Hoe is het om in Tibet te backpacken? Een bestemming die bekend staat als een lastige plek om alleen al binnen te komen… En als je dan binnen komt, wat ga je dan doen? Wat ga je zien? Tim van Kempen ging tijdens zijn wereldreis 8 dagen naar Tibet en wij vroegen hem alles over zijn reis:
Waarom trok Tibet jou als backpackbestemming?
Vanaf jongs af aan had ik al interesse in Tibet. Het is een land met een bijzondere cultuur en een rijke historie die je nergens anders ter wereld vind. Toen ik ergens las dat het moeilijk kan zijn om het land binnen te komen, werd ik alleen maar gemotiveerder om te gaan. Tibet heeft een enorme diversiteit aan prachtheden. Je vindt er de hoogste berg ter wereld, ongerepte Boeddhistische kloosters en adembenemende bergen en meren. En dit alles krijgt eigenlijk nog meer kleur door de vriendelijke en behulpzame lokale bevolking.
Hoe zag jouw backpack route in Tibet eruit?
Ik ben vanaf Nepal de grens overgestoken, waar mijn tour begon. In totaal ben ik 8 dagen in Tibet geweest en ben ik vanaf de hoofdstad Lhasa terug naar Nepal gevlogen. Tussentijds heb ik de prachtige Tibetaanse vlakten gezien en verschillende Boeddhistische kloosters. Ook heb ik de zonsondergang en zonsopkomst gezien bij Mt. Everest vanaf het Everest Base Camp.
Hoe heb je in Tibet rondgereisd?
Reizen in Tibet gaat anders dan in andere Aziatische landen. Je kunt het land alleen binnenkomen met een gids en via een tour agency, anders krijg je geen visa. Je reist dus al snel met een groep om kosten te besparen. Helaas kun je hier niet omheen. Voordeel daarvan is wel dat alles voor je geregeld is: hotels, vervoer en voedsel. Daarnaast ontmoet je snel nieuwe mensen. In Tibet hebben we zo’n 1000 km afgelegd met een mini-van. Een geweldige manier om het de Tibetaanse vlakten, bergen en afgelegen dorpjes te ervaren.
Backpack route door Tibet
De eerste dag zijn we de grens overgestoken en naar Girong gereden, om daar te overnachten. De tweede dag zijn we vroeg vertrokken en gingen we echt de hoogte in. We stopten onder andere op een viewpoint met uitzicht op vijf bergen die hoger waren dan 8000m, waaronder Mt. Everest. Dat was een absolute top ervaring! Vanuit daar zijn we doorgereden naar Everest Base Camp, daar hebben we ook geslapen.
Op dag 3 volgde Shigatse, de tweede grote plaats van Tibet. Daar hebben we het Tashi Lhunpo Monastery gezien, één van de grootste kloosters van Tibet, waar meer dan 300 monniken wonen. De dag daarna maakten we een tussenstop in Gyantse, waar een prachtig klooster staat met een enorm kasteel op een berg ernaast. Onderweg reden we nog langs het Yamdrok, het grootste meer van Tibet en één van de hoogst gelegen meren ter wereld. Het was een bizarre ervaring om zo’n groot meer te zien terwijl je voor je gevoel hoog in de bergen zit. We hadden ook het geluk om daar een prachtige zonsondergang te zien.
De resterende drie dagen hebben we in Lhasa doorgebracht, de hoofdstad van Tibet. Hier staat onder andere het Potala Palace, het huis van de Dalai Lama, ook al is deze momenteel verbannen naar Noord-India. Het is een geweldig mooi paleis met maar liefst 1000 kamers. Ook hebben we een paar plekken bezocht waar de Tibetanen hebben geprotesteerd tegen de Chinese occupatie. Hier leerde je veel over de Chinese occupatie en de geschiedenis van Tibet. Op de laatste dag ben ik van Lhasa teruggevlogen naar Kathmandu, Nepal.
Zou je dingen anders doen als je deze reis opnieuw zou maken?
Het liefst zou ik langer in Tibet willen blijven, maar helaas komen dan al snel de kosten om de hoek kijken. Als ik iets anders zou doen, zou ik denk ik meer tijd overhouden voor acclimatisatie (Tibet ligt hoog!). Ook zou ik nog graag een trek willen maken rondom Mt. Kailash, de meest heilige berg van Tibet en trekpleister voor vele pelgrimstochten vanuit heel Azië.
In wat voor hotels of hostels heb je geslapen in Tibet?
In Tibet slaap je met name in 3 sterren hotels die gemaakt zijn door de Chinezen voor Westerse toeristen. De hotels zijn niet echt bijzonder. Tibet ligt in zijn geheel boven de 3000m dus is het er koud. In sommige hotels was geen verwarming. Bij Everest Base Camp (je hike kun je trouwens hier goed boeken, mocht je het vooraf geregeld willen hebben) heb ik in een guesthouse geslapen, de enige in de wijde omgeving, dat was een geweldige ervaring. De mensen waren onwijs vriendelijk. ’s Nachts vroor het daar -15, maar de dekens van yak wol hielden je heerlijk warm. In de kamers kon je wolkjes blazen met je adem en was ’s ochtends het water in je fles bevroren. Desalniettemin was dit de mooiste en leukste plek om te overnachten!
Welke plek in Tibet is jouw favoriet en zal je altijd bijblijven?
