Hoe is het om alleen te backpacken in China? Floor ging 4 weken lang naar China en volgde een backpack route die liep van Beijing tot aan Hong Kong. Benieuwd hoe haar avontuur verliep, welke plekken of hostels jij echt niet mag missen, hoe duur een maand China is en of ze nog andere backpack tips heeft? Wij vroegen Floor dit alles en meer, hieronder vind je haar tips!
Alleen backpacken in China
Waarom is China zo’n bizar en bijzondere backpack-bestemming?
China is een bijzonder land, anders dan overal waar ik ooit geweest ben. Om te beginnen is alles extreem: de steden zijn immens groot, de afstanden superlang, de treinen snel, de mensenmassa bizar en de natuur ongelofelijk divers. Je verbaast je continu over alles om je heen. En gelukkig zijn dat vaak dingen waar je om moet lachen. Dat vond ik bijzonder, omdat ik onze westerse samenleving in een compleet ander perspectief ben gaan zien. Ons ‘normaal’ is niet per se normaal, dat idee. Het was echt een reis om nooit te vergeten. Oh ja, en ondanks dat echt bijna niemand je begrijpt voelt het superveilig!
Heb je tips voor een backpack route door China?
Ik ben gevlogen op Beijing om vervolgens in bijna vier weken naar Hong Kong te reizen. Ondertussen heb ik een stop gemaakt op vijf andere plaatsen. De richting van noord naar zuid vond ik perfect. Ik vond het heerlijk om na drie weken hardcore China een paar dagen door te brengen in het meer westerse Hong Kong. Er is ook prachtig strand daar. Top om af te sluiten.
Hoe zag jouw route door China er ongeveer uit van dag tot dag?
De eerste vijf dagen heb ik doorgebracht in Beijing. Ik had hier nog veel langer kunnen blijven, ik zou hier zelfs kunnen wonen. Omdat de binnenstad van Beijing alleen maar bestaat uit laagbouw heeft deze supergrote stad iets heel knus. Ik heb uiteraard de Muur bezocht, het Plein van de Hemelse Vrede, ben gaan stappen met een Chinese drag queen genaamd Hallelujah (die uiteindelijk een hele goede vriend geworden is) en ben ongelofelijk verdwaald in de mooie steegjes van Beijing.
Hierna ben ik met de snelle trein naar Pingyao gereisd. Dit is een kleine plaats omringt door een stadsmuur waar je helemaal overheen kunt lopen. Binnen de muren vind je een oude, prachtig bewaard gebleven stad uit de Ming- en Qingdynastie. Zeker een bezoekje waard.
Na Pingyao heb ik wederom de snelle trein genomen naar Xi’an. Een grote stad, meer richting het binnenland van China, die bekendstaat om het Terracottaleger. Ik vond Xi’an een geweldige stad. Schoon, mooi, aardige mensen. De wijk Muslim Quarter vond ik in de avond zo’n gave plek, met van alles te zien en te doen en vooral te proeven. Streetfood-heaven. Maar het Terracottaleger vond ik eerlijk gezegd een beetje een teleurstelling. Veel drukte om iets wat mij minder boeide toen ik er eenmaal stond.
Van Xi’an Airport nam ik een binnenlandse vlucht naar Zhangjiajie. Ik verbleef in de plaats Wulingyuan. Een eindje van het vliegveld, maar op loopafstand van de gate naar Zhangjiajie National Forest Park. Ik vond het ideaal. In Zhangjiajie heb ik de meest bijzondere natuur ever gezien, heb ik 2 keer op een glassbridge gestaan, ben ik in een supersnelle lift geweest die in een berg is gebouwd, heb ik in een zíek lange kabelbaan gezeten en ben ik belaagd door apen. Fantastisch.
Na Zhangjiajie wilde ik naar Guilin reizen, dat was nogal een opgave en ik strandde in de provinciale industriestad Chansha op het treinstation. Meest bizarre ervaring tijdens mijn reis. Het leek wel of de mensen hier nog nooit een westers persoon hadden gezien. Ze kwamen zelfs van dichtbij in mijn ogen kijken. En die smog daar, niet normaal. Vanuit hier nam ik de hard seat naar Guilin. Uiteindelijk ben ik maar één dag in Guilin geweest.
