Van heel veel lezers van WeAreTravellers en volgers op social media kregen wij de vraag hoe het zit met de veiligheid in Oman. Is Oman veilig genoeg om in rond te reizen? Wat voor kleding kun je er het beste dragen? Hoe is het om hier als vrouw te reizen? En zijn er lokale gebruiken waar je echt rekening mee moet houden? Tijd om hier wat meer info over te geven en onze ervaringen met je te delen!
Oman & Veiligheid
→ Handig: Huur een auto voor je Oman rondreis
→ Mooiste plek waar wij hebben geslapen: Arabian Oryx Camp en The Chedi
1. Veiligheidsgevoel
Om je even een idee te geven van onze reis: Wij hebben met gidsen in Oman rondgereisd, zij hebben dus voor ons auto gereden maar ons ook meegenomen naar mooie plekken in Muscat en ons andere delen van Oman laten zien (hier kun je onze complete rondreis door Oman bekijken). Op sommige momenten liepen wij natuurlijk met hen samen rond, maar op andere momenten ben je gewoon alleen of met de andere reizigers waarmee je bent aan het wandelen. Eigenlijk hebben we in geen van de gevallen ons ooit onveilig gevoeld. In Marokko kun je wel eens last hebben van opdringerige verkopers, maar daar was in de souk in Muscat geen sprake van. Tuurlijk spreekt wel eens iemand je aan of je bijvoorbeeld een zijde sjaal wilt kopen, maar niet op een vervelende manier en als je aangeeft geen interesse te hebben, laten ze je met rust. In Zuid-Amerika kun je als vrouw wel eens last hebben van mannen die je naroepen of fluiten, maar ook dat gebeurde eigenlijk niet in Oman. Er was alleen één moment bij een kamelenrace dat een paar kamelenrijders graag een selfie wilde, maar dat was vrij onschuldig. En daarnaast kun je misschien wel wat meer blikken verwachten als je bloter gekleed gaat, denk bijvoorbeeld aan een korte shorts, crop top, opvallende jurk of bloot topje. Verder hebben we ook niet echt bewapende bewakers gezien of iets dergelijks en ook geen vervelende situaties meegemaakt. Al met al kunnen we dus zeggen dat het veiligheidsgevoel gewoon goed was. Misschien ook nog interessant om te weten: Er is momenteel helemaal geen dreigend terrorisme of iets dergelijks in Oman. Wist je dat Oman zelfs veiliger wordt bevonden dan Nederland? Oman staat op #23 en Nederland pas op #31 in de lijst van de veiligste landen ter wereld van Global Finance. Dit artikel werd gepubliceerd op 23 januari 2019.
2. Kleding
In Oman zijn ze aardig gewend aan westerse toeristen en ook al lopen de Omani er zelf vaak traditioneel bij, het is gewoon oke als jij als toerist een westerse outfit aan hebt. Het enige moment waarop je wel écht goed bedekt moet zijn, is als je naar de Grand Mosque in Muscat gaat. Een van de meiden waarmee wij in Oman waren had een te bloot jurkje aan, de polsen en decolleté waren niet voldoende bedekt, en toen moest zij een kaftan met hoofddoek huren ter plekke. Als je echt goed bedekt moet zijn dan kun je vaak kleding huren, zo heb ik zelf ook een hoofddoek gehuurd bij die moskee omdat ik die niet bij me had. Dat kan voor een paar euro al. In hotels kun je overigens alle kleding dragen die je wilt en ook gewoon prima in je bikini gaan zwemmen. Wil je zwemmen in een van de valleien in Oman, dan is het misschien wel slim om een iets gekledere zwemoutfit aan te doen, al zul je ook toeristen tegenkomen die daar niks om geven. In de foto’s kun je zien wat voor kleding ik zelf aan en mee had naar Oman, in principe zaten daar dus ook gewone zomer jurkjes tussen en eigenlijk alleen in de Sultan Qaboos Moskee, de Grand Mosque in Muscat, heb ik me meer bedekt gekleed.
