Wintersport. You hate it or love you it. Tot mijn grote vreugde mag ik drie dagen snowboarden om het gebied “Montafon” in Oostenrijk te ontdekken. Montafon ligt in de zuidelijke deelstaat Vorarlberg. Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan Tirol en in het zuiden aan Zwitserland. Vanuit Nederland kun je hier makkelijk met de auto komen.
De verse sneeuw in bij skigebied Silvretta Montafon
Met acht uurtjes rijden kwam ik aan bij het luxe Verwall appartement in het dorpje Tschagguns. Ik moest even oefenen om het correct uit te kunnen spreken. Nog diezelfde middag glij, rutsj en val ik af en toe naar beneden op de pistes van Silvretta Montafon. Deze berg heeft de meeste afdalingen; 141 kilometer in totaal. Als beginnend snowboarder werd ik hier erg vrolijk van. Er lag verse sneeuw, er zijn genoeg blauwe pistes en zo af en toe werd ik uitgedaagd met een rode afdaling. Het is niet druk en ik kom gelukkig geen lastige sleepliften tegen. De zon scheen volop. Kortom, het was geweldig!
Het kleinere skigebied Gargellen
De volgende dag daal ik af bij een kleiner gebied ‘Gargellen’. Even was ik bang dat ik te snel uitgekeken zou zijn, maar als het bijna vier uur is en de liften sluiten, heb ik uiteindelijk niet eens alle pistes gehad. Onderweg kom ik andere activiteiten tegen. Je kunt hier bijvoorbeeld ook aansluiten bij ski tours of leren stunten op je snowboard. Dit sla ik nog maar even over. Snel duik ik mijn favoriete après-ski bar “Urmonti” in. Deze ligt in het dal bij de Hochjochbahn. Met een sterke Jägertee warm ik mijn handen op en raken mijn spieren lekker ontspannen. Tegen tienen rol ik de kroeg uit na een mooi feestje met de vele Duitsers.
Op cursus bij de “Safety Lawine Check”
Gebi staat al 25 jaar klaar om levens te redden bij lawine’s. In drie uur tijd krijg ik de hoognodige oefeningen om binnen 15 minuten iemands leven te kunnen redden die onder een lawine terecht is gekomen. Dit jaar is er niemand gewond geraakt, vertelde Gebi. Maar vorig jaar zijn er toch twee doden gevallen in Montafon. Ik vraag aan Gebi hoe het voelt als hij niet op tijd bij een skiër kan komen. Hij legt uit: “Het hoort bij mijn vak. Wij Oostenrijkers zijn gewend aan het leven op de berg. Het gevaar zal altijd op de loer liggen. Vergelijk het maar met auto rijden, dan kun je ook elk moment een ongeluk krijgen”.
Wat moet je doen wanneer je in een lawine verzeilt raakt in Montafon
Als eerste leerde ik hoe een sneeuwpieper werkt. Als je op pad gaat, stel je de zender in op ‘search’, zodat je gevonden kan worden. Vervolgens leer ik hoe je moet navigeren als je iemand gaat zoeken in een lawine. Er bestaan verschillende soorten piepers met veel of weinig functies. Gebi legt uit dat een simpele pieper voldoende is als je zelf gaat skieën. Voor hulpverleners zijn uitgebreidere piepers noodzakelijk.
Hoe ontstaat een lawine?
In het kantoor warmen we even op en leren we alles over het lezen van lawine- en weerberichten. Direct daarna gaan we de piste op en passen we ons net ingestudeerde stof toe. Bij drie sterke mannen uit onze groep loopt het zweet op hun rug. Ze moeten een gat graven van twee meter diep, terwijl de zon vanuit de sneeuw weerkaatst op hun gezicht. Na eindeloos graven is de grond net te zien. Gebi vertelt over alle sneeuwlagen en we creëren ook een ‘mini-lawine’. Ik raakte toch best geïmponeerd van de druk die sneeuw kan uitoefenen. Twee kubieke meter kan al zo zwaar wegen als een gemiddelde auto.
Een race tegen de klok
Ten slotte worden we in tweetallen verdeeld en verstoppen we onze tassen met de piepers erin. Het wordt een leuke race tegen de klok. Wie vindt als eerste zijn rugzak in de sneeuw terug? Het record staat op drie minuten. Ruim op tijd om een leven te redden.
Ontdek ook Valisera en Golm
We snowboarden nog even door nu we toch in het skigebied van Valisera zijn. Helaas had ik er geen tijd meer voor, maar mocht je op wintersport zijn in Montafon, vergeet dan ook niet om af te dalen bij Golm! Dit schijnt ook een mooie afdaling te zijn die je eigenlijk niet mag missen.
Off-piste in het skigebied Montafon? Lees hier zes handige tips
Wil je off-piste gaan in het Montafon skigebied? Check hieronder dan even deze tips:
Skiën in poedersneeuw: Zorg dat je fit de berg op gaat. Skieën of snowboarden is een stuk zwaarder in poedersneeuw. Dus een goede conditie zal goed van pas komen.
Planning: Maak een planning en bestudeer de kaart waar je gaat boarden of skieën.
Weer in Montafon: Leer het weer- en lawinebericht te lezen. Het weer van twee dagen geleden heeft invloed op de huidige sneeuwlagen. Een ijslaag van 3 millimeter kan al een lawine veroorzaken.
Vraag locals uit Montafon om tips: Informeer bij de lokale inwoners. Liftpersoneel, skischool medewerkers en hulpverleners kennen de omgeving op hun duimpje en zijn op de hoogte van het laatste nieuws.
Lawine-uitrusting: Neem een rugzak met een lawine uitrusting mee. Een schep, een lawinepieper en een lawineprikker zijn essentiële onderdelen om iemand te kunnen redden of dat van je eigen!
Slecht weer: Ga niet off-piste bij slecht weer. Hoe logisch het ook klinkt, het komt toch te vaak voor.
Meer wintersport tips checken?
Lees ook:
Skiliefhebber? 5 redenen om een keer naar skigebied Brixental te gaan! Slapen in een IJshotel? Dit zijn de 11 coolste! Wintersport in het knusse skigebied Are in Zweden 7 x Wat te doen in Kirchberg? Met het 3 lagen systeem overleef je het ergste winterweerWil je op wintersport?
Handige links:
Hotels in Montafon Met Sunweb naar Montafon TUI reizen naar Montafon