Indonesië is een archipel van meer dan 17.500 eilanden, dus welke eilanden kies je? Blijf je een maand op een groot eiland als Sumatra of Sulawesi of combineer je verschillende eilanden zoals Java en Bali? Wat veel mensen niet beseffen: Indonesië strekt zich met 5300 km uit over een gebied vergelijkbaar van Nederland tot aan Pakistan. De variatie en afwisseling is dus gigantisch! Ook binnen één eiland of één eilandengroep kun je een ongelofelijk gevarieerde reis maken, waar alle elementen qua cultuur en natuur aan bod komen. Probeer dus niet alle bekende eilanden en bekende hoogtepunten in één reis te stoppen. Deze lijst met must sees kan je helpen om een gevarieerde reis samen te stellen.
Ontdek Indonesië
Beklim een actieve vulkaan
Nog nooit een actieve vulkaan gezien? Dan is dit je kans! Indonesië telt wel 150 vulkanen en maakt deel van De Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekend staat om de grote vulkanische activiteit. Er zijn veel vulkanen die te beklimmen zijn en goed op de route liggen. Denk niet dat alle vulkanen hetzelfde zijn! Op Sumatra kun je door de krater van de Sibayak bij Berastagi lopen. De beroemde Bromo vulkaan op Java ligt prachtig in een grote caldera, een zandzee van 10 kilometer doorsnede. Met een beetje geluk beleef je hier een magnifieke zonsopkomst, maar je staat hier bepaald niet alleen! De Ijen vulkaan ligt ook op Java, maar is veel minder bezocht. De Ijen heeft aan de top een stomend turkoois vulkaanmeer. Zwaveldragers geven deze vulkaan een bijzondere sfeer. De Rinjani vulkaan op Lombok kun je beklimmen tijdens een driedaagse trekking, waarbij je 2 nachten kampeert aan de top. De Kelimutu vulkaan op Flores heeft 3 verschillend gekleurde vulkaanmeren aan de top, waar volgens de lokale legendes de geesten van overledenen in wonen. In noord Sulawesi kun je bij Tomohon heel gemakkelijk langs de rand van de krater van de Mahawu vulkaan lopen. Hoewel op Bali de heilige Agung berg de hoogste vulkaan is, is trekking rondom de Batur vulkaan met zijn vulkaanmeer mooier. (NB: Aangezien het actieve vulkanen zijn, kan het zijn dat een vulkaan een tijd is afgesloten, indien de situatie onveilig is.)
Duik (of snorkel) op de beste duikspots van de wereld
Raja Ampat in Papua wordt geroemd als ’s werelds beste duikspot. Prachtig koraal, haaien, manta-rays en alles waar een duiker van droomt. Helaas is het zo afgelegen dat er een behoorlijk prijskaartje aanhangt, en je moet niet raar opkijken dat je voor dat geld een eenvoudige accommodatie hebt, waar regelmatig een veldrat op bezoek komt om je meegebrachte koekjes te snaaien. Je moet er wat voor over hebben!
Ook afgelegen liggen de heerlijke Banda eilanden in de Molukken, ook wel bekend als de ‘spice islands’. Dankzij de nootmuskaat van Banda beleefde Nederland zijn Gouden Eeuw. Door het glasheldere water kun je volop genieten van het prachtige koraal. Een paar maal per week gaat het vliegtuig, maar de vlucht wordt regelmatig afgelast. Een nacht op de Pelniboot is betrouwbaarder. In het droge seizoen gaat er twee keer per week een snelboot.
Sulawesi is makkelijker te bereiken en biedt ook het allerbeste op duikgebied met Bunaken, Lembeh strait (in de zandbodem vind je allerlei kleine dieren, dit heet macro duiken) en de Togian eilanden. Je vindt hier alles, van haaien en zeeschildpadden tot zeeslak (nudibranch). Komodo Nationaal Park bij Flores is beroemd om zijn mantaroggen. Wij hadden bizar geluk en zagen er 34 (!!) in één duik.
