en qua desert? Vaak krijg je een creme achtig toetje met pistache en rozenwater. Restaurants waar wij lekker hebben gegeten zijn:
- Al Terrace Restaurant (voor als je uitgebreid wilt lunchen in de soeks)
- Parisa Restaurant – Sharq Village Hotel (luxe restaurant met uitzicht op West Bay)
- Market by Jean Georges in het W Hotel (goed ontbijt maar ook een aanrader voor diner)
- Nobu (als je luxe uit eten wilt en van Japans houdt)
10. Al Zubara Fort
Ver buiten Doha vind je het Al Zubara Fort dat je weer een hele andere kijk op het land geeft. Je ziet meer van het lege landschap als je erheen rijdt en je beseft je des te meer hoe bijzonder het is dat ze hier in het niets zoveel hebben weten te bouwen. Wat ook tof is, is dat wanneer je hierheen rijdt je een aantal stadions van het WK 2022 zult zien. Waaronder het Al-Bayt Stadium dat er uit ziet als een reusachtige bedoeïenentent. Maar bij het Al Zubara Fort leer je ook meer over de geschiedenis van Qatar. Zo stond Qatar voorheen bekend om haar parels. Er woonden dan ook onwijs veel parelduikers langs de kust en die doken meerdere keren per dag om in de zee naar parels te zoeken. Nadat in het buitenland steeds meer parel-kwekerijen kwamen en het niet meer noodzakelijk was om ze in het wild te vinden, nam de afname van parels af en verdween langzaamaan de business uit het land. In het museum vlakbij het Al Zubara Fort kun je hier meer over leren en in het fort zelf ook. Kijk trouwens ook even goed naar de vloer in het fort! Deze ligt bezaaid met kleine witte schelpjes!
Waar ligt Doha?
Toen wij vertelden dat we naar Doha gingen aan vrienden kregen we heel vaak de vraagt “Huh Doha? In welk land ligt Doha dan?”. En aangezien de stad pas in de afgelopen jaren flink gegroeid is en het land Qatar op de wereldkaart makkelijk gemist wordt, is die vraag ook niet heel raar. Pas langzaamaan begint Doha wat bekender te worden. Om je een idee te geven, in 1986 woonden er in Doha zo’n 217.000 inwoners en in 2010 stond dat aantal op 796.000. Meer dan drie keer zoveel in zo’n korte tijd! En je kunt je voorstellen dat met de het groot aantal gebouwen dat gebouwd wordt en de flinke economische ontwikkelingen die plaatsvinden in het land, dat dit aantal nog steeds groeiende is. Het aantal Qatari is trouwens wel een stuk minder dan expats, er wonen in Qatar eigenlijk veel meer mensen uit andere landen dan locals zelf. Hierdoor is er ook een levendige expat community en kom je mensen vanover de hele wereld tegen. Maar lang verhaal kort, om je nog even een antwoord op de vraag te geven: Doha ligt in Qatar en Qatar vind je in het Midden-Oosten. Vlakbij landen zoals Saudi-Arabië, Iran, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (waar ook Abu Dhabi en Dubai liggen) en Oman, aan de Perzische Golf.
Hoe boek je je Qatar vakantie?
De meest voor de hand liggende airline om mee naar Qatar te vliegen is natuurlijk Qatar Airways! Een super fijne airline die zelfs bekroond is tot de beste airline van de wereld. Sowieso als je met Qatar Airways vliegt vanuit Nederland, zal je bijna altijd een overstap in Doha hebben, ongeacht van waar je naartoe gaat. Wij gingen met Qatar Airways bijvoorbeeld naar Namibië, maar ook als je naar Azië vliegt met hen vanuit Nederland stop je vaak eerst in Doha om over te stappen. Qua hotel kunnen we je het W Hotel aanraden, dit is wel een luxe hotel waar een prijskaartje aan hangt maar wel onwijs mooi! Betalen doe je in Qatar trouwens met de Qatarese rial, in vergelijking met de euro kun je rekenen dat 50 Qatarese rial ongeveer 12,50 euro is. Op veel plekken kun je betalen met je Creditcard en soms pinpas, maar je kunt natuurlijk ook cash geld bij ATM’s opnemen.
