Backpacken Bangladesh
Ilse van Mierlo

Backpacken in Bangladesh: van bezienswaardigheden tot visum tips

Anno nu wordt backpacken in Bangladesh nog niet echt als ‘normaal’ beschouwd. Enerzijds logisch, want de Bengalen zelf hebben toerisme pas kort geleden ontdekt en expats die bijdragen aan de ontwikkeling van deze sector in Bangladesh zijn er eigenlijk ook nog niet zo lang. Anderzijds is het jammer, backpacken in Bangladesh is namelijk goedkoop en bovenal avontuurlijk. Dit groene land heeft met haar bezienswaardigheden zoveel te bieden en bij veel mooie plekken ben je nu nog de enige ’toerist’.

Backpacken in Bangladesh

Als je het ons vraagt, is de kans groot dat backpacken in Bangladesh in populariteit zal stijgen de komende jaren. Hoog tijd om jou daar ook bewust van te maken via dit artikel. Lees hieronder hoe reizen in Bangladesh is, welke bezienswaardigheden je niet mag missen en natuurlijk ontbreken wat praktische tips ook niet.

8 Bezienswaardigheden in Bangladesh

We beginnen dit reisblog met 8 bezienswaardigheden in Bangladesh die je niet wilt missen wanneer je reist door dit bijzondere land in Azië.

1. Srimangal: De groene theeplantages van Bangladesh

Srimangal is een gebied dat bestaat uit groene theeplantages, het is het wonderland van de regio Syleth. Je kunt deze plek het beste per fiets ontdekken vanuit het schattige dorpje Sreemangal, maar stop ook zeker even bij het groene bos waardoor de trein van Srimangal rijdt. Het toerisme heeft in Srimangal een boost gekregen, omdat een vroegere theeplantage houder besloot om zich op het binnenlandse toerisme te storten nadat zijn oogsten waren tegen gevallen. Hoe hij dat deed? Hij ontwikkelde een speciale soort thee: ‘Seven layer tea’. Dit is een kop thee met zeven verschillende lagen thee boven op elkaar. Vrij uniek en iets dat ervoor zorgde dat meer Bengalen naar Srimangal kwamen voor een paar dagen vakantie. Vandaag de dag is Srimangal dan ook een echte toeristische hotspot te noemen voor de welgestelde Bengaalse bevolking. Toch is dat misschien niet alleen aan de ‘Seven layer tea’ te wijten, want deze regio is prachtig om te zien met haar groene theevelden, wilde watervallen en ongerepte natuur. Zoals je hierboven kon lezen, zijn het echter vooral Bengalen die hier naartoe komen en buitenlandse toeristen hebben deze groene parel eigenlijk nog niet echt ontdekt. Voel je dus uitgedaagd om hier een dagje te komen fietsen!

Backpacken Bangladesh theeplantageBackpacken Bangladesh theeplantagesreizen bangladesh

2. Dhaka: De hoofdstad van Bangladesh

Wie naar Bangladesh afreist, zal zeer waarschijnlijk ook langs de hoofdstad Dhaka komen. Dit is een stad die je zeker moet bezoeken. Waarom? Met evenveel inwoners in één stad als in Nederland is deze stad een zeer dynamische en vibrerende plek om te zijn. Dhaka is een plek zoals geen andere is. Bereid je wel voor, want het verkeer is één grote chaos maar dat en de bedrijvigheid van de inwoners zorgen voor een continu vermaak. Je kan er uren blijven kijken. Ook naar de lokale ‘fietstaxi’s’, ofwel ‘rikshaws’, die zijn bijzonder mooi versierd met allerlei kleurige kunstwerken. Die fietstaxi’s zijn overigens niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook gaaf om er een tripje mee te maken. Je ziet de chaos in deze rijdende ‘street art’ vervoersmiddelen dan op een hele andere manier. Bovendien is reizen met zo’n rikshaw een goedkope en makkelijke manier van reizen die ook nog eens goed is voor het mileu! Een mooie bezienswaardigheid in Dhaka is de Hindoeïstische Dhakeshwari-tempel, deze tempel bestaat uit verschillende zalm-roze huisjes met puntige daken. Ook de witte Star Moskee is bijzonder om te zien in Dhaka net als het Fort van Aurangabad.

