Marokko is een land dat enorm veel te bieden heeft. De landschappen zijn geweldig, de mensen ontzettend vriendelijk en werkelijk álles, van de gebouwen tot het servies, is ontzettend esthetisch. In zo’n divers en prachtig land is het daarom ook moeilijk kiezen wat de ideale route is om binnen een korte tijd alle hoogtepunten mee te pakken. Maar we’ve got you covered! We delen hieronder de perfecte roadtrip route door Marokko voor van 2 weken (wij zijn zelf twaalf dagen op pad geweest, maar dit is echt makkelijk te verlengen met twee dagen voor wie meer tijd heeft), waarbij je vliegt op Marrakech en een ronde maakt door allerlei plekken en steden die dit land zo mooi maken.
Roadtrip Marokko 2 weken
→ Tip: Wil je onze route precies volgen? Klik hier voor onze stops in Google Maps
→ Hotel tips: Riad Chay & Boutique, Riad Dar Bab Todra en Cedre d’Argent
Dag 1-3: Ontdek de magische drukte van Marrakech
Marrakech is niet, zoals sommigen denken, de hoofdstad van Marokko (dat is Rabat), maar de stad speelt zeker een belangrijke historische en culturele rol. Je kunt hier veel parels van het land bekijken, van prachtige riads (een traditioneel huis of paleis met een binnenplaats), tot het Djemaa el Fna plein dat ’s avonds verandert in een plek vol entertainment dat tot UNESCO cultureel erfgoed is uitgeroepen. We tipten al eerder de belangrijkste bezienswaardigheden van Marrakech, er is zeker genoeg te zien om de eerste twee nachten van je rondreis hier te verblijven!
Lekker eten: we tipten elders nog meer dingen om te doen, plekken om te lunchen, en de beste riads, maar we willen hier nog even twee heerlijke restaurants aan toevoegen:
- Sahbi Sahbi – al eerder besproken door ons, Sahbi Sahbi is een authentiek restaurant met lokale gerechten in een modern jasje, en bonus, wordt volledig gerund door vrouwen!
- Naranj – met een heerlijk zwoel dakterras en een fijne kaart, kun je ook bij dit Libanese restaurant goed terecht voor zowel lunch en diner.
Dag 3-4: Ouarzazate & Aït-Ben-Haddou
Na de stad te hebben verkend in Marrakech is het tijd om te genieten van alle prachtige natuur die Marokko te bieden heeft, niet in de laatste plaats de Sahara woestijn. Wij trokken naar Ouarzazate, een stadje dat bekend is als uitvalsbasis voor de filmindustrie. Onderweg naar Ouarzazate is het zeker aan te bevelen te stoppen bij Aït-Ben-Haddou, een kasbah, oftewel een kasteel of ommuurde nederzetting, die je kunt kennen van films en series als Gladiator, The Mummy en Game of Thrones.
- Overnachting in Ouarzazate: wij overnachtten in Riad Chay & Boutique, een riad met wederom een mooi dakterras en uitzicht over de omgeving, ruime kamers en vriendelijk personeel.
Dag 4-5: Trek de woestijn in en overnacht met de nomaden
In Ouarzazate lieten ons de volgende dag oppikken door een reisorganisatie waarna een privéchauffeur ons langs veel highlights in de omgeving bracht en uiteindelijk naar een overnachting in een Nomadenkamp. Zo zagen we de lokale keramiekbakkers en sieradenmakers, en nog een kasbah van binnen inclusief de weelderige palmentuinen. De overnachting in het nomadenkamp ging ook gepaard met een ritje op een kameel, en een optreden bij het kampvuur van de nomaden waarbij we naar de spectaculaire sterrenhemel konden kijken.
- Reisorganisatie woestijntrip: let goed op waar je je woestijntour boekt, veel aanbod op Tripadvisor is goedkoop maar volgens recensies niet erg goed (er zijn bijvoorbeeld kampen direct aan de autoweg waarbij je niet echt in ‘in de woestijn’ bent). Wij boekten bij Reis Door Marokko, een Nederlandse organisatie die onze volledige tour van twee dagen helemaal verzorgde.
Dag 5-7: (eventueel 1-2 extra dagen): Hiken in het Atlasgebergte
Voor weer een volledig ander, maar niet minder mooi landschap kun je na het uitstapje in de woestijn terugrijden het Atlasgebergte in, in ons geval naar Tinghir, vlakbij de Todghakloof. Vanuit hier zijn er allerlei plekken in de natuur makkelijk te bereiken, zoals de Dades vallei en de Ouzoud watervallen. Wij kozen er uiteindelijk voor om een rondwandeling van een middag te doen in de Todghakloof. Je kunt deze hike vinden op Maps.me (een app die ook offline je route geeft), met startcoördinaten 31.589090, -5.5968. Bij deze hike klim je eerst een stuk omhoog en kun je op ongeveer de helft voor een paar dirham een kopje thee drinken met de nomaden. Tip: als je eenmaal beneden bent is het nog een stukje terug naar de beginplek van de route. Je kun dan op een lokale buslijn stappen die je een flink eind in die richting brengt. Na het verkennen van de kloof en twee overnachtingen kun je doortrekken naar het noorden, maar als je meer dan twaalf dagen hebt en meer natuur aan je trip wil toevoegen, kun je overwegen hier langer te blijven en meer van de plekken die we hiervoor noemden te bezoeken.