Vervoer in Doha & Qatar
Sinds kort is er een metro in Doha en kun je je een stuk gemakkelijker verplaatsen, maar de meeste reizigers zullen gebruik maken van tours (bijvoorbeeld als je naar de woestijn wilt) of taxi’s. Gelukkige zijn die laatste vrij goedkoop en makkelijk te vinden, dus kun je ze zonder zorgen gebruiken. Vrijwel altijd kun je voor minder dan een tientje een rit maken (mede doordat de benzine prijzen zo goedkoop zijn in Qatar natuurlijk).
Of ga met een tour mee van Qatar Airways
Vlieg je met Qatar Airways naar Doha of heb je via hen een stopover van een paar uur, dan kun je ook een tour bij hen boeken. Tijdens zo’n Doha City tour zie je samen met een gids de meest bekende bezienswaardigheden van de stad, zoals Katara Cultural Village, The Pearl, het Museum of Islamic Art en Souq Waqif. Je hoeft dan nergens aan te denken en Qatar Airways regelt alles voor je. Deze tours beginnen vanaf 75 QAR. Boeit de stad je minder en zie je liever de woestijn? Dan kun je ook met een Desert Tour mee gaan, hier heb je wel een overstap van meer dan 5 uur voor nodig en de prijzen hiervoor gaan vanaf 250 QAR. Hier kun je de tours boeken en de starttijden zien
Wat is de temperatuur in Doha en wat voor weer kun je verwachten?
Toen wij in Doha waren, dit was in november, was het de begin van de winter in Qatar. Hierdoor lag de temperatuur rond de 29 graden, wat dus nog steeds mega warm is. Toch kan het in de zomer nog veel en veel heter worden. Zo zijn temperaturen boven de 43 graden echt niet gek in de maanden juni, juli en augustus. De meest koele maanden zijn over het algemeen januari en februari, dan ligt het rond de 23 graden.
Kledingvoorschriften in Qatar en Doha
Je hoeft als vrouw geen hoofddoek te dragen in Qatar, maar zorg wel dat je knieën en schouders bedekt zijn. Dat geldt trouwens ook voor mannen, draag gepaste kleding. Laat je hemdjes dus thuis of in je hotel liggen en draag t-shirts of blousejes die lichaam voldoende bedekken. Een lange rok of broek die over je knieën valt is ook slim om mee te nemen. Dan weet je zeker dat je altijd iets passends hebt om te dragen. In sommige hotels en in restaurants is chique kleding trouwens ook een pre, dus pak voor de zekerheid ook wat nets in. Oh en ook slim om te weten: Op sommige plekken staat de airco onmenselijk hoog, dus een sjaal inpakken of een dun vestje die je ook makkelijk op kan bergen in je rugzak is echt heel handig! Wat betreft man/vrouw-verhoudingen, je zult nog wel merken op veel plekken in Qatar dat de man als belangrijker wordt ervaren en als aanspreekpunt wordt gezien. Helaas is dit hier nog niet compleet gelijk, dus als stel zul je wel eens ervaren dat de man meer wordt aangesproken dan de vrouw.
Nog wat regels waar je rekening mee moet houden tijdens je Qatar vakantie
Foto’s maken in Qatar is prima, maar vaak vinden locals dus dan met name de Qatari het erg onbeleefd. Maak dus geen foto’s van hen. Verder is alcohol over het algemeen verboden, maar met uitzondering mag je in sommige hotels het wel drinken. Reken er trouwens wel op dat je dan flink wat betaald, voor een etentje in een hotelrestaurant met een wijntje per persoon kun je soms al 120 euro kwijt zijn! Kijk ook niet gek op als je voor één biertje tien euro betaald.