Sossusvlei bomen

De mooiste natuur in Namibië? 10 topplekken!

Van 4000 jaar oude dode bomen omgeven door rode zandheuvels tot mistige duinen aan de oceaan. Van door groen omgeven rivieren met krokodillen tot zoutpannen die roze kleuren van de flamingo’s. De landschappen van Namibië zijn bijna net zo divers als het land groot is. Wij zetten tien topplekken met de mooiste natuur in Namibië voor je op een rijtje.

Ontdek de mooiste natuur in Namibië

→ Tip: Vergelijk en boek hier vliegtickets naar Windhoek
→ Overnachtingstip: Okonjima Campsite (budget) of Sonop Namibia (uberdeluxe)

Sptizkoppe, natuur Namibie

1. Kalahari woestijn: droge en natte zandvlakten

Ruim 78.000.000 voetbalvelden groot en warmrood is de Kalahari woestijn. Deze enorme zandvlakte strekt zich uit over Botswana, Angola, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië. De Namibische grond ligt in het oosten van het land, tegen de grens met Botswana. Eigenlijk is de Kalahari woestijn geen ‘echte’ woestijn, maar een semi-woestijn. Er valt zoveel regen, dat een deel van het gebied het grootste deel van het jaar met groen begroeid is. Het drogere deel van de woestijn bestaat uit de rode zandduinen zoals je ze kent van foto’s in magazines. Oryxen slenteren door de stoffige valleien en stokstaartjes houden om de beurt de wacht. Het uitzicht op de duinen is nog mooier bij zonsopkomst en -ondergang, wanneer een warme gloed de kleur van de duinen versterkt.

Kalahari Woestijn Namibie Kalahari Woestijn, natuur Namibie

2. Fish River Canyon: een lange kloof

De Fish-rivier kronkelt als een slang door het droge landschap van zuidelijk Namibië. De meeste maanden van het jaar staat de rivier droog. In de vele duizenden jaren waarin de rivier wel stroomde, heeft hij een diepe kloof in het landschap gesleten. Een 160 meter lange en tot 550 meter diepe en dus behoorlijk indrukwekkende kloof die qua lengte alleen verslagen wordt door de Grand Canyon. Aan weerszijden van de kloof liggen droge, bruine bergen waaraan de effecten van erosie goed te zien zijn. Dit landschap is dor, ruig en genadeloos en voelt als een andere wereld. Je bewondert het buitenaardse landschap het best vanaf een van de uitkijkpunten. Vanaf het platform boven Hell’s Bend heb je uitzicht op een van de mooiste bochten in de kloof. Ook vanaf het Main Viewpoint en het Hiker’s Viewpoint kan je ver over dit bijzondere landschap uitkijken.

Fish River Canyon Namibie Fish River Canyon, natuur Namibie

3. Sossusvlei: immense rode duinen

Dode bomen op een gelige zoutvlakte omgeven door felrode zandduinen. Je brein vormt daar waarschijnlijk een plaatje van het iconische landschap van de Deadvlei bij. Waarschijnlijk zijn er geen enkele dode bomen beroemder dan deze 5000 jaar oude rakkers. De Deadvlei en de nabijgelegen Sossusvlei liggen naast elkaar in de Namibwoestijn. Hier slenter je met zand in je schoenen over enorme rode duinen, waarvan sommigen bij de hoogste ter wereld horen. Voor weids uitzicht beklim je Dune 45, die makkelijk te beklimmen is in vergelijking met de hogere Big Daddy-duin. Vanaf deze Big Daddy kijk je uit op de zoutpan met zwarte, dode bomen. Ook de duinen van deze valleien zijn op hun mooist bij laagstaande zon, als het contrast tussen licht en donker de scherpe lijnen in het zand benadrukt. De toegangswegen zijn voor zonsopkomst gesloten, dus je kan beter een nacht in Sesriem binnen de grenzen van het park doorbrengen.