3. St. Martin’s Island: Bounty stranden

Net als Cox’s Bazaar, wordt ook St. Martin’s Island gekenmerkt door mooie zandstranden. Beel je een blauwe zee in, palmbomen en een hete zon. Dan zou je zo een foto van St. Martin’s Island voor je kunnen hebben. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een eiland. Of beter gezegd, eilandje, want het eiland heeft een doorsnee van 6 kilometer. Dit zuidelijkste puntje van Bangladesh is met haar perfecte bounty stranden één van de meest indrukwekkende plekken van Bangladesh. Wanneer je hierheen gaat kun je het beste naar de west-kant gaat, want daar zijn de stranden het rustigst en kom je het minst in contact met de bevolking die zeer conservatief moslim zijn.

Backpacken Bangladesh st martin island Backpacken Bangladesh st martin

4. Cox’s Bazaar: Hét langste zandstrand van Bangladesh (en de wereld!)

Yep, je leest het goed. Cox’s Bazaar is een strandbestemming in Bangladesh. Het is het langste natuurlijke zandstrand van de wereld en dit strand trekt al volop Bengaalse toeristen. Als je hier heen gaat, is het echter wel aan te raden om de stad te laten voor wat het is en direct naar een mooi (eco-)resort buiten de stad te gaan. Daar heb je al gauw perfecte zandstranden voor jezelf. Kenmerkend voor Cox’s Bazaar is echter niet alleen het uitgestrekte zandstrand, ook bijzondere vissersboten kom je er volop tegen evenals verse kokosnoten en kleurrijke handelswaar uit Myanmar. Toe aan wat actie? Dan is het gaaf om de heuvels te beklimmen bij Cox’s Bazaar voor een verpletterend uitzicht over het strand en de zee.

Backpacken Bangladesh bezienswaardigheden cox's Backpacken Bangladesh visser

5. Sundarban: Op avontuur in de mangrovejungle

Wanneer je afbeeldingen op zoekt van Sundarban, zie je meteen dat dit gebied in Bangladesh bestaat uit ruige natuur en veel wildlife. In Sundarban vind je een blakende mangrovejungle en wilde dieren zoals Bengaalse tijgers, vissen, vogels, apen en herten. Het is dus dé plek in Bangladesh om tijgers te spotten, al is de kans behoorlijk klein dat je er daadwerkelijk een ziet omdat deze dieren met uitsterven bedreigt worden. Toch zijn er wel tours die je kunt volgen, waarbij een zenuwachtige gids met geladen geweer je mee neemt de mangrove in. Een bijzonder ervaring ook al is de kans klein om een tijger te zien. Het is trouwens ook gaaf om hier met een boot op pad te gaan!

Bandarban bezienswaardigheden Bangladesh bandarban Bangladesh bezienswaardigheden

6. Paharpur: Perfect voor architectuur liefhebbers

Bij Paharpur vind je ruines van de boedhistische Vihara. Deze ruines zorgen ervoor dat Paharpur een perfecte bestemming is voor architectuur liefhebbers. Je vindt Paharpur in het noordwesten van Bangladesh. De ruines zijn vervolgens in Paharpur te vinden aan de voet van de Himalaya. De ruines van het Boeddhistische klooster staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en is bijzonder om te zien. Het klooster is gebouwd op een vierkant terrein dat zo’n 280 meter lang is aan elke zijde. Op dat terrein staat vervoglens een gigantisch piramide achtig bouwwerk, dat bezaaid is met groene terrassen. Maar let op zeker op de details van deze ruine. In de muren vind je op sommige plekken bijzondere afbeeldingen van dieren, planten en mensen. Krijg je geen genoeg van bouwwerken? Dan is de hele regio hier eigenlijk een aanrader, Paharpur telt namelijk nog vele andere religieuze gebouwen. Via Paharpur kun je trouwens heel mooi verder reizen naar plekken als Rajshahi dat bijna tegen India aanligt of naar Mahastangarh gaan. Die is naar horen zeggen de oudste stad van Bangladesh. Vanuit Rajshahi kun je vervolgens weer naar Puthia, wat een bijzondere tempelstad is.

