Nog niet zo bekend als buurland Gambia, maar Senegal is minstens net zo mooi. En het heeft ook echt genoeg mogelijkheden om er een heerlijke vakantie te beleven. Je vindt er mooie stranden, woestijnen, natuurreservaten met giraffes, neushoorns en zebra’s, kleurrijke Afrikaanse markten en… het is er altijd warm. Een Senegal vakantie is ook veilig, want het is het meest stabiele land in West-Afrika en daarom in principe veilig te bereizen. De hoofdstad Dakar is vrij welvarend, maar als je daarbuiten reist kom je meer arme gebieden tegen. Reden te meer om daar de economie een boost te geven door er op vakantie te gaan!
→ Hotel tip: RIU Baobab
→ Boek via TUI een complete vakantie naar Senegal
→ Check ook eens deze Senegal aanbiedingen
Waarom op reis naar Senegal?
Senegal is een mooi land in Afrika, heerlijk voor bijvoorbeeld een winterzon vakantie. Je vindt hier alles wat je in een Afrikaans land zoekt: stranden, woestijnen, natuurreservaten met giraffes, neushoorns en zebra’s, kleurrijke Afrikaanse markten en heel vriendelijke mensen. Ook is Senegal het meest stabiele land in West-Afrika, dus je kunt er met een gerust hart naar toe. Senegal is ook niet een heel duur land om op vakantie te gaan. Overnachtingen en uiteten gaan zijn misschien wel iets duurder dan verwacht, maar nog steeds is het relatief goedkoop. Vooral ook als je bijvoorbeeld een souveniertje wil scoren!
Dit wil je niet missen tijdens je Senegal vakantie
Dakar
1. Dakar
Een megadrukke, maar o zo relaxte stad. Een stad vol gele taxi’s die niet allemaal in beste staat zijn, kleurrijke markten en gastvrije Senegalezen die trots zijn op hun land. Een groot gedeelte van de stad ligt aan de kust en daar zie je de bevolking ook veel gebruik van maken. ‘s Avonds zijn de boulevards en stranden vol met sportende Senegalezen, wat wij heel aanstekelijk vonden werken. Wat je verder wilt zien in Dakar? Onder andere:
Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte
Het was de bedoeling dat het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte een toeristische trekpleister zou worden voor heel West-Afrika. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar dat neemt niet weg dat het een indrukwekkend monument is om te bezichtigen. Het bronzend beeld van 50 meter hoog kijkt uit op de Atlantische Oceaan en staat voor onafhankelijkheid. 1 van de redenen dat het niet helemaal van de grond is gekomen in Senegal zelf, is de kritiek die er op was op de bouw. De bouw koste zo’n 15 miljoen en veel Senegalezen vinden dat dat geld beter voor de opbouw van het land had kunnen worden gebruikt. Maar, als je in Dakar bent, is het wel iets waar je even naar toe moet. Je hebt er mooi uitzicht over de stad en voor een paar euro kun je in het beeld helemaal omhoogklimmen. Let wel op dat je van tevoren afspreekt hoeveel het precies kost, zodat je niet voor verrassingen komt te staan (zoals wij).
Ga naar de markt in Dakar: Marche HLM
Hier moet je zeker heen als je in Dakar bent. Het is 1 van de grootste, vaste markten van Dakar en je vindt er vrijwel alles. Het is echt een belevenis om over de kleurrijke Afrikaanse markt te lopen. Het is er groot en je hebt verschillende ‘afdelingen’. Zo heb je bijvoorbeeld een gebouw waar je in smalle gangetjes tientallen kleermakers vindt die daar van de meest prachtige stoffen kleding maken. En dit is dan ook dé plek waar je een mooie stof kunt uitkiezen en een kledingstuk of tas op maat kan laten maken.