Everest Base Camp was zeker weten mijn favoriet (tip: Boek hier je hike). Het heeft zo’n bijzonder effect op je om de hoogste berg ter wereld te zien. Vanaf Tibet kun je ‘m ook heel erg goed zien. Je ziet in feite de hele ‘body’ van de berg, terwijl je vanaf Nepal alleen het topje kunt zien. We hadden ook erg veel geluk met het weer; geen wolkje aan de lucht!
Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers in Tibet?
Jazeker, al is Tibet niet bepaald het meest populaire land om te gaan backpacken. Aangezien je met een tour gaat, ontmoet je heel snel leuke en gelijkgestemde mensen. Ik had een fantastische groep met mensen uit diverse landen, waar ik nu nog steeds contact mee heb. Omdat Tibet zo’n bijzonder land is, schep je snel aan band!
Is backpacken in Tibet veilig?
Tibet is ontzettend veilig en de Tibetanen zijn altijd bereid om je te helpen, ook al spreken ze geen Engels. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.
Hoeveel kost één week Tibet?
De kosten per dag zijn moeilijk te berekenen, gezien je een tour boekt. In totaal heeft de reis me zo’n 800 dollar gekost, op moment van schrijven is dat zo’n 675 euro. Dat is inclusief vervoer, verblijf, gids en de benodigde Tibet Travel Permit. Dit is exclusief het Chinese visum, die ik voor zo’n 60 euro kon krijgen in Kathmandu (group visa). Ook zitten daar de kosten voor je reis uit Tibet niet bij. Ik vloog vanaf Lhasa terug naar Kathmandu en betaalde ongeveer 200 euro voor een ticket. Tibet is dus redelijk prijzig, maar als je het mij vraagt was het een once-in-a-lifetime-experience die het meer dan waard was. Vanaf Tibet zou je ook verder kunnen reizen naar Chengdu, dieper China in. Als je dat doet, staat je een fantastische treinrit te wachten.
Kun je eventueel besparen op je reis?
Verschillende tour operators bieden diverse pakketten aan. Ik zou zeggen: ga lekker op onderzoek uit en neem contact op met een paar agencies. Je zult al snel de verschillen zien.
Zijn er dingen die je echt moet meenemen naar Tibet als je hier gaat backpacken?
Géén Lonely Planet van Tibet meenemen. Die wordt afgenomen door Chinese grensambtenaren. Er zouden ‘onjuiste feiten’ in staan over de geschiedenis van Tibet. Ja, dit is daadwerkelijk hoe het gaat in Tibet. China maakt er grotendeels de dienst uit.
Verder zou ik genoeg warme kleding en zonnebrand meenemen, vanwege de felle zon. Ik heb in Tibet de autobiografie van de Dalai Lama gelezen, dat gaf mijn reis een hele nieuwe dimensie, omdat je meer leert en leest over het land en de geschiedenis terwijl je er doorheen reist.
Waren er dingen waar je specifiek naar uitkeek of tegen op zag?
Ik was met name op zoek naar een stukje ongefilterd en authentiek Tibet. Gezien de macht van de Chinezen in Tibet vind je dit niet zozeer op straat of in de grote gemoderniseerde steden, maar eerder in de kleine bergdorpjes en in en rondom de Boeddhistische kloosters. Dát was een stukje wat ik denk ik nergens anders meer zal ervaren.
Voordat ik aan mijn reis naar Tibet begon was ik vervuld met nieuwsgierigheid, ik was zó benieuwd wat ik zou beleven. De enige twijfels die ik had was de hoogte en de bijkomende mogelijkheid op hoogteziekte. We gingen in een paar dagen van 1700 meter naar 5400 meter. Gelukkig was ik al een beetje geacclimatiseerd vanwege twee trektochten in Nepal vlak daarvoor. Daarnaast heb ik medicijnen tegen de hoogte genomen.
Zijn er nog tips die je wilt delen met andere backpackers die interesse hebben in deze bestemming?
hreIk zou zeggen; ga zo snel mogelijk naar Tibet als je nog een stukje authenticiteit wilt ervaren. Tibet verandert razendsnel, vanwege de toenemende Chinese invloed. In de hoofdstad Lhasa wonen inmiddels al meer Chinezen dan Tibetanen. De mooiste stukjes van de Tibetaanse cultuur en religie, zoals de kloosters, zijn hard aan het krimpen in hun populatie. Ik verwacht dat Tibet langzaam maar zeker opgeslokt zal worden door China en zal voelen als een Chinese provincie in plaats van het verborgen rijkdom dat het nu nog is.
Heb jij zelf nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?
Ik heb mijn baan en woning opgezegd om voor 8 maanden te reizen in Azië. Ik ben begonnen in Nepal, en ben vanuit daar naar Tibet en India gegaan. Verder staan Myanmar, Cambodja en Vietnam nog op de planning. Ik doe verslag van mijn reis door middel van fotografie op Instagram en ik schrijf artikelen over mijn ervaringen. Zie mijn profiel op Instagram (@timvk.travelphotography) voor meer foto’s!
Meer lezen over Tibet:
Meer lezen over China?
Lees ook:
Wat te doen in Shanghai? Tips om te backpacken in Tibet Beijing & haar zomerpaleis Imponerend, de Quarry Bay Buildings in Hong KongWil je naar China of Tibet?
Handige links:
Vliegtickets naar China Reis met Sawadee naar Tibet Hotels in China