“Wow, maar is het daar niet meer gevaarlijk dan?” en “Heeft het geen negatief reisadvies?” kreeg ik te horen van een aantal mensen toen ik vertelde dat mijn eerstvolgende reis naar Tunesië zou gaan. Tunesië: het land van de Saharawoestijn, de berbers, de Romeinse ruïnes – maar ook van een verschrikkelijke terroristische aanslag in 2015. In de Tunesische kustplaats Sousse vond op 26 juni 2015 een aanslag plaats, waarbij 38 mensen (voornamelijk toeristen) om het leven kwamen. Het toerisme vanuit Europa is sinds de aanslag onwijs gedaald; veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Sinds kort is het reisadvies naar Tunesië echter versoepeld, en is het land druk bezig met zichzelf weer op de kaart te zetten. Alle ingrediënten voor het perfecte vakantieland zijn aanwezig: zon, zee, strand, pittoreske plaatsjes, cultuur, lekker eten, avontuurlijke activiteiten, gunstige prijzen. Maar voelde ik me veilig? Dat deel ik in dit artikel voor We Are Travellers.
Dit Tunesië artikel is geschreven in 2017
Een eerste kennismaking met Tunesië
Stof waait op aan de kant van de weg. Vanuit de mini-van, die ons van het vliegtuig naar het hotel brengt, kijk ik naar buiten. Er komt van alles voorbij. Een eenzame kip die langs de weg ronddwaalt, ontelbaar veel herders met kuddes schapen, zelfs een aantal kamelen flitsen voorbij. En dat allemaal langs de snelweg! Ook het landschap tijdens de twee uur durende rit biedt veel afwisseling; van groene wijngaarden tot droge zandvlaktes. Palmbomen, olijfbomen en cactussen: waarschijnlijk de drie meest voorkomende bomen in het land. Eenmaal bij het hotel stapt onze groep uit het busje, en de perfecte temperatuur valt meteen op: 25 graden met een heerlijk briesje – Noord-Afrika in het naseizoen is wat dat betreft geen straf.
Port el Kantaoui
De volgende ochtend spenderen we in de haven Port el Kantaoui. Hier vond twee jaar geleden de aanslag plaats, hoewel er op dit moment niks meer van te merken is. Samen met een van mijn reisgenoten slenter ik door de uitgestorven haven en maak ik foto’s van de kleurrijke en zonnige omgeving. Een aantal straatverkopers probeert ons naar hun stal te lokken, maar na een vriendelijk bedankje laten ze ons met rust. Met één man raken we aan de praat. Hij kan een aardig woordje Nederlands, te danken aan de populariteit van Tunesië onder Nederlanders vóór de aanslag. Met trots laat hij ons zijn kunstig bewerkte schalen zien, en wenst ons een prettige dag toe. Met de zon op ons hoofd en het ruisen van de zee is het moeilijk voor te stellen dat hier twee jaar geleden chaos heerste.
Monastir
’s Middags bezoeken we de verdedigingswerken van Monastir en het mausoleum van Habib Bourguiba. Bij de toegang van elk hotel en elke toeristische locatie wordt eerst je bagage door een apparaat gecheckt, een maatregel ingevoerd na de aanslag. Het is even gek, maar na een paar keer ben je eraan gewend. De ribat biedt fantastisch uitzicht over de omgeving van Monastir, en het mausoleum is misschien een tikkeltje kitsch maar biedt de perfecte gelegenheid voor een Arabische instagram foto – zie hier het bewijs!
Boek meteen je Tunesië vakantie: Via TUI kun je complete zonvakanties naar Tunesië boeken en vaak voor een super fijne prijs! Overnacht bijvoorbeeld in Sousse of juist in Djerba.
De medina van Sousse
Hierna bezoeken we de medina van Sousse, die bijna uitgestorven is door de voetbalwedstrijd voor het WK die op dat moment plaatsvindt. Iedereen zit binnen voor de buis, terwijl wij genieten van de rustige markt. Een verkoper poseert graag voor een foto, terwijl twee straatkatjes spelen achter een rij olielampen. We lopen langs een aantal pastelkleurige Perzische kleedjes die in Nederland een fortuin zouden kosten, maar die je hier voor slechts een tientje op de kop tikt. Wederom zijn de Tunesiërs vriendelijk, ook al zijn we als vijf lange Nederlanders een heel schouwspel.
Het amfitheater van El Djem
De ochtend erna vertrekken we naar El Djem, dat op ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Sousse ligt. Hier staat een gigantisch amfitheater (het derde grootste ter wereld) – een imposant stuk oudheid waar nauwelijks toeristen te vinden zijn, echt het tegenovergestelde van het vergelijkbare Colosseum in Rome. Twee kamelen liggen in de brandende zon voor de ingang, een sneu gezicht. De man van wie ze zijn ziet ons aan komen lopen en denkt meteen geld te kunnen vangen voor zijn dieren – wij geven hier echter bij voorkeur geen geld aan uit. Een café-eigenaar kijkt ons lichtelijk argwanend aan. Het is duidelijk dat het toerisme hier echt stil heeft gelegen de afgelopen jaren.
Binnenkijken in Tunesië
Op de laatste dag hebben we eerst het geluk dat we een kijkje mogen nemen in een echt Tunesisch woonhuis, inclusief bibliotheek. De eigenaar is de vriendelijkheid zelve en laat ons van alles zien, en poseert met ons voor een groepsfoto.
De medina van Tunis
Ook bezoeken we de medina van Tunis, de hoofdstad, waar ik me wederom voel alsof ik in een real-life versie van de Fata Morgana in de Efteling ben gestapt. “Good price for you!” hoor ik in een Arabisch accent van links, en rechts zie ik een prachtige bazaar vol met lampen, kruidige geuren en ontelbaar veel prullaria. Theehuisjes vind je ook overal op de markt, en pashmina’s, servies en olielampen zijn er in overvloed. De verkopers willen je graag naar binnen lokken, maar zijn niet zo vasthoudend dat ze vervelend worden. Als je hun aanbiedingen afslaat, lachen ze je vriendelijk toe en wensen je een fijne dag.
Sidi Bou Saïd
Het prachtige stadje Sidi Bou Saïd is de doorslaggevende reden voor mij dat Tunesië een prachtig en intrigerend land is – van Romeinse ruïnes en zonnige stranden tot pittoreske dorpjes zoals deze met een turquoise blauwe zee; wat wil je nog meer?
En, voelde Tunesië eng, gevaarlijk of onveilig?
Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld in Tunesië. Het is goed om stil te staan bij de verschrikkelijk gebeurtenis van 2015, maar tegelijkertijd kijk ik ook graag vooruit. Dit Noord-Afrikaanse land heeft zoveel te bieden, voor ieder is er wel wat wils: van quad-rijden tot prachtige stranden en cultureel erfgoed. Daarnaast ben ik van mening dat er tegenwoordig eigenlijk overal wel iets kan gebeuren – ook in Europa. Nu het reisadvies is versoepeld, wilde ik zoiets als angst mij niet laten tegenhouden om een nieuwe plek te ontdekken. Want laten we eerlijk wezen; Tunesië is een magisch land.