Mosque of the Divinity en het strand van Ouakam
Eigenlijk ligt het vissersdorpje Ouakam in Dakar zelf. Een paar huisjes en een prachtige moskee aan het strand. Het is leuk om even een rondje rond de moskee te lopen. De kans dat je erin mag is klein, wij mochten er ondanks onze lange broeken, lange mouwen en hoofddoek niet in. Wel mochten we even naar binnenspieken vanaf een afstand. Wat vooral leuk is om daarna te doen, is even doorlopen naar het vissersdorp. Het strand ligt vol met kleurrijke boten van vissers die er elke dag op uitgaan om vis te vangen. De vis wordt in de strandkeuken direct bereid en verkocht. Bijzonder om te zien!
Phare des Mamelles
Via een mooie wandeling de berg op, kom je bovenaan bij de vuurtoren. Je kunt een rondleiding krijgen in de vuurtoren, die leuk is om te doen. De vuurtoren is nog helemaal in werking en daar leggen ze tijdens de rondleiding wat over uit. En je hebt er heel mooi uitzicht over de hele stad. Bij de vuurtoren zit een heel leuk tentje met uitzicht waar je een drankje kunt doen en waar ’s avonds regelmatig leuke feestjes zijn, aan de boxen te zien. Wij waren er overdag, maar heb me laten vertellen daar dat het tijdens zonsondergang ook een perfect moment is om mooie beelden te schieten en daar een hapje te doen. Overigens zit er beneden aan de berg ook een heel leuk, westers tentje. Melo’s Patisserie aux Mamelles, waar je echt superlekkere smoothies en taartjes kunt halen.
Hoe veilig is Dakar?
Net als in vele hoofdsteden in de wereld moet je in Dakar wel een beetje waakzaam zijn. Er zijn veel zakkenrollers actief en wat meer buiten het centrum vindt er zeker ook criminaliteit plaats op straat. Laat je hier echter niet door tegen houden. Als je gewoon goed op je spullen let en net zo goed op let als wanneer je bijvoorbeeld door Parijs loopt, is het een heerlijke stad tjokvol mooie bezienswaardigheden en vooral ook veel lieve mensen.
Ile de Goree
2. Ile de Goree – het slaveneiland
Voor de kust van Dakar ligt het Ile de Goree, een must-see als je in Senegal bent. Onze eigen Michiel de Ruyter heeft er nog gevochten en het uiteindelijk moeten inleveren aan de Fransen. Van de 15e tot de 19e eeuw was het eiland de plek voor slavenhandel. Slaven uit voornamelijk Nigeria en verder Afrika in werden hier ondergebracht om verkocht te worden naar Amerika. Er is nog 1 slavenhuis overeind blijven staan wat je kunt bezoeken. Hier zaten 150-200 slaven: vaders, moeders en kinderen allemaal apart. Als ze 60 kilo waren, waren ze zwaar genoeg om de toch over de Atlantische Oceaan te maken. In een speciale kamer werden ze gevoed als ze nog niet dat gewicht had behaald. Het verhaal gaat dat er in al die eeuwen totaal zo’n 20 miljoen slaven op de boot zijn gezet vanaf Ile de Goree. Heftig en confronterend om te horen… Je kunt dit slavenhuis bezoeken voor een paar euro entree. Let wel op dat je daarna ook apart nog voor de gids moet betalen die je een rondleiding geeft. Wij wisten dat niet en kwamen aan het eind voor een verrassing te staan.
Met een ferry vanaf Dakar ben je in 20 minuten op het eiland. En eerlijk, als je op het eiland aankomt doet het op geen enkele manier denken aan de verschrikkelijke historie. De gebouwen op het eiland zijn een mix van Portugese, Franse en Engelse stijl en echt heel tof om te zien. Je hebt er veel (lees: heel veel) winkeltjes waar ze echt mooie spullen verkopen. Vooral verderop het eiland – als je de berg oploopt richting de top – vind je prachtige schilderijen, kunstwerken en kleding. De verkopers zijn wel soms heel erg opdringerig helaas. En verder is het echt een prachtig eiland om over heen te wandelen, te relaxen op het strand (al is in je badkleding zitten daar wel een beetje vreemd) en te eten bij één van de vele restaurantjes.
