Dat Indonesië geen tekort heeft aan bloedmooie bounty-eilanden is algemeen bekend. Maar tussen al die duizenden eilanden zitten er maar een paar die zo bijzonder zijn als het Wakatobi-archipel in de provincie Zuidoost-Celebes. Ja, je hoort het goed: Wa-Ka-To-Bi, vernoemd naar de vier belangrijkste eilanden (Wangi-Wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko), is een exotische bestemming waar doorgewinterde strandgangers, avontuurlijke backpackers én de (semi)professionele zeebiologen en antropologen onder ons nooit meer weg willen. Benieuwd geworden? We nemen je voor eventjes weer mee op reis, eilandhoppend in Indonesië: dit is wat je moet weten als je van plan bent om Wakatobi te ontdekken!
Bewonder de onderwaterwereld van National Park Wakatobi
Vanwege de zeldzame koraalriffen in Wakatobi is de hele regio een beschermd nationaal park, en wel een maritiempark op precies te zijn. De Wakatobi-archipel bevindt zich namelijk in de zogenaamde Koraaldriehoek, een bijzonder waardevolle ecoregio. In de Koraaldriehoek hebben onderzoekers de afgelopen decennia al honderden unieke soorten koraalrif ontdekt. Sterker nog: maar liefst 76% van alle bekende koraalsoorten te wereld leven in de Koraaldriehoek. Dat zegt in principe al genoeg: een onvergetelijk snorkel- of duikavontuur is haast onvermijdelijk! De eilanden zelf zien er misschien al uit als tropische paradijsjes, maar de onderwaterwereld van Wakatobi is dus nóg adembenemender.
Ontsnap naar Hoga Eiland voor de ultieme tropische ervaring
Ken je die typische ansichtkaarten van een exotisch eiland met stralende zon, verlaten stranden, glinsterend water en majestueuze palmbomen? Geloof me, dat idyllische oord bestaat echt. Daarvoor moet je naar het kleine maar oh zo fijne Hoga eiland! Het hagelwitte strand op Hoga is niet alleen een ideale plek om te zonnen en zwemmen, maar ook het perfecte startpunt voor snorkelaars en duikers. Nog steeds komen onderzoekers van Operation Wallacea twee keer per jaar langs om de unieke biodiversiteit bij Hoga te bestuderen. En wist je trouwens dat Floortje Dessing ook een aflevering heeft gemaakt over Hoga voor haar programma Floortje naar het einde van de Wereld? Daar bezocht ze Geertje, de Nederlandse eigenaresse van het Hoga Dive Resort. Hoga eiland kan je vanaf grotere eilanden als Kaledupa of Wangi-Wangi met de boot bereiken.
Maak kennis met de Bajo: de zeenomaden van Indonesië
Naast het ongeëvenaarde natuurschoon in Wakatobi is er nog iets wat van deze eilandengroep zo’n speciale bestemming maakt: de Bajo zeenomaden van Indonesië. De Bajo’s spenderen al eeuwenlang hun levens op zee. Ze wonen onder andere in Wakatobi, vlakbij Wangi-Wangi en Hoga in houten gebouwtjes die op hoge palen in het water staan. De dorpjes bestaan uit huizen, moskeeën, scholen en al het andere wat je in een ander dorpje zou vinden, maar dan midden in zee. Alleen straten en zebrapaden ga je er niet vinden, want alles staat met elkaar in verbinding door middel van tientallen houten bruggen en steigers.
Maar wie zijn de Bajo precies? Het zijn meestervissers die voornamelijk de kost verdienen met de dagelijkse vangst. Vroeger waren het ‘echte’ nomaden die nooit lang op dezelfde plek bleven, dus de dorpen zijn veelal iets van de laatste tijd. Alles wijst erop dat de traditionele cultuur van de Bajo’s heel snel aan het veranderen is. Daarom worden ze tegenwoordig gezien als de laatste zee-nomaden van Zuidoost-Azië. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat een bezoek aan een van hun dorpen een buitengewone kans om kennis te maken met de unieke lokale cultuur. Vanuit Wangi-Wangi kun je per boot naar een Bajo dorpje varen. Wees je wel bewust van het feit dat je te gast bent in een authentiek dorp en niet een soort museum of pretpark.
Zo plan je je exotische trip naar Wakatobi in Indonesië
Een trip naar Wakatobi is voor veel reizigers niet de meest voor de hand liggende optie, maar het is zéker niet onmogelijk. Bovendien geeft zo’n avontuur ook zoveel meer voldoening! Hier zijn een paar praktische tips om je trip tot in de puntjes te plannen:
Beste reistijd: De beste periode om Wakatobi te bezoeken is tussen maart en november, dat is ook meteen het beste duikseizoen.
Transport: Om Wakatobi te bezoeken kun je het beste vliegen naar Matahora Airport op Wangi-Wangi eiland. Dat kan bijvoorbeeld vanaf Jakarta. Voor transport tussen de eilanden (per boot) is de makkelijkste optie een tour package (bijvoorbeeld via Wakatobi Dive Trip). Het aantal dagen voor zo’n package kun je meestal zelf aangeven.
Accommodatie: Wangi-Wangi is een van de grotere eilanden in Wakatobi en dus een goede thuisbasis voor je trip. Patuno Resort Wakatobi is bijvoorbeeld een fijne accommodatie-optie. Het resort ligt pal aan het strand, de wifi is prima en het bijbehorende restaurant serveert heerlijke maaltijden.
Meer lezen over reizen in Indonesië?
Lees ook:
Vulkaan-fanaten mogen dit niet missen op Java: de Bromo vulkaan & IJen vulkaanEen orang-oetan zien in het wild? Ga naar Sumatra Waarom je naast de Borobudur ook de Prambanan tempel moet bezoeken Backpacken in Indonesië – Tips & tricks Gili eilanden (Gili’s) 3 hoogtepunten op Java die je niet wilt missen
Wil je naar Wakatobi?
Handige links:
Vliegtickets naar Jakarta Vliegtickets naar Matahora Airport (Wangi-Wangi eiland) Naar Wakatobi met VanVerre Hotel-tip: Patuno Resort Wakatobi