Er zijn veel interessante duikspots in Indonesië. Duik je niet, maar snorkel je graag? Met 17.500 eilanden is er op elke reis wel een leuke snorkelplek te vinden!
Ontdek authentieke dorpen en bijzondere culturen.
Indonesië heeft ongekend veel bijzondere culturen! Niet alleen heeft ieder eiland een eigen bevolkingsgroep, cultuur en taal, maar zelfs binnen de eilanden zijn er dikwijls verschillende culturen. Sommige bevolkingsgroepen leven nog in traditionele dorpen met authentieke huizen. Een paar voorbeelden.
De dodencultuur van Tana Toraja op Sulawesi met haar hangende graven, Tau-Tau poppen in de grotgraven en grootse begrafenisceremoniën is uniek in de wereld. Trek 2 tot 3 dagen uit om de dorpen met de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Maak daarnaast een tweedaagse trekking over het platteland om de unieke cultuur te proeven.
De Ngada bij Bajawa op Flores zijn matrilineair georganiseerd. De oudste dochter is de belangrijkste vrouw, de stammoeder. Niet haar echtgenoot, maar haar broer is de belangrijkste man van de familie. Hoewel de Ngada Katholiek zijn, is dit met een flinke scheut animisme en voorouderverering verdund. Jaarlijks worden er enorme dorpsfeesten georganiseerd om de voorouders gunstig te stemmen.
Op Sumatra zijn de Karo-Batak bij het Tobameer gemakkelijk te bezoeken op een rondreis. Hun huizen zijn prachtig beschilderd. De Minangkabau in West-Sumatra worden minder bezocht. Ook de Minangkabau zijn matrilineair georganiseerd, de overerving gaat via de vrouw. De beschilderde huizen met daken in de vorm van buffelhoorns zijn indrukwekkend. Leuk is het om over het platteland te fietsen langs de verschillende dorpen die zelden bezocht worden door toeristen.
Spot zeldzame dieren: orang-oetan, komodo varaan en tarsier
Er zijn een aantal unieke dieren in Indonesië: de orang-oetan, de komodo varaan en de tarsier.
De orang oetan komt alleen voor op de eilanden Sumatra en Borneo. In Sumatra maak je vanaf Bukit Lawang een jungle wandeling naar de orang-oetans. In Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo) kun je op een boottocht van enkele dagen de orang oetans bereiken. Bij beiden gaat het om gerehabiliteerde orang-oetans die worden bijgevoederd door de rangers. Hierdoor zijn ze minder schuw en heb je meer kans de orang oetans van dichtbij te zien en te kunnen fotograferen.
De Komodo varaan werd pas in 1912 ontdekt op de Komodo eilanden voor de kust van Flores. Tot dan toe werd gedacht dat de verhalen van vissers over een dodelijke draak slechts volkslegendes waren. Deze dodelijke mega-hagedis van 3 meter lang en 100 kilo zwaar, heeft 100 miljoen jaar evolutie overleefd.
Tot slot kun je in Sulawesi de tarsier vinden. Het lijkt wat op een aapje, maar is dat niet. De tarsier is een compleet aparte diersoort. Met zijn grote ogen heeft dit nachtdiertje de bijnaam ‘spookdiertje’ gekregen. Je kunt hem het beste spotten aan het einde van de middag als de tarsier zijn slaapboom uitkomt.
Meer lezen over mooie plekken zoals Flores?
Lees ook:
Ontdek het ongetemde Indonesië bij de Komodo Eilanden Naar Bali? Maak je experience compleet en slaap bij Putu’s familie op Nusa Penida Backpacken in Indonesië – Tips & tricks De welbekende Gili Eilanden (Gili’s) van Indonesië Door dit filmpje wil je meteen naar Gili Kondo, Gili Lampu & Gili KapalDit gastblog is geschreven door Paulien van der Geest van Footprint Travel, voor avontuurlijke reizen onder het motto: Go fair. Go local. Stel op Footprint Travel je eigen Indonesië reis samen met een van de vele Indonesië bouwstenen.