Somone
3. Somone
Somone is, samen met Saly, de toeristenplek van Senegal, en dat heeft ook een reden. Je vindt er blauwe zee, zandstranden en heel veel resorts in allerlei soorten en maten. Het is een plek om heerlijk te chillen. Overdags kun je verschillende excursies doen die vanuit Somone worden georganiseerd en ’s avonds kun je eten bij typisch Afrikaanse of juist Westerse restaurantjes. O, en je vindt er ook heel veel kunstenaars die sieraden, schilderijen en andere kunstontwerpen maken en verkopen. Wij sliepen in Hotel Africa Queen, echt een heerlijk resort voor een hele normale prijs. Je komt er het gemakkelijkst met een taxi vanuit Dakar, waarvandaan het ongeveer 1,5u rijden is. Niet alle taxi’s rijden zomaar zo’n eind de stad uit, dus je kunt het beste van te voren een taxi bestellen. Of de openbare bus pakken, al gaat dat wel een hele ervaring zijn! Een van de excursies die wij graag hadden willen doen, maar geen tijd voor hadden, was een klimparcours door de typische Afrikaanse Baobab bomen.
Lagune de la Somone
4. Lagune de la Somone
Vlakbij Somone, wij konden vanuit ons resort er lopend heen, ligt een lagune met mangroves en heel veel mooie vogels (waaronder pelikanen). Je kunt het via een excursie bezoeken die je resort aanbiedt of zelf een bootje met gids huren op het strand. Dat laatste deden wij (een stuk goedkoper). Een gids neemt je mee op een boottocht door de mangroves en laat je in ongeveer 1,5 uur de mooiste vogels zien. O, en waar je op de terugweg echt even moet stoppen is Paradise Rasta, een supergezellig tentje wat wordt gerund door een stel hippie Afrikanen. Je kunt er gerust een paar uur chillen op de strandbedden of bij de tafeltjes. Wij spraken met onze gids af dat hij ons na een bepaalde tijd weer ophaalde, want je kunt meestal niet teruglopen naar Somone door de waterstand. Let er trouwens wel op dat in het broedseizoen het hele gebied gesloten is.
Bandia
5. Bandia
Als je in Afrika bent, moet je op safari geweest zijn toch? Dat kan in Bandia. Het is een natuurreservaat van 35 km2, niet zo heel groot, maar groot genoeg om een paar uur doorheen te rijden en je te vermaken. Je hebt er neushoorns, zebra’s, giraffes, struisvogels, apen, krokodillen, hyena’s en heel veel soorten hert-achtigen waaronder antilopes. Toen we wegreden bleek aan de overkant van de weg een minder bekend park te liggen waar leeuwen zijn. Hadden wij geen tijd meer voor, maar natuurlijk ook wel tof om te bezoeken! Bij aankomst moet je een auto huren met gids en als je die niet kunt delen met een andere groep, kost het je qua entree zo’n 50-60 euro per persoon.
Lac Rose
6. Lac Rose
Wist je dat er in Senegal een meer is wat nog zouter is dan de Dode Zee in Israël? Wij niet, maar dat ligt dus in Senegal. Het meer is zo zout dat je er in kunt drijven! Overigens weten heel veel Senegalezen dat zelf ook niet. Onze chauffeur bracht ons eerst naar de zoutwinning, waar ze echt nog ouderwets met manden het zout uit het meer scheppen. Het meer is door het zoutpercentage roze van kleur, een heel gek gezicht. Leuk om even 10 minuten bij te staan kijken. We vroegen de chauffeur naar een restaurantje te rijden en toen bracht hij ons naar de enige plek waar restaurantjes waren. Als je door het ‘winkeldorpje’ loopt en naar links gaat, vind je aan het einde een leuk restaurantje met een strandje en omkleedhokjes. Het blijkt bij Hotel Palal te horen. Als je gedreven hebt in het meer, zitten er een paar Senegalezen die je een ‘African douche’ aanbieden. Een emmer zoet water wat echt heerlijk voelt na al dat zout op je lijf. Ze vragen daarna een kleine fooi. Echt een hele leuke plek! Ohja nog goed om te weten: Wij combineerden Lac Rose met Bandia en vonden dat prima te doen.
