Je zal niet de enige zijn die er van droomt om te backpacken in Azië. Maar hoe is het als je voor onbepaalde tijd naar dit continent vertrekt? En géén plan hebt? Timo kwam onlangs terug van zo’n avontuur en wij vroegen hem alles over zijn backpackreis!
Onbepaalde tijd backpacken in Azië
Namasté! Mijn naam is Timo Wonnink. Vorig jaar op 17 januari vertrok ik voor onbepaalde tijd naar Azië. Zonder plan en zonder enig idee wat ik allemaal kon verwachten. Het enige wat vast stond, is dat het een super avontuur zou gaan worden.
Backpacken in Azië, zonder plan, hoe is dat?
In iets meer dan 4 maanden tijd ben ik door 5 landen gereisd: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en Nepal. Dat ik deze landen zou gaan bezoeken, wist ik van tevoren nog helemaal niet. Op mijn eerste hostel in Bangkok na, had ik namelijk nog helemaal niks gepland. Eigenlijk had ik zelfs amper research gedaan. Hoe ik mijn keuzes maakte: “Hey, jij komt net van Koh Tao en dat was super leuk zeg je? … Cool, dan ga ik daar ook heen.” of “Hey, je gaat volgende week met de boot naar Laos? … Cool, dan ga ik met je mee.” Ik moet toegeven dat ik denk dat deze manier van reizen je wel moet liggen, maar voor mij werkte het perfect. En ik heb absoluut het gevoel dat ik via deze manier veel meer interessante plekken heb kunnen ontdekken, dan dat ik zou hebben als ik alles van te voren had gepland.
Wat was een hoogtepunt tijdens je backpackavontuur?
Dat is ongetwijfeld het lopen van het Annapurna Circuit in het Himalaya gebergte in Nepal. Als je me van tevoren had gezegd dat ik tijdens mijn reis in Azië door de sneeuw zou gaan wandelen, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Maar wat een goede keuze was het. Ik heb echt de meest indrukwekkende landschappen gezien. Fysiek was het erg zwaar en zeker niet zonder risico’s, maar des te groter is de ontlading als je dan eindelijk de top bereikt op een hoogte van 5,4 kilometer. Het moment waar je 2 weken lang naartoe leeft. Het gevoel wat er dan door je heen stroom, is niet te beschrijven. Dit was niet alleen de mooiste ervaring van mijn reis, maar ook de mooiste ervaring in mijn hele leven tot nu toe.
Naar welk hostel zou iedereen moeten gaan in Azië?
Een van mijn favorieten was ‘Yellow Moon’ hostel op het eiland Koh Rong Samloem in Cambodja. Gek genoeg had het hostel (en het hele eiland) geen Wi-Fi, overdag geen elektra en waren de overige voorzieningen ook niet heel denderend. Maar ik denk dat het juist dat primitieve was, dat het daar zo leuk maakte. Dit in combinatie met de fijne stranden, snorkeltripjes, vuurshows en de meest aardige mensen, zorgde voor de meest relaxte sfeer die je je maar voor kunt stellen. Uiteindelijk ben ik hier ook 8 dagen gebleven. Het langste dat ik op één plek ben gebleven tijdens mijn hele reis. Dat zegt geloof ik wel genoeg over het hostel!
Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers in Azië als je alleen reist?
Naast het tellen tot 10 en ademen is andere backpackers ontmoeten toch wel een van de makkelijkste dingen die er zijn. In de meeste gevallen ontmoet je genoeg mensen in de hostels waarin je verblijft. Tijdens het ontbijt, terwijl je aan het chillen bent bij het zwembad, ’s avonds tijdens het spelen van een kaartspel. Bijna niemand zal raar opkijken als je vraagt of je erbij mag zitten. En als jij het initiatief niet neemt, dan zoeken anderen jou wel op. Het gebeurt eigenlijk gewoon vanzelf. Dus voor alle toekomstige backpackers die zich hier druk over maken: Nergens voor nodig!
Is backpacken in Azië veilig?
Er is werkelijk geen moment geweest waarop ik mij onveilig heb gevoeld. Ik denk zelfs dat ik me vaak iets TE veilig voelde. Ik heb mijn backpack bijvoorbeeld nooit in een kluis opgeborgen, maar ik liet hem altijd gewoon naast mijn bed staan. Terwijl er wel een spiegelreflexcamera en een laptop in zaten… Achteraf mag ik misschien toch wel een beetje blij zijn dat er niks is gestolen.
Nu we het toch over reisspullen hebben, wat zou iedereen moeten meenemen naar Azië?
Een pakje spelkaarten!
Wat voor kosten heb jij ongeveer gemaakt tijdens het backpacken?
Tijdens mijn reis heb ik ongeveer €1000 euro per maand uitgegeven, wat denk ik wel boven gemiddeld is. Maar ik heb dan ook niet heel zuinig geleefd en echt alles gedaan wat ik wou. Maar ik ben ervan overtuigd dat het vele malen goedkoper had gekund. Ik denk dat je voor €600 in de maand rond zou kunnen komen.
Wat was je duurste uitgave?
Het duurste wat ik heb gedaan was het halen van mijn duikbrevet. Dit was zo’n $220,- geloof ik. Daarvoor kreeg ik een 3 daagse cursus gegeven door een gediplomeerde duiker, 5 keer duiken tussen de meest toffe vissen en koralen en een ervaring om nooit meer te vergeten. Geen plek in de wereld waar je meer waar voor je geld krijgt volgens mij!
Waarom zou jij backpacken in Azië (met of zonder plan) aanraden?
Ik kan erg veel redenen opnoemen waarom backpacken in Azië zo fantastisch is. De adembenemende landschappen, alle mensen die je ontmoet van over de hele wereld, het opgaan in een compleet nieuwe cultuur en ga zo maar door. Maar wat ik het aller mooiste vond, is de complete vrijheid die je hebt. Geen verplichtingen en geen verwachtingen van anderen. Gewoon doen wat je wilt, waar je wilt en met wie je wilt.
Zijn er nog andere reiswijsheden die je wilt delen?
Wat ik aan alle (toekomstige) backpackers mee zou willen geven is: ‘Just go with the flow.’ Ga je niet vastnagelen aan een planning en laat je keuzes niet beïnvloeden door anderen. Volg je hart. En het belangrijkste; Geniet.
Heb je nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?
Voorlopig heb ik nog niks concreets op mijn planning staan. Maar ik hoop in de toekomst nog zeker wat leuke reisjes te kunnen maken! Een roadtrip door Scandinavië staat erg hoog op mijn lijstje. En ik heb ook de beste verhalen gehoord over Zuid-Afrika. Maar wat de volgende bestemming wordt, zal de tijd moeten uitwijzen! Voorlopig zit ik gelukkig nog erg goed in het mooie Nederland. Door al dat gereis lijken we soms te vergeten hoe mooi ons eigen land wel niet is! :) Oja, kom me gezellig volgen op Instagram @eentimo!