Meer dan twee jaar geleden alweer bracht ik een zomer door in Kirgizië om het land te verkennen én om het als toeristische bestemming onder de aandacht te brengen bij andere reizigers. Nu een paar jaar later merk ik dat het land voor de meeste mensen nog steeds een groot mysterie is en wordt me vaak gevraagd over deze bestemming. Vandaar dat ik besloten heb om dit blog te schrijven waarin ik een paar belangrijke vragen over backpacken in Kirgizië beantwoord.
Kirgizie & Backpacken, dit wil je weten
→ Lees ook: Reizen in Kirgizie: Handige tips & toffe bezienswaardigheden
→ Plan zelf je reis: Vind vliegtickets naar Kirgizië
→ Ga met een georganiseerde reis naar Kyrgyzstan via: Shoestring of Djoser
1. Is Kirgizië een veilig land om in te backpacken?
Reizen in Kirgizië is over het algemeen veilig genoeg, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten die eigenlijk vooral te maken hebben met je gezonde verstand gebruiken. Het verkeer in Kirgizië is rustig en je kunt dus makkelijk ook zelf met een auto reizen daar. Wel wordt er sowieso aangeraden om na het donker niet meer te reizen, mede omdat wegen meestal niet verlicht zijn en de afgronden in de bergen behoorlijk stijl. Verder is Kirgizië een stuk armer dan Nederland dus ga bijvoorbeeld niet met dure sieraden rondlopen. Pinnen kan in de meeste grotere steden dus je hoeft ook niet met zakken vol contant geld rond te lopen. Heb je een camera bij je? Hier zijn de meeste bewoners vooral enorm in geïnteresseerd en het kan dan ook gebeuren dat je regelmatig gevraagd wordt om een foto te nemen. Een reisadvies kan natuurlijk altijd veranderen dus kijk altijd even op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
2. Kun je hier als vrouw alleen reizen?
Om meteen maar even op bovenstaande punt verder te gaan, een vraag die ik vraag krijg is hoe het is om hier als vrouw (alleen) te reizen. Voor vrouwen uit Kirgizië is het heel ongebruikelijk om alleen te reizen. Eigenlijk kun je als Kirgizische vrouw alleen reizen wanneer je getrouwd bent en dat doe je dus samen met je partner. Reis je dus als vrouw alleen dan zullen mensen op z’n minst nieuwsgierig zijn. Daarnaast is het zeer ongebruikelijk om na je 25ste nog niet getrouwd te zijn in dit land wat ook zeker de nodige aandacht vraagt, zeker als je alleen reist. Een ‘trouwring’ om doen voor het geval dat kan dus zeker geen kwaad en is fijn als je even geen zin hebt in alle aandacht. Ondanks dat ik niet alleen reisde en daardoor vaak in gezelschap was, heb ik me ook op de momenten dat ik bijvoorbeeld alleen in de hoofdstad Bishkek op stap was me nooit onveilig gevoeld.
3. Waar en hoe kun je overnachten in Kirgizië?
Overnachten in Kirgzië buiten de steden gebeurt vaak op basis van de principes van community based tourism. Dit houdt in dat je bij mensen thuis slaapt (homestay) of in lokale guesthouses. Ben je midden in een berggebied? Dan slaap je vaak in een yurt, een traditionele tent die wordt gebruikt in het nomadenleven. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van CBT Kyrgyzstan. Bereid je er hierbij op voor dat je niet zult kunnen genieten van de luxe die wij in Nederland kennen. Een douche heb ik denk maar één keer tijdens mijn zes weken in Kirgizië gezien en ook een westers toilet is zeer uitzonderlijk, zeker buiten de steden. Voor de wc maak je meestal gebruik van een gaat in de grond met daarom heen een hekje, golfplaat of gordijntje (buiten) en de met een beetje geluk is er een ‘banja’ op je slaapplek. Dit varieert van een hout gestookte sauna waarin je je kunt wassen tot gewoon een kleine ruimte met een emmer warm water.
4. Kun je in Kirgizië makkelijk individueel reizen of kun je beter een georganiseerde reis boeken?
Omdat ik hier met een projectgroep was, was voor ons alles redelijk georganiseerd. Tijdens mijn verblijf heb ik wel flink wat mensen ontmoet die wel zelf hun reis geregeld hebben en mij vertelden dat het goed te doen is om in Kirgizië te backpacken, mits je open staat voor wat avontuur. Sommigen van hen hadden een eigen auto gehuurd en anderen reisden zelfs met openbaar vervoer. Er zijn veel kleine busjes (marshrutka) die je in principe bijna overal in het land kunnen brengen. Hier komt soms wel wat uitzoek werk en geduld bij kijken omdat er niet altijd van vaste bushaltes gebruik gemaakt wordt en je soms moet wachten tot het busje gevuld is met voldoende passagiers. De lokale bevolking is over het algemeen erg behulpzaam en helpen je graag op weg. Als je een aantal woorden Russisch spreekt dan helpt dat enorm! Een ander alternatief is het gebruiken (en delen) van taxi’s wat relatief goedkoop is of liften (waarbij het héél gebruikelijk is dat je de bestuurder iets betaald). Met een combinatie van deze opties hebben wij zelf bijvoorbeeld een keer een dag een uitstap geregeld vanuit Bishkek naar natuurgebied Ala Archa.
5. Welke plekken moet je echt gezien hebben als je naar Kirgizië gaat?
En dan natuurlijk, last but not least, welke plekken moet je echt gezien hebben als je in Kirgizië gaat backpacken? Eerder schreef ik al een blog over drie mooie plekken die je niet moet missen als je in Kirgizië bent, namelijk Issyk-Kul, Son-Kul en Osh. Eigenlijk is het hele land gewoon zo super mooi dat het moeilijk is om dé plekken op te noemen die je gezien moet hebben. Maar om je toch nog een beetje op weg te helpen zijn dit nog een paar andere plekken die echt heel indrukwekkend vond: Grigorievka, Jeti Oghuz, Tash Rabat, Sary Chelek, Sary Mogol, Alaa Archa. En de meest magische plek voor mij blijft toch echt Song-Kul. Een gebied midden in de bergen, zonder telefoonsignaal, geen verkeer en waar de dieren overal om je heen grazen. Elektriciteit wordt opgewekt met een generator en na 23.00 gaan alle lampen uit waardoor je kunt genieten van de prachtige sterrenhemel en de oneindige stilte.