Sites en sociale media als Google, YouTube, Gmail, Facebook en Instagram zijn in China niet toegankelijk. Er zit een flinke blokkade omheen die door de overheid is opgezet zodat de Chinese bevolking niet gebruik kan maken van deze sociale media en websites. Toch zijn er inmiddels een aantal manieren om de Great Firewall of China te doorbreken wanneer je in China op reis bent. Onlangs waren wij in Beijing en Shanghai en daar maakte we gebruik van de volgende VPN service om op Facebook in China en op Instagram in China te kunnen:
VPN in China
Op Facebook in China & Instagram in China via Betternet
Betternet is een app die je gewoon in China kunt downloaden. Je kan het in de iTunes store vinden onder de titel “Betternet” of via “Unlimited Free VPN by betternet”, ook kun je het hier downloaden: www.betternet.co. Het heeft een blauw logo met daarin een gezichtje. Gek genoeg kun je deze app gewoon downloaden in China zodra je een wifi verbinding hebt. Daar waren wij nog enigszins verbaasd over en je kan het vervolgens ook in China installeren. Je hoeft het dus niet per se thuis al voor te bereiden. Voor sommige andere VPN apps of netwerken is dit overigens wel slim, omdat je dan een inlogcode nodig hebt en die kan bijvoorbeeld naar je Gmail adres worden gestuurd. Wanneer je dit in China moet openen is dat onmogelijk, je kan namelijk niet op Gmail in China zonder VPN. Bij Betternet is dit gelukkig allemaal niet het geval. Oh en ook fijn: Betternet is gewoon gratis te downloaden en je kan de app eventueel ook in andere landen gebruiken waar censuur geldt.
Niet Googlen maar Bingen zonder VPN in China
Wat ons ook op viel is dat je wel kunt “Bingen” in China, dus zoeken naar informatie op Bing.com als je geen VPN hebt. En dat je dus niet kan Googlen via Google.com of Google.nl. Voor ons was dat even omschakelen als fervent Google gebruiker, maar mocht je geen VPN hebben (omdat het je niet lukt of omdat het je teveel moeite kost) is dat wel iets om in je achterhoofd te houden. Via Bing kan je dan namelijk alsnog tips voor bijvoorbeeld Beijing opzoeken als je even niet meer weet wat te doen.
Gebruik maken van een VPN in China om op Facebook en Instagram te kunnen, hoe werkt dat?
De letters VPN staan voor Virtual Private Network. Je logt dus via een soort privé netwerk in op het internet en in het geval van China is dat een netwerk dat niet in China is gevestigd maar erbuiten. Hierdoor kun je via zo’n VPN wel op sites als Facebook, Instagram of Youtube. Veel VPN diensten zijn gratis (zoals de app Betternet), maar er zijn ook VPN’s die een bijdrage per maand kosten. Vaak zijn die sneller en is het gunstiger als je echt thuis (wanneer je in China zou wonen) een snellere of betere internetverbinding wilt. Je logt in op een VPN netwerk nadat je verbinding met wifi / internet hebt gemaakt en nadat je op je VPN bent ingelogd kun je gewoon browsen op sites als Facebook of Instagram en ook updates doen.
Waarom is er een blokkade op dingen als Facebook en Instagram in China?
Waarom is er een blokkade op sommige sites en social media in China? Daar zijn verschillende mogelijke redenen voor op te noemen. Eén reden is bijvoorbeeld dat de Chinese overheid vindt dat zij beter weten wat de bevolking wel en niet moet kunnen zien, dan dat Chinezen daar zelf over mogen en kunnen beslissen. De overheid ziet zichzelf als een soort ouder. Ouders die het beter weten dan de kinderen. In dit geval zijn de kinderen dus de Chinezen zelf. Het is een censuur die is opgelegd door de regerende communistische partij in het land. Iets dat wij, als Nederlanders en Westerlingen, waarschijnlijk maar moeilijk kunnen begrijpen. Je kan immers toch zelf bedenken wat goed voor je is en slecht om te zien, maar ook dat je zaken niet klakkeloos moet overnemen? De Chinese overheid heeft het idee dat de Chinezen dit nog niet zelf kunnen en houden het liever in eigen hand.
Voorkomen dat de Chinese bevolking zich tegen de overheid keert
Toch heeft de censuur ook een duidelijk nut. De overheid wilt ook bepaalde dingen laten verdwijnen. Vooral dingen waaruit blijkt dat de Chinese bevolking het niet altijd eens is met de overheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van het studentenprotest op het plein van de Hemelse vrede in 1989? Denk maar niet dat daar veel over online staat in China of zelfs in boeken. Een stukje van de Amnesty International website die dit moment goed omschrijft:
“4 juni 1989 – Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing is in juni 1989 vol met studenten en burgers die vragen om democratie. Op 4 juni rijden tanks het plein op. Honderden mensen worden gedood, tienduizenden verdwijnen in de gevangenis. Amnesty-sympathisanten van over de hele wereld sturen meer dan drie miljoen brieven en kaarten naar China. Nog altijd is schrijven over de gebeurtenissen van 1989 in China taboe.” bron
Facebook?! Instagram?! Nope. Eigen merken eerst in China!
Verder schijnen er wel Chinese varianten op Facebook, Youtube en Instagram te zijn. Door de ‘echte’ Facebook en Instagram te bannen, zorgt de Chinese overheid dat de Chinezen wel gebruik moeten maken van de Chinese merken. Hierdoor worden de Chinese merken meer waard en valt hier beter geld mee te verdienen. Bovendien zijn deze ook gemakkelijker te censureren en zal er waarschijnlijk ook minder input vanuit buitenaf op komen. Ergens heeft het dus ook met geld te maken en zorgen dat je eigen producten sterk zijn. Al gaan er dus wel geruchten dat Facebook, maar ook andere partijen in onderhandeling zijn om een comeback te maken in China. Wie weet dat alles dus over een paar jaar helemaal anders is.
Check ook deze travel movie over China!
Meer lezen over China?
Lees ook:
Wat te doen in Shanghai? Tips om te backpacken in Tibet 12 tips voor een stedentrip naar Beijing Beijing & haar zomerpaleisWil je naar China?
Handige links:
Vliegtickets naar China Naar China reizen met ANWB Hotels in China