Paharpur bangladesh

7. Chittagong Hill Tracts: De mooiste hikes maak je hier

Ben je een actieve reizigers en hou je van hiken? Dan is Chittagong Hill Tracts een gave bestemming voor jou. Hier kun je namelijk echt ‘off the beaten-track’ reizen, zoals dat zo mooi wordt gezegd in het Engels. Niet alleen het hiken is hier trouwens gaaf, met geluk loop je hier tijdens je hike namelijk ook wilde olifanten tegen het lijf. Naast olifanten, kun je tijdens je hike ook langs etnische minderheden reizen. Deze minderheden in de Hill Tracts produceren de meest exotische weefsels. Alleen op pad gaan is een optie, maar een gids is eigenlijk wel aan te raden en voor je je bergschoenen aantrekt moet je een geldig toegangsbewijs halen van de overheid. Dit kan in de hoofdstad van de regio: Chittagong.

8. Nijum Dwip: Niet te missen als je gaat backpacken in Bangladesh

Wie diehard aan het backpacken is in Bangladesh, mag Nijum Dwip eigenlijk niet overslaan. Nijum Dwip vind je enigszins in de buurt van Cox’s Bazaar, maar dan dieper in de delta. Het gedeelte ‘Dwip’ in Nijum Dwip betekent eiland maar het is niet een eiland zoals andere, het ligt bijvoorbeeld niet middenin de zee maar juist tussen verschillende rivieren. Wanneer je hier naartoe gaat waan je je echt in het pure plattelandsleven van Bangladesh, letterlijk en figuurlijk ver weg van de beschaafde wereld en de luxe die wij zo goed kennen. Dat merk je ook direct aan dingen zoals aan de lokale bevolking die haar eigen geiten slacht en vervolgens zelf marineren voor ze ze aan het spit rijgen. Een bijzondere maar ook heerlijke culinaire ervaring die je wel even laat inzien hoe “makkelijk” wij soms met vlees om gaan. Hier vind je trouwens net als in Sundarban een mangrove gebied.

Nijum Dwip BangladeshReizen naar Bangladesh Nijum Dwip Bangladesh school Reizen in Bangladesh Nijum Dwip Bangladesh locals Nijum Dwip reizen naar Bangladesh

Praktische tips voor reizen naar Bangladesh

Naast gave bezienswaardigheden, hebben we ook nog een aantal praktische tips voor je op een rij gezet voor tijdens het backpacken.

Kosten en budget als je gaat backpacken in Bangladesh

Maak je over de kosten tijdens het backpacken in Bangladesh vooral geen zorgen. Het land is namelijk spot goedkoop. Een goed diner in een restaurant kost er tussen de 5,- en 7,- euro en een nachtje in een backpackershostel kost ongeveer tussen de 10,- en 15,- euro per nacht. Verwacht voor dit soort prijzen geen extreme luxe, maar in hostelkamers er is altijd een muggennet aanwezig en de kamers zijn redelijk schoon met veelal een eigen douche en wc. De prijzen voor tours liggen iets hoger. Als je bijvoorbeeld op tijgersafari wilt of een dagje walvissen spotten, dan betaal je een bedrag dat tussen de 100,- en 200,- euro per persoon ligt. Reis je echt met een beperkt budget, dan kun je overigens ook deze tours overslaan en nog steeds een machtige reis beleven. Hou er trouwens ook rekening mee dat je kosten zal moeten maken voor je visum voor Bangladesh.

Visum Bangladesh

Als je gaat backpacken in Bangladesh, dan heb je een visum nodig. Een toeristenvisum voor Bangladesh is 90 dagen geldig en kostte voor ons 37 euro. Het is mogelijk om je visum voor Bangladesh bij aankomst te kopen, de ‘Visa-on-arrival’ is dus mogelijk maar je kan ook alvast online kijken.