- Overnachten in Tinghir: Wij overnachtten in de prachtige Riad Dar Bab Todra, aan de rand van de stad met een fijn zwembad en een gezellige bar en restaurant
Dag 7-9: Proef van cultuur in Fez en van de wijn van Mèknes
Na het verblijf in het Atlasgebergte reden wij een dag flink door om aan te belanden in Fez, waar we twee nachten verbleven. Fez is een belangrijke stad in Marokko en is ook meermaals de hoofdstad geweest, en je vindt haar rijke historie nu nog terug in de doolhofachtige straatjes waar je makkelijk verdwaalt. Als Google Maps je in de steek laat kun je altijd één van de op straat spelende kinderen de weg vragen, maar weet wel dat deze dan een kleine fooi verwachten. Ons eerder overzicht van bezienswaardigheden vind je hier, en we hebben hier, na deze trip, nog het volgende aan toe te voegen:
- Duik de historie in met een stadswandeling: wij wilden ons even flink onderdompelen in de historie van deze stad en gingen dus op een 3 uur durende stadswandeling met Guru walk. Je betaalt naar eigen inzicht, en wij hebben echt enorm vele gezien en geleerd op deze wandeling!
- Winkelen in Fez: Fez heeft in de souk en daarbuiten een groot aanbod aan leuke souvenirs, maar vooral de lederwaren zijn als specialiteit van Fez van hoge kwaliteit. Vergeet niet om af te dingen! Als je hier niet van houdt, zoek dan een winkelcentrum op met vaste prijzen.
- Ondek de smaken van Marokko met een food tour: Marokko staat ook bekend om het lekkere eten, dus je kunt je zowel in Marrakech als Fez ook laten rondleiden langs allerlei verschillende kraampjes in de Souks (markten) en restaurants. Op de gebruikelijke platforms vind je veel aanbod.
- Ga wijnproeven in Mèknes: Fez ligt vlak bij de heuvels van Mèknes, het belangrijkste wijngebied van Marokko. De wijntraditie is door de Fransen naar Marokko gebracht toen het land hun protectoraat was, dus je vindt hier veel wijnen in de Franse stijl voor een zacht prijsje. Wij bezochten Villa Voulibilia, een van de grootste en bekendste wijnhuizen, en deden hier een heerlijke proeverij met hapjes.
- Dineren & Spa: wij waren erg te spreken over het luxe hotel Palais Amani, waar we meerdere keren gegeten hebben in de prachtige binnentuin en waar je cocktails kunt drinken op het dakterras. Daarnaast heeft dit hotel een heerlijke spa, waar wij een massage en een hamamervaring boekten (je wordt van top tot teen gescrubd en ingeoliëd). Echt een aanrader!
- Overnachten in Fez: Wij verbleven in Cedre d’Argent, een eeuwenoude riad met middeleeuws aandoende kamers. Voor een echte historische sfeer boek je hier je overnachtingen.
Dag 9-10: Laat je verrassen door de blauwe stad, Chefchaouen
Met paar uur rijden van Fez kun je vervolgens doortrekken naar Chefchaouen, een van de meest colour cordinated steden waar wij ooit geweest zijn. Vrijwel alle gebouwen in de oude medina (binnenstad) zijn geschilderd in een mooi helder blauw. Niemand weet precies waarom het stadje helemaal blauw is geworden sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw, maar er zijn verschillende theorieën – van een ode aan de Joodse gemeenschap tot het afweren van muggen. Hoe dan ook zijn de blauwe gevels een prachtig gezicht op foto’s. Hier door de medina lopen is al een activiteit op zich, maar voor wie nog iets actievers wil doen kan naar de Spaanse moskee hiken voor een mooi uitzicht over de blauwe stad.
- Eten in Chefcaouen: als je even klaar bent met de tajins (stoofpotjes onder karakteristiek kegelvormig keramiek), kun je terecht bij Café Clock, een keten die je ook in Marrakech vindt. Wij namen hier onder andere de kamelenburger, een fijne fastfood afwisseling.
- Overnachten in Chefchaouen: wij overnachtten in het net geopende en insta-waardig ingerichte Casa Amina, waar je niet alleen van alle gemakken maar ook van prachtige kleurenschema’s voorzien bent.