3. Autorijden
De autowegen waren eigenlijk super rustig in Oman. Als je zelf wilt gaan rijden in Oman, zou ik er alleen rekening mee houden dat als je de bergen in gaat de wegen wat slechter zijn. Je rijdt dan grotendeels over dirt roads en niet over geasfalteerde wegen. Ook zijn de weggetjes daar niet altijd even breed, waardoor je goed moet uitkijken als er een tegenligger komt. Maar als je dit vergelijkt met sommige bergwegen in Frankrijk of in Nieuw-Zeeland, is dat eigenlijk wel vergelijkbaar. De grotere wegen rondom Muscat zijn wat drukker, maar iedereen rijdt eigenlijk best rustig en niet gevaarlijk. Best veel reizigers huren ook zelf een auto in Oman en we zijn ook een paar mensen tegengekomen onderweg die dat deden. Je kunt onder andere een auto huren via Sunnycars. Ohja en wil je de woestijn in: Hou er dan wel rekening mee dat je echt een 4WD nodig hebt vanwege het losse zand en dat je je banden ietsje leeg moet laten lopen voordat je erin gaat. Dit kan bij verschillende autowinkeltjes aan de grote weg, vlak voor de woestijn bij het Arabian Oryx Camp.
4. Eten
Niemand van onze reisgroep is ziek geworden tijdens het reizen door Oman, hierdoor kreeg ik het idee dat het eten hier gewoon goed bereid wordt en dat je je niet echt zorgen hoeft te maken over dingen als voedselvergiftiging. Natuurlijk moet je, net als op andere plekken in de wereld, wel een beetje logisch nadenken als je bij een restaurantje gaat eten. Maar dat is niet veel anders dan als je in Thailand of in Spanje zou reizen. Tijdens het eten hebben wij wel veel vlees gegeten, maar er is eigenlijk ook voldoende vegetarisch aanbod. In plaats van kip krijg je dan bijvoorbeeld falafel. Ook zijn er her en der wel restaurants te vinden waar je gewoon alcohol kan drinken, vooral bij de grotere hotels zoals The Chedi Muscat kun je cocktails en goede wijnen bestellen. In de woestijn is dit weer wat lastiger, al zul je daar wel alcoholvrij-bier in de koelkast treffen. Iets wat je trouwens echt moet proberen in Oman en wat typisch van daar is, is de zoetige en plakkerige Halwa. Dit is onder andere gemaakt van saffraan, suiker, amandelen en rozenwater. Het is het nationale dessert van het land en traditioneel gezien drink je hier een kopje Khawa bij, Arabische koffie.
5. Als vrouw in Oman reizen
“Hoe was het om als vrouw in Oman te reizen?” Die vraag krijgen we ook meer dan eens! En na het zien van onze hoofddoek foto’s, vragen ook super veel mensen of je constant een hoofddoek moet dragen of dat dit wel meevalt. Zoals we hierboven al zeiden, hoefden wij eigenlijk alleen bij de Grand Mosque in Muscat écht bedekkende kleding en een hoofddoek te dragen. Als je hoofddoek afzakte of als je teveel been liet zien, dan kreeg je daar wel wat over te horen van bewakers die in de moskee rondliepen. Maar in de rest van Oman viel dit mee en was dit niet nodig. Zelf heb ik me wel iets meer bedekt gekleed toen we naar de markt in Nizwa gingen, ik had toen een lange broek aan en een shirtje met korte mouwen. Maar in de woestijn en in de valleien konden we dan gewoon weer redelijk normaal gekleed gaan. Mijn tip is dan ook: Neem voldoende kleding mee die je enkels bedekt (zoals een lange luchtige broek en rok), een lang shirtje dat je polsen bedekt en diverse t-shirts voor als je je schouders wilt bedekken. Daarnaast is een eigen hoofddoek handig, anders zul je deze ter plekke moeten huren. Maar je kan ook een aantal gewone zomeritems inpakken, want deze zul je soms ook prima aankunnen.