Betalen in Bangladesh

Betalen doe je in Bangladesh met de munteenheid Taka. De wisselkoers was als volgt, 1 euro is ongeveer 83 Bangladeshi Taka. Oftewel 1 Taka is 0,013 eurocent.

Overnachten in Bangladesh tijdens je backpackreis

Je kunt tijdens je reis in Bangladesh in luxe slapen, of lekker budget. De meest comfortabele manier van overnachten in Bangladesh is door de nacht door te brengen in (eco-)resorts. Deze (eco-)resorts zijn vaak te vinden toeristische plekken en vormen een oase van rust en natuur in de chaos die Bangladesh soms kenmerkt. Je ontsnapt er echt even aan de vaak nastarende Bengalen. Sommige van deze resorts zijn ondanks de luxe toch redelijk goedkoop en betaalbaar. Het ligt aan het seizoen waarin je hierheen gaat, maar de prijs ligt vaak tussen de 13,- en 25,- euro voor een dubbele kamer. Als je dus met z’n tweeen reist, valt dat echt wel mee. Goedkopere hostels en ‘guest houses zijn overal in Bangladesh te vinden. Als je wat meer budget slaapt, houd er dan wel rekening mee dat de elektriciteit vaak niet aanwezig is. Daarmee zijn internet en wifi ook schaars in Bangladesh, de perfecte plek dus voor een digital detox dus.

Eten en drinken in Bangladesh

Waar je ook komt in Bangladesh, hoe diep je het platteland ook ingaat, overal in Bangladesh zijn eetplekken, kraampjes en winkeltjes te vinden. Aan eten en drinken komen is dus zeker geen probleem. De lunches en het avondeten bestaan in Bangladesh vaak uit rijst, kip, rundvlees, vis en eieren. Dat alles wordt goed gemarineerd in heerlijke curries. Ook leuk om te weten, alle Bengalen eten met hun handen. Travel like a local en probeer het ook eens, het zal je echt verbazen hoe snel je zoiets gaat waarderen. Voor ontbijt raden we je het traditionele ontbijt ‘parata and dal’ aan. Dit zijn een soort pannenkoekjes met een gele curry erover heen. Drink er een zoete ‘cha’ (thee) bij en je ontbijtje is compleet, zoiets kost je trouwens zo’n 0,30 eurocent en vult uitstekend. Qua fruit kun je ook genoeg in Bangladesh vinden. Een vitaminetekort zul je dus niet snel oplopen. Fruit dat je in Bangladesh vindt zijn bijvoorbeeld lychees, limoenen, sinaasappels en kokosnoten. Oh en let wel op bij het drinken van water in Bangladesh. Het kraanwater is namelijk niet drinkbaar in dit land. Verder is het verstandig rekening te houden met de Ramandan en wanneer deze is in Bangladesh. Tijdens deze maand wordt in moslimmaanden namelijk gevast.

Backpacken Bangladesh vissers Backpacken Bangladesh markt

Reisadvies Bangladesh en veiligheid

Het meest up to date reisadvies voor Bangladesh kun je altijd vinden op de site van de Rijksoverheid van Nederland. Over het algemeen hoef je je als buitenlandse toerist in Bangladesh niet onveilig te voelen, al wordt er nu wel aangegeven dat je iets meer op moet letten dan normaal. Er zijn namelijk een aantal aanslagen geweest en de overheid raad aan om vooral per auto te reizen en plekken waar veel westerlingen komen te vermijden. Verder is het voor vrouwen altijd belangrijk om op hun kleding te letten. Bangladesh is een echt moslimland en het is belangrijk om respect te tonen voor de cultuur. Je hoeft geen hoofddoek te dragen, maar zorg als vrouw wel dat je knieën en schouders bedekt zijn en mijd te strakke kleding. Echter, hoe erg je je ook aanpast qua kleding je zal als westerling altijd een soort attractie zijn. Bengalen zijn nog niet echt gewend aan toeristen, dus de kans dat ze je aandacht willen is groot. Mensen staren je dus zeker aan en er wordt 30 keer per dag gevraagd: “Your country name?”. Dit alles is overigens goedbedoelde nieuwsgierigheid en vaak juist heel grappig.