Lompoul Woestijn
7. Lompoul Woestijn
Dit is echt een must-see als je in Senegal op vakantie bent. Op ongeveer 3 uur rijden van Dakar ligt de Lompoul Desert. Wij sliepen bij Lompoul Desert Lodge; een tentenkamp middenin de woestijn. Wij gingen er met een taxi heen die we weer vooraf regelden. Op de grens met de woestijn komen de mensen van Lompoul Desert Lodge je ophalen met een 4×4 voor het laatste stukje. Wij boekten all-inclusive, waardoor sandboarden, kameelrijden en al het eten erbij inzat; net als lunch, diner en de volgende ochtend ontbijt. De volgende ochtend deden we nog een tocht naar het strand waar het heerlijk stil is en je alleen af en toe een paard en wagen voorbij ziet gaan. Kortom: echt een perfecte plek om een heerlijke tijd te beleven, te genieten van de mooi ingerichte tenten, typisch Senegalees eten, de zonsondergangen en de weidsheid van de woestijn.
Wat is de beste reistijd voor Senegal?
De beste reistijd voor Senegal is december t/m maart. Daarna wordt het steeds warmer en in juni t/m september is het regenseizoen. In het regenseizoen zijn de muggen ook een stuk actiever en loop je een hoger risico op bijvoorbeeld Malaria. Het is dus vooral perfect als winterzon bestemming zodat je er na een heerlijke vakantie weer helemaal tegenaan kunt.
Hoeveel uur vliegen naar Senegal?
Senegal ligt op zo’n 6,5 uur vliegen vanaf Nederland. Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Dakar. Wanneer je een complete vakantie naar Senegal boekt via bijvoorbeeld Tui of Vakantiediscounter is de vlucht ook inbegrepen.
Welke inentingen moet je hebben voor Senegal?
Voor Senegal worden een aantal vaccinaties altijd aangeraden, namelijk de vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio), de vaccinatie tegen hepatitis A en een gele koorts inenting. Deze laatste is verplicht wanneer je in de zeven dagen voordat je het land binnenkomt in een gele koorts land bent geweest, ook als je daar alleen een overstap hebt gehad. Blijf je langer dan drie maanden in Senegal dan worden de vaccinaties tegen hepatitis B, rabiës en, in sommige gevallen, tuberculose aangeraden.
Malaria komt het gehele jaar voor in Senegal. Check vooral even bij de GGD of je pillen mee moet nemen. Vaak is dat wel verstandig, ook al heb je ze alleen mee als noodbehandeling.
Verder nog handig om te weten als je een Senegal vakantie gaat plannen
Tot slot nog een paar laatste tips voor als je op vakantie wilt naar Senegal:
-
- Het is heel handig als je een woordje Frans spreekt, want de lokalbe bevolking spreekt vrijwel geen Engels.
- Hotel-tip: Lompoul Desert Lodge, Hotel Baraka in Dakar en Hotel Africa Queen
- Een complete zonvakantie naar Senegal boeken kan via TUI, dan krijg je je vlucht, hotel én zon in één prijs. Ook via Vakantiediscounter boek je een complete vakantie.
Meer lezen over Senegal?
Alles dat je wilt weten over reizen naar Senegal + 10 to do’s! Naar Senegal reizen: 5x waarom je dit echt moet doen Bucketlist: Slapen in de woestijn van Senegal! Deze plekken in Senegal wil je ooit bezoeken! Gorée: een historisch beladen eiland in SenegalMeteen een tripje plannen?
Handige links:
Vliegtickets naar Dakar Boek je complete Senegal vakantie via TUI Met D-Reizen naar Senegal De tofste hotels in Dakar Nog meer toffe Senegal deals