Zomerlucht zo warm als een föhn waait je tegemoet. Tot zover het blote oog reikt, zie je uitgestrekte zandvlaktes tussen dramatisch afgetekende rotspartijen. In de lucht hangt een geur die een mix van kaneel, kardemom en wierook doet vermoeden. Je hebt een prachtige reis voor de boeg: van cultuur door de natuur naar het avontuur. Tijdens deze reisroute door Jordanië geniet je zeven dagen lang van een land vol met ruige landschappen en eeuwenoude verhalen.
Rondreis Jordanië
Reisdag: Amsterdam – Amman
De vlucht naar Jordanië duurt ongeveer 4.5 uur, waarbij je door het tijdsverschil een uur verliest. Het is erg comfortabel om te kiezen voor de vlucht van Royal Jordanian die vertrekt om 15:55 in Amsterdam en aankomt om 21:35 lokale tijd in Amman. Hierdoor kun je rustig nog je koffer inpakken in de ochtend, kun je tijdig op Schiphol aankomen én kun je in Jordanië meteen in bed duiken. Zo begin je fris en fruitig aan je reis.
Dag 1: Mount Nebo & Madaba
Vanuit Amman, een rustige, schone stad met veel hoogbouw en palmbomen, vertrek je naar je eerste officiële stop. Op de weg spot je een vrouwelijke politieagente in hijab die het verkeer regelt. Gebouwen zijn kriskras over, naast en tegen elkaar aangebouwd op de heuvels. Het is een mix van verkrotte panden en splinternieuwe hotels. Eenmaal aangekomen bij Mount Nebo stap je de zinderende hitte in, klaar voor een stukje cultuur. Mount Nebo is een belangrijke religieuze plek: volgens de verhalen is dit waar Mozes lange tijd verbleef en ook stierf. Vanaf het uitkijkpunt zie je een groen stukje land: dat is waar (volgens de legende) Mozes met zijn stok op het land sloeg en zo een vruchtbare bron creëerde. In het stadje Madaba, ook wel bekend als de stad van de mozaïeken, bezoek je verschillende plekken met deze historische kunstwerken daterend uit de 6de eeuw. Hun eeuwenoude verhalen hangen als een fluisterende mist over de stad.
Tijdens je Jordanië rondreis moet je natuurlijk naar Petra
Vanuit Madaba vervolgt de route naar Petra. Dit is een reis van ongeveer 3 uur. Gedurende de rit geniet je elke minuut intenser van het buitenaardse landschap dat het Dana reservaat kenmerkt. In de verte steken gebochelde bergen af tegen een vlekkeloze hemel. Met elke bocht wordt het landschap ruiger en indrukwekkender. Na je een tijdje vergaapt te hebben aan het uitzicht, kom je rond zonsondergang aan in het dorpje Petra. Op het uitkijkpunt vlakbij het dorp word je wederom verrast met een prachtig plaatje: huisjes kriskras verspreid over de zandheuvel met een dieporanje zon die ondergaat in een roze lucht. Dat voorspelt veel goeds voor morgen!
Dag 2: Magisch Petra
Na een nacht te hebben geslapen in Guest House Petra, sta je bijtijds op. Hoe vroeger het bezoek, hoe minder de toeristen, luidt het advies online. Vanaf de guesthouse is het zo’n 1.5 km lopen naar het stuk werelderfgoed. Maar vergis je niet: de wandeling door de imposante roze-kleurige rotspartij is minstens net zo indrukwekkend! De stad is alleen te bereiken via deze smalle, hoge kloven, wat het goed verdedigbaar maakte in vroegere tijden. Het diende ooit als de hoofdstad van de Nabateeërs en kende haar bloeitijd rond de 4de eeuw voor Christus. De stad dankte haar succes voornamelijk aan de handelsroute voor wierook, zijde en specerijen. Er wordt geschat dat er rond het jaar 0 zo’n 25.000 mensen woonden.
Wanneer je de route volgt, kom je uit bij het bekendste deel van Petra dat De Schatkamer (The Treasury) wordt genoemd, maar origineel diende als graftombe. Voor een paar dinar beklim je samen met wat lokale jongens een rots, waardoor je een mooie (maar natuurlijk erg toeristische) foto kunt maken van bovenaf. Maar er is nog véél meer naast De Schatkamer! Met gemak verken je urenlang de uit rotsen gehakte stad waar zelfs nog een heus amfitheater te vinden is.
Dag 3: Wadi Rum woestijn
Na een avond en nacht bij te komen van het wereldwonder Petra, is het tijd voor het volgende avontuur. In iets minder dan 2 uur rijd je naar Wadi Rum, de meest bekende woestijn van het land. Hier wacht het Captain Desert Wadi Rum Camp op je, een prachtig glamping kamp met felgekleurde tapijtjes, heerlijk traditioneel eten en comfortabele huisjes. Overdag staat een 4×4 Jeep tour op het programma. De brandende hitte van de woestijn is even wennen, maar toch voelt 35 graden hier anders aan dan in Europa. Met de wind door je haren zoef je op de Jeep door het zandlandschap, waarbij de rotspartijen aan alle kanten opdoemen. De tour brengt je langs een nomadenkamp (hier worden je smaakpapillen geprikkeld door de ‘bedoeïenen whisky,’ een kruidenthee van kardemom, salie en kaneel), duizenden jaren oude rotstekeningen en verborgen plekken binnen de rotsen.