→ Lees ook: De Sossusvlei in Namibië, hier moet je ooit heen en zo plan je dat!
→ Overnachtingstip: Namib Desert Lodge

Sossusvlei, natuur Namibie Sossusvlei Namibie Sossusvlei bomen

4. Damaraland: woestijnolifanten en hun gezelschap

In Damaraland, een regio in het noordoosten van Namibië, wonen bijna geen mensen. Het is dan ook de natuur die het voor het zeggen heeft in dit 48.000 km² grote woestijngebied. De dieren die hier leven, moeten goed met extreme droogte en hitte om kunnen gaan. De neushoorns, leeuwen en woestijnolifanten die hier leven, zijn daar experts in. Alleen hier kan je in Namibië de woestijnolifant spotten. Ga met een gids in een jeep op ontdekkingstocht, of maak onder begeleiding een e-bike safari. Verspreid over de woestijn liggen granieten bergen, schaarse waterpunten (wildlife hotspots!) en versteende boomstammen. De bomen van Khorixas zijn mogelijk al 260 miljoen jaar oud. Meer geschiedenis ontdek je in Twyfelfontein, waar vroegere bewoners 5000 jaar geleden kunst in de rotsen kerfden. De duizenden tekeningen beelden onder meer wilde dieren uit.

5. Spitzkoppe: de ‘Matterhorn van Namibië’

Als je over stoffige wegen door Damaraland rijdt en een bijna driehoekige berg ziet liggen, weet je dat je oog in oog staat met de spitse Spitzkoppe, ook wel de ‘Matterhorn’ van Namibië genoemd. Deze 1.728 meter hoge berg is net als zijn buurbergen oranjerood gekleurd. De imposante berg ligt hier al 700 miljoen jaar lang. Ook de vroegere generaties van de San-stam voelden zich aangetrokken door de berg en maakten rotstekeningen op haar wanden. Je bewondert deze tekeningen onder begeleiding van een gids, die je meteen ook een geschiedenislesje geeft. Ook niet te missen als je bij de Spitzkoppe bent; de Rock Arch, een natuurlijke boog in de rotsen. Logeer een nachtje op de camping om de Melkweg boven de bergen te spotten.

→ Lees ook: Spitzkoppe: Hier wil je hiken & kamperen in Namibie!

Sptizkoppe Namibie, landschap Sptizkoppe in NamibieSptizkoppe oranje rotsen

6. Waterberg Plateau: een oase van groen

In het noorden van Namibië wacht je een uitgestrekt groen plateau. Het Waterberg Plateau National Park bestaat uit een begroeid rotsplateau met minstens zo groen omliggend landschap. Rode rotskliffen steken tot 200 meter boven de bomen en struiken uit. Dat zorgde er eeuwenlang voor dat dieren op het plateau weinig te maken kregen met stropers. Natuurbeschermers zetten er daarom ook bedreigde diersoorten uit. Zo scharrelen de zwarte en witte neushoorn door het weelderige groen. Koop een vergunning om zelf over de wandelpaden over het plateau te lopen. Vergeet je vogelgids niet mee te nemen, want je kan hier ook nog 200 vogelsoorten spotten.

7. Bwabwata National Park: wildpark in de Caprivistrook

De relatief waterrijke strook land tussen het noorden van Botswana en het zuiden van Angola en Zambia heet de Caprivistrook. In dit natste deel van Namibië spot je andere diersoorten dan in de rest van het land. Er liggen meerdere wildparken, waarvan het Bwabwata National Park een van de mooiste is. Hoewel de dieren hier 6.200 km² de ruimte hebben, kan je ze toch relatief makkelijk spotten. Doordat er zoveel verschillende landschappen zijn – rivieren, moerassen, bossen en savannes – leven er vele verschillende diersoorten. Hier kan je makkelijk kuddes olifanten spotten. Voor luipaarden en leeuwen moet je wat meer geluk hebben en nijlpaarden spot je het makkelijkst in drogere perioden.

Capivristrook Namibie Capivristrook, natuur Namibie natuur Namibie, Capivristrook

8. Epupa Falls: do go chasing waterfalls

Rijdend door droog en ruig landschap, kan je je moeilijk voorstellen dat er een ruisende waterval aan het eind van je route ligt. Rijd je eenmaal in het groen, dan ben je er bijna. Op de grens met Angola liggen de Epupa Falls watervallen. Over meerdere watervallen stroomt de Kunene-rivier hier zestig meter omlaag. Vooral in april en mei, als de rivier op haar grootst is, ruist het water hier wild naar beneden. De hoogste vrije val is 37 meter hoog en veroorzaakt flink wat nevel. De watervallen zijn hier de hoofdbezienswaardigheid, maar in de groene omgeving is ook genoeg te zien. Maak bijvoorbeeld een bootexcursie om otters en krokodillen te spotten, of wandel tussen de palmen en baobabs op zoek naar kleurrijke vogels.