Dag 10-12 (eventueel 1 extra dag in Casablanca): Uitwaaien en paardrijden in Essaouira
Voor het laatste deel van onze trip pakten wij nog een flinke reisdag en reden we gedurende een dag naar het zuiden naar de kustplaats Essaouira. Wie deze reis in tweeën wil splitsen, kan hiertussen een overnachting in Casablanca inlassen, waarvoor wij eerder tips gaven. Essaouira, weer een filmlocatie van Game of Thrones, heeft weer een hele eigen uitstraling, waar opvallend veel meer toeristen (vooral Fransen) en Europese stijl restaurants te vinden zijn. Daarnaast was de badplaats ooit een bakermat van de hippiecultuur en vond je er sterren als Jimi Hendrix en The Beatles, en de relaxte surferssfeer is dan ook nog steeds aanwezig. Je kunt hier absoluut golfsurfen, maar wij gingen zelf voor een paardrijrit over het strand bij zonsondergang, met de stallen van Cheval Essaouira. Daarnaast is Essaouira de laatste kans op onze rondreis om souvenirs te kopen. Wij sloegen er nog even veel van het mooie Marokkaanse keramiek in, maar ook voor leren tassen, stoffen en kleding ben je hier nog aan het juiste adres.
- Eten in Essaouira: in Essaouira is het waarschijnlijker dan in de rest van Marokko dat je een goeie wijnkaart treft, omdat deze stad relatief veel toerisme kent. Ook is de stad een uitstekende plek om van vis en zeevruchten te genieten of om af te wijken van de standaard Marokkaanse keuken. Wij aten onder andere heerlijk Frans bij La Clé de Voûte, en op onze laatste avond genoten we van een bijzondere maaltijd in een wat hoger segment, bij Umia.
- Overnachten in Essaouira: wij kozen een hotel een stukje buiten de stad: Libert’Art is een prachtige boerderij met zwembad, op een kwartiertje rijden. Het hotel wordt gerund door een Portugees Guatemalaans echtpaar en is een heerlijke plek om ’s avonds bij het zwembad te zitten en van de sterrenhemel te genieten.
- Wijn bij Essaouira: Ook in de buurt van Essaouira vind je nog een beperkt aanbod aan wijnboeren. Wij genoten van een uitgebreide lunch met wijnarrangement op het terras van Val d’Argan. De wijn en uitleg zijn nog niet van het niveau zoals je dat in Europa vindt, maar de lunch is heerlijk en de sfeer in de tuin van de boerderij is enorm ontspannen.
Wat je verder moet weten over Marokko als je hier 2 weken op roadtrip gaat
Tot slot nog een paar praktische tips voor als je een roadtrip door Marokko gaat maken van 2 weken:
Reistijden – je wil naar Marokko om te ontsnappen aan de Nederlandse kou en regen, maar wil vermijden dat je daar in de verzengende hitte terecht komt. Wij reisden zelf eind februari/begin maart, dan is het in Marrakech perfect weer, maar in het gebergte en aan de kust nog wat koud. De beste maanden zijn maart-mei en september-november.
Dress code – Marokko is een islamitisch land waarbij over het algemeen geldt dat het naar het noorden toe steeds religieuzer wordt. Denk vooral als vrouw bij het inpakken van je koffer na over het meenemen van broeken en rokken over de knie en shirts die je schouders bedekken, dat wordt met name in de steden in het noorden gewaardeerd. Denk daarnaast na over wanneer in het jaar je wil reizen, en wanneer Ramandan valt. Wij vonden het juist bzijonder om deels tijdens Ramadan te reizen maar het betekent wel dat restaurants soms overdag gesloten zijn, je beter niet te veel eet in het zicht en alcohol moeilijker verkrijgbaar is.
Vervoer – de wegen in Marokko zijn de laatste jaren flink opgeknapt dus wij kwamen moeiteloos het land door met een gehuurde auto. Dit voelde ook in ons gezelschap zonder mannen veilig, mensen komen soms op je af maar dit is meestal echt bedoeld om te helpen of gastvrij te zijn. Voor vervoer binnen de steden maakten wij gebruik van de apps Careem en Indrive, deze werken zoals Uber, waarbij je in plaats van een vaste prijs kunt bieden wat een rit je waard is.
Meer lezen?
Wat te doen in Fez? 9 ultieme tips voor je stedentrip Rondreis Marokko 8 dagen: tips voor een ultieme route Must do’s in Essaouira, hét vissersstadje van Marokko Taghazout: dit wil je doen in dit ultieme surfdorpje aan de Atlantische kustMeteen een tripje plannen?
Handige links:
Vliegtickets deals naar Marokko TUI deals Marokko De tofste hotels op je route door Marokko Op reis door Marokko met Travelbase
Dit artikel is geschreven door Puk van Rees, zij ging zelf op reis naar Marokko en deed deze route!