→ Lees hier meer over Wadi Rum
Ook een must tijdens je Jordanië rondreis: Logeren in de woeestijn
’s Avonds eet je traditioneel zoals de bedoeïenen dat al eeuwen doen: in een kuil onder de grond garen verschillende soort vlees, aardappelen en groenten urenlang op een smeulend vuurtje. Samen met de andere gasten peuzel je dit op. Wanneer het pikkedonker is geworden, maak je je klaar voor een onvergetelijke paar uur: sterrenkijken in de woestijn! Je hart maakt een sprongetje wanneer je zelfs de melkweg spot in de pikzwarte duisternis, bezaaid met oneindig veel sterren.
Dag 4: Aqaba en snorkelen in de rode zee
Na ongeveer een uurtje rijden vanuit Wadi Rum kom je aan bij Aqaba. Deze typische havenstad is de perfecte uitvalsbasis voor een snorkel- of duikexcursie in de Rode Zee. Het heldere, turquoise blauwe water vormt een groot contrast met de woeste droogte van Wadi Rum – de zee is opgewarmd door de zon maar desondanks een welkome verkoeling. Boek via je verblijf of een van de vele organisaties in de stad een snorkeltour of ga nóg dieper de kleurrijke onderwaterwereld verkennen tijdens een duiktrip. Je kijkt je ogen uit: van felpaarse riffen tot tropische vissen.
Dag 5: Dobberen in de Dode Zee
De tocht van Aqaba richting de Dode Zee is lang (3.5 uur), maar er ook weer één waarbij je je echt niet zal vervelen. Het verschil in vegetatie is prachtig: groene struiken en palmbomen op oranje grond, veranderend naar de eindeloze beige zandheuvels, waarachter lichtgrijze bergen de horizon tekenen. Af en toe zie je nomadententjes en kuddes geiten en kamelen lopen. Dichterbij de Dode Zee kom je langs verschillende opslagplekken: gigantische units met bergen zout. Wanneer de Dode Zee eenmaal in zicht is, zie je zelfs langs de kant van de weg witte hopen zout. Als het niet 40 graden was geweest, had het sneeuw kunnen lijken. Eenmaal aangekomen bij de zee is het heerlijk dobberen door het hoge zoutgehalte van het water. Hier lees je meer tips voor je bezoek aan de Dode Zee.
→ Lees hier meer over de Dode Zee
Dag 6: Optioneel: bezoekje aan Bethany
Wanneer je de tijd hebt kun je in de omgeving van de Dode Zee het plaatsje Bethany bezoeken, dat zo’n 10 km ten noorden van de Dode Zee ligt. Het is een bedevaartsoort aan de westelijke Jordaanoever, voor christenen een hele belangrijke plek omdat Jezus hier volgens de verhalen is gedoopt door Johannes de Doper. Lang werd getwijfeld of dit de daadwerkelijke plek was, maar een combinatie van archeologie en onderzoek van bijbelse bronnen bevestigde het uiteindelijk toch. Weet wel dat je hier bedekt gekleed moet gaan en geen foto’s mag maken.
Dag 7: Canyoning bij de Wadi al Mujib
Toe aan een beetje avontuur na het relaxen aan de (erg warme) Dode Zee? Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, is canyoning bij Wadi Mujib de perfecte activiteit. Een letterlijk en figuurlijk spetterende afsluiting van een betoverende reisroute door Jordanië! In dit artikel lees je alles over canyoning bij Wadi Mujib.
Reisdag: Amman – Amsterdam
Vanaf de Dode Zee is het slechts een uurtje rijden naar het vliegveld. De vlucht van Amman naar Amsterdam duurt zo’n 5 uur, waarbij je een uurtje wint door het tijdsverschil. Een fijne vlucht is die van Royal Jordanian die om 10.40 vertrekt, en om 14.45 aankomt op Schiphol. Geen gekke tijden, je hebt nog genoeg aan je dag voor én na vertrek.
Praktische informatie voor je reis door Jordanië
- Auto huren: dit kun je doen via SunnyCars of EasyTerra. De auto kun je ophalen op het vliegveld van Amman.
- Valuta: de Jordaanse dinar. Niet overal kun je pinnen of werkt je creditcard even goed, dus het is verstandig om wat contant geld op zak te hebben.
- Taal: In Jordanië wordt Arabisch gesproken. Over het algemeen kan men wel een (klein) woordje Engels, zeker op de plekken waar vaker toeristen komen zoals hierboven benoemd.
- Kleding: over het algemeen wordt gewaardeerd om met bedekte schouders en benen de culturele plekken te bezoeken. Dat gezegd hebbende, zijn bovenstaande stops redelijk toeristisch en is het ook veilig om in je korte broek rond te lopen – zolang je je daar zelf comfortabel bij voelt. Bij kerkjes en andere heilige plekken worden lange dunne gewaden uitgedeeld voor mensen die geen bedekkende kleding aanhebben.
- Stopcontact: in sommige hotels gebruikt men het Britse stopcontact, in andere weer het Europese. Het is dus handig om een UK adapter bij je te hebben voor de zekerheid.
Meer lezen?
The Jordan Trail: deze hike is misschien wel de vetste manier om Jordanië te ontdekken Zo maak je een ultieme rondreis door Israël & Jordanië in 8 dagen Is een vakantie naar Jordanië veilig Dit zijn de must eats in Jordanië! Wat te doen in Amman? Van must do’s tot bezienswaardigheden Reizen naar Israel: 8 hoogtepunten die je écht wilt zien!Meteen een tripje plannen?
Handige links:
Vliegtickets deals naar Jordanië Tui-deals Jordanië De tofste hotels en hostels in JordaniëCoverfoto door Ruben Visser ‘t Hoofd