Een bezoek aan Ethiopië is echt een avontuur, het land is een smeltkroes van verschillende culturen en is rijk aan een enorme historie. In tegenstelling tot buurland Kenia kom je hier niet voor wildlife (er zijn wel een aantal mooie natuurgebieden met vogels en bavianen, maar verwacht geen safari), daarnaast heeft Ethiopië ook geen strand dus je komt hier echt voor de mensen en de cultuur. Reizen door Ethiopië is intensief en vereist enige planning en flexibiliteit, maar het is zeker de moeite waard!
Op reis naar Ethiopie
→ Reisorganisaties waarmee je naar Ethiopië kan: KoningAap, Sawadee of Shoestring
Ethiopië kun je ruwweg opdelen in 2 delen: Noord-Ethiopië en Zuid-Ethiopië. Het noorden heeft een rijke Christelijke historie en kenmerkt zich door vele imposante kloosters en kerken. Het zuiden is een aaneenschakeling van verschillende stammen en culturen, waaronder mensen met een schotel door de lip. Wij hebben gekozen voor Noord-Ethiopië omdat een trip naar het zuiden veel duurder is, dit kun je enkel in georganiseerd verband doen en persoonlijk vinden wij het een beetje raar om als westerling naar stammen te gaan kijken. Wij hebben in onze beperkte tijd, lang niet alles van Ethiopië gezien maar ik kan je wel vertellen wat ik wel heb gezien en mijn tips delen!
1. Koffiedrinken in Addis Ababa
Als je net als ik meer cafeïne dan bloed door je aderen hebt lopen dan waan je je in de 7e hemel in Ethiopië. Ethiopië is het land van de koffie en het verhaal gaat dat een geitenhoeder Kaldi in de 6e eeuw de koffie hier heeft ontdekt. Of dit nou wel of niet waar is, de koffie is hier waanzinnig en enorm goedkoop (tussen de 15 en 50c voor een bakje). Mijn dagen in Addis Ababa heb ik stuiterend van de cafeïne doorgebracht en veel meer is er ook niet te doen in Addis dus die goede koffie kwam goed uit.
In Ethiopië wordt koffie op twee verschillende manieren gezet. Traditioneel wordt de koffie geroosterd, gemalen met een vijzel en vervolgens in een kleipot op hete kolen gezet, waardoor je een hele sterke, stroperige koffie krijgt. Dit is vergelijkbaar met een Italiaanse espresso-pot. De andere manier is uit een echte koffiemachine zoals wij die uit cafés kennen. Ethiopië is nooit gekoloniseerd geweest maar, Italië heeft het geprobeerd en destijds een duidelijke invloed achtergelaten. Voor de beste koffie in Addis ga je naar Tomoca, bestel daar vooral een espresso macchiato en je kunt er weer even tegenaan.
2. Bijkomen in Bahir Dar
Bahir Dar ligt aan het grote Tanameer. In het stadje hangt een hele relaxte sfeer. Onze favoriete plek aan het meer was een cafeetje met bankjes buiten (Mango Park) waar de lokale bevolking in grote getale komt om een biertje te drinken.
Een georganiseerde tour brengt je met een bootje naar de vele kloosters die er rondom en op eilandjes in dit meer zitten. Deze kloosters zijn vaak eeuwenoud en bijzonder mooi versierd met fresco’s aan de binnenkant. Extra leuk is het om te zien dat de afgebeelde heiligen licht getint zijn en een afro hebben.
Tip: lees je van te voren wel even in welke kloosters je moet zien (staat duidelijk beschreven in de reisgidsen). Ze lijken nogal op elkaar en als je er 2 of 3 ziet is dat voldoende en je moet voor elk klooster entree betalen. Je kunt naast de kloosters tevens in Bahir Dar de Blue Nile watervallen bezoeken, wij hebben dit niet gedaan omdat het buiten het regenseizoen was en de watervallen dan niet zo imposant zijn (de verkoper vertelt natuurlijk iets anders!). Vraag wel even aan je bootbestuurder of hij op zoek wil gaan naar nijlpaarden, wij hadden namelijk geluk!
3. Gondar
Wij vonden Gondar leuk, maar niet fan-tas-tisch. Het dorpje zelf stelt niet zo heel veel voor. Je kunt er een Portugees kasteel bezoeken, uiteraard is het wel grappig om in Afrika opeens een Portugees kasteel tegen te komen, maar de prijs is nogal hoog voor wat het voorstelt. Net buiten het dorpje vind je wederom een geheel beschilderd kerkje, deze is dan wel de moeite waard en heeft door het beperkte lichtinval echt een mystieke sfeer. Gondar zit vaak op de route naar ofwel Aksum in het noorden ofwel Lalibela, maar echt lang hoef je er niet te blijven.
4. Waanzinnig mooi Lalibela
Nog niet kerken-moe? Ga dan zeker naar Lalibela. Of laat ik het zo zeggen, Lalibela moet sowieso op je lijstje staan. Het karakter van deze kerken is heel anders dan in Bahir Dar en Gondar. Ze staan niet voor niets op de werelderfgoed lijst van Unesco.