9. Skeleton Coast: onherbergzame kust

Naast woestijn, watervallen, moerassen en groene plateaus heeft Namibië nog een fotogeniek landschap. De Skeleton Coast ligt aan de Atlantische Oceaan in het noordwesten van Namibië. De golven klotsen hier op een smalle strook strand, waaraan hoge zandduinen liggen die tot ver in het binnenland doorlopen. Dit deel van de kust staat bekend om de mist die vanaf de oceaan tegen en over de duinen trekt. Dat zorgt voor een lekker mysterieus sfeertje, zeker in combinatie met de vele eeuwenoude scheepswrakken die hier tegen de kust liggen. Hoewel de duinen richting het binnenland steeds onherbergzamer worden, leven nabij de zee zoutlievende planten, insecten en reptielen. Boven het water zweven zeevogels en in het water dobberen zeehonden en zeeleeuwen.

10. Etosha National Park: wildlife walhalla

In het noorden van Namibië ligt een 4.731km² grote zoutpan. Het Etosha National Park is het grootste beschermde natuurgebied van het land en een fantastische plek voor een wildlife safari. Je kan er namelijk zelfstandig rondrijden in je huurauto en van achter het stuur giraffen, zebra’s, struisvogels, leeuwen en andere grote en kleine zoogdieren spotten. In de droge zomermaanden verzamelen de dieren zich bij de schaarse waterpunten, waar jij ze makkelijk kan spotten. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent, sta je misschien oog in oog met een zwarte neushoorn of luipaard. Vergeet niet ook omhoog te kijken, want er fladderen vogels in vele kleuren en maten.

→ Lees ook: Etosha National Park, de plek om wildlife te spotten in Namibie

Etosha NamibieEtosha, natuur Namibie Etosha Nationaal Park

Plan je reis naar Namibië

Wil je zelf de natuur in Namibië ontdekken en ook andere bestemmingen in het land zien? Check onze ultieme route voor een Namibië rondreis. Daarin vind je ook alle informatie over de beste manier om er heen te vliegen, de mooiste plekken om te overnachten en andere handige tips zoals het huren van een auto. Je kan hier ook alvast je eigen reis samenstellen:

Overnachten in de natuur in Namibië doe je op Okonjima Campsite

Tussen hoofdstad Windhoek en het Etosha National Park ligt de Okonjima Campsite. Hier overnacht je tussen acaciabomen midden in de natuur. Je kiest er uit vier unieke accommodaties die een soort luxe uitvoeringen van safaritenten zijn. Je hoeft geen eigen kampeermiddel mee te nemen en je hebt een privédouche en -toilet. Vanuit je luie stoel spot je vogels en met een gids van het park kan je op zoek naar cheetah’s of een nachtsafari maken. Hier beleef je de perfecte combinatie van ontspanning en inspanning, met op warme dagen verkoeling in het zwembad dat je met de gasten van drie andere accommodaties deelt.

Tip: Kies ook voor een nachtje in Sonop

Een van de mooiste tentenkampen van het land is Sonop Namibia. Dit bijzondere kamp biedt luxe (lees: uberdeluxe) glamping tenten helemaal in stijl van de chique jaren ’20. Sonop Namibia maakt deel uit van Zannier Hotels, die ook andere prachtige accommodaties hebben, zoals de Omaanda Lodge vlakbij Windhoek.

→ Meer weten? Check: Sonop: Misschien wel de allermooiste plek om te overnachten in Namibië

Sonop namibie tent

Alleen al vanwege de natuur in Namibië is het een land dat bij iedere reiziger op de bucketlist zou moeten staan. Ben jij er al geweest en heb je nog aanvullende tips? Laat ze hieronder weten in een comment!

→ Bekijk hier alle artikelen over Namibië

 

* Alle foto’s zijn gemaakt door Yves Banza