En hoe zit het met lokale, Omani vrouwen?
“En hoe zijn lokale vrouwen dan gekleed? Zie je uberhaupt veel vrouwen op straat?” Eerlijk gezegd hebben wij dus niet heel veel Omani vrouwen gezien… Iets dat toch best raar is, aangezien ze er natuurlijk wel degelijk leven. In de hotels, restaurants of in het toerisme werken vrijwel geen vrouwen, maar ook op straat zie je ze niet lopen. Onze gids zei dat vrouwen vooral kantoorwerk doen en dat je ze daarom niet tegenkomt. De eerste dagen viel het me eigenlijk ook niet zo op, maar als je wat langer in Oman bent begin je het je na een tijdje toch af te vragen. In de hotels hebben wij wel een paar vrouwelijke hosts ontmoet, maar die bleken vrijwel allemaal niet uit Oman te komen en die zagen er dan ook vooral westers gekleed uit. De Royal Opera House in Muscat was trouwens een uitzondering, daar werkte een Omani meisje dat ons daar rond leidde en perfect Engels sprak. Als je wat langer doorvraagt aan je gids waar de rest van de Omani vrouwen dan zijn en hoe zij leven, blijkt ook al gauw dat vrouwen die getrouwd zijn vrijwel altijd een compleet bedekkende Burka dragen. Alleen vrouwen die ongetrouwd zijn, dragen een zwart gewaad waarbij het gezicht nog vrij is. En ja, altijd in het zwart dus… Waarom? Omdat je daarin blijkbaar het minst de vrouwelijke vormen ziet. Mannen zijn traditioneel gezien altijd in het wit gekleed en dragen een Kumma hoedje. Uiteindelijk zijn wij tijdens onze reis ook in een winkelcentrum geweest dat een beetje Amerikaans aan deed, hier stopte we voor een koffietje en een korte pauze tijdens het rijden. Dit bleek een van de weinige plekken te zijn waar we vrijwel alleen maar vrouwen hebben gezien, overal zag je ze ineens gesluierd rondlopen. Iets dat best imponerend en heftig overkomt, al die vrouwen in het zwart, helemaal als je zelf in je vrolijke zomer jurkje naar binnen stapt. Tja, lang verhaal kort: Ik vond het zelf wel lastig dat vrouwen hier anders leven dan mannen en ik denk ook dat er heel veel jaar overheen gaat voordat dit gelijk(er) is.
6. Ongehuwd op een hotelkamer slapen als stel?
Wij krijgen per mail wel eens de vraag of je als stel, terwijl je niet getrouwd bent, gewoon samen op een hotelkamer mag slapen in Oman. Wij hebben dit zelf niet kunnen testen omdat we niet met onze partner in Oman waren, maar als je naar de wat meer toeristische plekken gaat hoeft dit geen probleem te zijn. Voor zover wij weten kun je gewoon als stel, ongehuwd, in hotels overnachten op dezelfde kamer. Wellicht dat het in hele kleine en afgelegen dorpjes, waar nog niet veel reizigers komen, de regels anders zijn omdat deze regels voor Omani ook weer anders zijn. Maar over het algemeen mogen toeristen en reizigers gewoon samen op een kamer ook al zijn ze niet getrouwd. Een bevriend stel van ons is bijvoorbeeld ook samen met hun familie naar Oman afgereisd en daar zaten ook een aantal ongetrouwde stellen bij in die groep. Zij hebben ook samen op één kamer geslapen terwijl ze niet getrouwd waren.
Zin gekregen om naar Oman te gaan?
Lees ook:
5 x doen in Muscat in Oman Rondreis Oman: Een ultieme route voor 1 week Oman Wadi Shab & Wadi Bani Khalid: de mooiste valleien in Oman Naar Oman op vakantie? 7 x waarom je moet gaan!Wil je naar Oman?
Gespot voor jou:
Vind vliegtickets naar Oman: Muscat Boek een complete Oman vakantie via TUI Vind leuke hotels in Oman Boek een Oman rondreis via Djoser