In Bangladesh reizen als vrouw

Feit is, dat Bangladesh een land is met een echte mannencultuur. Als je dus alleen als vrouw reist, is het dus wel aan te raden om je goed te bedekken (zoals we hierboven ook al zeiden) en je niet uitdagend te kleden. Bereid je er dus ook op voor dat je waarschijnlijk meer zal worden aangestaard dan mannelijke reizigers en wees af en toe een beetje op je hoede. Het kan voorkomen dat mensen je bijvoorbeeld omringen, maar zorg dan gewoon dat je rustig weg gaat.

Vervoer in Bangladesh

Zoals je hierboven kan lezen, raadt de overheid van Nederland aan om per auto te reizen. Maar ben je in een stad of dorp dan kun je ook met een Rikshaw gaan. Die kleuren niet alleen de straten van Dhaka in allerlei kleuren, maar zijn ook in andere dorpen en steden in Bangladesh te vinden. Voor de wat meer lange afstanden zijn de CNGs een handige keuze. Dit zijn groene tuk-tuk’s die worden aangedreven door een motor. Beide kunnen goedkoop zijn, mits je wat onderhandelt van te voren. Wat onderhandel trucs nodig? Check dan deze tips om beter af te dingen. Voor grote afstanden is de bus een makkelijke en goedkope optie. Er zijn vele busmaatschappijen in Bangladesh, maar je kunt ook kiezen voor de trein al zijn die vaak veel voller met mensen en dieren! Bengalen deinsen er niet voor terug om hun kippen en geiten mee te nemen in de trein. Naast dat je vervoer in Bangladesh moet regelen, zul je ook naar Bangaldesh toe moeten kopen. Dit kan het beste per vliegtuig uiteraard. Hieronder lees je wat de goedkoopste vliegticket aanbieders zijn:

Goedkoopste vliegticket aanbieders

Er zijn verschillende airlines die vliegen naar Bangladesh. De goedkoopste zijn waarschijnlijk Emirates Airlines en Turkish Airlines. Zoek hier vliegtickets naar Bangladesh.

bengalen bengladesh Backpacken Bangladesh markt st martins island Bangladesh vervoer

Wil je liever niet backpacken maar met een reisorganisatie naar Bangladesh?

Er zijn verschillende Nederlandse reisorganisaties die reizen naar Bangladesh verzorgen. Een aantal namen vind je hieronder:

  • Anders reizen
  • Namaste Reizen (van 16 daagse tot 22 daagse rondreizen)
  • Dimsum (vooral individuele rondreizen door Bangladesh)
  • Greencanyon
  • Fair2Travel

Beste reistijd om naar Bangladesh te gaan

De beste tijd om naar Bangladesh te reizen zijn de herfst en winter. De beste tijd is dus van oktober tot en met maart. In deze maanden ligt de temperatuur tussen de 32 graden en 22 graden. Ga zeker niet in onze zomermaanden. Van juni tot en met augustus is er namelijk sprake van een regenseizoen in Bangladesh en de maanden mei en september zijn dan vaak overgangsmaanden. Bovendien is het in de winter vaak ook wat koeler dan in de zomer, al zijn de temperaturen in wintermaanden alsnog tussen de 22 en 29 graden. In het voorjaar of de zomer kan dit oplopen tot temperaturen tussen de 34 en 37 graden. Let ook op als je naar het noorden van Bangladesh gaat, hier zijn namelijk meer dan eens overstromingen geweest.

Tijdzone in Bangladesh

Wanneer je gaat reizen in Bangladesh, moet je rekening houden met een tijdzone van UTC +6. Er is dus wel iets van een tijdsverschil met Nederland.

Buurlanden van Bangladesh

Tot slot nog de buurlanden van Bangladesh, dit zijn de landen India en Myanmar. Lees hier meer over reizen in Myanmar.