Ik wilde graag een paar dagen op dezelfde plek blijven in plaats van heel kort op twee plekken. Dus koos ik ervoor om eerder naar Yangshou te gaan. Per bamboevlot over de Li River. Yangshou is een onwijze aanrader. Geweldige vibe en prachtige natuur. Huur een scooter en ga rondrijden.
Vanuit Yangshou nam ik de sleeperbus naar Shenzhen, waar je de grens over kan naar Hong Kong. In de sleeperbus werd op het grote scherm porno gedraaid, ondersteboven. Bizar en hilarisch. De grens met Hong Kong oversteken gaat super makkelijk. Met de metro zit je zo in het centrum. In Hong Kong kan àlles. Deze stad deed me denken aan de steden in Zuid-Oost Azië, maar wel overgoten met een Chinees sausje. De Victoria Peak moet je gezien hebben. Ik ben ’s avonds geweest, dan zie je de skyline verlicht, zo mooi! Ook ben ik naar het strand geweest in Repulse Bay. Verder heb ik vooral veel rondgelopen door de stad en kwam overal en nergens terecht. Zo kwam ik in een straat waar een rij met partytenten stond waarin allemaal waarzeggers zaten en ben ik op de 35e verdieping van een flat op een salsafeest beland. Ik heb couchsurfen gedaan hier en leuke mensen leren kennen.
Van welk vervoer heb je gebruik gemaakt tijdens je reis?
Tijdens mijn reis heb ik van allerlei soorten vervoer gebruikgemaakt. Het is in China onvermijdelijk om met de trein te reizen, dus dat heb ik een paar keer gedaan. Tickets boek je heel gemakkelijk van te voren online op Ctrip. Als je je reserveringsnummer laat zien bij de kassa op het station krijg je je ticket. Je kunt kiezen voor de luxe optie, maar ik raad zeker aan om een keer voor een ‘hard seat’ te gaan. Ok, het zit vreselijk maar een paar uur tussen de locals vind ik geweldig. Toen ik ’s nachts op een hard seat zat stond de halve coupé om me heen. Ik heb zo gelachen. Verder heb ik bussen en een sleeperbus genomen, een binnenlandse vlucht van Xi’an naar Zhangjiajie en een keer een bamboevlot.
Heb je in een ho(s)tel geslapen die je andere backpackers zou aanraden?
Alle hostels waar ik heb geslapen waren superschoon en ik ga meestal voor zo goedkoop mogelijk. Dus dat zegt best wat. Ik heb twee favorieten. De eerste is Destination Youth Hostel in Wulingyuan. De eigenaar spreekt via een vertaal app op zijn telefoon, want hij spreekt geen Engels, maar is super aardig. De bedden in de dorms zijn groot. In Wulingyuan zijn niet veel backpackers en er is weinig te doen maar juist daarom ontmoet je reizigers. Je zoekt elkaar toch op. Verder is de locatie ten opzichte van Zhangjiajie National Forest Park top. Mijn tweede favoriete hostel is Show Biz Youth Hostel in Yangshou. Het dakterras kijkt uit over de Li River. Je blijft foto’s maken. Ook hier zijn veel backpackers te vinden. En ze hebben Corona!
Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers in China?
Dit heb ik vooral ervaren in Yangshou. Deze plek heeft echt dé chille backpackersvibe, leuke hostels en veel barretjes. En toch heb je altijd het gevoel nog in China te zijn.
Naar welke plek moeten andere backpackers zeker toe in China?
Zhangjiajie is één van de meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest. De surrealistische natuur gemixt met extreme bouwkunst deden mijn mond vaak openvallen.
Is backpacken in China veilig?
Ja! Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Toen ik een keer in een hostel om een kluisje vroeg werd ik raar aangekeken en kreeg ik een fietsslot die ik om een kast kon doen. Daarna heb ik nooit meer een kluis gebruikt.
Iets wat niet per se onveilig is in China, maar wel erg ongemakkelijk is het gevoel dat je een attractie bent. Mensen staren naar je, maken foto’s van je of willen zelf met je op de foto. Het gaat heel ongegeneerd en af en toe voelde ik me echt bekeken. Ik heb echter nooit een dreigende sfeer ervaren.
Waren er nog dingen waar je twijfels of vragen bij had vooraf?