Wij vonden Lalibela waanzinnig mooi. Het gebied bestaat uit 11 kerken die uit rotsen zijn gehakt. Sommige van deze kerken staan onder een foeilelijke overkapping ter bescherming van de weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze fotografisch niet zo charmant maar, in het echt zijn ze nog steeds enorm imposant om te bezoeken. De mooiste en bekendste is de 13e eeuwse Bet Giyorgis die is uitgehakt in een kruisvorm, deze is niet overdekt en maakt op ons ook een grote indruk. Via allemaal kruipdoor en sluipdoor gangen en tunnels kun je alle kerken bereiken, waardoor je de hele dag als een soort berggeit aan het klauteren bent, de diehard kerkgangers en priesters doen dit gewoon op hun blote voeten.
Wat wij zo bijzonder vonden is dat deze uitgehakte rotskerken nog echt in gebruik zijn. In tegenstelling tot andere grote namen op de erfgoedlijst, een Acropolis bijvoorbeeld, kun je hier nog echt zien en meemaken wat deze gebouwen betekenen. De tip hiervoor is om vroeg in de ochtend te gaan. Dan heb je de meeste kans om net zoals ik een aantal prachtige priesters tegen het lijf te lopen. In de namiddag gaan alle toeristenbussen namelijk om de zonsondergang te zien, ook heel mooi, maar het mist wel de mystieke sfeer.
Besef wel goed dat zo’n plaats als Lalibela helemaal is gebouwd rondom deze kerken. Het plaatsje zelf stelt niets voor, heeft weinig sfeer en is enkel in dienst van het toerisme. Je komt hier dus echt voor het erfgoed en als je daar van houdt dan is het zeker de moeite waard.
5. Een mix van Marokko, India en Ethiopië: Harar
Harar is een beetje een vreemde eend in de bijt. Wij wilden wat afwisseling in al die Christelijke cultuur en besloten naar Harar te gaan. Dit stadje, ook op de Unesco lijst trouwens, is Islamitisch en met ruim 360 steegjes en een honderdtal moskeeën op 1 km2 binnen de stadsmuren, kun je wel zeggen dat de sfeer er heel anders is.
Voor mij was Harar een kruising tussen Fes in Marokko, Jodhpur in India en Ethiopië. Ik vond de mensen hier misschien iets afstandelijker in vergelijking met de rest van het land, maar ik vond het stadje zelf, met de gekleurde muren, rommel en alle hectiek echt heel bijzonder en sfeervol. De overdekte kruidenmarkt deed me vermoeden hoe de souks in Fes er vroeger waarschijnlijk uit hebben gezien. Een bezoekje aan deze markt gaat bijna altijd gepaard met flink wat niezen of traanogen van alle pepers die daar liggen.
Op zondag of maandag kun je vanuit Harar de bus naar Babille nemen, daar is een grote veemarkt en komen verkopers van heinde en verre met hun koeien, schapen, ezels en kamelen om die van de hand te doen. In buurland Somalië moet je namelijk als bruidegom in veel gevallen nog steeds met een kudde kamelen aankomen.
Overige tips en weetjes voor als je op reis naar Ethiopie gaat
Nog een paar handige tips voor als je op reis naar Ethiopie gaat:
Beste reistijd Ethiopië: In de zomermaanden is het er regenseizoen, het zuiden is hierdoor nauwelijks begaanbaar.
Kalender in Ethiopië: Ze hebben er een andere kalender (13 maanden) en ze gebruiken een andere tijdsindeling qua uren.
Licht: Neem een zaklamp mee, ’s avonds is straatverlichting schaars!
Binnenlandse vluchten: Als je de optie hebt om met Ethiopian Airlines te vliegen, kies voor die optie. Het geeft je 60% korting op binnenlandse vluchten en dat kan heel erg handig zijn.
Busreizen: Busreizen zijn lang en omslachtig, binnenlandse vluchten zijn beter geregeld. Wij hebben maar 1 binnenlandse vlucht gemaakt, omdat we die deal van Ethiopian Airlines niet wisten en hebben daardoor 3 hele lange busritten afgelegd. Dit zouden we nu anders doen!
Reisgids-tip: Bradt travel guides vonden wij deze keer stiekem beter dan de Lonely Planet.
Reisadvies Etiohpië: Wij vonden mensen altijd erg vriendelijk (op de occasional rotte appel na), we zijn niet lastig gevallen en we hebben ons niet onveilig gevoeld. Echter, hebben we wel andere verhalen gehoord van mensen die waren bekogeld met stenen door kinderen of echt waren lastig gevallen. Ethiopië staat er daarnaast om bekend dat het een land is waar ze graag je zakken leeghalen. Wees voorbereid en ben je bewust van je positie als “rijke” westerse, maar panisch worden hoeft niet. Sta open voor ontmoetingen en dan zal je zien dat Ethiopië een bijzonder, mooi en gastvrij land is.
Reis naar Ethiopie met: KoningAap, Sawadee of Shoestring
Meer lezen over bijzondere bestemmingen als Ethiopie
Lees ook: