Wanneer we op weg zijn naar ons volgende hotel, worden we onderweg al verrast door een waanzinnig uitzicht. Waar we het ene moment nog in de hitte van de Wadi Rum woestijn stonden, staan we nu ineens aan de rand van een waanzinnig meer. Al blijkt al gauw dat deze watervallei ooit met meer water gevuld was, dan dat het nu is. We zien dit niet alleen aan de witte zoutranden die tegen de roodachtige rotsen aanplakken, maar horen het ook van onze gids. Wat blijkt; De Dode Zee is aan het opdrogen en Jordanië is al een tijdje hard op zoek naar een oplossing om dat probleem tegen te gaan. Een oplossing die hopelijk snel bedacht wordt, want wat zou het zonde zijn als deze fijne plek er over een paar jaar niet meer is.
Drijven & Zwemmen in Dode Zee
Waar ligt de Dode Zee?
De Dode Zee ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (dit is een deel van Palestina) en Israël. Het is zo’n 1000 km² groot en het is het laagst gelegen meer ter wereld, zo ligt de Dode Zee meer dan 400 meter onder de zeespiegel. De Dode Zee is ontstaan door breuklijnen die onder andere aansluiten op de Rode Zee (dit ligt meer in het zuiden van Jordanië), een zee die vooral bekend is vanwege de mooie duikexcursies die je er kunt maken. Iets at bij de Dode Zee niet kan, aangezien hier geen leven te vinden is. Zoals je kan zien is de Dode Zee redelijk dichtbij de stad Amman te vinden in Jordanië in het noord-westen van het land:
Zoutgehalte van de Dode Zee
De Dode Zee is niet alleen het laagst gelegen meer ter wereld (nope, het is geen zee maar een meer), het is voornamelijk zo bijzonder omdat het zoutgehalte in dit meer zo ontzettend hoog is. Er is een hoge concentratie van mineralen en hierdoor is er ook vrijwel geen leven mogelijk in dit meer, vandaar ook de naam ‘Dode Zee’. Het schijnt dat het zoutgehalte zelfs 33% is en daardoor is het dus ook zo gemakkelijk om in het water van dit meer te blijven drijven.
Waarom is het zo zout?
De Dode Zee is ontstaan doordat er twee aardplaten scheurden, uit deze scheur kwamen allerlei mineralen en die zorgden ervoor dat de Dode Zee zo’n hoog zoutgehalte kreeg. Daar komt verder nog eens bij dat er wel water uit andere plekken de Dode Zee in komt, maar dat dit water door het warme klimaat snel verdampt. Wat er dan achterblijft is zout met als gevolg een zeer hoog zoutgehalte. Het probleem is echter dat er de laatste tijd te veel water verdampt en te weinig water bij komt. De Dode Zee droogt op en in Jordanië is men hard op zoek om hier een oplossing te vinden, maar die is nog niet gevonden.
Hoe is het dan om te zwemmen in de Dode Zee?
Het water van de Dode Zee voelt eigenlijk een beetje glibberig aan. Om je een idee te geven: Denk eens aan zomerdagen waarbij je jezelf hebt ingesmeerd met een vette zonnebrandcreme en dat je iets te vroeg de zee in duikt, je lichaam voelt dan ook super glad, glibberig en smooth aan. Dat gevoel krijg je ook een beetje als je de Dode Zee in gaat en het water op je huid voelt.
Drijven in de Dode Zee
Zwemmen is eigenlijk niet echt mogelijk in de Dode Zee. Door het hoge zoutgehalte van de Dode Zee blijf je namelijk met gemak drijven op het water. Natuurlijk kun je wel je benen, armen of andere lichaamsdelen het water in duwen maar je zult al gauw merken dat alles weer naar boven drijft. Een boekje lezen in het water is daardoor een optie en overigens ook een moment dat veel mensen op de foto zetten.
Is Dode Zee zout goed voor je?
Toen wij bij de Dode Zee waren sliepen we in een hotel waar ook verschillende wellness kuren te volgen waren, waarbij bij de meeste kuren van Dode Zee zout gebruik werd gemaakt. Ook alle douchegels en zeepjes in onze kamers waren hier van gemaakt. Geruchten gaan inderdaad dat dode zee zout goed voor je is, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik op een zachtere huid na er niet veel verandering door heb gemerkt. Maar wie weet merk je dat ook pas als je er vaker in bent geweest! Sommige mensen met huidziektes gaan in ieder geval wel vaker naar de Dode Zee toe omdat het een genezende werking heeft.
Smeer je in met Dode Zee modder
Bij ons hotel was er overigens bij het trappetje naar de Dode Zee ook een bak vol Dode Zee modder te vinden. Met deze zwarte modder kun je je hele lijf insmeren nadat je een keer in het water bent geweest. Zodra je de modder hebt laten opdrogen kun je de verharde modder opnieuw van je afspoelen in de Dode Zee en dit is een goede natuurlijke kuur voor je lichaam.
Neem een wellness kuur bij de Dode Zee
Rondom de Dode Zee zijn allemaal wellness spots te vinden. Je kan je laten masseren, een dode zee zout scrub nemen of gewoon relaxen in een spa. Je kan vaak gemakkelijk een kuur boeken bij het hotel waar je slaapt (wij sliepen bij het Mövenpick Resort & Spa Dead Sea), maar ook vanuit Nederland kun je direct zoiets bij een reisorganisatie boeken.
Pas wel op je ogen en wondjes als je de Dode Zee in gaat!
Tot slot nog een waarschuwing, want hoe gezond de Dode Zee kan zijn zoveel pijn of prikkels kan het ook geven. Vooral als je onderwater gaat of wanneer er water uit de Dode Zee in je ogen en wondjes komt. Het kan dan ontzettend prikken en scheren van te voren is trouwens ook geen aanrader. Vermijd dus om erin te duiken en check jezelf even op mogelijke wondjes.
Wil je meer lezen over Jordanië?
In Jordanië is nog veel meer te doen dan alleen naar de Dode Zee gaan. Je vindt er natuurlijk het bijzondere Petra, maar ook de Wadi Rum woestijn is een aanrader. Kom je aan in Amman? Vergeet dan niet dit te doen in Amman en lees hier welk eten je niet mag overslaan in Jordanië.
Meer lezen over Jordanië?
Lees ook:
Reis mee naar wereldwonder Petra, lees er alles over Wat te doen in Amman? Dit wil je zien! Ontdek de Vallei van de Maan in Jordanië: Wadi Rum Eten in Jordanië, dit wil je proeven! Is Jordanië eigenlijk veilig?Wil je naar Jordanië?
Gespot voor jou:
Vind hier fijne hotels in Jordanië Fly & Drive naar Jordanië Vliegticket-deals naar Jordanië