Verder vond ik het zelf best spannend om te gaan ervaren dat niemand Engels zou spreken en je niets zou kunnen lezen. Dit is allebei helemaal waar. Maar toch is het allemaal uiteindelijk goed gekomen. Al moest ik wel een keer binnen 20 minuten als een gek van het ene treinstation naar het andere racen omdat ik niet had begrepen waar ik de trein moest nemen. Trein uiteindelijk toch gehaald hoor, dus paniek om niets!
Hoeveel kost backpacken in China?
Ik heb ongeveer tussen de 50 en 60 euro per dag uitgegeven. Dit waren de kosten voor eten, slapen, activiteiten en vervoer. Alles behalve de intercontinentale vluchten dus. Voor mijn bijna maand China was ik inclusief vluchten ongeveer 2000 euro kwijt.
Zijn er nog manieren waardoor je goed geld kunt besparen in China?
China is niet goedkoop en je moet overal voor betalen. Voor de bus, die je naar de kabelbaan brengt waar je moet betalen om naar boven te gaan, waar je entree tot de berg moet betalen. Dus als je dingen wil zien en doen geef je best veel geld uit. Besparen doe je op de hostels. Ook de goedkopere plekken zijn prima en de dorms zijn top. Verder zou ik gewoon veel noodles en steamed buns eten. Je kunt heerlijk eten in China, maar dat hoeft niet elke dag natuurlijk.
Wat was jouw duurste kostenpost?
Hong Kong ligt qua prijzen op Europees niveau of daarboven. Daar moet je even rekening mee houden als je dit ook wilt bezoeken tijdens jouw backpack reis.
Laatste gouden tips voor wie gaat backpacken in China
Tip 1: Maak screenshots van de Chinese naam en adres van je hostel. Dit kun je aan de taxichauffeur laten zien bijvoorbeeld.
Tip 2: China heeft een firewall waardoor sites als Facebook, Instagram en YouTube niet bereikbaar zijn via normale Wi-Fi. Dit kun je omzeilen door een VPN-app te installeren. Mag officieel niet, maar iedereen heeft het.
Tip 3: Maps.me is sowieso heel handig, en zeker in China. Bijna niemand spreekt Engels en begrijpt je dus niet als je iets wil vragen.Er zijn ook vertaalapps, hier communiceren de Chinezen mee met je, maar hier heb ik me niet in verdiept. Zo ging het prima.
Tip 4: Het aanvragen van een visum voor China is best een klus. Zoek dit ruim van tevoren uit. Ik ben twee keer naar het visumbureau Den Haag geweest, het was daar superdruk en ze hanteren strikte openingstijden.
Tip 5: China is vol met mensen! Bereid je erop voor dat je overal lang in de rij staat. Het went uiteindelijk wel, maar ik calculeerde dit niet altijd in en verloor daardoor tijd. Na een week nam ik een rol koekjes mee, een fles drinken en een waaier. En dan accepteerde ik de rij. Ach ja.
Tip 6: China is heet in de zomer! Nog nooit zo’n hitte meegemaakt, vooral in het binnenland was het bizar.
Tip 7: In China moet je er op rekenen dat je je behoefte op een hurktoilet moet doen. C’est la vie, het valt uiteindelijk best mee.
Tip 8: Chinezen laten inderdaad boeren, scheten en ze niezen keihard. Ook spugen ze veel op de grond. Het klinkt raar maar ik vond China dus helemaal geen smerig land. De gewoonten van de mensen zijn gewoon anders. Even wennen, maar vooral lachen.
Heb je nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?
Ja zeker! Je kunt me voor mijn reizen en nog meer volgen op laviedefloor.wordpress.com en op Instagram: @laviedefloor. Een nieuwe reis heb ik nog even niet concreet gepland, maar die komt er in 2018 zeker!
Meer lezen over China?
Lees ook:
Dit wil je doen tijdens je Hong Kong stopover Voor op je bucketlist: 9 dingen die je absoluut moet doen in Hong Kong Vergeet Zuid-Oost Azië en gaan backpacken in het Noord-Azië Wat te doen in Shanghai? Tips om te backpacken in Tibet Beijing & haar zomerpaleis Bund: Wandel langs de skyline van ShanghaiWil je naar China?
Gespot voor jou:
Vliegticket-deals naar China Naar China reizen met ANWB Hostels in China